A ​Hóvirág másodkormányosa jelenti… 21 csillagozás

Vidám, kalandos történet
Bogáti Péter: A Hóvirág másodkormányosa jelenti… Bogáti Péter: A Hóvirág másodkormányosa jelenti…

Figyelmeztetjük ​az olvasót, hogy ebben a történetben sorozatosan becsapják. Már a könyv címének se higgyen! A „Hóvirág" másodkormányosa annyit ért a kormányos-mesterséghez, mint tyúk az ábécéhez, de azért ragaszkodott hozzá, hogy ő „jelentse" mindazt, ami ebben a könyvben történik. Ezért szakállt növesztett és beállt a „Hóvirág" nevű, karcsú balatoni motoroshajóra és mi tagadás, sikerült is megtévesztenie a „Búvár Kund", a „Csongor és a „Tünde" csapatok éles-szemű, kalandra éhes tagjait is. Mentségére legyen mondva, nem rossz szándékból tette. Csak azért vállalkozott kormányoskodásra és borostanövesztésre, hogy az említett csapatok minden tekintetben kitűnő tagjainak észrevétlenül megmutathassa, mennyi szép és érdekes kincset rejteget a Magyar Tenger: a Balaton.
A történet hősei a „Búvár Kund" csapat félelem és gáncs nélküli lovagjai, élükön Vedres Pistával, a parancsnokkal. A többiek: a kis Plessz, közismertebb nevén: Tojás, Márki: a Filozófus, Dobos: a Gőgös, és a sor… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1958

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
368 oldal · ISBN: 9789634030690
>!
Manó Könyvek, Budapest, 2015
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634030676 · Illusztrálta: Maros Krisztina
>!
Móra, Budapest, 1958
294 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Sándor Károly

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

postás

Helyszínek népszerűség szerint

múzeum


Kedvencelte 6

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp 
Bogáti Péter: A Hóvirág másodkormányosa jelenti…

Érdekes egy ifjúsági irodalom azoknak az „öregeknek”, akik még emlékeznek az ehhez hasonló csodálatos ifjúsági történetekre (könyvek, filmek, filmsorozatok). Mert hogy a mai fiatalok nem tudják/ismerik/értik/értékelik, abban szinte biztos vagyok. Mindenesetre jó, ha mégis próbálkoznak ennek a csodás időszaknak a felelevenítésével. Hátha.
Szóval egész hétvégén nosztalgiáztam. Kalandoztam, csónakáztam, kincset kerestem, hegyeket másztam, számháborúztam. Nagyszerű időtöltés volt!

11 hozzászólás
>!
meseanyu MP
Bogáti Péter: A Hóvirág másodkormányosa jelenti…

Nem volt akkora durranás mint az Ágasvári csata (persze lehet, hogy azt is újra kellene olvasnom ahhoz, hogy igazán meg tudjam ítélni), de határozottan szórakoztató, és emellett rendkívül informatív. Plusz nagyon hangulatos volt a Balatonon olvasni egy ott játszódó történetet.

4 hozzászólás
>!
Zsuzsanna_Makai 
Bogáti Péter: A Hóvirág másodkormányosa jelenti…

Imádtam! Hogy ezt a könyvet miért nem ajánlotta nekem senki a Balatonnál töltött gyerekkorom idején, azt nem is értem. Imádtam volna akkor is. Sajnos ez egy elévült könyv. Kb még az én korosztàlyom értheti, élvezheti, de a fiatalabbaknak ez már éthetetlen lenne, nem csak a pl telefon és internet nélküli élet miatt, hanem az ostobasàg, és érdektelenség miatt is.
Nagyon tetszett a könyvben a sok utazàs, a sok tanulás. Az is nagyon jó még, hogy nem csak földrajz, és történelem fordul elő a könyvben, hanem pl meteorológia is. Rezeda Kázmér alakításai zseniálisak voltak.
Mindenképpen tiszta szívből ajànlom a könyvet, különösen azoknak, akik imádják a Balatont.

>!
mohapapa I
Bogáti Péter: A Hóvirág másodkormányosa jelenti…

Az úgy volt, hogy a föci tanárnőnk, Balogh Éva néni közös természetjáró szakkört szervezett ötödikben a férjével, a másik suliban, a Váradiban tanító Bartha Laci bácsival. Mi meg mentünk szakkörbe, kirándulni, táborozni, csókolózni, ökörködni, elfáradni, izzadni, megfagyni.
Éva néni és Bartha Laci (néhány év múlva csak Éva és Bartha [tegezve], de ezt ki kellett ám érdemelni, megtiszteltetés volt!) egy vándortáborban, azt hiszem a Bakonyban mesélt Az ágasvári csatá-ról Bár Pipi is, Toma is, én is sokat olvastunk, de erről a könyvről még nem hallottunk. Irány a könyvtár! Bent volt! Meg ez a tulajdonképpeni második rész is.
Az Ágasvári-lenyűgözött, szétröhögtük a fejünket, idézgettük, és köszöntük a tanciknak az ajánlást. Onnantól együtt idézgettük.

Ez a voltaképpeni második kötet annyira nem jött e, mint az Ágasvári, de nagyon szerettem ezt is. Már csak Éva és Bartha iránti lojalitásból is. :-)

Kiskamasz történet a hetvenes évekből (vagy hatvanas?), az akkori kamaszkönyvek minden pozitívumával, semmi nyavalygás, életöröm, kalandok, víz, móka, kacagás. Ahogy annak lennie kellett, s ahogyan nagyjából volt is. Nincsen benne varázslat, vámpír, posztapokalipszis, nincsen benne kamasznyávogás, de van benne nyár, vakáció, életszeretet, tréfák. Tartok tőle, hogy a mai skacoknak nem jelentene élvezetet az olvasása. Ez nem a könyv hibája, hanem a skacok baja: rosszul jártak.
Kár, hogy Bogáti Péter szép lassan elfeledtetik… Nagy kár!

>!
makitra P
Bogáti Péter: A Hóvirág másodkormányosa jelenti…

"Az alig három éve elhunyt Bogáti Péter általam olvasott ifjúsági regényeit áthatotta a tanítás és a tanulás vágya – nincs ez másképp ebben az esetben sem. Hősei éppen ezért lehetnek könnyen példaképek, hiszen nemcsak a szívük, de az eszük is a helyén van. Szereplőin keresztül hosszú részeket szentel egy-egy kérdésnek; történelmi, irodalmi, geológiai vagy éppen nyelvtani ismereteket szerezhetünk az olvasás által. Igaz, ezek a részek néha túlzottan részletesek, már-már didaktikusak, de megbocsátjuk neki, hiszen nem felejtkezik el mellette az izgalmas cselekményszövésről és a szimpatikus hősükről sem. […]

Kedvesen idejétmúlt Bogáti világa, egy olyan Magyarországot mutat be, amely talán sosem létezett, de olyan jó belegondolni, hogy talán mégis. Hogy voltak olyan tanárok, akik tényleg elhivatottan akartak tanítani és erre lehetőségük is volt, és voltak olyan diákok, akik tanulni szerettek volna. És a világ is támogatta őket ebben, a felnőttek tudtak szurkolni egy ilyen kalandnak és segítették hőseinket. Úgy tűnhet, mintha kicsit szomorú lennék, pedig remélem, hogy a kötet megtalálja most is a közönségét, és vannak olyanok, akik éheznek a nemes kalandokra. Mert a regény szórakoztató és szeretnivaló minden ódivatúsága és lassúsága ellenére, így nemcsak a nosztalgiára vágyóknak adhat élményt, hanem minden ifjú és kevésbé ifjú új olvasójának."

Bővebben: http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2015-08-03+…

6 hozzászólás
>!
Hintafa P
Bogáti Péter: A Hóvirág másodkormányosa jelenti…

Az őszi hullámvasutazásunk ellensúlyaként választottam második olvasmánynak (az első ez volt) a Manó kiadónál megjelenő Régi kedvencek sorozat első részét, Bogáti Péter: A Hóvirág másodkormányosa jelenti című regényt.
Pontosan erre volt szükségem: egy kis nyári, kincskeresős, kalandtúrára a Balaton környékén. Mindezt a fotelből! Már az első oldalak után azon töprengtem hogyan bírtam ÉN, a notórius könyvtárba járó EZT a könyvet tizenévesen elkerülni??!! Na de kár az ilyesmin tipródni, inkább belevetettem magam a vacak őszünkből a meleg nyárba, egy csapat gimnazistával, akik végigbarangolják a Balatont, Tihanytól Reziig, Hévíztől Keszthelyen át Szigligetig. Közben észrevétlenül megtanulnak (és mi is) egy csomó mindent a táj földrajzáról, történelméről. Volt egy pont ahol picit túlzásnak éreztem a sok információt olyannyira, hogy pár pillanatra el is vesztettem a fonalat. Ez persze senkit ne riasszon el, nálam is csak egyszer fordult elő, és röpke másfél oldal erejéig tartott. Az utazás ideje alatt jellemzően kalandoznak, számháborúznak, szabad ég alatt alszanak, kirándulnak, felfedeznek, elrabolják őket a dörzsölt bakonyi betyárok, kiszabadulnak, rejtvényt fejtenek, eltévednek, majd megkerülnek, trükköznek, és közben teljes odaadással vetik bele magukat a kalandba. Az olvasó pedig nem kevésbé. Erősen regeneráló hatású volt a saját viharverte hétköznapjaim után ez az utazás.
http://hintafa.blog.hu/2016/01/28/bogati_peter_a_hovira…

>!
minczer
Bogáti Péter: A Hóvirág másodkormányosa jelenti…

Gyerekkorom TOP10 könyvének egyike volt.! Mostanában találtam meg a rommá olvasott példányt.

>!
Eta IP
Bogáti Péter: A Hóvirág másodkormányosa jelenti…

Az Ágasvári csata előtt játszódik, és ha lehet, még jobban szerettem, mint amazt. Fogalmam sincs, hányszor olvastam el, legutóbb tavaly, és még mindig, még mindig nagyon jól szórakozom rajta.
Van persze az egésznek egy csendes retró-fílingje is, de annyira nem gáz, hogy a mai fiatalság fanyalogjon tőle, nekünk meg talán még jól is esik… :-DDD

>!
Oláh_Zita P
Bogáti Péter: A Hóvirág másodkormányosa jelenti…

Bogáti nosztalgikus regénye nemcsak a Balatonhoz, hanem a múltba is visszarepített. Aki olvasta az Ágasvári csatát annak különösen, de mindenkinek ajánlom. :)

>!
EfeF
Bogáti Péter: A Hóvirág másodkormányosa jelenti…

Nagyon aranyos könyv. Igazi ifjúsági. Kamaszkalandok egy vérbeli kalandtúrán. Nem szabad kihagyni 14 év alatt!


Népszerű idézetek

>!
Zsuzsanna_Makai 

…mert ugyan a Balatont sohasem lehet eleget nézni és csodálni…

>!
Chöpp 

    Másnap reggel táviratkihordó csengetett az üdülő kapuján.
    – Két sürgönyt hoztam – mondta az elősiető gondnoknak. – Búvár Kund kartársnak az egyiket, meg valami Tünde kisasszonynak a másikat. Fura nevük van, meg kell hagyni… – tette hozzá.
    – Nem rokonok véletlenül?
    – De igen – hagyta rá a gondnok. – Testvérek. Vörösmarty kartárs volt a papájuk…
    – Mindjárt gondoltam… – bólogatott a postás. – Biztosan valami habókos ember lehetett az öreg…
    – Költő volt – felelte röviden a gondnok, és elsietett. A postás nagyot nézett, amikor visszakapta tőle a kézbesítő könyvet, amelybe a távirat átvételét igazoló aláírás fölött ezt olvasta: „Táviratkihordó kartárs! Magyar irodalomból elégtelen.”

164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: postás
>!
Chöpp 

Mindenesetre ajánlatos, hogy az ember jó barátságban legyen a regényalakjaival, nem igaz?

141. oldal

2 hozzászólás
>!
Chöpp 

    – Orvosnál már volt? – kérdezte.
    – Hogyne. Szívem, tüdőm, ízületeim stb. egészségesek.
    – De itt… – és megkopogtatta a homlokát –, itt sincs baj?
    – Megengedi, hogy leüljek?
    – Ha úgy hamarabb végez.
    – Nem, csak kényelmesebb.

12. oldal

1 hozzászólás
>!
Chöpp 

    SZÉLHAJTÓKÜSZ: Ennek a kis vacaknak húsz neve is van! Isten ments, hogy felsoroljuk! Csak mutatóba néhányat közülük: Dobóka, Fűzfahal, Peszmetkehal, Piszehal, Rütyőke, Szellőkeszeg, Schneider, Tejhal. Állítólag nagyon kíváncsi halacska, mégsem öregszik meg, mert hamar kifogják.

193. oldal

>!
Chöpp 

    GARDA: Tévedésből él a Balatonban. Maga sem tudja, hogyan került ide, hiszen utolsó bejelentett lakása a Kaszpi-, és a Fekete-tengeren volt, ahová ősszel a nagyobb folyókból levándorolt. Úgy látszik, egyszer becsípett és eltévedt.

193. oldal

Kapcsolódó szócikkek: garda
>!
Chöpp 

Yves Montand (1921-1991) francia sanzonénekes és filmszínész volt. Bolondultak érte a nők, mint anyukádék George Clooney-ért vagy Brad Pittért, vagy a mai lányok a One Directionért.

308. oldal, A kedves és kíváncsi olvasóknak jelentjük

>!
Chöpp 

A múzeumok olyan bizományi áruházak, ahol semmi sem eladó – bölcselkedett Gömböc. – Ráadásul, minél haszontalanabb valami, annál drágábbra taksálják.
    – Mindig mondtam, hogy semmi érzéked a magasabb kultúrához. Neked a karamellcukor az emberiség legdicsőbb vívmánya, aminek a lökhajtásos repülőgép a közelébe se jöhet – gúnyolódott Dobos.
    – Tévedsz. Én a téliszalámit is sokra becsülöm. Különösen, ha nem olyan vékony szeletekre vágják, hanem vastagra, hogy harapni lehessen.

105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: múzeum

Hasonló könyvek címkék alapján

Halasi Mária: Kölcsönkért szülők
Petrovácz István: Nevelem a családom
Nemere István: A fantasztikus nagynéni
Nyulász Péter: Ciprián
Kertész Erzsébet: Zsuzsi vakációja
Fehér Klára: Bezzeg az én időmben
Kiss József László: Jó szelet, kapitány!
Bodó Géza: Barlang a szigeten
Kiss József László: Talán Pista
Bihari Klára: Lorin és Lillia