Az ​örökbefogadás lélektana 3 csillagozás

Bogár Zsuzsa: Az örökbefogadás lélektana Bogár Zsuzsa: Az örökbefogadás lélektana

„Igazi ​hiánypótló mű. Eddig ugyanis semmilyen összefoglaló magyarnyelvű irodalom nem állt rendelkezésre az örökbefogadás témájában. Gyakorlatias, könnyen érthető és olvasmányos. Bátran ajánlom mindenkinek, akit a téma kicsit is érdekel vagy érint. Szakembereknek, érdeklődőknek, de természetesen mindenekelőtt nekünk, leendő és már gyakorló örökbefogadó szülőknek.”

Lassúné Pogonyi Éva, örökbefogadó szülő

„Rengeteget köszönhetünk az Ágacska Alapítványnak. Sokat segítettek abban, hogy valóban felkészült szülőkként várjuk gyermekeinket. Örülök, hogy végre könyv formájában is eljuthat az érintettekhez a számos jó tanács, hasznos iránymutatás és az a szemlélet, amit az Ágacska Alapítvány képvisel az örökbefogadással kapcsolatban.”

Vidáné Horváth Magdolna, örökbefogadó szülő

Bogár Zsuzsa pszichológusként 12 éve foglalkozik örökbefogadással, örökbefogadó családok lelki támogatásával. Munkája során sokszor tapasztalta, hogy az örökbefogadásban érintettek… (tovább)

>!
Ágacska Alapítvány, Budapest, 2016
180 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789631253153
>!
210 oldal · ISBN: 9789630699182 · Illusztrálta: Bogár György

Most olvassa 5

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Nico
Bogár Zsuzsa: Az örökbefogadás lélektana

Az örökbefogadáshoz 2003 óta kötelező örökbefogadási tanfolyam elméleti összefoglalója ez a kis könyv. Teljesen gyakorlati oldaláról közelíti meg a témát, valóban fontos kérdéseket taglal, és szét is oszlat egy-két örökbefogadással kapcsolatos tévhitet. Akit érdekel a téma, annak mindenképpen hasznos mű.

>!
Mezzanine
Bogár Zsuzsa: Az örökbefogadás lélektana

Érdeklődünk.

Még akinek van már saját gyereke, mint pl. nekem Benjámin, az is nehezen fogja fel ilyen könyvek nélkül, hogy mennyire nem egyszerű történet az örökbefogadás. Nagyon kevés kapcsolódó (szép)irodalmat, vagy akár filmet ismerek, de a magyar valóságról ez a könyv ad csak reális képet. De még ezután is rengeteg kimondott, kimondatlan és még csak meg sem fogalmazodótt, motoszkáló kérdésem van.

Gyönyörű és nehéz. Ez a két jelző jut elsőre eszembe azóta is az örökbefogadásról. De nem pont ilyen a saját gyermek nevelése is? Meg az, hogy mennyi olyan gyerek van, aki tulajdonképpen örökbefogadott, de nem így „tartják nyilván”; hiszen előző házasságból származó gyermeket végeredményben örökbefogadja az új házas/élettárs, nem?

Ami kiemelődik számomra a szerző gondolatiságából az a természetesség hagsúlyozása. Én sem látom másképp, mint a gyermekvállalás, teljesen normális, természetes módjának az örökbefogadást. Rengeteg nehéz sorsú kis ember élete alakulhatna másképpen, ha több örökbefogadás jönne létre! Ha azonban azt nézem, hogy a saját gyermek vállalása is „döcögős” a 21. századi Magyarországon, nem kell csodálkozni azon hogy sok gyermek intézetben, illetve nevelőszülőknél él. Társadalmunk éretlen volta nyilvánvaló.

Érdekes lett volna számomra egyféle történelmi kitekintés, hogy miként nyilvánult meg az árvák/elhagyottak jelenléte a múltbeli társadalmakban. De tudom, hogy e műnek ez nem volt célja.

Azok, akik bármilyen okból gondolkodnak az örökbefogadáson, érdekli őket, ismernek gyakorló, vagy leendő örökebefogadó szülőket, örökbefogadottakat, vagy csak kiváncsivá lettek a borító láttán, feltétlenül olvassák el a könyvet!

Nem szívesen illetem a művet negatív kritikával, de azért nem hagyhatom el a korrektúra hiányának, vagy tökéletlenségének megemlítését. Sajnos rengeteg elírás csúfítja a lapokat. Amennyiben szükség lenne újranyomásra (úgy legyen) – mivel ez egy kis példányszámú kiadás – remélem erre több gondot fordítanak majd.

A végére pedig egy jó hír: újabb segítség érkezik az Ágacska Alapítványtól. Nemsokára elérhető lesz egy a témával konkrét eseteken keresztül foglalkozó kiadvány. @http://www.agacska.hu/


Hasonló könyvek címkék alapján

Debra Bridwell: Gyermekre vágyva
Tereza Boučková: A kakas éve
Fekete-Sipos Márti: Igazibb az igazinál
Joyce Maguire Pavao: Az örökbefogadás háromszöge
Paulon Viktória: Kisrigók
Tóth Krisztina: Akvárium
Doór Ágnes: Kinek kell egy ilyen Balázs?
Tima Renáta: Gyermekáldásra várva
Tóth Krisztina: A lány, aki nem beszélt
Mészáros Krisztina – Molnár Gabriella – Rózsahegyi Nóra: Beszéljünk róla?!