Végtelen ​Mezők Vándora 11 csillagozás

Történetek, mesék – időn-téren innen és túlról
Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora

„Bogár Erika minden itt olvasható novellájában megtalálhatóak a mély érzelmek, az örömök és a fájdalmak, az emberi gyarlóságok, a becsület vagy a becstelenség, és az Olvasó rádöbben: szinte alig létezik mai életünkben olyasmi, ami az idők során képes radikálisan változni. Az önzés, a kegyetlenség, az erőnkkel való visszaélés mindig létezett, és létezni is fog.
Ám hiába tudatosítjuk mindezt önmagunkban, mégsem érzünk az írónő novelláinak elolvasása után letargiát, legfeljebb némi léleképítő szomorkás ízt, ami ugyanúgy a magasabb szintre emelkedés irányába képes az emberi pszichét fordítani.
Jobbá lenni, és jobbá tenni másokat és magunkat! –, ez villan elsőnek az Olvasó elé, ha a novellák esetleges burkolt célját boncolgatja.”

>!
Publio, 2016
104 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634247418
>!
Publio, 2016
ISBN: 9789634247425

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Diana_L IP
Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora

Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora Történetek, mesék – időn-téren innen és túlról

Nehéz elfogultság nélkül írnom Bogár Erika pár hete megjelent novelláskötetéről. Már csak azért is, mert rendszeres látogatója vagyok Erika blogjának, ami ugyan azt a nevet viseli, mint a most megjelent novelláskötet.
Nem vastag a könyv és akár egy nyugalmasabb délután végig lehet olvasni, én mégis apránként jutottam a végére. Minden reggel, munkába menet elolvastam egy-egy történetet. Ez így utólag, nagyon jó döntés volt, mert így nem keveredtek össze a fejembe a történetek és nagyon kellemesen szórakoztam a kora reggeli órákban.
A Végtelen Mezők Vándora nem sokban hasonlít a tavaly olvasott Tullia meséihez. Persze most is nagyon érzékletesek és részletesek a leírások, de teljesen más, mint amit Erikától megszoktam. Mindegyik novella egy-egy apró regény, amik bővebben kidolgozva akár nagyregények is lehetnének. A neveket most is imádtam.
Ha kedvencet kellene választanom, akkor a nehéz dolgom lenne. Nem tudnék dönteni A Végtelen Mezők Vándora és a Tündérszárnyak között. (Halkan megsúgom, hogy a Tündérszárnyakról nekem egyből Karen Marie Morning jutott eszembe. Ebből egy nagyon jó tündéres regény lehetne. Remélem Erika elolvassa ezt és megfogadja). De lehet akár a jelenben játszódó történet, akár irigységgel teleszőtt tündérmese, mindegyik novella érzelmekkel teli és nagyon kellemes szórakozást nyújtott. Amolyan itt egy csipetnyi misztikum, amott egy adag valóság módon.
Összegezve, egy könnyen olvasható, fantáziadús, érzékletes leírásokkal teli minitörténetek gyűjteményét kaptam. Nálam biztosan újraolvasós lesz ez a kötete is Bogár Erikának.

>!
Lang_Tünde IP
Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora

Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora Történetek, mesék – időn-téren innen és túlról

A Végtelen Mezők Vándora nem az első könyv, amit Bogár Erikától olvastam, és nem is az utolsó. A Tullia meséi – Őrző című fantasyjével már bebizonyította, micsoda gazdag képzeletvilággal rendelkezik, és milyen szépen fogalmaz – erről bárki meggyőződhet, aki felkeresi a blogját. Nem volt kérdés, hogy a következő művére is lecsapok, és nem csalódtam benne, történetei ezúttal is elbűvöltek.

Bővebben: http://tclang.blog.hu/2017/02/22/ezt_olvastam_bogar_eri…

>!
Judy22
Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora

Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora Történetek, mesék – időn-téren innen és túlról

Egy gyorsan olvasható, rövid és könnyed délutáni könyv, ám megtévesztő. A belsője nem ezt tükrözi. Rövid és velős.
A könyv tele van érzelmekkel, mondanivalóval, gondolkodni is lehet rajta jelentősen.
Továbbiak:
http://adrikonyvmoly.blogspot.hu/2016/12/bogar-erika-ve…

>!
DianaSoto IP
Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora

Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora Történetek, mesék – időn-téren innen és túlról

Ez egy nagyszerű könyv!
Minden sorát szerettem és élveztem.
A novellák izgalmasak, olvastatják magukat, önálló könyvként is megállnák a helyüket.
Nem hosszú a könyv, minden estére jut belőle egy novella.

Amit külön értékeltem, hogy nem voltak benne helyesírási hibák.

Szerettem volna grafikákat is látni, de így is élvezetes olvasmány.

Ajánlom!

>!
Szilvi3672 I
Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora

Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora Történetek, mesék – időn-téren innen és túlról

Bogár Erika novelláskötete kellemes olvasmány, mély érzelmeket közvetít, elgondolkodtat. A múlt, a jelen és a jövő kavarog benne ugyanúgy, mint a valóság és a mese. Központi szerepet játszik a novellákban a jó és a rossz harca, illetve kimondatlanul egyikben-másikban az életeken átívelő karma is.
Köszönöm, hogy olvashattam, az írónő további írásait is kíváncsian várom! :-)

>!
tmoni
Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora

Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora Történetek, mesék – időn-téren innen és túlról

Bogár Erika helyi (győri) szerző új novelláskötete, a Végtelen mezők vándora a sokatmondó Történetek, mesék – időn-téren innen és túlról alcímet viseli, hiszen a 8 elbeszélés a jelenben, a múltban, a jövőben, egy más világban vagy ezek kombinációjában játszódik.

A teljesen különböző művek közös vonása az érzelemközpontúság, ill. az a tény, hogy mindegyikben történik egy fontos dolog, amely örökre megváltoztatja a főhős életét, gondolkodásmódját vagy hitét – egyetlen kivételtől eltekintve. A Csak a fák… című novella főszereplője, Eszter az egyetlen, akinek megadatik a valós döntés lehetősége, és ő nem enged a változásnak. Elgondolkodtató…

Az események, melyek a változásokat okozzák, néha végzetszerűek (Magdaléna, Magányba varrva, A hiúz, Végtelen mezők vándora), néha viszont gyarlóság vagy gonoszság eredményei (Csak a fák…, Akinél a hatalom, Tündérszárnyakon, Vendég a faluban). Az ebből fakadó változás minden esetben igen komoly: a megértés. Magdaléna szeme felnyílik, meglátja az álca mögött a valóságot; Eszter megérti, hogy a család fontosabb a pillanatnyi boldogságnál; Hajnal rádöbben, hogy a hatalom gyakorlatilag mindenható; Zille rájön, hogy a szerelem többet ér még a tündérszárnynál is; Szandra felismeri, hogy olyasmit is elveszthetünk, ami sosem volt a miénk; Gyöngy megtapasztalja, hogy emberi gyarlóság nem győzheti le az igaz szerelmet; Lilla megtudja, hogy az őszinte érzéseknek még a halál sem vet véget; a párductestű fiatal lány pedig azzal szembesül, hogy a boldogság egyetlen pillanat alatt füstbe mehet.

Igen, minden főhős nő: intelligens és tudatos, esendő és okos, naiv és gyermeki, kacér és játékos, különc és hagyománytisztelő, egyenes és magabiztos, nyitott és természetes, szabadgondolkodó és hívő – nyolc nagyon eltérő hölgy különböző időkből és terekből, akik megmutatják, hogy bár az ember az idők folyamán nagyon kevés változásra volt képes, az alapvető értékek mindig fennmaradtak, és fenn is fognak maradni.

A nyolc elbeszélés közül a legjobban megírt a Magdaléna: igazi novella, feszes szerkezetbe tömörítve egy regényre való tartalmat. A leghétköznapibb, s ezáltal az olvasóhoz a legközelebb álló a Csak a fák…, a legdrámaibb és legszélsőségesebb az, Akinél a hatalom, a legmeseszerűbb, s ezáltal a legdidaktikusabb a Tündérszárnyakon, a legeredetibb és legérdekesebb a Magányba varrva, a legkevésbé eredeti, s ezáltal a legkiszámíthatóbb a Vendég a faluban, a legkülönösebb és legspirituálisabb A hiúz, és a legtömörebb a címadó Végtelen mezők vándora.

Szeretném hangsúlyozni, hogy nem női könyvről van szó. Szó sincs csöpögésről, zsebkendőről, szentimentalizmusról. Nyolc emberi sors, melyen keresztül kirajzolódik egy szomorkás, fanyar, realista, de még véletlenül sem cinikus, sőt a reményt mindvégig magában hordozó életszemlélet, mely bölcsességet, széles látókört, tapasztalatot, érzékenységet és nyitottságot sugall az olvasónak. Mindössze 90 oldal, kár lenne kihagyni.

>!
Apryl
Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora

Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora Történetek, mesék – időn-téren innen és túlról

A könyv nem véletlenül akadt a kezembe. Én kértem el Erikától, bár kicsit félve tettem, ám a kíváncsiság erősebb volt, hadd lám, milyenek is azok a fantazy novellák, amiket én egyébként nem szeretek. Mondtam ezt úgy, hogy igazából nem ismerem a műfajt. Eszembe jut erről egy távoli rokonom, aki azt mondta, ő bizony nem kér a tócsnimból, mert nem szereti. Azért kóstold meg, biztattam. A rokon azóta is minden héten legalább egyszer tócsnit eszik. :)
A könyvolvasásához ma délután kezdtem, és a harmadik novella után azt éreztem, lassítanom kell, és igazi ínyenc módjára fogyasztani a betűket, lassan, utoljára hagyva a legjobb sorokat. És valóban, a címadó írás, a kötet utolsó lapjaira került, gondolom, nem véletlenül. Többször visszalapoztam, többször elolvastam a nem túl hosszú történetet, és ha éreztem csalódást, az azért volt, mert nincs tovább, vége. Nem mondom, hogy ezután fantazy rajongó leszek, mert a jelen esetben is közelebb álltak hozzám Erika jelenben játszódó történetei, kivéve az utolsót, a párductestű, zöldszemű asszonyt, azaz a végtelen mezők vándorát. Ő lett a kedvenc, de rögtön ez után jön a Hiúz című novella, ami ízig-vérig mai történet, és talán a legszebb leírásokkal tarkított szöveg. Érdekesek a vegyes novellák is, ahol összemosódik múlt és jelen, egyszerre lehetünk itt és most, és talán ráláthatunk ezer évekkel ezelőtti szerelmeinkre, vívódásainkra. Mert a könyv valamennyi lapján ott vannak az érzelmeink, amik nem változtak és nem változnak soha talán, egészen addig amíg ember az ember, és nem kényszerítik lakhatatlan, élhetetlen „szép új világ” szerű, „kék városokba” amilyet megismerhet a kedves olvasó, rögtön a könyv kinyitása után. Nyissák ki, merüljenek el ebben a különös világban, Bogár Erika világában.

1 hozzászólás
>!
Virizlai_Richárd
Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora

Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora Történetek, mesék – időn-téren innen és túlról

Azon szerencsések közzé tartozom, aki személyesen is ismerheti Bogár Erikát, aki ilyen csodás írásokkal ajándékoz meg minket és a világot.
Természetesen, igyekszem minden elfogultság nélkül írni egy kis kritikát eme újabb gyöngyszemről.
A novellás kötetek mindig is a gyengéim voltak. Néha sokkalta jobban letudnak kötni, mint a regények. És ez itt is megvolt. Történetről, történetre egyre izgalmasabb és magasabb légvételű írással találhattam szembe magam.
Nagyon elgondolkodtatóak írások. Olyan mély, a lelket, szellemet és szívet is megdolgozó gondolatvilággal rendelkeznek, amitől többé tudnak válni egyszerű történeteknél. És ami a leginkább tetszetős benne, hogy azonosulni tudsz az írásokkal.
Ami egy picit néha csúfított a képen annyi, hogy egy két novellában nekem kicsit gyorsan pörögnek az események. Vártam volna, hogy egy pettyet jobban ki legyenek bontva a cselekmények. De ez épp, hogy egy-két helyen feltűnt. Illetve a nevek voltak még számomra sarkalatos pontok. Amikor egy történetben több nem átlagos vagy könnyen megjegyezhető név akadt volt, hogy egy kicsit összemosódtak a szerepek.
Azonban örökre bántam volna, ha nem olvasom el. Nagyon sokat adott és segített nagyon sok mindent felismerni a saját életemben. A történetek olvasása közben az az egy a lényeges, hogy a sorok és cselekmények mögé láss és megértsd a bensőséges és lélekből fakadó igazságát.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Diana_L IP

A Mátrában még a legforróbb nyári nap is hideg hajnallal kezdődik…

Csak a fák...

Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora Történetek, mesék – időn-téren innen és túlról

>!
Diana_L IP

Valahonnan tépett hangfoszlányokat hozott felé a szél. Megállt, fülelt, aztán elindult a hangok forrása felé. Sebesült harcos feküdt előtte a porban.
– Segíts! – A lány felé nyújtotta véres kezeit, tekintete kérlelőn fonódott egybe a zöld szemekkel, de a finom arcon nem látszott érzelem. A sebesült leejtette a kezét.
– Drák vagy… Ölj meg akkor! Így is segíthetsz.
A lány lehajolt, és megnézte a sebet a férfi vállán.
– Miért nem ölsz meg? – kérdezte az.
– Miért öljelek meg? Mert más a hajad színe, mint az enyém? Mert másképp hívod az Istent? Ezért?

Végtelen mezők vándora

Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora Történetek, mesék – időn-téren innen és túlról

>!
_Ellamara_

-Néhány emlék…-mentegetőzött.
Jan megértően bólintott.
-Suttogd el a fáknak, ők megőrzik.

21. oldal ~ Csak a fák

Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora Történetek, mesék – időn-téren innen és túlról

>!
Lang_Tünde IP

Sokféle néppel találkoztam, akik használják a mágiát. Mind tudják, hogy veszélyes dolog beleavatkozni a felsőbb hatalmak dolgába.

55. oldal - Magányba varrva

Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora Történetek, mesék – időn-téren innen és túlról

>!
Lang_Tünde IP

Nem emlékezett rá, köszönt-e a hölgynek, csak annyit tudott, hogy elveszített valamit, ami egykor az övé volt. Valami megfoghatatlant, birtokolhatatlant, mint amilyen az első napsugár vihar után, vagy a virágillatú szellő… az ilyen csodát elveszíteni a legnagyobb fájdalom a világon.

59. oldal - Magányba varrva

Bogár Erika: Végtelen Mezők Vándora Történetek, mesék – időn-téren innen és túlról


Hasonló könyvek címkék alapján

Háy János: Napra jutni
Tar Sándor: Ennyi volt
Lázár Ervin: Mesék felnőtteknek
Krasznahorkai László: Megy a világ
Vivien Holloway: Mesterkulcs
Tar Sándor: A 6714-es személy
Tar Sándor: Lassú teher
Halász Margit: Forgószél
Krasznahorkai László: Kegyelmi viszonyok
Ta-mia Sansa: Forradások