Széttört ​akkordok (Széttört akkordok 1.) 41 csillagozás

Bogár Erika: Széttört akkordok

Peti, a győri Hideglelés rockegyüttes vezetője nagy reményekkel tekint a közelgő nyárra, hiszen egy New York-i vendéggitárost vár.
Josh érkezése az új lehetőségek mellett kihívások elé is állítja a zenekart. Felkészülésüket a kiugrást jelentő koncertturnéra rejtélyes, megmagyarázhatatlan balesetek hátráltatják.
Peti egyetemre készülő húga, Gitta és az öntörvényű zenész között kialakuló mély vonzalom felforgatja a lány hétköznapjait és veszélybe sodorja a testvérek addigi jó viszonyát.

Zene – Misztikum – Romantika

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
NewLine, Bakháza, 2021
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156309839

Enciklopédia 1


Kedvencelte 6

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Alvarando P>!
Bogár Erika: Széttört akkordok

„A zene élőlény, ami szárnyalni akar, és ha szabadon engeded, magával ragad.”

A győri Hideglelés zenekarba egy vendéggitáros érkezik Amerikából Josh személyében, aki átmotorozta fél Európát. A különös idegennek van egy még különösebb gitárja, amellyel nagyon jól játszik és ehhez még hozzájön a rekedtes hangja is, amellyel elvarázsolja a környezetét, főképpen az együttes egyik tagjának húgát…

Bogár Erika könyvében egy képzeletbeli zenekar mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást, ahová vendégként egy érdekes jövevény érkezik. Végigkövethetjük, ahogyan az összetartó csapat befogadja a különc rockert, aki felkavarja a banda körüli állóvizet az együttes koncertjein és a tagok magánéletében egyaránt. Karaktere nagyon mély löketet ad a történetnek, amely által egy igazi rockert ismerünk meg, aki kissé züllött életet él, de azért ugyanolyan érző ember, mint bármelyik hétköznapi személy. Különc személye egyúttal rávilágít egy nagy társadalmi problémára is, ezáltal a könyv által görbe tükröt kap társadalmunk, hogy milyen előítéletekkel vagyunk embertársunk iránt, ha más országból jött, vagy esetleg különc viselkedése, illetve a szokásostól eltérő az öltözéke. A történetben pozitív példaként jelenik meg Peti tanárnője, Mária néni, aki kezdettől fogva partnerként kezeli Josht és feltétel nélkül elfogadja.

A kötetet áthatja az írónő zene iránti szeretete. Miközben végignézzük, ahogyan Josh beilleszkedik a csapatba, bepillantást nyerhetünk a Hideglelés mindennapjaiba, ahogyan próbálnak, láthatjuk hogyan áll össze egy koncert dallistája, hogyan szerveződik meg egy turné és koncert közbeni életkép sem maradhat ki. Emellett mély gondolatokat olvashatunk a zenéről is, amelyből szerintem ez az idézet fejezi ki legjobban az írónő rockzene iránti vonzalmát:

„– Mona szerint a hangszer a lélek tükre – mondta Tibi nevetve, a végigsimított a fekete, ujjatlan trikóból kivillanó karján, mert ahogy a kátyús, régi úton zöttyent egyet az autó, a könyöke az ajtóhoz koccant.
– Árnyalt képet alakíthatsz ki egy emberről, ha megnézed, hogyan bánik a hangszerével – magyarázza lelkesen Mona. – Mennyire tartja karban, hol tárolja, milyen igényesen hangolja, mennyit gyakorol rajta. A kezedbe adja-e, vagy csak megmutatja. Játszik-e rajta, ha bemutatja, vagy csak mesél róla.”

A történetben egy enyhe romantikus szál is található, a zenekarvezető, Peti húga, Gitta kezdettő fogva vonzódik a különc gitároshoz, ezáltal az emberi kapcsolatokról szóló mély gondolatok sem hiányozhatnak a könyvből:

„Ha szeretsz valakit, az sokszor félelemmel jár, de akkor is a legszebb dolog, amit kaphatsz az életben.”
„Ha mindenki eltűnik mellőled, akiért érdemes felkelni, egyre nehezebben telnek a napok”

A történet nagy része Győrben játszódik és érződik a lapokról, hogy az írónő nagyon szereti ezt a várost. Sokszor a cselekmény során azt érezhetjük, mintha mi is a Pláza felé tartanánk, vagy a Széchenyi téren csatangolnánk a főszereplőkkel együtt.

A kötet szövege rendkívül olvasmányos, köszönhetően az írónő nagyon gördülékeny stílusának. A zenéről és az emberi kapcsolatokról írt mély gondolatok mellett olykor még az ironikus humorát is megcsillantja, és a cselekményben nem hiányoznak a meglepő fordulatok sem. Ennek köszönhetően a kötetnél észre se vesszük és már a végére is értünk. A végén pedig az írónő pár kedvenc dalát is megismerhetjük, amely által mi is új zenei kedvencekre lelhetünk. Zeneszerető olvasóknak kötelező olvasmány és azoknak is, akik egy nagyon érdekes történetre vágynak!

7 hozzászólás
dontforgettosmileandread P>!
Bogár Erika: Széttört akkordok

Ti melyik könyvet olvastátok legutóbb, amelyben a zenéé volt a főszerep? Hogy egész pontos legyek, így jellemezném ezt a regényt: zene- misztikum-cseppnyi romantika.
Erika igazán megkapó idézettel ajánlotta nekem a könyvét:
„a zene élőlény, ami szárnyalni akar, és ha szabadon engeded, magával ragad”.

Akkor még nem tudtam, mekkora szerepe lesz ennek a mondatnak a regény szempontjából. A Széttört akkordok remek kikapcsolódást nyújtott számomra, élveztem, hogy pörgős volt, soha nem lehetett unatkozni mellette. Izgalmas volt, zajlottak az események, sokszor csak kapkodtam a fejemet. A sztori roppant egyedi, hihető és élvezhető.
Sokan sokfélék vagyunk, nincs két egyforma ember. Azonban bizton állíthatom, hogy a zene és a könyvek összekötik ezt a sok különböző lelket. Ha van valami, ami képes áthidalni bármilyen különbözőséget, az e kettős. S akkor lehet-e nem szeretni egy olyan könyvet, melyben ilyen fontos szerepet kap a zene, annak szeretete, a család és az emberi kapcsolatok? Hmm..Nem hiszem! Sőt, megint egy olyan könyvet ajánlok nektek, amit korhatár nélkül ajánlanék bárkinek. Nincs megkötés, nincs kikötés: olvass !

A feltörekvő Hideglelés ,győri rockegyütteshez érkezik egy vendéggitáros, Josh, New Yorkból. Josh egy igazi rocker, mind a megjelenése, mind a viselkedése nagyon megosztó lesz a szereplők körében. Így a híres gitáros nemcsak egy új lehetőséget hozhat az együttes számára, hanem rengeteg kihívás elé is állítja Petit(az együttes vezetőjét) és a zenekart.
Josh egy igazi amerikai rosszfiú, akármerre jár, furcsa ügyekbe és megmagyarázhatatlan balesetekbe keveredik. Egy idő után már túl sok lesz a véletlen és a rejtélyes esetek.
Első ránézésre és a kezdeti fejezet után egy igazi romantikusra számítottam, de kellemeset csalódtam, ugyanis jóval több volt ez, mint egy kis romi regény. Kellően misztikus, elgondolkodtató, mély mondanivalóval és tartalommal. Mégis kellő feloldozást kapunk, sőt, jó pár jeleneten jókat is nevettem.
Nagyon szerethető, jó élmény volt. Köszönöm az írónőnek, innen is!

Sokszor nem mi határozzuk meg, hogy milyen zenét játsszon az élet…De mi döntjük el, hogyan táncolunk rá.♡

Bookish_Moments_Blog>!
Bogár Erika: Széttört akkordok

Bogár Erika kiemelkedően jól ír, fokozatosan meséli el a történetszálat, lépésről-lépésre ismerhetjük meg a regény cselekmény és érzelem világát. A Széttört akkordok kellő mértékben tartalmazza az ifjúsági-, a misztikus- és a romantikus zsáner elemeit, amelyek keveréke elképesztő módon rabul ejti az olvasót.

(..) szórakoztatott, a lapok elé szögezett és lekötötte a figyelmem! Csak sodort a történetszálon végig és észrevétlenül jutottam el az utolsó oldalakig!

A teljes értékelésem itt érhető el:
https://bookishmomentsblog.blogspot.com/2022/12/bogar-e…

utazolany IP>!
Bogár Erika: Széttört akkordok

Képes valaki félretenni az előítéleteit és a szemével, még inkább a szívével látni a valóságot? Már olvastam Bogár Erikától, de ez a regény valami egészen más. Egy szabadelvű, a saját értékrendje szerint élő rockerről szól, aki Magyarországra érkezik egy zenész csapathoz, hogy velük turnézzon. A fokozatosan kibontakozó történet során megismerhetjük a befogadó családot, a zenésztársakat, a férfi múltját és miértjeit, mely tele van misztikummal, különlegessé téve a személyét. Szinte azonnal felmerül a kiinduló kérdés, melyre a habitusuk szerint mindannyian más választ adnak. Másként reagál egy, a középiskolát éppen befejező, a nagybetűs életbe csak belekóstoló lány és megint másként a már sokat tapasztalt szülők. És vajon kinek van igaza? Létezik ilyen egyáltalán?
Köszönöm az írónőnek, hogy az elsők között olvashattam a regényét. :)

2 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Bogár Erika: Széttört akkordok

Valamiért első ránézésre azt hittem, hogy romantikus kötethez lesz majd szerencsém, de ebben a kötetben nem sok romantika volt, inkább a misztikus vonalra épít az írónő. Voltak benne kisebb-nagyobb hibák, hiányosságok, amiket a blogon jobban kifejtek, de összességében tetszett, élvezhető könyv volt. Néhol jókat tudtam nevetni egy-egy vicces párbeszéden, amik leginkább a testvérpár, Gitta és Peti között hangzottak el. Remélem, hogy olvashatok még újabb és újabb köteteket is a későbbiekben az írónőtől, mert a hibákat leszámítva is élvezhető olvasmány volt számomra ez a regény. Josh karaktere elég egyedire sikeredett, én legalábbis ritkán olvasok olyan könyveket, amiben hasonló stílusú és személyiségű karakter kap szerepet.
link

2 hozzászólás
CsonkaSzaboBrigi89 >!
Bogár Erika: Széttört akkordok

Végre egy olyan romantikust olvashattam, ami nem csöpög a nyáltól és egyéb testnedvektől, ami mély érzelmekkel teli, ami megérintett és ami széttépte a szívem!

A szereplők jól felépítettek, hitelesek és szerethetőek, a zene-romantika-misztikum hármasa pedig tökéletesen összehangolt.
Az írónő stílusa és írásmódja nagyon tetszett, a történet realisztikus – mégis varázslatos, gyönyörű – mégis fájdalmas volt számomra. A sztori szépen fokozatosan épül fel, kellően izgalmas, de gondolkodni és érezni is hagy időt.

Kedvenc lett! Köszönöm, hogy olvashattam!

Bővebben: https://brigeri.blog.hu/2023/07/10/bogar_erika_szettort…

2 hozzászólás
Lang_Tünde I>!
Bogár Erika: Széttört akkordok

Kevés könyvről mondhatom el, hogy olyan sokszor olvastam el, mint a Széttört akkordokat, talán csak a saját regényemet bújtam többet megjelenés előtt. :)
A Takács testvérek szemszögéből ismerjük meg az események láncolatát, Josh (a Győrbe vetődött különc gitáros) alakja általuk rajzolódik ki. A könyvben központi szerepet játszik a rockzene, de aki ez alapján egy erotikus-csapatós történetre számít, az csalódni fog. Noha van benne szerelmi szál, de az erotikát teljesen nélkülözi; a hangsúly a lélektani vonalon, a családi és baráti kapcsolatokon, az előítéleteken és az elfogadáson van – ezek prezentálására pedig ki más lenne megfelelőbb alany, mint Josh, a saját démonaival küzdő, megzabolázhatatlan művész, aki az önmegvalósítás útját járja, bármi is legyen az ára.
A szabatos és választékos fogalmazás segített, hogy rohamtempóval haladjak az olvasással. És itt kitérnék a könyvben szereplő dalszövegre, amely szintén Bogár Erikát dicséri.
A történet a természetfeletti szál ellenére is életszagú, a legjobb értelemben igazán „magyar”, olyan, mintha a mi közvetlen környezetünkben játszódna.
Ajánlom minden rockernek és nem rockernek, középiskolásnak és középiskolást nevelőnek, férfinak és nőnek egyaránt!
Részletes, képekkel, idézetekkel tarkított értékelés: https://www.tclang.hu/szettort-akkordok/

3 hozzászólás
KrenczNóra I>!
Bogár Erika: Széttört akkordok

A történet misztikus vonala nagyon megvett magának, még ha bizonyos szempontból szomorú is volt. Az ilyesmivel abszolút tudok azonosulni. Meghajlok az ötlet előtt. Josh sem egy tipikus regényhős, sőt, az igazi, vérbeli rockerfazonokat mindenki megpróbálja inkább elfelejteni, mint megmutatni, mert a mainstream vonulatokba nem illenek bele, és a többség számára csak az emészthető. Ez az előítélet, és álszentség a történeten is átszűrődik. Aki tetovált, motorral jár, és esetleg az alkoholt sem veti meg, biztosan csak rossz ember lehet, a „rendes”, „jólnevelt” "hibátlan" társadalom ki akarja vetni, mint a rühes kutyát. Jó volt, na.

1 hozzászólás
kormoci_edit P>!
Bogár Erika: Széttört akkordok

Könyvtárunkban a TINIVILÁG könyvei között találtam rá a könyvre. Véleményem szerint ez a regény 16 éves kor felett minden korosztálynak élvezetes olvasmány.
A zenélés, a zene szeretete, a fiatalság megélése, a határok feszegetése, a jövő tudatos építése – mind fellelhető ebben a regényben.
Másra is felfigyeltem. Az írónő szépen szövi bele a történet zenei szálai közé a szülő – gyermek kapcsolatot. A szülők támogató, ösztönző, féltő, óvó ölelése átsegíti Gittát és Petit sok nehézségen. Tudják, hogy számíthatnak a szüleikre. A szárnybontogató fiatalok számára fontos a határok pontos kijelölése, tudniuk kell, hogy meddig mehetnek el. Szülő, nagyszülő vagyok. Nem tagadom, Zoltán és Anikó egy-egy megnyilvánulásán elgondolkodtam.
Kedves @Alvarando ! Igen, nekem is tetszett a regény.

2 hozzászólás
TiszlaviczMarcsi I>!
Bogár Erika: Széttört akkordok

Összességében tartalmas és elgondolkodtató történet. Sok kérdést felvet, sok lehetőség ad, és mindenképp elgondolkodtat. A sok zenei utalásnak nagyon örültem.
Mégis hiányérzetem van, mert olykor, főleg a jelentős eseményeknél nem ment mélyre az írónő. Gyakran csak leírást kaptunk, mi történt, nem tudtam átélni, nem kaptam érzelmeket a szereplőktől, ezért nem is tudtam velük együtt izgulni/aggódni.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Alvarando P>!

Ha mindenki eltűnik mellőled, akiért érdemes felkelni, egyre nehezebben telnek a napok

300. oldal

Alvarando P>!

a zene élőlény, ami szárnyalni akar, és ha szabadon engeded, magával ragad.

163. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zene
Alvarando P>!

Sem te, sem a zenéd nem lesz kevesebb azok miatt, akik nem értékelik a tehetséged.

295. oldal

Alvarando P>!

– Mona szerint a hangszer a lélek tükre – mondta Tibi nevetve, a végigsimított a fekete, ujjatlan trikóból kivillanó karján, mert ahogy a kátyús, régi úton zöttyent egyet az autó, a könyöke az ajtóhoz koccant.
– Árnyalt képet alakíthatsz ki egy emberről, ha megnézed, hogyan bánik a hangszerével – magyarázza lelkesen Mona. – Mennyire tartja karban, hol tárolja, milyen igényesen hangolja, mennyit gyakorol rajta. A kezedbe adja-e, vagy csak megmutatja. Játszik-e rajta, ha bemutatja, vagy csak mesél róla.

28. oldal

Alvarando P>!

– Anyáddal azt mondtuk, hogy azzal és addig laktok itt, ameddig akartok. Nos, én arra számítottam, hogy egy lányt hozol ide, nem egy szakállas vadembert.

47. oldal

Alvarando P>!

– Azzal is kedves vagy, aki meg sem érdemli – válaszolt Josh a szokásosnál is rekedtebb és mélyebb hangon, ez csak fokozta Gitta zavarát.
– Egy gyermekpszichológustól hallottam egy módszert, amivel a gyermekek sérült bizalma visszaépíthető, néha megpróbálom a felnőtteknél – nevetett fel. Josh megsimogatta az arcát, aztán hirtelen hátralépett.
– Nem tudom, örüljek-e ennek vagy megijedjek.
– Az egész arról szól, hogy nyugalmat, bizalmat, érdeklődést mutatnak és kérdeznek. A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek önbizalomhiányosak, és bizalmatlanok a felnőttekkel szemben, nehezen nyitnak, pedig ez az alapja mindennek.

102-103. oldal

vgyb IP>!

Ha mindenki eltűnik mellőled, akiért érdemes felkelni, egyre nehezebben telnek a napok – válaszolt a férfi, a lány kezét a tenyerével az arcához szorította.

300. oldal

Alvarando P>!

– Te… te nem… Jézus, ti is rockerek vagytok! Hideglelés, ugye?
– Ő nem Jézus, csak szimplán a bátyám – szólt közbe Gitta, majd hozzátette: – Bocs, ezt nem hagyhattam ki.
– Mondták, hogy ő zenész – bólogatott a nővér –, de hogy ti is azok vagytok, ki hitte volna.
– Ja, ő szintén zenész, de én csak a rocksztár húga vagyok – morgott Gitta.

244. oldal

Alvarando P>!

Josh, nem menekülhetsz folyton az érzéseid elől. Megijedtél a baleset miatt, ahogy mindannyian. Természetes emberi reakció. Baromira fáj az aggodalom. Ha szeretsz valakit, az sokszor félelemmel jár, de akkor is a legszebb dolog, amit kaphatsz az életben. Épp te nem érted, aki a zenében ilyen végleteket játszol? A hangod könnyeket csal az ember szemébe. Ja, hogy neked elég ennyi? Imádhatnak vagy utálhatnak, csak ne menjenek közel hozzád.

210. oldal

Lione IP>!

– Mi ütött Laciba, hogy így döntötte magába a mézes pálinkát?
– Fáj a torka, és kicsit már köhög is.
– A patikában kell orvosságot venni, nem a kocsmában.

175. oldal


A sorozat következő kötete

Széttört akkordok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: Valahol
Rácz-Stefán Tibor: Mikrofonpróba
Leiner Laura: Bízz bennem
Stella Albright: Holdfény szonáta
Leiner Laura: Bábel
Anne Eliot: Toplistás szerelem
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Baár Tünde: A mezítlábas grófnő
Joss Stirling: Angel
Bakó Liza: Csíííz!