6. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
31. legjobb gyermekkönyv kicsiknek könyv a molyok értékelése alapján
47. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

A ​tél menyasszonya 154 csillagozás

Bodor Attila: A tél menyasszonya

Szeretettel és izgalmakkal teli mese a télről, mely megmelengeti a szívedet.

A királyságban nagy a baj, örök ősz uralkodik. Hogy ne váljon mindez fagyos téllé, és az emberek élete ne forduljon tragédiába, áldozatot kell hozni.
A Tél egy lányt követel.

Zelka királylánynak nincsen szíve, de kishúgát nem hagyja feláldozni. Helyet cserél vele, így őt viszik el a messzi északon túlra, egészen az Örök Tél Birodalmába.
Az elvarázsolt kastélyban számtalan kemény próbatétel várja. Vajon kiállja a próbákat? Milyen sors várja? Szív nélkül rátalálhat-e a szerelem?
Kísérd el Zelkát egy olyan világba, ahol a pintyek skarlátpirosak, a szánokat nem lovak repítik, és még az évszakok is megelevenednek!

Hangulatos téli történet, ami csupa jó érzéssel járja át a szívedet.
Ha szeretted a Jégvarázst, ez a könyv is üdítő élmény lesz a számodra.

Vidd haza nyugodtan, szeretni fogod.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Meseidő Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2018
72 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634575252 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka

Enciklopédia 5


Kedvencelte 19

Most olvassa 1

Várólistára tette 88

Kívánságlistára tette 96

Kölcsönkérné 8


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Bodor Attila: A tél menyasszonya

„Zelka királylánynak nem volt szíve. Félreértés ne essék! Nem szívtelen volt, hiszen ez az áldott jó és dolgos teremtés még egy legyet se tudott volna lecsapni. Zelkának szó szerint nem volt szíve. Senki nem tudta, ez hogyan történhetett, de a királyságban úgy tartották, hogy néhány emberöltőnként megesik az ilyesmi. Az efféle emberek pedig nagy tetteket visznek végbe.”

Be kell vallanom, hogy idén kezdtem el nagy érdeklődést mutatni a mesék iránt.
De sokszor félek belekezdeni egy – egy kötetbe, mert ugye nem az én korosztályomnak szánták és elég kritikus vagyok éles véleményezéssel.

Ellenben ezzel a könyvel úgy alakult a kapcsolatom, hogy fogalmam nem volt ki írta, miről szól. De megvettem, mert a borító valami elképesztően szemet gyönyörködtető és rendkívül bájos.

Háromszor tettem le, és kezdtem újra.
Tehát egy olvasás jelölést teszek itt, de háromszor éltem át a történetet.
Ez a mese egy szívtelen királylányról szól, akinek nagyobb szeretett van a lelkében, mint bármely szívvel rendelkező sors társnőjének.
Elképesztő szépen illusztrál, gyönyörű mesét olvashattam.
És ami igazán boldoggá tett, hogy rájöttem, attól, mert felnőtt vagyok, gyermeki énem kívánja az ilyen kis „finomságokat”, hisz mindenkiben ott a gyermek, csak elő kell szólítani és néha hagyni, hogy ilyen csodálatos világban létezhessen, melyet a mesék hoznak el….

Egy csodálatos mese, nem csak gyerekeknek!

Kedvenc!♥

meseanyu P>!
Bodor Attila: A tél menyasszonya

Gyönyörű, légiesen lírai mesekönyv, fordulatos, izgalmas, de szépen lekerekített történettel, a népmesék nyomdokain haladva, klasszikusan, megnyugtatóan. Nagyon igényes a könyv megjelenése is, Szimonidesz Hajnalka csodaszép illusztrációi nagyon jól illeszkednek a szöveghez.

olvasóbarát>!
Bodor Attila: A tél menyasszonya

„Szívüket jóleső melegség töltötte el, és mellé rögtön odakucorodott egy kis boldogság.”

Nagyon kedves könyv, remek illusztrációkkal. Szeretni való Zelka, ahogyan megoldja az összes tennivalót az Örök Tél Birodalmának közepén, önfeláldozó, kedves és tevékeny. A Merítés-díj hívta fel rá a figyelmemet, ha hamarabb olvastam volna szavaztam volna rá, örülök a sikerének. Szimonidesz Hajnalka méltó társa a szerzőnek.

ziara>!
Bodor Attila: A tél menyasszonya

Bodor Attila másik könyvét is imádtuk. Mikor megláttam ennek a könyvnek a borítóját, tudtam, hogy telitalálat lesz. Az lett. Kívül, belül csodaszép. Élveztem, hogy szép szavakat használ, néha olyanokat, hogy akár versbéli hasonlatok lehetnének. Mi imádjuk a telet, a havat, a hideget, szóval szívünkből szólt.

.

Annamarie P>!
Bodor Attila: A tél menyasszonya

Tündéri mese egy királylányról, Zelkáról, akinek nem volt szíve. Nem úgy nem volt szíve, hogy szívtelen volt, dehogy! Éppen ellenkezőleg, a húga helyett feláldozza önmagát, és végül elhozta az évszakok változását mindenkinek. A hagyományos meseelemekkel dolgozó történet kicsiknek és nagyoknak melegséggel tölti el szívét, amihez nagyban hozzájárul Szimpnidesz Hajnalka érzékeny illusztrációja is.

Dün P>!
Bodor Attila: A tél menyasszonya

Már mióta megkaptam és @atalant dedikálta nekem a könyvet, várt sorára Zelka az ágyam szélén, hogy egy lusta, sehová sem rohanós reggelen takarók alá kuporodva elolvassam a történetét. A mai korán megébredős, hűvös, ablak réseiben szélfütyülős reggel lett a tökéletes alkalom. Nagy reményekkel nyitottam ki, mert a szerző sem kisebb reményét fejezte ki, mint hogy Zelka története velem is megszeretteti a telet.
Hát, a hideget továbbra sem bírom elviselni, de az biztos, hogy Zelka és a Tél eszembe fognak jutni, ha jeget, havat látok, és erre a kedves mesére emlékezve egy újszerű báj költözik az évszakok változásának gondolatába.
Egyszerűen szépséges mese ez, az illusztráció tökéletesen eleveníti meg a szereplőket, Attila pedig csodaszépen meséli el a történetüket.
Mindenkinek fel kellene írni receptre egy lusta reggelt és benne ennek a könyvnek az elolvasását.
Köszönöm @atalant! :)

1 hozzászólás
Ottivilága>!
Bodor Attila: A tél menyasszonya

Szép, klasszikus ívű mese. Én biztos betenném az ajánlott irodalom listába alsósoknak. Igényes a szöveg, a kivitelezés és a grafikai munka is. Fél csillagot levontam azért, mert számomra egyáltalán nem tartalmazott új elemeket, tulajdonképpen eddig ismert panelekből építkezik, de végeredmény olvasmányos és szeretni való.

A végén van egy ajánló Novák Vica írótól, amiben azt írja: "…a Magyar Népmeséken innen és a Disney-n túl…). Ez szerintem tökéletesen megfogalmazza mire számíthatunk: egy klasszikus mesére, mely nélkülözi a Magyar Népmesék (általam imádott) vadságát, de szerencsére nem található meg benne a Disney mesékre jellemző közhelyek gyűjteménye sem…

luthienlovemagic IP>!
Bodor Attila: A tél menyasszonya

Az szerző nevét az első könyve, A ló, aki édességet tüsszentett kapcsán rögtön megjegyeztem, és érdeklődve vártam, milyen történeteket hoz még el nekünk. Az első meséje különlegességével és választékos nyelvezetével nyert meg magának. Már akkor feltűnt, hogy gyönyörűen ír, ami A tél menyasszonyánál még inkább elmondható. Még kiforrottabb a stílusa, jobb lett a történetvezetés, letisztultabb az ív. Ezáltal Zelka története még élvezetesebbé vált számomra, jobban át tudtam élni a mesét. A történetet itt is Szimonidesz Hajnalka illusztrációi teszik még élőbbé, amik miatt különösen öröm lapozgatni ezt a gyönyörű mesekönyvet.

Bővebben (A bejegyzésban spoilerek előfordulhatnak):
https://luthienkonyvvilaga.blogspot.com/2019/12/bodor-a…


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

– A háborgó tenger is veszélyesnek tűnik a felszínen, a mélyben mégis a legnagyobb nyugalomban úszkálnak a halak. Meglehet, hogy a Tél sem olyan kegyetlen, mint amilyennek hiszed.

40. oldal

Könyvmolyképző KU>!

– Gyere hozzám – bökte ki végül. – Lehet, hogy neked nincs szíved, de az enyémet úgy kitölti a szerelem, hogy elég lesz majd mindkettőnknek. Nem hagylak el soha, csak légy a feleségem!

K_A_Hikari>!

Szívüket jóleső melegség töltötte el, és mellé rögtön odakucorodott egy kis boldogság.

29. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság
1 hozzászólás
K_A_Hikari>!

A szeme gyönyörű volt és semmi máshoz nem fogható: egyszerre tűnt a kandallóban izzó zsarátnok vörösének egy hideg téli estén, a kályha mellé készített tűzifa barna kérgének és az olvadó hó alól előbukkanó, termékeny föld fekete színének.

60. oldal

1 hozzászólás
K_A_Hikari>!

Szürke szeme mindig úgy ragyogott, ahogyan a frissen befagyott patak jegén csillan meg a gyenge napfény.

9. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Középen egy jégből faragott emelvény állt. Talapzatát úgy futották körbe a fagyott levelek és indák, akár a pókháló. Egy világszép, fiatal lány feküdt rajta teljesen mozdulatlanul. Sápadt, jégbe dermedt testét könnyű csipkefátyolként fedték a dér és a zúzmara jégtűi. Mellkasának fagyos kékségéből egyedül a szíve derengett fel, mint ahogy a befagyott tó jegén keresztül látszódhat a mécsvilág.

Könyvmolyképző KU>!

A királylánynak, akinek nem volt szíve, végre lettek barátai.

Könyvmolyképző KU>!

A felkelő nap fénye aranysárgán folyt szét az ég alján, amikor kigördült a városkapun az indigóra festett, ezüstös jégvirággal cicomázott hintó. Egyenesen az Örök Tél Birodalmába tartott, annak is a legközepébe.

K_A_Hikari>!

Zelka nem gondolta volna ezelőtt, hogy a határtalan bánat beleférhet a könnycseppekbe.

17. oldal

Könyvmolyképző KU>!

Eszébe jutott a mese, amit még gyerekkorában hallott az apjától. Mindig is kitalációnak hitte a történetet a hajdanvolt nyárról, amely aztán őszbe hajlott. Akkor a kegyetlen, hosszú tél terjedése elől csak úgy menekülhetett meg a királyságuk, ha elküldték az egyik család legkisebb leányát az Örök Tél Birodalmába.


Hasonló könyvek címkék alapján

Berg Judit: A Nádtenger télen
Bombicz Judit: Csodák könyve
Ellis Kaut: Pumukli téli meséi
Petra Nagyová-Džerengová: Klára és az iglu
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg
Vadadi Adrienn: Kockacukor lovassuli
Ján Navrátil: Pamut Peti és Fonál Fáni
Dér Adrienn: Hősteki és az eltűnt holdtehén
Turczi István: Robin, a szerencse fia