Vissza ​a fülesbagolyhoz 39 csillagozás

Bodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz Bodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz Bodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz

– És akkor te mi vagy? – Én erdész. Jól jegyezd meg: erdész. – Nem tudom, az micsoda. – Az egy olyanféle személy, aki az erdőre való. Nem ért az emberekhez, de a fák között jól érzi magát. Ez mogyoró, mondja, az meg madárberkenye, ez bálványfa, az meg hegyi juhar, ezen a bálványfán ül például egy fenyőszajkó, mondja, s az ott, az a borzas a hegyi juharon, az az erdei fülesbagoly.

Eredeti megjelenés éve: 1992

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 2015
416 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631433289
>!
Magvető, Budapest, 2015
416 oldal · ISBN: 9789631433463
>!
Magvető, Budapest, 2003
394 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631423042

2 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 6

Most olvassa 6

Várólistára tette 41

Kívánságlistára tette 24

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

giggs85 P>!
Bodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz

Bodort olvasni jó, mint mindig. Ezúttal is jó volt végigolvasni Bodor Ádám összegyűjtött és válogatott írásait. Aki meg akar ismerkedni az ő művészetével, annak ideális lehet ez a kötet, aki meg már ismeri, az előbb utóbb úgyis elolvassa.
Furcsa, hogy még az 1-2 oldalas, karcolatnyi terjedelmű szövegei is milyen értékesek, még akkor is, ha véleményem szerint Bodor azért a hosszabb írásokban tud igazán alkotni (itt: Az Eufrátesz Babilonnál, Vissza a fülesbagolyhoz stb), nem beszélve az örök klasszikus Sinistra körzetről. Bodort olvasni kell, na… :)

5 hozzászólás
olvasóbarát P>!
Bodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz

„Az ősz egy szeptemberi reggelen, nem éppen váratlanul, de minden átmenet nélkül érkezett.”

Már régen a várólistámon volt. Szeretem az írásait, rövidebbeket – hosszabbakat egyaránt. Az egész rövidek is megteremtenek egy jellegzetes hangulatot.
Szikár, lényegre törő előadásmód, kifejező leírások a tájról, az évszakváltásról. Ember és környezete nagyon összhangban van ezekben az írásokban, titkok lapulnak, bűnöket követnek el, nyerik el büntetésüket, hosszú börtönévekkel.
Az esetek többségében távolságtartó, érzelemmentes leírást kap az olvasó. Kis csalás valósul meg Bányásznap lelepleződés nélkül. A szőke haj divatjáról és a hiúságról szól a Gazdátlan holmi.
Hogyan dolgozza fel egy ember az életében bekövetkezett szerencsétlen eseményt? Sofőrünk egy rosszabb napja. Tragikus történet az Autóstop .
A kötet második részében hosszabb elbeszélések vannak. A börtönből szabadultak, a bűn és büntetés bemutatása Egy hely, ahol kosarakat fonnak, Plusz-mínusz egy nap, Utasemberek szinte kihívó kérkedés az elkövetésről.
Egyes szereplők visszatérnek, az És akkor majd látjuk egymást erdésze újra felbukkan a Vissza a fülesbagolyhoz című történetben, Weisz Gizella, a nő pedig A részleg címűben, ahol a világ végére kell elmennie.
A szántóvető szerencséje egy különös történet a barátságról és a mindennapi élet korlátairól, és arról, hogy néha a legjobb szándékot sem koronázza siker.
Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki kedveli Bodor Ádám írásait, nem fog csalódni.

MortuusEst>!
Bodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz

Két év után újraolvasva nem igazán tudok rájönni, hogy miért nem adtam annak idején öt csillagot erre a kötetre. Eléggé megterhelő Bodor Ádámot olvasni, de megéri a fáradság. A patikamérleggel adagolt novellák cselekménye nagyon hiányos. Néha felmerül a kérdés az olvasóban, hogy ezek egyáltalán történetek-e. Az olvasó teljesen magára marad, hiszen ezeket a hézagokat mind neki kell kitöltenie. Az viszont tapintható, hogy igazán nem is a történetek a fontosak. Néhol még csak nem is a szereplők, hanem a lehetőségek. Mi lehetett volna? Illetve, ha nem a történet a fontos, akkor mi? Talán a természet. A kötetben a szereplők mindig sajátságos viszonyban vannak a természettel. Ez pedig rideg, és ijesztő. A kötet végére szorongás lesz úrrá az emberen. (Nem félelem. Hiszen akkor lehetne tudni az okot.) Szorongás attól az űrtől, amit Bodor meghagy, és ránk bízza a kitöltését.

vadmalac>!
Bodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz

a legerősebb, legtömörebb, legmaibb magyar próza. Nem egy darabból készült film, de azok semmit sem tudnak visszaadni ebből a rendkívüli világból. Akár még fantasynak is lehetne olvasni.

rhalmai>!
Bodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz

Ez nem is igazi naplóbejegyzés. Inkább széljegyzet Bodor Ádám könyvéhez.
Amiből csak 107 oldalt voltam képes elolvasni a közel négyszázból.
Furcsa, ambivalens érzések uralkodtak el rajtam olvasás közben. Bodor jó szerző, jó szakember, ügyes mesterember, az általa készített darabok (prózák, amit nem értek: alcím szerint elbeszélések, de miért?, műfajilag nem találtam erre utaló jelet) magukon viselik egy gondos, pontos alkotó kézjegyet. A ki nem mondás mesterművei ezek. Legfontosabb módszere az elhallgatás, a rövid, tömör, pattogó mondatok, a lényegretörő kifejezések. Ez egyfajta feszültséget kölcsönöz a novelláknak (nem vagyok hajlandó elbeszélésnek hívni ezeket az olykor csak alig két oldalas írásokat), előrevetítését valaminek, amire aztán mégsem kerül sor. Horror és thriller elem: ismerős, nem? És mégsem az, hiszen, ami utána következne, a feszültség feloldása, az elmarad. Bánjuk? Nem hiszem, hiszen a történeteket így végülis nem csak Bodor Ádám írja, hanem az olvasó is. Ki kell egészíteni: hiányzik a bevezetés és a lezárás, csak a kifejtésből állnak ezek az írások.
Hogy ettől-e vagy sem: egy-két izgalmasabb darabot leszámítva unalmas könyv, sajnos. Egy-két novellából leszűrhető a fenti, tényleg izgalmas tanulság, de a többi mű semmi újat nem ad. És ebben a 100 oldalban is találtam egy határozottan rossz írást, bődületes szerzői és szerkesztői tévedést. (A címére sajnos [szerencsére?] nem emlékszem.) Egy biztos: kivételesen szájbarágós, didaktikus, direkt írása volt, megoldásaiban is iskolás.

ervinke73>!
Bodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz

Ritka, hogy az élet alaposan átgondolt regény legyen, inkább novella-füzér. Vagy vers. Vagy csak vicc.

dontpanic P>!
Bodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz

Négyszáz oldalas, nagy alakú kötet, többnyire pár lapos írásokkal. Óhatatlanul lesznek benne gyengébb darabok. Nekem kicsit sok is volt az ilyen. A még feledhető mennyiségnél több volt benne az olyan írás, amit azonnal el is felejtettem, ahogy elolvastam az utolsó szavát, és továbblapoztam.
Furcsa módon a kötet elején és végén lévő néhány novellát éreztem a legerősebbnek, nem tudom, ez mennyire tudatos válogatás eredménye. A középső (mennyiségben a könyv felénél több) rész pedig nem tett rám mély benyomást.
Ez a kötet nem hozta meg a kedvem ahhoz, hogy még több Bodor Ádámot olvassak.

2 hozzászólás
judytta>!
Bodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz

Imádtam. Bodor az az ember, aki egyszerű tisztasággal ír és jelenít meg képeket.

Carolynd>!
Bodor Ádám: Vissza a fülesbagolyhoz

Csodálatos próza, de valahogy nehéz novelláknak olvasni ezeket a történeteket.


Népszerű idézetek

Véda P>!

Az ősz egy szeptemberi reggelen, nem éppen váratlanul, de minden átmenet nélkül érkezett. Egy langyos estét követő hajnalon sószínű dér takarta a háztetőket, a járdát s az úttestet fakózöld akáclevél borította; pirkadatkor sokan becsukták az ablakot.

Az ősz kezdete

Kapcsolódó szócikkek: ősz
macs>!

Man fia, az egykori híres fejszámoló egy napon mezítláb és rövidke vörös szakállal tért meg az egyetemről, és azóta csak az erdőket bújja némán, tudásának kifürkészhetetlen titkaival.

Vendégmadár

olvasóbarát P>!

A vízesés, bármennyire lenyűgöző volt is, sokakat még fényes nappal is egyszerűen elborzasztott. Amikor az ember jó órai kapaszkodás után a bozótból kiér a nyomasztó sziklafalak közé – hevenyészett hasonlattal élve –, úgy érzi magát, mint egy mély fazék fenekén.

36. oldal, Gazdátlan holmi

3 hozzászólás
olvasóbarát P>!

A tél első hidegebb napján, talán csak néhány héttel azt követően, hogy az említett módon eltávolított házából egy szomorú, beesett szemű és mindenáron asszonyi melegségre vágyó fiatalembert, aki magát kétségbeesésében Imola asszony macskájának, alázatos kandúrjának, vagy tetszése szerint más alantasabb háziállatának nevezte, újabb látogató érkezett. Némiképp emlékeztetett elődjére, tekintete ennek is szomorkás és beesett volt, sóvárgó és éhes, rövid kopogtatás után hívás nélkül lépett a házba.

252. oldal, Imola asszony megkísértése

macs>!

Egy este, vacsora közben hirtelen elszótlanodott, arca rövid szakálla alatt kifürkészhetetlenné vált, s abból, ahogyan kerülni kezdte az ember tekintetét, máris tudni lehetett, megint dolga akadt, hamarosan ágyéka alá erősíti a dollárokkal, hamis iratokkal teletömött, vízhatlan erszényét, és elindul kockázattal tele útjára.

Rokonaink szaga

macs>!

Szó, ami szó, bizony nem egészen értjük, mi is történt.

Kikötő, este

macs>!

– A Magura – mondta, és előremutatott.
– Az nem – mondta az erdész.
– Akkor az mi?
– Csak egy hegyoldal.
– És akkor melyik a Magura?
– Egyik sem mondta az erdész. – Igyék. Alaposan eltévedt. Reggel majd elindul ezen az ösvényen lefelé.

Az erdész és vendége


Hasonló könyvek címkék alapján

Baráth Viktória: A főnök nagy napja
Anne L. Green: Elvesztett jövő
Schäffer Erzsébet: Hol vagy?
Baráth Viktória: A jófiú
Békés Pál: Csikágó
Tar Sándor: Ennyi volt
Gabriel Wolf: A sötétség mondja…
Anne L. Green: Elfojtott indulatok (novella)
Bächer Iván: Emberevő
Borsa Brown: A maffia gyermekei