Sinistra ​körzet 498 csillagozás

Egy regény fejezetei
Bodor Ádám: Sinistra körzet Bodor Ádám: Sinistra körzet Bodor Ádám: Sinistra körzet Bodor Ádám: Sinistra körzet Bodor Ádám: Sinistra körzet Bodor Ádám: Sinistra körzet

Valahol ​a Kárpátok hegyláncai közt – mellékesen szólva: Európa közepén – egy velejéig irracionális világban játszódik Bodor Ádám regénye. Hősei egy bornírt társadalom foglyai – s ezenközben az öröklét számkivetettjei. Életük már-már civilizáción inneni, életviszonyaik tökéletesen szervezetlenek, tehát rendőrileg szükségképpen túlszervezettek, mindennapjaik a totális működésképtelenség szüntelen tudomásulvételével és megindító kijátszásával múlnak. Andrej Bodor a történetek elbeszélője és elszenvedője, hol alanya, hol tárgya tehát, papírjaitól és nevétől is megfosztatik, mikor megérkezik Dobrin „City”-be, a számára kijelölt lakhelyre, hogy fölkeresse nevelt fiát. Ami a regény szereplőivel és körülöttük történik, érthetetlen és borzalmas, mindazonáltal megérthető és körülményeik értelmezésével tökéletesen logikus, ami a legborzalmasabb, az történik a legtermészetesebben, leglogikusabban. S hogy ezt így érezzük, az Bodor Ádám rendkívüli írói-művészi erejének, ábrázolása pontosságának… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Magvető, Budapest, 2020
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631435474
>!
Magvető, Budapest, 2017
174 oldal · ISBN: 9789631431896
>!
Magvető, Budapest, 2017
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631435474

7 további kiadás


Enciklopédia 7


Kedvencelte 148

Most olvassa 22

Várólistára tette 213

Kívánságlistára tette 127

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

vargarockzsolt>!
Bodor Ádám: Sinistra körzet

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

Ehhez a könyvhöz nem kell értékelés, klasszikus, még a Wikipédia is alapos elemzést ír róla. Aztán ott van a rengeteg irodalomtörténészi-kritikai elemzés is – Bodor Ádám megkerülhetetlen. Itt a molyon is 135-en értékelték (2018. november 20.). Mindenki megtalálhatja a maga kedvencét. A fanyalgók is, a rajongók is.
Szerintem remekmű, hibátlan remekmű, a hangulata, a táj és a nevek és a hol szürreális, hol pedig groteszk cselekményfordulatok mágiája engem mindig elvarázsol, akárhányszor olvasom újra.

NannyOgg P>!
Bodor Ádám: Sinistra körzet

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

Idő van, téliesítettük a kertet. Elpakoltuk a bútorokat, kiástam a megmentendőket, betakarítottam a betakarítanivalókat, kipakoltam az üvegházat. Ötkor sötétedik, sokat esik, hétvégére havat mondanak, ha egyszer rákezd, meg sem áll április-májusig. A következő fél évre semmi dolgom nincs kint az elkerülhetetlen szociális interakciókon és a hólapátoláson kívül, bent pedig meleg van, nyugi, ropog a tűz a kandallóban, én meg olyasmi olvasmányra vágytam, ami téli. Téli, de nem csillivilli diznikarácsonyos, hanem sötét, véges térben játszódik, havas és amolyan gothic. Freud tapsikolna örömében.

Aztán @Zero virtuálisan a kezembe nyomta a Sinistra körzetet, én meg hittem neki, mert az összes molyfigyeltem szerette, arról nem is beszélve, hogy az elborult irodalmi vonal keleti blokkját kedvelő férjem polcán amúgy is ott figyelt már a kötet. @Izolda (mint később kiderült, pontos) „érvagdosós” műfajmegjelölése további bizonyítéka volt annak, hogy jófelé keresgélem azt, amit meg akarok találni. Aztán annak dacára, hogy az első 10-20 oldal még halmozottan miafranc érzést váltott ki bennem, amikor elindultunk lefelé a Baba Rotunda lejtőjén, átadtam magam a máramarosi gothic-nak denaturált szeszestül, bányavágatokban tartott medvéstül, tunguz náthástul és levágott fülestül. Tekintve, hogy sem képes, sem hajlandó nem vagyok olyasfajta zengzeteket kiötölni Bodor Ádám írói stílusáról, amiben a ”hiányokkal jelzett teljesség oszthatatlanságának egymásba érő, egymásba játszó felületei” vagy hasonló szókapcsolatok szerepelnek – wtf, de most komolyan, ki írta ezt a fülszöveget?! –, csak annyit suttogok elismerően az erre vágtató télbe, hogy bravó, Bodor Ádám, bravó.

>!
Magvető, Budapest, 2007
158 oldal · ISBN: 9789631425871
4 hozzászólás
György_Dragomán IP>!
Bodor Ádám: Sinistra körzet

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

Mérhetetlenül sokat kaptam ettől a könyvtől. Senki soha ilyen szépen meg nem írta, hogy milyen a diktatúra bőrünkre tapadó szaga, hogyan épül be az elnyomás és a kiszolgáltatottság minden korty italba amit csak legurítunk a torkunkon, de még a nézésünkbe és a fejtartásunkba is.
Fejezetenként jelent meg a Holmiban, gimnazista voltam akkor, minden hónapban nagyon vártam a friss számokat. A könyv épp az érettségim évének könyvhetén jelent meg, ezt kaptam búcsújádéként a magyartanárnőmtől.

1 hozzászólás
Kkatja P>!
Bodor Ádám: Sinistra körzet

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

„Szobám ablakából addig tekintettem kifele, a szürkületben távolodó dölyfös hegyormokra, amíg végképp elmerültek a kelet felől közeledő lila sötétségben. De a Dobrin mögött a hold is készülődött, rezes fénnyel árasztotta el közelében az eget. Az egyik hegyházra bundásan, pihésen kicsi felhő domborodott. Színe pont olyan volt, mint azé a kicsi állaté, amelyik egyszer megette a Géza Hutira fülét.”

Én is efféleképp merültem bele ebbe a történetbe, olyan volt olvasni, mint egy szép nyári napon szénaboglyán heverészve elnézve a bárányfelhők ünnepélyes vonulását a szikrázó égen, melyek hol bársonyfenekű Elvira Spiridon, hol lepkeszemű Coca Mavrodin vagy épp szürke gúnárok jellegtelen alakját öltik magukra, miközben eltaposott bogarak szaga leng halványan a légben, néhol egy kis szomorkás egérszaggal keveredve.
Különleges hangulatkönyv a javából, csodás leírásokkal és mágikus életekkel tompítva a valóság kemény éleit, amik sebeznek, ha nem mozog köztük roppant óvatosan az ember.

>!
Magvető, Budapest, 1992
158 oldal · ISBN: 9631418863
Bla I>!
Bodor Ádám: Sinistra körzet

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

A Sinistra-körzet az én olvasatomban egy szimbolikus alkotás. Megélt, kikristályosodott tapasztalatok formába öntése és nevesítése egy seholsemvolt, de sok helyre hasonló vidéken, az érintetlen természet ölelte távoli periférián, ahol mégis a hatalom az úr, amelyet a helyi vezető pozíció birtokosa gyakorol. S akik itt élnek, tudják, nincs mit tenni, a hatalom mindig eléri célját. Ezért érzelemmentes, beletörődő, rezignált a magatartásuk, mert úgy érzik, nem nyílik lehetőség ez ellen tenni, lehetetlen ellenszegülni. A személyazonosság elvesztése, az alibi munkakörök, a lakóhelyek kijelölése, bolondok házába záratás – s még sorolhatnám – mind-mind a hatalom „jogában” álló eszközök, amelyekkel kiteljesedik a nem sötét – de„sajátos fényviszonyokkal bíró”- diktatúra.
Zseniális mű, érzékletes nyelvezet, mély természetismeret és ábrázolás. Ma került a kezembe, de letenni nem tudtam. Mindenkinek el kellene gondolkodnia, vajon végleg eloszlottak fejünk felől a setét felhők, vagy lenne mit szóvá tenni, vagy tenni…

lzoltán IP>!
Bodor Ádám: Sinistra körzet

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

Sinistra körzet. Kutathatunk utána a térképen, de nyomát se leljük, pedig valahol Kelet-Európában kellene elhelyezkednie. A Sinistra egy folyó, mely kettészel egy világot, felülete tükröződő; de melyik oldal tükrözheti a másikat?
     Meztelenség, ahogy ábrázolásra kerül a természet, az élet lecsupaszítva és szétterpeszkedve fekszik el. Mélyen, vizelettel átitatott ágyában hempereg a beletörődöttség, és pajzán kacajjal invitál az együttlétre. Kitörni mindenhonnan lehet, ezért csak is az egyén tehet. Amit a természet nyújt, az csodálkozást ébreszt az arcokon, pedig ő sohasem árulta el önmagát.
     Bámulatos az az írói kontraszt, ami megjelenik, mekkora különbség van élet és élet között, mekkora ellentétek feszülnek egymásnak, amikor egy illat ütközik egy motozással, vagy egy szeretkezés a kijárási tilalommal. A természet alatt nemcsak az általában vett természetet értem, hanem a természetességet, a magától értetődő, fesztelen létezést. A nem szabályozott, nem irányított, de nem is a káoszba (itt, a szabad felfordulásba) taszított életet. Néha az volt az érzésem, élnék a Sinistra körzetben, és néha azt érzem egy sajátságos Sinistra körzetben élek.
     A Sinistra egy folyó, mely kettészel egy világot. Áthatolva rajta, a víz lemos minden mocskot, de hordalékot tapaszt helyébe. Kinek mit, amit forgat szívébe, fejébe'.

>!
Magvető, Budapest, 1992
158 oldal · ISBN: 9631418863
5 hozzászólás
cortinadampezzo P>!
Bodor Ádám: Sinistra körzet

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

Egy hónapja olvastam Bodor Ádám legújabb novelláskötetét, és ugyan nem voltam vele maradéktalanul elégedett, mégis kedvet kaptam az író egyik főművének nevezett regényéhez, a Sinistra körzethez. A regény szót használom, de ha nagyon szigorú akarok lenni, akkor a Sinistra körzet igazából novellafüzér, olyan történetekkel, amelyeknek van eleje és vége, és amelyek mégis valahogyan összeállnak egyetlen félig-meddig lineáris történetté. Olyan érzésem volt, mintha minden egyes fejezet ugyanazt mesélné el nekünk, csak egy kicsit más szavakkal, a cselekmény és a szereplők pedig nagyjából szabadon variálhatók.

Bodor Ádám egy olyan már-már disztópikus kisközösségi diktatúrát épített fel, ami igazán azzal sokkol, hogy nem sokkol. A kötet alakjai teljesen természetesnek vesznek olyan dolgokat, hogy a vezető mondja meg, kinek mi lehet a neve, kivel hálhat vagy mikor vizelhet. A diktatúra természetéről nincsenek részletes leírások, tételes felsorolások, inkább csak félmondatok, érzések, hangulatok segítségével érzékelteti Bodor az elnyomás milyenségét. Valami ilyesmi lehet, amikor az ember már nem egyszerűen túlél, hanem igazából megszokta, hogy a sorsa más kezében van és a mindennapokat is egyetlen (egyébként bármikor szabadon lecserélhető) személy akaratának rendeli alá. Van azért kiút, Bodor nem akarta, hogy az olvasói végleg lejöjjenek az életről, spoiler.

A helyszín és a karakterválasztás nagyon bodoros, ebben a regényében is a román-ukrán határvidéken vagyunk, félig fiktív, félig valós helyszínek között (például Sinistra folyó nem létezik, Dobrin falu igen, csak nem errefelé, a Pop Iván hegy viszont létező helyszín), a karakterei pedig a megszokott kemény, kétkezi munkát végző emberek, letűnt korok utolsó hírnökei. Külön kiemelném még a természetesnek ható szürreális stílust, könnyedén belesimul a történetbe egy levágott fül, egy impotens törpe vagy a halottfigyelő munkakör, az emberek igazából semmin nem lepődnek meg.

A Sinistra körzet rövid, de annál nehezebb és tartalmasabb olvasmány, egészen sokféle réteggel és értelmezéssel, ha létezik olyan, hogy tökéletes könyv, akkor ez nagy eséllyel pályázhat rá.

>!
Magvető, Budapest, 2017
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631435474
Morpheus>!
Bodor Ádám: Sinistra körzet

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

Azt hittem, ezzel a könyvvel végre megtört az átok, már ami a magyar írókat illeti. Majdnem-majdnem, de aztán mégsem. Egy paraszthajszál hiányzott hozzá, de pont annyi hiányzott. Szép volt, jó volt, hangulatos, érdekes, még mágikus realizmus is, de valahogy a számba sűrűsödött mint a nyál, ami a láz hatása abban a körzetben. Csak rágja, rágja az ember, forgatja a szájában, de kiköpni azt nem tudja, akár akarja, akár nem. Hát van ilyen…

4 hozzászólás
Maya>!
Bodor Ádám: Sinistra körzet

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

Két hónapja fogalmazgatom a mondanivalómat. Leírom, de nem teszem ki. Két hónapja emészgetem az olvasottakat.
Jó volt olvasni? Nem.
Le lehetett tenni? Nem.
Baljós. Vészterhes. Gyászos. A cím első szava is ezt jelenti.
Tudhattam volna. Leírták a fülszövegben. Leírták az előttem értékelők.
Kellett ez nekem? Igen. Nem.
Úgy igazából csak fejezetek. Egy regényből, egy életből. Összefüggéstelenül, mégis jól felépítve. Sok ismétléssel, melyek mindig az újdonság erejével képesek hatni.
„Minden egyes fejezet (pontosabban: novella) újra és újra elkezdi elölről elmondani és felépíteni a körzetet. Az események pedig semmilyen folyamatba nem illeszkednek: megfogható cél és ok nélkül történik minden. Létezik tehát egy tér, amelyben tökéletesen mozdulatlan az idő.” (Ezt egy könyvismertetőből loptam, én nem tudom ilyen jól elmondani.)
Mindig keresünk valakit, valamit. Érdemes megtalálni azt, aki nem akarja, hogy megtalálják?
Kissé betegnek találtam a könyvet. Mert mindent természetesnek mutat be. Az benne a döbbenetes, hogy nincs döbbenet. Minden homályos, és ebben a homályban bármi megtörténhet. Egy ilyen tájról a szabadság kellene eszünkbe jusson, mégis rabságban élnek az emberek. A cédula tesz rabbá, amit ránk akasztanak, vagy saját lelki válságaink?
Rövid ez a könyv és mégis annyi mindent mond. A környezetről és az emberi természetről, az ember állati, vagy az állatok emberi voltáról, elvonulásról és kiutakról. Kinek van kiút és kinek nincs? Egyedi, de mégis annyi mindenhez hasonlítható.

Peónia>!
Bodor Ádám: Sinistra körzet

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

Észrevétlenül elkopnak bennem bizonyos irodalommal kapcsolatos szavak, ami csak akkor tudatosul, amikor újraéled, szinte felbuzog egy szó, kifejezés jelentése, ahogy megesett ez a „művészi erő” fogalmával is Bodor Ádám Sinistra körzetét olvasva.
Bodor vékonyka kötetben teremt sötét, mély csodát azáltal, hogy szavakkal, átütő erejű képekkel képes egy totálisan kiüresedő világot teremteni. Markáns vonalakkal teszi fel a regény lapjaira a monumentális természetet, amely ugyan nem hagyja magát beszűkíteni, mégis börtönné válik azáltal, hogy egy meg nem nevezett hatalom körzetet kanyarít ki belőle. Nem tudom, művészileg hogy csinálja, de ez a szabad természet egyrészt megnyomoríthatatlanul szabad marad, de mint egy hatalmas pecsét, mégis ráüti magát a benne mozgó emberek korlátozottságának kontúrja. A szabad hegytetők, völgyek, szirtek alatt cuppogó sárban, koszban, bűzben élnek az irataiktól, nevüktől megfosztott körzet lakók, akinek már elveszett a személyiségük, lelkük, érzéseik, jórészt csak az ösztöneik dolgoznak. Egysíkú funkciókká alacsonyodtak, melyek esetlegesek, cserélhetőek, monotonitásukban nem követelnek semmiféle intellektuális befektetést. Nem tudjuk, miért kerültek ide, meddig maradnak, hisz a rendszer lényege a kiismerhetetlenség, a kiszolgáltatottság, a megfosztás és megfosztottság kötése. Adrej Bodor önszántából jön ide, mostohafiát keresi. Míg a többiek az eredmény, ő a folyamat, amelyben fogyó embersége újabb és újabb kompromisszumok révén egyre tovább apad. Mi marad, mi maradhat az emberből, ha elveszik vagy odaadja a szabadságát? Meddig ember az ember? A táborok, körzetek alapkérdése ez. Mit vesznek el és mit ad magától az ember magából, és miért? És végül beülhet-e, és ha igen, mikor ül be a hűtött húsok közé a kamionba, hogy maga mögött hagyja a körzetet…Maga mögött hagyhatja-e? Hidegrázós, nagy élmény volt Bodor Ádám könyve.


Népszerű idézetek

encsy_eszter>!

Törpével találkozni reggel, azt tartják, jó jel.

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

5 hozzászólás
lzoltán IP>!

     – Hol tanulta meg ilyen jól a nyelvünket? – szólt oda Coca Mavrodin.
     – Hogy hol? Ó, hát csak így átutazóban. Bejön az a levegővel az ablakon.

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

1 hozzászólás
Kkatja P>!

    Késő délutánra járt, a keleti égbolton a bánat felhője, hatalmas narancsvörös gomolyag világított. Újabban egy-egy ilyen távolodó, tornyoktól ekés, pompás habos felhő, elmerülőben a közeledő este lila leplei között, a múló időre emlékeztetett, és kicsit elszomorított. A terepjárót az út mentén hagytam, s lógó orral jártam végig az erdőszél néhány jól ismert zegét-zugát.

14. oldal 1. (Borcan ezredes esernyője)

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

Bla I>!

Éjszaka a vadludak ébresztettek, őket akkor ősszel a keleti rónaságot elborító füst terelte Sinistra ormai fölé. A csend süket és néma deres éjszakái megteltek a vonuló madarak gágogásával, nyikkanásaival, elcsukló hangjuk – mint néha a bakter klarinétjáé – bekúszott a kéményeken, s virradatig motozott a tűzhely hamujában.

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

Adso>!

– Nézze csak meg – jegyezte meg az étkezés vége felé Nikifor Tescovina. – Hadd mutassak magának valamit. Ez a karika hagyma itt pont olyan, mint egy fül.
– Fül? Jópofa.
– Nézze csak meg jobban.
– Tényleg egy fül. Egy igazi fül, de hát hogy kerül ide?
A rideg krumplihéj, a felvágott hagymaszeletek, a fonnyadt almacikkek között az újságpapíron egy egész fülkagyló hevert. Kicsit szőrös, kicsit véres, nemrég törhetett le valahonnan, frissiben.
– Ha nem veszi bizalmaskodásnak, hiszen ez igazán csak a magánvéleményem – súgta oda Nikifor Tescovina –, azt hiszem, a magáé.

109. oldal - Géza Hutira füle (Magvető, 1992)

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

Bla I>!

A lovak fölött sűrű pára gomolygott, benne, mint valami távoli harmónium hangja, ajtó nyikorgása kavargott, az udvar fölött időnként az egészet magával ragadta a szél.

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

encsy_eszter>!

Most kihirdették, az idén a téli járvány elmarad, oltásra sem lesz tehát szükség, mindenki térjen békében haza.

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

Kkatja P>!

    Alacsony, görbe, fakó nő volt Coca Mavrodin-Mahmudia, köpenye szárnyai közé süppedve gubbasztott, mint egy matt éjjeli lepke. Szeme is mintha bőrből lett volna, nem pislogott, csak ült rám szegzett fekete orrlyukakkal, fénytelen nemezes hajából, a fülében hordott sárga vattákból bogárszag párállott.

36. oldal 4. (Cocs Mavrodin neve)

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

Kkatja P>!

Szobám ablakából addig tekintettem kifele, a szürkületben távolodó dölyfös hegyormokra, amíg végképp elmerültek a kelet felől közeledő lila sötétségben. De a Dobrin mögött a hold is készülődött, rezes fénnyel árasztotta el közelében az eget. Az egyik hegyházra bundásan, pihésen kicsi felhő domborodott. Színe pont olyan volt, mint azé a kicsi állaté, amelyik egyszer megette a Géza Hutira fülét.

157. oldal 15. (Géza Kökény éjszakája)

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

chibizso>!

– Szóval maga az.
– Én.
– És mi a neve?
– Nem tudom. Elvesztek az irataim.
– Akkor jó. Minden rendben.

24. oldal

Bodor Ádám: Sinistra körzet Egy regény fejezetei

4 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Závada Pál: Jadviga párnája
Szabó Magda: Az ajtó
Bartis Attila: A nyugalom
Dragomán György: A fehér király
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Esterházy Péter: Bevezetés a szépirodalomba
Vámos Miklós: Apák könyve
Esterházy Péter: Harmonia Cælestis
Tar Sándor: A mi utcánk
Szilágyi István: Kő hull apadó kútba