Sehol 4 csillagozás

Bodor Ádám: Sehol

Bodor ​Ádám talán nem is regényeket és novellákat ír, hanem történeteket, amelyek időnként, mint a sebes patakok, széles medrű folyóvá állnak össze, máskor pedig a deltatorkolathoz hasonlóan apróbb szigetek, mederrészek, rejtélyes alakzatok alakulnak ki a folyam körül. A Sehol hét elbeszélése, abszurd balladája ilyen delta-történetek füzére. Újabb variációk végnapokra.
Hol van ez a Sehol? Valahol a közvetett közelünkben, a vaktérképek szélén, kollektív tudattalanunk mélyén. A Dvug folyó mocsaras partján, a pitvarszki réten, a Hlinka-tetőn, a maglaviti fegyházban vagy éppen a földrajzi valóságban is létező máramarosi Leordinán. Merthogy a többi hely is létezik: megismerjük természeti sajátosságaikat, legerősebb törvényeiket. Temetések és találkozások, árulások és menekülések, háromszögek és mindenféle bonyodalmak. Atombomba az éjszakában. Bodor Ádámnak a kései Beckettet idéző elbeszélései csavarokban és fordulatokban gazdag történetek, elképesztő nyitásokkal és a… (tovább)

>!
Magvető, Budapest, 2019
156 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631438574

Most olvassa 1

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 41


Népszerű idézetek

>!
lzoltán IP

Aki nem járt Európa tetején, nem látta a Matterhorn égnek meredő jeges ormát, az alatta elterülő kis fennsíkot a komor sziklák között pajkosan hancúrozó bumfordi mormotákkal, az valamely tárgyszerű leírás alapján aligha képes átérezni a látvány nagyszerűségét. (…)

(első mondat)

>!
lzoltán IP

     Spináth Joli még javában a szabógallérlevest kanalazza, amikor leteszik elé a vargabélest is. Nem remeg lazán, izgatóan, finom vaníliaillatú párákat eregetve, inkább úgy fest – ha szabad benyomásomnak engedve megnyilatkoznom –, mint a mulandóság komor hírnöke, valami sötét titokkal fénytelen, szikkadt kérge alatt. A metélt rejtekéből néha megtörten kipereg egy-egy szem életunt mazsola.

13. oldal, A Matterhorn mormotái

>!
lzoltán IP

     Azért ahogy a mosdó felé lépked, tartja magát, feneke két pofikája egymásnak pajkosan válaszolgatva még hetykén vonaglik a farmer alatt. Amit hamarosan, ha nem éppen túl későn, letol magáról. Azt mondja, elvált. Na, bumm! Kinőttünk mi már az ilyesmiből…

15. oldal, A Matterhorn mormotái


Hasonló könyvek címkék alapján

Bartis Attila: Tizenegy novella
Böszörményi Zoltán: Füst
Bartis Attila: A kéklő pára
Ugron Zsolna: Van egy
Láng Zsolt: Kovács Emma születése és más elbeszélések
Bogdán László: A felesleges utazás
Lőrincz László: Kerítés az erdőben
Bálint Tibor: Látomás mise után
Szilágyi István: Sorskovács
Bartis Attila: A Lázár apokrifek