Milyen ​is egy hágó? 7 csillagozás

Bodor Ádám: Milyen is egy hágó?

A ​romániai magyar író, Bodor Ádám novelláiban a körülmények uralkodnak az emberen. Viszonylataik kusza, kiismerhetetlen szövevényéből az egyén nem tudja kivágni magát, de a rendelkezésére álló lehetőségek között is megpróbálja megőrizni alapvető emberségét.
Az egyik elbeszélésben a Katona kivégzése előtt nem hagyja bekötni a szemét: „Méltóságomhoz tartozik, hogy addig lássak, amíg a látásom tart – makacskodik. – Hogy lássam, mi történik velem.” Mindent elvettek tőle, s elveszik az életét is. Megalázni azonban nem tudják. Nincs szüksége az álirgalomra, még ennyiben sem hajlandó elfogadni a fölkínált cinkosságot. Szembenéz kivégzőivel, mindvégig ragaszkodik tiszta öntudatához.
Egy másik novellafigura – a hamis tanú Jakab – számára megfellebbezhetetlen adottság az élet értelmetlensége, az egyes ember semmisége; így szinte gépies öntudatlansággal játssza el a ráosztott szerepet. S csak azután kezdi érdekelni, miben is vett rést, mi történt vele és miért. De már késő;… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1980

Tartalomjegyzék

>!
Magvető, Budapest, 1980
226 oldal · ISBN: 9632712277

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 7


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IP>!
Bodor Ádám: Milyen is egy hágó?

Ezúttal nem csak félcivilizált aprófalvakban barangolhatunk a pszeudoerdélyi peremvidéken, a felhozatal a szokottnál színesebb. A Felvilágosító iroda csattanója szívet gyönyörködtetőbben már nem is csűrhetne arcon a kijózanító realitással – kedvencelném, ha lehetne –, a Triptichonból viszont hiányoltam a humort, meg túl direkt is; B. Ádám hol vagy, kérdeztem közben sűrűn.
A hiányzó csillag oka a Triptichon. A bodori Pszeudoerdély meg megunhatatlan.

csobi P>!
Bodor Ádám: Milyen is egy hágó?

Felemás, olyan hullámzó. Egy remek, két semleges, két remek, egy közepes. Felírom azokat amelyek a legjobban tetszettek, hogy tudjam miket kell majd újraolvasnom évek múlva, kíváncsi leszek, hogy akkor hogyan fognak hatni.. Az erdész és vendége, Bányásznap, Behavazott lábnyomok, Milyen is egy hágó, Tanyai lány, Szemétégető, Felvilágosító iroda, Autóstop, Éjszaka a Tarnicán, Plusz-mínusz egy nap. Megjegyzem utóbbi novellát hagytam volna legutoljára, valahogy azt éreztem lezárónak és egyben a legjobbnak.

agg_álborda >!
Bodor Ádám: Milyen is egy hágó?

Bodor Ádám művészetét ezzel a kötettel ismertem meg, és úgy érzem, fogok még vele találkozni! Nagyon érdekes atmoszféra, nagyon érdekes az elbeszélés jellege, hogy titkolózik, ahogyan homályosít a történetekben. Sőt, ezek a novellák inkább történések, mint történetek. Olyan történések, mint amikor az ember késő délután sétál a járdán, betér egy kisboltba, majd hazamegy. És csak otthon jön rá, hogy a vásárlás közben másoktól elkapott párbeszédfoszlányok vagy az eladók jelentéktelennek tűnő mozzanatai valójában mit is takartak:
A szövegek részleteinek tudatos mellőzése miatt, mindemellett a helyszínek és atmoszféra kialakításának minimalista, de hatásosan képzetkreáló tulajdonságán keresztül, kapunk egy bepillantást egy-egy képileg erős történésbe, de rá kell jönni az értelmi összefüggésekre, a miértekre, amely a kép mögött meglapul, és a háttérben mozgolódik. És ha az ember nem figyel eléggé arra, mi is történt valójában, ugyanúgy lemaradhat róla, mint a kisboltba menet a legérdekesebb párbeszédfoszlányokról.

K>!
Bodor Ádám: Milyen is egy hágó?

https://moly.hu/idezetek/234928

…ahá, most már ezt is értem. És tényleg, többségében valóban ilyenek, sőt maguk a történetek is. Nekem nagyon tetszettek ezek az igen szűk, fullasztó, nyomasztó történetek. Ami tetszett: A kivégzés, A tanú, Kivágott filmkocka, Az albérlő, Tanyai lány. Ami abszolút kedvenc: Sírfelirat helyett, Egy olasz (aki szereti a Stonert, meg az Egy egész életet, azoknak ez a kettő nagyon kedvenc lehet, mint nekem mondjuk), Felvilágosító iroda, Plusz-mínusz egy nap.

MortuusEst>!
Bodor Ádám: Milyen is egy hágó?

A novellák egy részét olvastam korábban. A kötetről így túl sok újat nem tudok mondani. Továbbra is szeretem Bodor Ádámot.


Hasonló könyvek címkék alapján

Bartis Attila: Tizenegy novella
Böszörményi Zoltán: Füst
Bartis Attila: A kéklő pára
Ugron Zsolna: Van egy
Láng Zsolt: Kovács Emma születése és más elbeszélések
Bogdán László: A felesleges utazás
Lőrincz László: Kerítés az erdőben
Bálint Tibor: Látomás mise után
Szilágyi István: Sorskovács
Bartis Attila: A Lázár apokrifek