Az ​Eufrátesz Babilonnál 7 csillagozás

Bodor Ádám: Az Eufrátesz Babilonnál

Nagyon ​is ismerős és mégis idegen világ képe bontakozik ki előttünk Bodor Ádám legújabb kötetét olvasva. Ismerős, mert hamisíthatatlanul „közép-kelet-európai” és idegen, mert ebből a szemszögből, ebben a megvilágításban még sohasem láthattuk. Pedig Bodor Ádám – látszólag – nem tesz mást, mint leír egy történetet, ami a legtöbbször nem igaz, „sztori”, legalábbis a klasszikus novella műfaji kritériumai szerint. Inkább a mindennapi élet egy-egy metszete – első pillantásra jelentéktelennek tűnő, apró események láncolata, melyben szinte fontosabb az atmoszféra, a hangulat, a külső körülmények láthatatlan, de parancsoló befolyása, mint ami ténylegesen történik. Jóllehet a tényleges „esemény” is szimbolómértékű. Különös fénytörésben elénk vetített bizarr világ ez. És bizarrnak tűnnek a szereplők gesztusai, válaszai is. De az író meggyőzően érzékelteti: ezekben a rendkívüli, bár mégis mindennapi helyzetekben az ember másképpen aligha válaszolhat a körülmények kihívásaira. Mert amikor az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1985

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1985
246 oldal · ISBN: 9631527700

Kedvencelte 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

nyerw>!
Bodor Ádám: Az Eufrátesz Babilonnál

A kötet az elején azt a benyomást keltette, hogy más, későbbi könyveihez hasonlóan a „novellák”, ha lazán is, de valamiféle szövetet alkotnak, amelyet maximum itt-ott megcsavar a nézőpontváltás és időrendi ügyeskedés kicsi keze. No, ez nem jött be. Bár visszaköszönnek nevek, helyek, testvérek, motívumok, de az összetartó erő inkább az a végtelenül lecsupaszított, a taszító határáig feszített hangulat és képi világ, mely néhol Herta Müllert, néhol meg a későbbi Bodor Ádámot idézi.

A szerző meghatározhatatlan országaiban játszódó abszurd történetei itt még nincsenek túlsúlyban az ún. realista cselekmény kárára, bár a végén van pár elég vad sztori. A legtökéletesebb darabok a gyűjteményből szerintem A Zangezur-hegység és A részleg. Az utóbbi a kötet első harmadában található, a megfosztatásra és lemeztelenedésre építő szép történet, míg a Zangezur egy lehetetlen tájban mossa össze a bántó szándékú emberek és ragadozók alakját.

A diktatúráról és szorongásról máshol metaforikusan szóló Bodor itt még sokkal konkrétabb, ám a kötet vége felé a szövegek egyre feszültebbek és abszurdabbak lesznek, amely, úgy tűnik, az egyetlen lehetséges beszédmód a témáról. Mindez a gyermeki-kamaszos, hiányos világértelmezésű nézőponttól az apokaliptikus végig szép ívet ír le – ám az utolsó kötetharmad erősen próbára teszi az olvasót. Ez sajnos egy ponton megöli az érdelődést is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Edith Eva Eger: A döntés
Baráth Viktória: A főnök nagy napja
Csukás István: Pom Pom meséi – Szegény Gombóc Artúr
Valeria Screwy: Miss Screwy csavaros árvái
M. G. Brown: Bimbózó Rózsaszirmok
J. Goldenlane: Csillagok szikrái
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Kiss Ottó: Csillagszedő Márió
Fésűs Éva: Az ezüst hegedű