A ​Zangezur hegység 11 csillagozás

Bodor Ádám: A Zangezur hegység

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

E Zangezur hegység Bodorban van, akárcsak a kihalt párducok. Úgy tűnik, Bodor Ádám több hegyet, síkságot, várost is alapított – de szemérmesen a már meglévők nevét adta nekik. Ilyen realista ő.
Furcsa népek akarnak felszárnyalni, vagy hazatalálni ebből az elképzelt valóságból, de (végül) csak egy halálra telik nekik. Gyerekek nézik azt.
Ugye, van valami gyermekesen ártatlan, dús színezés Bodor Ádám valóság-térképén? S annyi humor, amennyi az elrajzolt vonalakban-határokban lehet. De senki nem neveti ezt e könyv írásaiban.
Ezen már el lehet gondolkodni.

Eredeti megjelenés éve: 1981

Tartalomjegyzék

>!
Kriterion, Bukarest, 1981
116 oldal · keménytáblás

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

latinta P>!
Bodor Ádám: A Zangezur hegység

Ha valaki novellát szeretne olvasni, amolyan igazit, amelyben az alig néhány vonással jellemzett főhős életének egyetlen olyan pillanatát ragadja meg a szerző, amikor a sorsában fordulat következik be: akkor kezdjen neki ennek a kötetnek.

    Ha azután – esetleg megdöbbenten – azt tapasztalná, hogy a történetekben balladisztikus, kihagyásos, homályosságuk ellenére mégis éles pillanatfelvételekkel találja szemben magát, akkor biztosan jó helyen jár.

    Bodor Ádám nagyon pontosan ismeri, ismerteti azt az összetett világot, amelynek a képét több, kicsi mozaikdarabkaként rakják ki a vissza-visszatérő, különös nevű figurái.

    Ezekben az írásokban a cicomátlan, de azért ízes, természetes nyelvhasználat mellett még az is különlegesség, hogy majd mindegyike letaglózóan szűkre szabottan záródik be, hogy aztán jól elgondolkodhasson rajtuk az olvasó.

MortuusEst>!
Bodor Ádám: A Zangezur hegység

Bodor Ádám novelláit olvasni olyan, mint nagyon magas kakaótartalmú csokit enni.
Nagyon egészséges, sokféle biológiai működésre jótékony hatással van. Kellemesen keserű íze az ínyenceknek ráadásul kulináris örömöt is jelent. Ez nem csak az ínyencekre igaz ugyan, de csak ők tudják igazán értékelni. Mert egy egyszerű torkos falni vágyó nem biztos, hogy tud figyelni a mértékre. Ezért a fogyasztásához érdemes betartani pár tanácsot:
1: Ügyeljünk a mértékre! Ne zabáljunk! Kis adagokban fogyasszunk! (Az író patikamérleggel adagolja az összetevőket, kihagyható szótöredék sincs.)
2:Nagy mennyiségben élvezhetetlen, és meg fogja feküdni a gyomrunk.*
3:Ne siessünk! Lassan, kis harapásokkal ízlelgessük a mondatokat.
4: Tartsunk minden novella után szünetet, hogy az aromákat megfelelően élvezzük. (Ilyenkor lehet kibámulni a villamos ablakán, esetleg nézni ahogy a reggeli pára cseppjei végigfolynak az erkély korlátján, utat keresve az anyaföldhöz.)
5: Ez nem nassolni való! Fogyasztani tilos társaságban. Ne is kínálgassuk! Aki nem talál el magától ezekhez a keserű ízekhez, azt hiába is győzködnénk a finomságukról.

*(Kevésbé választékos megfogalmazással: nagyon durva szorulást okoz.)

1 hozzászólás
Dénes_Gabriella>!
Bodor Ádám: A Zangezur hegység

A fülszöveg úgy kezdődik, „E Zangezur hegység Bodorban van”. Kicsit bizarr lehet, ha erre azt mondom, a lelkem egy darabkája – épp csak egy hangyányi, nem több – Bodorban van.
Ez már lehetne valami sci-fi vagy thriller is, nem? Na de nem kell szó szerint érteni, mert én sem úgy gondolom. Egyszerűen csak teljes mértékben értem, a hangomon szólnak az írásai. Lehet bizarr, fura, szürreális stb., másnak nem mond semmit, én értem. Hogy nagyképű legyek, azt is mondhatom, akár folytatni is tudnám némelyiket, vagy elkezdeni. Nem azért, mert olyan tehetséges vagyok, hanem mert valahogy kicsit ez folyik az ereimben, az ez alatt értendő a bodori világ.
Nagyon szeretem azt a terepet, amit B. Á. megalkotott, az alakokat, a sztorijaikat. Azt hiszem, az a hátborzongató, hogy úgy vannak megírva a történetek – amelyek néha jótékony homályban hagyják az olvasót, hogy csak a körvonalakat sejtse –, akár meg is történhetnének itt és most. Bármikor lehetne hónyom, ami csak a lakásunkba vezet, de ki onnét nem.
A fanyar, ironikus humor mellett azt is kedvelem, hogy nem rohanó cselekménnyel és sz.. szöveggel van az embernek dolga, hanem lassabb kis eseményekkel, és a textúra, a szófordulatok néha odabilincselik az embert magukhoz. Így könnyű őket csörgedeztetni az erekben…

posztmagyar>!
Bodor Ádám: A Zangezur hegység

Ahogy olvasom, mondom magamnak, ezek mind-mind ismerősek. Aztán leesett, hogy a kötetből jónéhány novella/karcolat szerepel Az Eufrátesztől a Babilonig c. kötetében. Ugyanakkor valami zavart bennük, mintha ezek korábbi változatok lettek volna, később újraírva kerültek volt Az Eufrátesztől… kötetbe. Persze lusta vagyok levenni a polcról és megnézni, szóval ez rejtély marad.

Nílkantha>!
Bodor Ádám: A Zangezur hegység

Az író tud írni, de elbeszélései témátlanok, jelentéktelen dolgokról szólnak, összefüggéstelenek, valahogy úgy lehet elképzelni, mint amikor valaki kábítószer hatása alatt össze-vissza ír…, és abból az olvasót csak az olvasás keltette érzelmek fogják meg, de a könyv témáját sehogyan sem tudja megjegyezni, mert az valójában nincs is.


Népszerű idézetek

psvianne>!

„Ha a földgolyó üvegből volna – mondta –, én csak mezítláb járnék.”
„Tudjuk, maga nagy dáma – mondta az egyik férfi. – Magának semmi sem jó.”

Olajlerakat

Nílkantha>!

Ülök az állomáson, egy üres villamos targoncán, és várom, mikor gurul be fáradtan a távolsági személyvonat. Délben sürgönyt kaptam Ojniczánétól: nagyon jó hírei vannak, estére számíthatok rá. Úgy néz ki tehát, be fogunk zárkózni a kertre nyíló, tésztaszagú szobába.

53. oldal, Kriterion Könyvkiadó, Bukarest, 1981

psvianne>!

– Egy kicsit ráncba szedlek. Ne járj nekem ilyen lábbelivel.
– A cipőmet utcai tócsákban pucolom – mondja Bubenkó álmodozó hangon. – Kijövök a kapun és belesétálok.

Másnap

cassiesdream>!

Foglaljanak helyet, mondanám, illetve foglaljatok helyet, mivel prikulicsokat már termetüknél fogva is tegezni illik.

Prikulicsok

psvianne>!

A kutya az, mondjuk, barna, mondjuk, sima szőrű, alacsony növésű, karcsú és meleg. Csak mélyen lecsüngő füle hűvös és főleg az orra, amivel – ha kileste a ritka pillanatot – elérheti az ember lábán a zokni és a nadrág között fedetlenül maradt bőrt. Ilyenkor az ember lehajol, és álla alatt megsimogatja.

A magány rejtett küszöbe

psvianne>!

Magas, férfias alkatú asszony volt, a kanalakat köténye zsebében tartotta. Max kezében két papírlappal odasétált melléje, kiemelt egy kanalat a zsebéből, és arcához érintette.
– Meleg – jegyezte meg.
– Igen. Ha a zsebemben tartom, a vendég melegen kapja – mondta a pincérnő. Szája két oldalán két fehér folt ütött ki, homloka kivörösödött.
– A villát nem – mondta Max csöndesen.
– A villa szúr – vallotta be a pincérnő. Max elnézően bólintott.

Konyhatitok

Dénes_Gabriella>!

Aránylag kevés a holmim, elfért az egész egy fedeles ládában és két pántos bőröndben. A fedeles ládára, a lakat helyére csak fapálcikát dugtam, a pántos bőröndöket átkötöttem zsineggel. Ezekben van minden holmim, még a gyerekkori ingeim is, a kinőtt és kihízott nadrágaim, egy foltozott fenekű tiroli bőrnadrág, kisárgult függönyök, virágcserepek, párnák, pokrócok, kitömött madarak, falvédő-gyékények, törött hegyű ceruzák, egy távcső meg két táskarádió.

Mindent elölről


Hasonló könyvek címkék alapján

Karácsony Benő: Napos oldal
Tamási Áron: Énekes madár
Bajor Andor: Április bolondja
Hompoth Erika: Székely Zabhegyező
Magyari Tivadar: Megszokás első látásra
Sinkó Zoltán: Ravasz szavak
Magyari Tivadar: A ragasztott ház
Zsigmond Győző: Három kismacska
Szeremlei László (szerk.): Tréfás és csúfolódó erdélyi népköltészet
Wass Albert: Tavak és erdők könyve