Világjáró ​magyarok 2 csillagozás

Bödők Zsigmond: Világjáró magyarok Bödők Zsigmond: Világjáró magyarok

A legjelentősebb tudományos eredményeket elért 35 magyar földrajzi felfedező rövid, néhány oldalas jellemzését tartalmazó kötet.
„…A magyarok szerte a világon terveztek csatornákat, hidakat és vasutakat, kutakat fúrtak és jelentős olajmezőket tártak fel, bennszülötteket gyógyítottak és törzsi szokásokat jegyeztek fel, szótárakat állítottak össze és térképeket rajzoltak, sírokat és betemetett ókori városokat ástak ki, ásványokat, bogarakat, lepkéket, ritka vagy addig teljesen ismeretlen növényfajokat gyűjtöttek és rendszereztek. De sosem igáztak le népeket, nem gyarmatosítottak és nem hurcoltak rabszolgaságba senkit, nem raboltak műkincset és nem fosztottak ki királysírokat. A világ tudományos közvéleménye előtt az expedíciók, gyűjtő- és felfedezőutak tekintélyt és megbecsülést vívtak ki a magyar haza számára is.”

Tartalomjegyzék

>!
Nap, Dunaszerdahely, 2005
216 oldal · ISBN: 8089032680
>!
Nap, Dunaszerdahely, 2002
138 oldal · ISBN: 8085509083

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Bélabá>!
Bödők Zsigmond: Világjáró magyarok

Ez a zsebkönyv-szerű gyűjtemény a magyar utazók, földrajzi felfedezők, geológusok miniatűr panoptikuma. Méreteinél fogva nem adhat teljes képet, csak vázlatosan eleveníti fel a híres és kevéssé ismert tudósok életrajzait, úti céljait, munkásságát. Így nézve – hiába hibátlan a maga tömörségével – nem érdemel 5 csillagot, csak 4,5-et (4,5 pont). Van átfogóbb, bővebb gyűjtés a témában. Másrészről figyelemfelkeltésre remekül megfelel. Arra, hogy egy-egy utazó életrajzát, munkásságát alaposabban átnézze később az olvasó. A felsorolt kutatókról lehet olvasni 2-5 oldalnyi terjedelemben a kis könyvecskében:
Julianus barát, Kőrösi Csoma, Reguly, Vámbéry, Bálint G., Széchenyi B., Lóczy, Déchy, Zichy J., Stein, Almásy Gy., Cholnoky, Prinz, Magyar, Teleki, Torday, Almásy L., Fenichel, Bíró, Xántus, Benyovszky, Kittenberger, Széchenyi Zs., Molnár G., Kepes, Fuszek, Sáska, Mészáros, Brentán, Éder, Czimermann, Menyhárt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Alfred Lansing: A Déli-sark foglyai
Clint Twist: Marco Polo – Távoli világok felfedezője
Rainer Köthe: Felfedezők és utazásaik
François Place: Felfedezők könyve
Mark Greengrass – David Mountfield – Dorothy Middleton: A nagy felfedezések atlasza
Fedezd fel a világot! – Ausztrália, Ázsia és Afrika felfedezése
Jim Pipe: Nagy földrajzi felfedezők
José Morán: Marco Polo
José Morán: Kolumbusz
Roger Morriss: Cook kapitány és a Csendes-óceán felfedezése