Mulat ​a Manézs 195 csillagozás

Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

„Bödőcs ​harmadik könyve a legmagasabb rangú művészet. De nem ám holmi tiritarka férfiszerelem dicsőítése! Nem. Bödőcs vaskosan kemény, fagyott pásztorkutya-dákójú, nőimádó művészetet szállít továbbra is, amely úgy csordul le az olvasónak a zsarnokságot kikiáltó okoskodás és picsogás redvás falatkáit folyton nyelni kényszerülő kiszáradt torkán, mint egy tányér ízletes oroszlánfóka-fitymakrémleves.

Mulat a Manézs! Mulassunk hát mi is, olvasó, hiszen szerencsénkre eme abszurd cirkusz-diktatúra pusztán a szerző jól ismert, élénk fantáziájának szüleménye, amelynek vajmi kevés köze van a valós jövőképünkhöz. Egy a cirkusz, egy a sátor!” Krúbi

Jubileumra készülődik Hettikánia cirkuszbirodalma: Luigi King uralomra jutásának harmincadik évfordulóját ünneplik meg fenségesen.

Van mit ünnepelni! Az egykori cirkuszigazgató az áldott nép szívére hangolódván csodásan fölvirágoztatta Cirkuszhazát: szerte az országban rózsaültetvények virítanak (s így munka is jut… (tovább)

>!
Helikon, Budapest, 2021
212 oldal · ISBN: 9789634797647
>!
Helikon, Budapest, 2021
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634796404

Enciklopédia 5


Kedvencelte 8

Most olvassa 36

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

A magyar valóság édes-bús, keserű esszenciája. Bödőcs afféle megmondóembernek számít, poénjai találóak, a keser-édes társadalomkép azonban nem túl hízelgő. Azonban egy idő után sajnos fárasztóak lettek ezek a cukormázba bújtatott humorbonbonok. Meglepő módon ez így nekem már nem volt vicces, nem az önfeledt szórakozást hozta.
https://gaboolvas.blogspot.com/2021/10/mulat-manezs.html

FeketeAlex I>!
Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

Ez a könyv olyan volt, mint Tibike színpadi poénjai (főleg valamelyik önálló estje). Tömény, el kell olvasni, emészteni, megint elolvasni, akkor egyre több részletet értek meg belőle spoiler. Szeretem ezt a fajta szóhasználatát, itt aztán bőven kaptam is belőle, egy időre elég is lesz off. A történet zseniális, micsoda paródia, minden részlete stimmel. Ugyanakkor belegondolva, a sorok mögé tekintve, sokkal inkább szomorú ez az egész, a tény, hogy ez nem egy légből kapott ötlet. Kellenek az ilyenek szerintem, a képzelet szintjén természetesen.

>!
Helikon, Budapest, 2021
212 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634796404
Naiva P>!
Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

Valóban nyelvi sziporka, nagy semmi történettel, nem kevés humorral. Valahogy mégsem tudtam átélni az olvasási élményt és mégsem tudtam rajta nevetni, pedig nagyon bírom Bödőcs humorát. Tulajdonképpen szatíra volt ez a mai rendszerről. Senkit ne tévesszen meg a kevés oldalszám. Tömény, nehéz olvasmány, amit még nehezebb megemészteni.

LRn>!
Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

Bödőcs Tibor harmadik könyvét nagyon vártam, de nem tudok maradéktalanul örülni neki. A rendszerkritika egyszerre nagyon hálás és hálátlan téma, a cirkuszi környezet is adja magát hozzá – kicsit talán túlságosan is egyértelmű választás.

Bödőcs lokálisan remek és működőképes technikát használ Hettikánia ábrázolására, de a könyv egészében fárasztóvá válik a halmozások halmozása, a fokozások fokozása, a burjánzó túlírás, túldíszítés, aminek – bár igenis remek helye van egy ilyen tematikájú szövegben – az agresszív jelenléte próbára teszi az olvasó figyelmét még egy ilyen karcsú, 200 oldalas kötetben is (legalábbis számomra túlírtnak érződött). Ettől még vannak benne zseniális szövegrészek, ahol nagyon ül ez a technika, és zavartalanul élvezhetjük a fülszövegben beígért karneváli bravúrokat a nyelvhasználatban. Sokrétű szókincset mozgat, meglepő képeket használ, bátran és akkurátusan ábrázolja a populizmust – bizony, rengeteg benne az aktualitás, a nem túl örömteli ráismerés mindennapjaink kulisszáira.

(Az Utódlás című sorozat jutott még eszembe több ponton a szövegről, emlékeim szerint az is olyan volt, hogy az ember rövid úton megutálta az összes szereplőt, mégsem lehetett abbahagyni a nézését… Van valami perverz élvezet az ilyesfajta narratívák tehetetlen követésében.)

1 hozzászólás
veledmindenhelyragyogo>!
Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

Az emberiseg szegyene , h a 21. szazadban meg vannak orszagok, ahonnan Bodocs inspiralodhatott.
Nyomaszto volt olvasni, ezt Bodocs nyelvi zsenije ellensulyozta valamelyest, mert folyton az volt az erzesem, valamire eppen raismerek a kozvetlen kornyezetembol.
Bodocsot olvasni mindig sirva-vigados.

anemona P>!
Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

Lényegre tapintó, frappáns, fájdalmasan igaz, keserédes, vicces, szórakoztató.
Ugyanaz a gondom vele, mint már az első két könyvénél is: az ami élőszóban, stand-up esten fergeteges, valahogy írott formában másként jön át, nem üt akkorát, és néha kicsit sok is.

metahari P>!
Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

Olyan ezt most olvasni, mint amikor beleesel a gépbe, amely pattogatott kukoricát készit éppen. A szóképek hozzád vágódnak, a vajas illat beleteker az orrodba, mire kirázod a füledből egy odatévedt morzsát, máris a fogad közé suttyan egy megrághatatlan héjdarab.
Egészen várom már, hogy hol lehet röhögni. Azért ez itt A Bödőcs, szóval még nem adom fel, majd a 45. oldal tájékán leállok kicsit levegőzni…

Sheeana>!
Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

A szatíra, az remek, az irodalmi megvalósítás már kevésbé. Ami működőképes és ütős egy élő előadáson, az egy ilyen könyvben borzalmasan fárasztó. Sokkal jobban tetszett volna egy kis mértékletesség, így olyan érzésem volt, hogy a rendelkezésére álló szókészletből semmit nem volt szíve kihagyni. Sokkal feszesebb és ütősebb lehetett volna, bár akkor nem biztos, hogy kitesz egy könyvet.

mojo68>!
Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

Cirkuszos regényben stílszerűen nyelvi-zsonglőrködés , oszt ennyi. Ez nekem most kevés volt.

Ildiee>!
Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs

Nagyon szertem Bödőcs Tibor munkásságát, azt a fajta intelligens humort képviseli, amit más stand-up-osnál még nem fedeztem fel. A második könyvem tőle. Nagyon szórakoztató volt, különös társadalmi korrajz. Akkor tudtam csak olvasni, amikor még puhent voltam, ugyanis néha nehezem tudtam követni a gondolatmeneteket. Ennek ellenére tetszett a könyv, remélem még írni fog.


Népszerű idézetek

robinson P>!

– A politika az, mikor nyolc majom el akar osztani négy banánt.

138. oldal

Kata_dr_VF>!

Móresre tanítottunk jó pár vírust. Ugye, emlékszik, Carmen? Mi járványok idején nem a holtakat számolgattuk, hanem a túlélőket. Ez felfogás kérdése.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: járvány
robinson P>!

Nálunk most mindent szabad, amit engednek.Ez így működik mindig is.

64. oldal

Adri_Gr P>!

– Én fogok háborúzni? – kérdi a pisztolyt forgatva Kicsi Alex?
– Nem tudom.
– Miért van háború? Miért nem bújócskáznak inkább az emberek, az sokkal jobb móka!
– Nem tudom.

FeketeAlex I>!

Ha lenne tengerünk.
De nincs.

87. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tenger
FeketeAlex I>!

Jaj, elkobzott tengereink fantomfájdalma, nem szűnsz, miért?

84. oldal

Kapcsolódó szócikkek: tenger
FeketeAlex I>!

Kőbe van vésve, hogy mi a zsarnokság?

74. oldal

Kapcsolódó szócikkek: zsarnokság
FeketeAlex I>!

Aztán valami elromlott. Az állatok megvadultanak, az emberek elhülyültenek.

130. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Tarja Kauppinen: A nép igazsága
Maros András: Befutunk
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak
Böszörményi Gyula: A Barnum-rejtély
Patik László: Anna, édes
Martin Kay: Titkok útvesztője
Robin O'Wrightly: Andrea & Andrea
Balogh Gábor: A medve is ember
Gabriel Wolf: Something Sickly Unique