Kedvenc medvebocsunk életében eljött a nagy pillanat: a kis medvebocsból immár iskolás nagy mackó lett. A népszerű Brumi-sorozat hőse ebben a kötetben első osztályos élményeiről számol be. Bár Brumi és új barátai, köztük Dagi, Panasz Muki, Pulykapípi és Jócsont nem tanulnak mézevést, málnaszedést vagy mogyoróropogtatást, de azért . nagyon jól érzik magukat. S ezt ígérhetjük a szórakoztató, bájos könyv olvasóinak is.
Brumi az iskolában (Brumi 3.) 120 csillagozás

Ez a gyerekkorom egyik kedvenc könyve, még ma is megvan. Olyan kedvesek,a mackó kölkök mint a gyerekek. Mindig tudnak kitalálni egy kis csintalanságot de ha kell jól is viselkednek. Megkezdödött az iskola és ezzel a napi mókuskerék. Hol összevesznek Brumi és barátai Dagi, Muki, hol kibékülnek. De már csak ilyen az élet.Egymás örömének is együtt örvendeznek és szeretnék együtt élvezni a megérdemelt ajándékot is, mely a jó bizonyítvány eredménye egy közös Balatoni nyaralás.

Rókus nagyon szereti Brumiékat, sokszor kérte este, hogy olvassam a „brummogósat”.
Nekem kezd elavult és fárasztó lenni a sorozat, szerintem ez volt eddig a leggyengébb rész, annyira szájbarágósan tanít, nagyon sok benne a nyafogás, és cukik az új barátok, de nekem nagyon túlírták a karaktereket.
Noha feltűnt benne Pulykapipi és Jócsont, erősen hiányoltam őket a könyvből.
A Mikulásos részt nem olvastam el hangosan Rókusnak, azokat a fejezeteket átugrottam, csak én olvastam, még most kezd hinni, most kezd neki kialakulni a kép ezekről a figurákról, nem akartam megzavarni a „Brumi lesz a Mikulásos” részekkel.
Voltak azért tényleg nagyon szívmelengető jelenetek, de felnőtt fejjel összességében inkább agyzsibbasztó volt, mint cuki.
(Persze azért itt van nálunk a következő rész is.)

A Brumi könyvek voltak a nagy kedvenceim kiskoromban. Az összes részt elolvastam. A szüleim ki nem állhatták, mindig azt mondták rá, hogy primitív… Én meg imádtam.
Felnőtt fejjel, a gyerekeimnek olvasva már nekem se tetszett annyira – de a gyerekeim szintén nagyon szerették a Brumi könyveket. Végülis gyerekkönyvek – ha a gyerekek imádják, akkor jó könyv és punktum! És erre akár mancsolhatunk is. :)

Alig vártam, hogy ezt a kötetet is megkapjam, imádtam a Brumiról szóló meséket és Szávay Edit tündéri rajzait! Amikor olvasni-írni tanultam, ezt a könyvet választottam, amikor pl. i betűket kellett aláhúzgálni – kezem nyomát ma is viseli a könyv:) Sajnos, rajzait másolni,indigóval „kopírozni” is megpróbáltam – egyszer pedig kicsi öcsém kezébe került a kertben hagyott könyv,aki alaposan megtépázta. De ma is kedvenc…
…………………….
Újraolvasás, sok mosollyal: 2023. márciusában. Milyen jó volt anno gyerekként olvasni! De most is kedves volt számomra, az illusztrációkat pedig imádtam benne.

Aranyos könyv! A gyermekkori naplóírást juttatja eszembe, mert kb.olyan a nyelvezete, mint az én első naplómé. :D
Az illusztrációk is szépek, cukik a bocsok! :)

– Brum!
– Mi az? – fordult felém a tanító néni.
– Brum! – kiáltottam még egyszer. Aztán sokszor: Brum, Brum, Brum!
Több sem kellett a többi kis bocsnak. Valamennyien rákezdték:
– Brum, brum, brum…
– Csend legyen! – szólt a tanító néni. – Mit brummogtok?
Körülnéztem.
Felálltam.
– Csak ők brummognak, tanító néni, kérem. A többiek. Vagyis a mackók. Én nem brummogok. Sőt. Hanem azt mondom szép hangosan, hogy: Brum.
– És miért mondod szép hangosan, hogy Brum? – csodálkozott a tanító néni.
– Azért – feleltem –, mert eszembe jutott. És ennek nagyon örülök.
28., 30. o.

A Torkos utca és a Gyomorrontás utca sarkán. Egy egész tó, tele mézzel!

Pulykapipi – szokása szerint – rögtön mérges lett.
124. oldal, Tizenkettedik fejezet (Móra, 1977)

– Jól van, kis Brumi – mondta a tanító néni –, tudom, hogy jó kis bocs vagy. Vagyis nem rosszalkodsz soha. Tehát nem kérdezem, mi az a züm, bizonyosan nincs a züm körül semmi rossz. És ha akarod, majd holnap elmeséled a zümöt meg a többi dolgot. Most ülj vissza a helyedre, és tanuljunk tovább.
132-133. oldal, Tizenharmadik fejezet (Móra, 1977)

– Nekem nincs semmi bajom, doktor bácsi – feleltem.
– Nincs? – csodálkozott a doktor bácsi. – Hát akkor miért vagy ágyban?
– A lábam van az ágyban – válaszoltam –, mert a lábam fáj. Én csak azért feküdtem le, mert a lábam énnélkülem nem lehet az ágyban.
165. oldal, Tizenhatodik fejezet (Móra, 1977)
![]() | Brumi sorozat · Összehasonlítás |