Megjelenésének várható időpontja: 2021. január 20.

Stigma 12 csillagozás

Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

Mi születik abból, ha harmincnégy kezdő író egy közös cél érdekében írásra adja a fejét? Mi az, ami megmozgatott és cselekvésre késztetett ennyi elmét?
A világon számos olyan ember él, aki magán viseli a társadalom előítéleteit, sztereotípiáit.
Az írók a történeteken keresztül bepillantást engednek ezen sorsokba, élettörténetekbe és tragédiák fondorlatos szövevényébe.
A kötetben szereplő témák: Mentális betegségek és személyiségzavarok, introvertáltság, LMBTQ, tudatos gyermektelenség és hajléktalanság. A novellák főhősei szemén keresztül megismerhetjük, milyen az életük úgy, hogy egy kicsit mások, mint a többiek.

A művek szerzői: Barbara Liney Woods, Surányi Gabriella, Czipó Petra, Julia RedHood, Andy T. Miller, S. A. Locryn, S. Fischer, Kucsora Zsolt, L. J. Wesley, Molnár Regina, Németh Tünde, Pengő Edit, Majcher Artúr Bendegúz, Alex L. Hooper, Szabó Cintia, Papp Zsuzsi, Broklynn Lee, Kovács Kelemen Zoltán, Cain Godrich, Szinayné Rigó Éva, Bodnár Gyöngyi Gina, Lekli Medárd, Szili Petra, Papp Vera, Friewald Ruben, M. Z. Chapelle, Palcsó László, Tom Bone, Vasvári Tamás, Takács Dóra, Tóth Győző, Jáger Dorottya

Tartalomjegyzék

>!
Közösségi Írók Céhe, Budapest, 2021
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150097534 · Megjelenés időpontja: 2021. január 20.

Kedvencelte 1

Most olvassa 6

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Borka_V_Szabó IP>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

Először is: hálásan köszönöm a KIC-nek, kiemelve Tóth Győzőnek, hogy elolvashattam a Stigmát még megjelenés előtt. Másodszor: ilyenkor mindig megerősödik bennem az igenlés, hogy a magyar kortárs irodalom igenis él és élni fog. A Stigma érzékenyítő antológiája kezdő, de lelkes – és szerintem még a befutott nagyágyúkat is meghazudtoló módon tehetséges – írók műveiből áll össze. Tudtam, hogy – mivel nagy arányban „gyöngyhalász” vagyok, mindig kincsekre találok így vagy úgy – nem lehet rossz, de ez minden elképzelésemet felülmúlta. Igazgyöngysorra leltem. És hogy a szerkesztést is dicsérjem: Bodnár Gina nagyon célirányosan és ötletesen válogatta egybe a novellákat. Stigmatizáló okoktól -ig, témâk szerint haladva. Ha a vége felé egy kicsit be is pilledtem a történetfolyam alatt, betudtam a környezeti változóknak off, mert amikor végre csend lett, hamar újra magába szippantott a könyv. Azt hiszem, azt a részt újra fogom olvasni. Vagy megint az egészet… Többször olvasós lesz. Összességében realisztikus, történetileg és tényekben hiteles, erős érzelmeket gerjesztő, csodásan egységes stilusú gyűjtemény. Korában – jelenleg – meglehetősen ritka, hogy ilyen igényességű válogatásra leljen az ember. Nehéz kedvencet választanom, de amik különösen megérintettek, azok többen voltak, mint amik nem. A Sziklakórház és a Habsburg-kert, New York utcái vagy Barcelona korzója egyaránt elvarázsolt, az pedig különösen tetszett, hogy nem csak emberek szemszögét kapta egy-egy történet. Szóval ez az 5* valójában 34x5*. Már alig várom a következő KIC-projektet! Addig is olvassatok Stigmát és érzékenyüljetek! ;*

Ana_blogger >!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

„ A Stigma egy olyan novelláskötet, melynek novellái komoly témákat dolgoznak fel, mint ahogy a fülszövegben is olvasható és bár ezek mind-mind rövid történetek, nagyon jól ki vannak dolgozva. A novellákat külön véleményeztem, habár egyiket se hosszan, hiszen nem akarok oldalakon át tartó bejegyzést írni.” – olvasd tovább: https://anablogjaesirasai.blogspot.com/2021/01/elolovas…

BlueDeath IP>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

Nem szoktam a saját könyveimet értékelni, de mivel ezúttal csak egy egészen apró részem van a kötetben, megteszem.
Nem szeretnék se műelemzésbe, se semmi hasonlóba belemenni. Nem is azért adok 5 csillagot, mert úgy gondolom, hogy minden hiper-szuper és tökéletes a kötetben (bár teszem hozzá, szerintem remek novellák születtek). Úgy gondolom, hogy egy ilyen kötetre szükség van a mai világban. A legtöbb ember rendkívül szélsőségesen gondolkodok. Vagy teljes mértékben ellene van ezeknek a dolgoknak, esetleg lenézi azokat, akik ezeket a stigmákat viselik, vagy annyira mellettük van, hogy egyenesen sértőnek érzi, amikor valakinek a véleménye ütközik a sajátjával az adott témával kapcsolatban. A Stigma szerintem megmutatja, hogy igenis van egy arany középút, és ezt kéne mindenkinek megtalálnia.

aurora_lewis_turner IP>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

Nagyon örültem a felkérésnek, mivel úgy éreztem, hogy igen, ezekről a témákról beszélni KELL. Ahogy annak is örültem, hogy kezdő írók kaptak szót, az ő novelláik jelentek meg ebben az antológiában. Szerintem már maga a címválasztás is elgondolkodtató, hiszen a stigmatizálás, a megbélyegzés mindig is emberi mivoltunk részét képezte… sajnos. Olyan témák jelennek meg a kötetben, amelyekről kevesen mernek nyíltan beszélni. Szerencsére manapság több teret kapnak ezek a kérdések…

Bővebben véleményem itt olvasható:
https://www.magyarszerzokkonyveimagazin.hu/2021/01/bodn…

Kikyo>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

A Stigma szerintem tökéletesen beteljesíti a küldetését, amiért létrejött. Jó lenne minden ember polcán ott látni, nőén, férfién, fiatalén, idősén egyaránt. És időnként újra és újra elővenni, elolvasni egy-egy történetet. Hogy ne felejtsünk!
Teljes értékelés: https://www.gcksbookreviewblog.com/2021/01/eloolvasas-b…

elkepzeltkonyv>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

A Stigma nagyon fontos témákat feszeget, az LMBTQ mellett ugyanis olyan alulreprezentált kérdések is megjelennek, mint a hajléktalanság, a különböző személyiségzavarok és mentális betegségek, az introvertáltság, valamint a tudatos gyermektelenség is. Ahogyan a cím is utal a kötetre, olyan társadalmi stigmákról olvashatunk a kötetben, amelyekről még a megfelelő vitakultúra sem alakult ki.
https://www.elkepzeltkonyv.com/2021/01/stigma-egy-erzek…

Vyktoria>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

A Stigma a megbélyegzés jele, ez a könyv pedig pontosan ezekről a láthatatlan bélyegekről szól. Úgy vélem ezt a kötetet a kezébe kéne adni minden idősebb kamasznak, olyanoknak, akik már fel tudják mérni az értelmét. Sajnos tisztában vagyok azzal a ténnyel, hogy javarészt azokra az emberekre lesz hatással a könyv, akik alapjában véve elfogadóbbak, sajnos egy ilyen világban élünk, ahol az emberek makacsul ragaszkodnak az előítéleteikhez, meg sem hallgatva a miérteket. Ez a kötet pedig pontosan a miértekről szól. Miért kéne szégyellni magát valakinek csak azért, mert ő más? Elmondom én: nem kell! Egy üzenetem lenne mindazoknak, akik hasonló cipőben járnak, mint néhány a könyvben szereplő karakterek közül: lehet, hogy nem értem, de eszedbe ne jusson másnak lenni, mint amit a szíved mélyén érzel csak azért, mert ezt várják el tőled.

Bővebb vélemény itt:

https://www.magyarszerzokkonyveimagazin.hu/2021/01/bodn…


Népszerű idézetek

Ana_blogger >!

Ahogy te is mondtad akkor, egy női testbe bújt férfi vagy, aki még nem bírta igazán megmutatni magát a világnak.

135. oldal

Ana_blogger >!

Jó lenne egy olyan világban élni, ahol nem kell titkolózni. Ahol megfoghatnánk egymás kezét az ajtón kívül is.

172. oldal

Ana_blogger >!

Azt mondják, hogy természetellenes, mert az ilyen kapcsolatból nem lesz gyerek,
és a természet nem gyárt zsákutcákat. Hány olyan házasság van, ahol nem születik gyerek? Hány nőnek nem születik soha gyermeke!? Tőlük is megvonnák a boldogság lehetőségét csak azért, mert nem tudják reprodukálni önmagukat? A természetben is jelen van a homoszexualitás, nem csak egy félresiklott emberi tulajdonság. Meg kéne érteni végre, hogy mindenki elsősorban ember, aki arra vágyik, hogy szeressék, és szerethessen, és csak azután férfi és nő…

173. oldal

Ana_blogger >!

Mindenkivel úgy viselkedem, ahogy velem bánnak, így mostanra már gőzöm sincs, ki vagyok.

37. oldal

Ana_blogger >!

Fiatal voltam, és megrémisztett, ahogy érzek irántad, egy nő iránt, aki férfiként él. Gyűlölted, amikor az igazi neveden szólítottalak, mert te már nem annak a személynek tartottad magad, de ezt sokan nem értették meg. Dominik, ígérem, mostmár örökké így szólítalak, a női neved már a múlté.

137. oldal

Ana_blogger >!

Végül is erről szól szerintem az élet, hogy
kiderítsük, milyen emberek is vagyunk igazából. Lehet, amiről mi azt hisszük a tudatunkkal, hogy akarjuk, az ellen voltaképp a lelkünk ellenkezik. Talán valami olyasmire vágyik a szívünk, ami az elménkben még meg sem fogant.

69. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Hayden Moore – Carol Souya – Becca Prior: Mesés könyv
Csáth Géza: Lidércálmok
Lauer Gábor: Út sehová
Blush antológia
Cathryn Cooper (szerk.): Pajkos mesék 4.
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): Japán a szamurájkorban
Ripp Gábor (szerk.): Utazók
Tamási Izabella (szerk.): Oltár, Kard, Legenda
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet