Stigma 25 csillagozás

Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

Mi születik abból, ha harmincnégy kezdő író egy közös cél érdekében írásra adja a fejét? Mi az, ami megmozgatott és cselekvésre késztetett ennyi elmét?
A világon számos olyan ember él, aki magán viseli a társadalom előítéleteit, sztereotípiáit.
Az írók a történeteken keresztül bepillantást engednek ezen sorsokba, élettörténetekbe és tragédiák fondorlatos szövevényébe.
A kötetben szereplő témák: Mentális betegségek és személyiségzavarok, introvertáltság, LMBTQ, tudatos gyermektelenség és hajléktalanság. A novellák főhősei szemén keresztül megismerhetjük, milyen az életük úgy, hogy egy kicsit mások, mint a többiek.

A művek szerzői: Barbara Liney Woods, Surányi Gabriella, Czipó Petra, Julia RedHood, Andy T. Miller, S. A. Locryn, S. Fischer, Kucsora Zsolt, L. J. Wesley, Molnár Regina, Németh Tünde, Pengő Edit, Majcher Artúr Bendegúz, Alex L. Hooper, Szabó Cintia, Papp Zsuzsi, Broklynn Lee, Kovács Kelemen Zoltán, Cain Godrich, Szinayné Rigó Éva, Bodnár Gyöngyi Gina, Lekli Medárd, Szili Petra, Papp Vera, Friewald Ruben, M. Z. Chapelle, Palcsó László, Tom Bone, Vasvári Tamás, Takács Dóra, Tóth Győző, Jáger Dorottya

Tartalomjegyzék

>!
Közösségi Írók Céhe, Budapest, 2021
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150097534
>!
Közösségi Írók Céhe, Budapest, 2021
288 oldal · ISBN: 9786150105628

Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

SignoraSchneider IP>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

Először is: hálásan köszönöm a KIC-nek, kiemelve Tóth Győzőnek, hogy elolvashattam a Stigmát még megjelenés előtt. Másodszor: ilyenkor mindig megerősödik bennem az igenlés, hogy a magyar kortárs irodalom igenis él és élni fog. A Stigma érzékenyítő antológiája kezdő, de lelkes – és szerintem még a befutott nagyágyúkat is meghazudtoló módon tehetséges – írók műveiből áll össze. Tudtam, hogy – mivel nagy arányban „gyöngyhalász” vagyok, mindig kincsekre találok így vagy úgy – nem lehet rossz, de ez minden elképzelésemet felülmúlta. Igazgyöngysorra leltem. És hogy a szerkesztést is dicsérjem: Bodnár Gina nagyon célirányosan és ötletesen válogatta egybe a novellákat. Stigmatizáló okoktól -ig, témâk szerint haladva. Ha a vége felé egy kicsit be is pilledtem a történetfolyam alatt, betudtam a környezeti változóknak off, mert amikor végre csend lett, hamar újra magába szippantott a könyv. Azt hiszem, azt a részt újra fogom olvasni. Vagy megint az egészet… Többször olvasós lesz. Összességében realisztikus, történetileg és tényekben hiteles, erős érzelmeket gerjesztő, csodásan egységes stilusú gyűjtemény. Korában – jelenleg – meglehetősen ritka, hogy ilyen igényességű válogatásra leljen az ember. Nehéz kedvencet választanom, de amik különösen megérintettek, azok többen voltak, mint amik nem. A Sziklakórház és a Habsburg-kert, New York utcái vagy Barcelona korzója egyaránt elvarázsolt, az pedig különösen tetszett, hogy nem csak emberek szemszögét kapta egy-egy történet. Szóval ez az 5* valójában 34x5*. Már alig várom a következő KIC-projektet! Addig is olvassatok Stigmát és érzékenyüljetek! ;*

luthienlovemagic IP>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

Szabó Borka kért fel még december közepén, a Közösségi Írók Céhének alapítója, Tóth Győző nevében a Stigma című antológia előolvasására, aminek örömmel tettem eleget, mert már rögtön a kötetben szereplő témák (ezekre később visszatérek) felkeltették az érdeklődésemet.

De mielőtt belemennék a részletesebb elemzésbe, érdemes körüljárni magát a címet és annak jelentéstartalmát. A stigma szó eredeti jelentése vallási eredetű. Ahogy a Wikipedia írja: „A stigma testi jegy vagy fájdalom, amely olyan testtájakon jelenik meg, ami Jézus keresztre feszítését idézi.” Itt azonban inkább átvitten, mint megbélyegzés értendő, de ez esetben a stigmák a vallási értelmezéstől eltérően láthatatlanok, és emberek sütik rá többek közt a kötetben szereplő csoportokra, de akár a végtelenségig folytathatnánk a sort, mert mindenki talál olyan közösséget, amit valamiért megbélyegez. Ez sajnos egy általános emberi tulajdonság.

A kötet a mentális-betegségek és személyiségzavarok, introvertáltság, LMBTQ, tudatos gyermektelenség és hajléktalanság témáját járja körül pártatlanul, mindenféle ítélkezés nélkül, különféle véleményeket, élethelyzeteket felvonultatva. A szerzők intelligensen, értő módon nyúltak a saját témáikhoz, szívügyükként kezelve azt. Ez érződik az összes szövegen, ahogy az egész kezdeményezésen is.

Azonban nem minden a szív, mert a pozitívumok mellett vannak kisebb elcsúszások, aránytalanságok, amik mellett nem tudok elsiklani. Ez tetten érhető az egyes témák kidolgozottságán és a rájuk szánt novellák mennyiségén. Míg ugyanis az első rész, a Mentális-betegségek, LMBTQ vagy a hajléktalanság nagyon részletesen kidolgozott, és főleg az első és az utolsó kimondottan erős szövegekből áll, addig maradék két témakört, főleg a Tudatos gyermektelenséget kissé alulreprezentáltnak éreztem, nagyon kevés írás szólt erről, pedig lehetett volna több véleményt is felvonultatni ebben a témában, legalábbis a magam részéről szívesen olvastam volna. Vagy ott voltak az introvertáltság témakörét feldolgozó művek, amik közül néhány már-már inkább a mentális-betegségek témakör felé hajlik.

Viszont ezektől az apróbb aránytalanságoktól eltekintve egy gondosan összeválogatott kötetet kapunk, ahol sok-sok új írói hang fér meg egymás mellett; megannyi egyedi ötlettel felvértezve, és jól megszerkesztve, ami nem elhanyagolható szempont, sőt az egyik legfontosabb kezdő szerzők esetében, hogy a szerkesztő kihozza az erősségeiket. Ez itt érzésem szerint maximálisan megvolt. Az írók és a szerkesztő (ennyi szövegnél inkább szerkesztők) maximális összhangba kerültek egymással, így egy viszonylag egyenletes színvonalú kötetet sikerült létrehozniuk, amin látszik a lelkesedés.

A Stigma összességében egy jól összeválogatott kötet, amiben vannak kisebb elcsúszások és a választott témából kirívó szövegek, de mindent egybevetve egy minőségi antológiát kapunk. Maximálisan megfelel az alap célkitűzésének, ami nem más, mint az érzékenyítés. Ezt azonban nem erőszakosan, hanem finoman, de azért hangsúlyosan, a témákat minden oldalról körüljárva teszi.

A teljes kritika az alábbi linken olvasható:
https://www.luthienkonyvvilaga.hu/2021/01/bodnar-gyongy…

1 hozzászólás
Papírra_vetett_gondolataim>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

34 kezdő szerző, akik az írásaikkal rögtön olyan fontos témák mellé álltak, mint a hajléktalanság , mentális betegségek és LMBTQ téma. Szerintem érdemes elolvasni ezt a kötetet, mert fontos témákkal foglalkoznak a szerzők, és ezt elég ügyesen és izgalmasan csinálják.
Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy elolvashattam !
https://youtu.be/12IOarDrfNY

Judyt IP>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

„Ha valamiben nem vagy olyan, mint a nagy átlag, akkor megbélyegeznek és pont.”

A Stigma egy fontos mű a mostanában igen viharos és ítélkező társadalomban. Számomra pont azt jelképezi, hogy mennyire gonoszak tudunk lenni mi, emberek. Holott valójában a legtöbben pont arra vágyunk, hogy mások ne ítélkezzenek felettünk. Akkor mi miért tesszük ugyanezt?

A Stigma több, manapság egyre inkább aktuális témát jár körbe: Mentális betegségek, introvertáltság, LMBTQ, gyermektelenség, hajléktalanság. Mind olyan téma, olyan élet, amely másokból (nem mindenkiből) megvetést, lenézést, megbélyegzést vált ki.

És a Stigma szerzői pont arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy ez mennyire káros. Azoknak a szemén keresztül mutatja be a problémát, akiket ez érint.

És kérdezem én. Mégis mi jogon ítélkezünk mi bárki más felett? Mi jogon alkotunk véleményt valakiről, akit nem is ismerünk??? Talán meg kellene végre fogadni azt a jó tanácsot, hogy mindenki a saját háza táján söprögessen…

Bővebben itt írok a Stigmáról: https://watchaholics.hu/2021/01/14/bodnar-gyongyi-gina-…

>!
Közösségi Írók Céhe, Budapest, 2021
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150097534
Laura_Bakos P>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

December környékén kaptam a felkérést a Közösségi Írók Céhétől, hogy vajon lenne-e kedvem elolvasni a könyvet, és írni róla egy ajánlót. Nagy megtiszteltetésnek éreztem ezt a feladatot, pláne már azért is, hogy rám is gondoltak, amikor több bloggert megkerestek.
A Stigma egy páratlan összefogás eredménye, amely harmincnégy kezdő, de annál is tehetségesebb szerzők munkásságát fűzi össze egy antológia keretein belül. Néhány kedves ismerősöm munkája is belekerült, ezért még kíváncsibb voltam a végeredményre.
Több, a társadalmat érintő, kényes, illetve tabutémát feszeget, amiről nem szívesen beszélnek az emberek, mégis az életünk részei. Ilyen például a mentális betegség is, amely hozzám hasonlóan sok embert érint. Talán ezért is éreztem szívügyemnek elolvasni a kötetet, és megírni róla a bejegyzésemet.
Kicsit bővebben ~~> https://krvilagakonyvek.blogspot.com/2021/05/stigma-meg…

Heléna_Szilágyi IP>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

A könyv több részre van bontja, a mentális betegségek, az introvertáltság, a LMBTQ, a gyermektelenség és a hajléktalanság tematikája vannak csokorba szedve a művek. A témák egytől-egyig fontos társadalmi jelenségeket, sok esetben kirekesztő vagy meghökkentő eseményeket tárgyalnak. A novellák stílus és kiforrottság tekintetében is változatosak…
(…)
Összességében a Stigma egy igazán bátor és fontos darabja a kortárs magyar irodalomnak, mert nem fél olyan társadalmilag tabutémákhoz nyúlni, amelyhez csak kevesen mernek. Sok hozzáállást, sok nézőpontot, pro-kontra tapasztalatokat szerezhetünk a kötetből, és amilyen színesre sikerült ez a válogatás, mindenki megtalálhatja benne azokat a műveket, amik aktuálisan megszólítják, és éppen emiatt, akár újraolvasás során, más és más történet foghatja meg az olvasót.

Teljes cikk: https://lenduletmagazin.hu/megbelyegezve-a-kozossegi-ir…

Emese0727_falakmögött P>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

A könyv témái közül több is érint személyesen is, így bizony nem egy novellát könnyeztem meg. Sokban fedeztem fel saját gondolataim, voltak amik elgondolkodtattak és voltak amik olyat vettek fel bennem, amire eddig nem is gondoltam, így segítve saját magam megértését is. Ezekért a novellákért külön köszönet. <3

https://www.xn--falakmgtt-57ab.com/stigma/

Benedek_Eszti>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

A Stigma fő célja, hogy az ember elgondolkodjon az egyes életszemléleteken, betegségeken, egyebeken. Az egyes témák ne riasszanak el, ha gondolkozol a beszerzésén, mert abszolút elfogadhatók és egyáltalán nem ízléstelenek. Ráadásul ha esetleg nem tetszik az egyik sztori, még mindig ott egy másik a témában.

Bővebben: http://www.ahmagazin.com/stigma/

Kikyo>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

A Stigma szerintem tökéletesen beteljesíti a küldetését, amiért létrejött. Jó lenne minden ember polcán ott látni, nőén, férfién, fiatalén, idősén egyaránt. És időnként újra és újra elővenni, elolvasni egy-egy történetet. Hogy ne felejtsünk!
Teljes értékelés: https://www.gcksbookreviewblog.com/2021/01/eloolvasas-b…


Népszerű idézetek

>!

Azt mondják, hogy természetellenes, mert az ilyen kapcsolatból nem lesz gyerek,
és a természet nem gyárt zsákutcákat. Hány olyan házasság van, ahol nem születik gyerek? Hány nőnek nem születik soha gyermeke!? Tőlük is megvonnák a boldogság lehetőségét csak azért, mert nem tudják reprodukálni önmagukat? A természetben is jelen van a homoszexualitás, nem csak egy félresiklott emberi tulajdonság. Meg kéne érteni végre, hogy mindenki elsősorban ember, aki arra vágyik, hogy szeressék, és szerethessen, és csak azután férfi és nő…

173. oldal

>!

Ahogy te is mondtad akkor, egy női testbe bújt férfi vagy, aki még nem bírta igazán megmutatni magát a világnak.

135. oldal

>!

Jó lenne egy olyan világban élni, ahol nem kell titkolózni. Ahol megfoghatnánk egymás kezét az ajtón kívül is.

172. oldal

>!

Mindenkivel úgy viselkedem, ahogy velem bánnak, így mostanra már gőzöm sincs, ki vagyok.

37. oldal

>!

Fiatal voltam, és megrémisztett, ahogy érzek irántad, egy nő iránt, aki férfiként él. Gyűlölted, amikor az igazi neveden szólítottalak, mert te már nem annak a személynek tartottad magad, de ezt sokan nem értették meg. Dominik, ígérem, mostmár örökké így szólítalak, a női neved már a múlté.

137. oldal

M_Annie_99>!

Mindenkivel úgy viselkedem, ahogy velem bánnak, így mostanra már gőzöm sincs, ki vagyok. Az évek során annyi fajta emberként elképzeltem magamat, hogy elveszítettem a stílusomat. Olyan, mintha levetettem volna a ruháimat, hogy újakat vegyek fel, de a döntés képességének hiányában inkább meztelen maradtam.

Tulajdonképpen senki

>!

Végül is erről szól szerintem az élet, hogy
kiderítsük, milyen emberek is vagyunk igazából. Lehet, amiről mi azt hisszük a tudatunkkal, hogy akarjuk, az ellen voltaképp a lelkünk ellenkezik. Talán valami olyasmire vágyik a szívünk, ami az elménkben még meg sem fogant.

69. oldal

M_Annie_99>!

Néha azt érzem, kezd ez a nagy igyekezet kétségbeesetté válni. Mennyire igyekszem megfelelni, és ez végtelenül fárasztó. Talán el kellene engednem, de nem a világnak kellene elengedni?

Egy óvónő élete

M_Annie_99>!

Elfogott a kísértés, hogy egy alakot rajzoljak a hintára, a ceruzám hegye hosszasan lebegett a rész fölött, ahova a fejnek kellett volna kerülnie. Végül mégsem rajzoltam oda. Talán pont a hiányérzet tette teljessé a képet.

Hinta a víz fölött


Hasonló könyvek címkék alapján

Blush antológia
Rákosi Viktor: Korhadt fakeresztek
Nyugat őrei
Nádasdy Ádám: A szakállas Neptun
Árvai Attila: Interjú a halállal
Bölcsföldi András (szerk.): Karácsony ideje
Kőrössi P. József (szerk.): A gyógyító halál
Pomogáts Béla (szerk.): Doromboló
Urbán László (szerk.): Ajándék anyámnak
Cserna-Szabó András – Szálinger Balázs (szerk.): Hévíz irodalmi antológia