Stigma 31 csillagozás

Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

Mi születik abból, ha harmincnégy kezdő író egy közös cél érdekében írásra adja a fejét? Mi az, ami megmozgatott és cselekvésre késztetett ennyi elmét?
A világon számos olyan ember él, aki magán viseli a társadalom előítéleteit, sztereotípiáit.
Az írók a történeteken keresztül bepillantást engednek ezen sorsokba, élettörténetekbe és tragédiák fondorlatos szövevényébe.
A kötetben szereplő témák: Mentális betegségek és személyiségzavarok, introvertáltság, LMBTQ, tudatos gyermektelenség és hajléktalanság. A novellák főhősei szemén keresztül megismerhetjük, milyen az életük úgy, hogy egy kicsit mások, mint a többiek.

Eredeti megjelenés éve: 2021

A művek szerzői: Barbara Liney Woods, Surányi Gabriella, Czipó Petra, Julia RedHood, Andy T. Miller, S. A. Locryn, S. Fischer, Kucsora Zsolt, L. J. Wesley, Molnár Regina, Németh Tünde, Pengő Edit, Majcher Artúr Bendegúz, Alex L. Hooper, Szabó Cintia, Papp Zsuzsi, Broklynn Lee, Kovács Kelemen Zoltán, Cain Godrich, Szinayné Rigó Éva, Bodnár Gyöngyi Gina, Lekli Medárd, Szili Petra, Papp Vera, Friewald Ruben, M. Z. Chapelle, Palcsó László, Tom Bone, Vasvári Tamás, Takács Dóra, Tóth Győző, Jáger Dorottya

Tartalomjegyzék

>!
Közösségi Írók Céhe, Budapest, 2021
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150097534
>!
Közösségi Írók Céhe, Budapest, 2021
288 oldal · ISBN: 9786150105628

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

SignoraSchneider IP>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

Először is: hálásan köszönöm a KIC-nek, kiemelve Tóth Győzőnek, hogy elolvashattam a Stigmát még megjelenés előtt. Másodszor: ilyenkor mindig megerősödik bennem az igenlés, hogy a magyar kortárs irodalom igenis él és élni fog. A Stigma érzékenyítő antológiája kezdő, de lelkes – és szerintem még a befutott nagyágyúkat is meghazudtoló módon tehetséges – írók műveiből áll össze. Tudtam, hogy – mivel nagy arányban „gyöngyhalász” vagyok, mindig kincsekre találok így vagy úgy – nem lehet rossz, de ez minden elképzelésemet felülmúlta. Igazgyöngysorra leltem. És hogy a szerkesztést is dicsérjem: Bodnár Gina nagyon célirányosan és ötletesen válogatta egybe a novellákat. Stigmatizáló okoktól -ig, témâk szerint haladva. Ha a vége felé egy kicsit be is pilledtem a történetfolyam alatt, betudtam a környezeti változóknak off, mert amikor végre csend lett, hamar újra magába szippantott a könyv. Azt hiszem, azt a részt újra fogom olvasni. Vagy megint az egészet… Többször olvasós lesz. Összességében realisztikus, történetileg és tényekben hiteles, erős érzelmeket gerjesztő, csodásan egységes stilusú gyűjtemény. Korában – jelenleg – meglehetősen ritka, hogy ilyen igényességű válogatásra leljen az ember. Nehéz kedvencet választanom, de amik különösen megérintettek, azok többen voltak, mint amik nem. A Sziklakórház és a Habsburg-kert, New York utcái vagy Barcelona korzója egyaránt elvarázsolt, az pedig különösen tetszett, hogy nem csak emberek szemszögét kapta egy-egy történet. Szóval ez az 5* valójában 34x5*. Már alig várom a következő KIC-projektet! Addig is olvassatok Stigmát és érzékenyüljetek! ;*

Smurfettereads>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

„– Nem vagy te nincstelen, mert ott van neked Isten, Istenben pedig a lehetőség.”

„– Ülj ide mellém! Valamit mondok. Ez a világ úgy teremtetett, hogy legyenek benne pestisben szenvedők, vakok és bénák. A létezés természete, hogy így legyen. Meglepődnél, ha tudnád, hányan vannak ők! Elegen ahhoz, hogy ne maradhassanak különlegesek, ne tekinthessenek kifogásként fogyatékosságukra. Nem a kínjaik, hanem egyedül ez a tény az ő keresztjük. Tudtad-e, hogy Jézus, a történelem legnagyobb prófétája leborult ezek előtt az emberek előtt, amikor érte kiáltottak, és megmosta a lábukat? Azt kapták, amit a királyok sem kapnak. Ki vagy te hozzájuk képest? Te nem vagy sem pestises, sem béna, sem vak. Titkon azt várod, hogy a te lábad is megmossák – tudom. Azt, hogy lenyúljanak érted és felemeljenek, de aki lent akar maradni, azt nem lehet felemelni. Azt kérem tőled, hogy akarj felállni! Most egyedül a te akaratod hiányzik, felemelni kinyúlik majd millió kéz. Azt gondolod, nincs célod, ami akaratod mozgatná? Lusta mihaszna! Az a te bajod, hogy körül sem nézel. Ebben az istentelen világban, ahol csak menni és falni kell, még itt sem találod az utad. Féreg létednek határain csak azt látod, amit a szíved megvet és elméd kinevet. (…) Persze hogy mindezzel te nem azonosulsz! Merj, kérlek tovább nézni! Talán messze, talán a lábujjad közelében ott van a célod, csak kezd el keresni! Ha lesz erre akaratod, akkor segítséged is lesz hozzá bőven! Ti, kirekesztettek, mind megmagyarázzátok tétlen mivoltotokat. Jól figyelj arra, amit mondok! Ez a magyarázkodás, amiről beszélek, egyedül ez a torlasz, amely elválaszt a boldogságodtól. És meg is öl! Ha hagyod, én is hagyni fogom.”

Hű, nem sok hasonlót olvastam eddig, de nagyon kíváncsi voltam rá éppen ezért is, és 34 csodás történet tárult a szemem elé, amiket nagyon megszerettem, vagy éppen csak megkedvelni tudtam, de találtam köztük olyan idézeteket, amik valamiféleképpen megfogtak, megragadtak maguknak, és addig nem engedtek el, hogy tovább haladjak, míg ki nem írtam őket. Egy csomó kedvencre akadtam, és imádtam mindegyiket. Némelyiknél úgy éreztem, hogy nekem is szól, és teljesen megérintette a kis lelkemet, és annyira jól esett elolvasni, felfedezni ezeket a gyöngyszemeket. Elgondolkodtató volt, és hamar beszippantja az olvasót, alig tudtam letenni, nagyon fontos témákat boncolgattak, amik arra érdemesek, hogy elolvassák, és elgondolkoztasson mindenkit, aki a kezébe veszi a Stigmát. Elejétől a végéig szerethető, megérint, és az érzelmekre is hatással van. 34 különleges író, akiknek az volt a fő célja, hogy kiálljanak a legfontosabb témákat érintve, és a világ elé tárják, hogy elgondolkoztassa, megérintse az olvasóikat. Nem sok mindenkit ismertem, ismerek a szerzők közül, mert még nem volt ez idáig szerencsém tőlük olvasni, de megszerettem, megkedveltem a történetüket. Akár legyen szó, Mentális betegségek és személyiségzavarokról, introvertáltságról LMBTQról, tudatos gyermektelenségről, hajléktalanságról, mindegyikben találtam olyat, ami megtetszett. Öröm volt elolvasni ezt is, mert nekem nagyon bejött, és remélem lesz még ilyen kezdeményezés, ahol számos magyar íróktól megjelenik egy hasonló antológia, vagy novella, és most már én is nagyon oda fogok rá figyelni, hogy rájuk találjak, mert megéri elolvasni, még akkor is, ha akadnak olyan szerzők is, akiktől még nem volt szerencsém olvasni.

link

Ferger_Jolcsi P>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

A kötet első fele nekem jobban tetszett, a személyiségzavarokkal, pszichés betegségekkel és antiszociális szereplőkkel dúsított novellák nagyon jók voltak. A kötet második fele már kevésbé tetszett, azokkal a novellákkal lassabban is haladtam, bár a hajléktalanság témakörében is volt egy-két gyöngyszem, ami nagyon tetszett. Ez a kötet nagyon fontos témákat boncolgat, nem egy könnyed kötet, de érdemes elolvasni, mert kitaszított, a társadalom peremére szorult emberek szemszögéből mutatja be, hogy milyen számukra a túlélés. Ezzel talán jobban megérthetjük ezeket az embereket, hogy hogyan jutottak idáig, milyen cél mozgatja őket, és milyen erős akarat szükséges ahhoz, hogy mindezt ép ésszel végigcsinálják (gondolok leginkább itt a hajléktalanság témakörére). Örülök neki, hogy @BlueDeath ajánlására elolvastam és köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmemet, mert szerintem nagyon tanulságos olvasmány volt.

luthienlovemagic IP>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

Szabó Borka kért fel még december közepén, a Közösségi Írók Céhének alapítója, Tóth Győző nevében a Stigma című antológia előolvasására, aminek örömmel tettem eleget, mert már rögtön a kötetben szereplő témák (ezekre később visszatérek) felkeltették az érdeklődésemet.

De mielőtt belemennék a részletesebb elemzésbe, érdemes körüljárni magát a címet és annak jelentéstartalmát. A stigma szó eredeti jelentése vallási eredetű. Ahogy a Wikipedia írja: „A stigma testi jegy vagy fájdalom, amely olyan testtájakon jelenik meg, ami Jézus keresztre feszítését idézi.” Itt azonban inkább átvitten, mint megbélyegzés értendő, de ez esetben a stigmák a vallási értelmezéstől eltérően láthatatlanok, és emberek sütik rá többek közt a kötetben szereplő csoportokra, de akár a végtelenségig folytathatnánk a sort, mert mindenki talál olyan közösséget, amit valamiért megbélyegez. Ez sajnos egy általános emberi tulajdonság.

A kötet a mentális-betegségek és személyiségzavarok, introvertáltság, LMBTQ, tudatos gyermektelenség és hajléktalanság témáját járja körül pártatlanul, mindenféle ítélkezés nélkül, különféle véleményeket, élethelyzeteket felvonultatva. A szerzők intelligensen, értő módon nyúltak a saját témáikhoz, szívügyükként kezelve azt. Ez érződik az összes szövegen, ahogy az egész kezdeményezésen is.

Azonban nem minden a szív, mert a pozitívumok mellett vannak kisebb elcsúszások, aránytalanságok, amik mellett nem tudok elsiklani. Ez tetten érhető az egyes témák kidolgozottságán és a rájuk szánt novellák mennyiségén. Míg ugyanis az első rész, a Mentális-betegségek, LMBTQ vagy a hajléktalanság nagyon részletesen kidolgozott, és főleg az első és az utolsó kimondottan erős szövegekből áll, addig maradék két témakört, főleg a Tudatos gyermektelenséget kissé alulreprezentáltnak éreztem, nagyon kevés írás szólt erről, pedig lehetett volna több véleményt is felvonultatni ebben a témában, legalábbis a magam részéről szívesen olvastam volna. Vagy ott voltak az introvertáltság témakörét feldolgozó művek, amik közül néhány már-már inkább a mentális-betegségek témakör felé hajlik.

Viszont ezektől az apróbb aránytalanságoktól eltekintve egy gondosan összeválogatott kötetet kapunk, ahol sok-sok új írói hang fér meg egymás mellett; megannyi egyedi ötlettel felvértezve, és jól megszerkesztve, ami nem elhanyagolható szempont, sőt az egyik legfontosabb kezdő szerzők esetében, hogy a szerkesztő kihozza az erősségeiket. Ez itt érzésem szerint maximálisan megvolt. Az írók és a szerkesztő (ennyi szövegnél inkább szerkesztők) maximális összhangba kerültek egymással, így egy viszonylag egyenletes színvonalú kötetet sikerült létrehozniuk, amin látszik a lelkesedés.

A Stigma összességében egy jól összeválogatott kötet, amiben vannak kisebb elcsúszások és a választott témából kirívó szövegek, de mindent egybevetve egy minőségi antológiát kapunk. Maximálisan megfelel az alap célkitűzésének, ami nem más, mint az érzékenyítés. Ezt azonban nem erőszakosan, hanem finoman, de azért hangsúlyosan, a témákat minden oldalról körüljárva teszi.

A teljes kritika az alábbi linken olvasható:
https://www.luthienkonyvvilaga.hu/2021/01/bodnar-gyongy…

1 hozzászólás
Papírra_vetett_gondolataim>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

34 kezdő szerző, akik az írásaikkal rögtön olyan fontos témák mellé álltak, mint a hajléktalanság , mentális betegségek és LMBTQ téma. Szerintem érdemes elolvasni ezt a kötetet, mert fontos témákkal foglalkoznak a szerzők, és ezt elég ügyesen és izgalmasan csinálják.
Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy elolvashattam !
https://youtu.be/12IOarDrfNY

Judyt IP>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

„Ha valamiben nem vagy olyan, mint a nagy átlag, akkor megbélyegeznek és pont.”

A Stigma egy fontos mű a mostanában igen viharos és ítélkező társadalomban. Számomra pont azt jelképezi, hogy mennyire gonoszak tudunk lenni mi, emberek. Holott valójában a legtöbben pont arra vágyunk, hogy mások ne ítélkezzenek felettünk. Akkor mi miért tesszük ugyanezt?

A Stigma több, manapság egyre inkább aktuális témát jár körbe: Mentális betegségek, introvertáltság, LMBTQ, gyermektelenség, hajléktalanság. Mind olyan téma, olyan élet, amely másokból (nem mindenkiből) megvetést, lenézést, megbélyegzést vált ki.

És a Stigma szerzői pont arra próbálják felhívni a figyelmet, hogy ez mennyire káros. Azoknak a szemén keresztül mutatja be a problémát, akiket ez érint.

És kérdezem én. Mégis mi jogon ítélkezünk mi bárki más felett? Mi jogon alkotunk véleményt valakiről, akit nem is ismerünk??? Talán meg kellene végre fogadni azt a jó tanácsot, hogy mindenki a saját háza táján söprögessen…

Bővebben itt írok a Stigmáról: https://watchaholics.hu/2021/01/14/bodnar-gyongyi-gina-…

>!
Közösségi Írók Céhe, Budapest, 2021
294 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150097534
Laura_Bakos P>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

December környékén kaptam a felkérést a Közösségi Írók Céhétől, hogy vajon lenne-e kedvem elolvasni a könyvet, és írni róla egy ajánlót. Nagy megtiszteltetésnek éreztem ezt a feladatot, pláne már azért is, hogy rám is gondoltak, amikor több bloggert megkerestek.
A Stigma egy páratlan összefogás eredménye, amely harmincnégy kezdő, de annál is tehetségesebb szerzők munkásságát fűzi össze egy antológia keretein belül. Néhány kedves ismerősöm munkája is belekerült, ezért még kíváncsibb voltam a végeredményre.
Több, a társadalmat érintő, kényes, illetve tabutémát feszeget, amiről nem szívesen beszélnek az emberek, mégis az életünk részei. Ilyen például a mentális betegség is, amely hozzám hasonlóan sok embert érint. Talán ezért is éreztem szívügyemnek elolvasni a kötetet, és megírni róla a bejegyzésemet.
Kicsit bővebben ~~> https://krvilagakonyvek.blogspot.com/2021/05/stigma-meg…

Heléna_Szilágyi I>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

A könyv több részre van bontja, a mentális betegségek, az introvertáltság, a LMBTQ, a gyermektelenség és a hajléktalanság tematikája vannak csokorba szedve a művek. A témák egytől-egyig fontos társadalmi jelenségeket, sok esetben kirekesztő vagy meghökkentő eseményeket tárgyalnak. A novellák stílus és kiforrottság tekintetében is változatosak…
(…)
Összességében a Stigma egy igazán bátor és fontos darabja a kortárs magyar irodalomnak, mert nem fél olyan társadalmilag tabutémákhoz nyúlni, amelyhez csak kevesen mernek. Sok hozzáállást, sok nézőpontot, pro-kontra tapasztalatokat szerezhetünk a kötetből, és amilyen színesre sikerült ez a válogatás, mindenki megtalálhatja benne azokat a műveket, amik aktuálisan megszólítják, és éppen emiatt, akár újraolvasás során, más és más történet foghatja meg az olvasót.

Teljes cikk: https://lenduletmagazin.hu/megbelyegezve-a-kozossegi-ir…

Emese0727_falakmögött>!
Bodnár Gyöngyi Gina (szerk.): Stigma

A könyv témái közül több is érint személyesen is, így bizony nem egy novellát könnyeztem meg. Sokban fedeztem fel saját gondolataim, voltak amik elgondolkodtattak és voltak amik olyat vettek fel bennem, amire eddig nem is gondoltam, így segítve saját magam megértését is. Ezekért a novellákért külön köszönet. <3

https://www.xn--falakmgtt-57ab.com/stigma/


Népszerű idézetek

Smurfettereads>!

Láss és láttass, mondta búcsúzáskor apám, aki jól tudta, milyen mély vízbe lök éppen az élet.

Duna-parti elágazás · M. Z. Chapelle

>!

Azt mondják, hogy természetellenes, mert az ilyen kapcsolatból nem lesz gyerek,
és a természet nem gyárt zsákutcákat. Hány olyan házasság van, ahol nem születik gyerek? Hány nőnek nem születik soha gyermeke!? Tőlük is megvonnák a boldogság lehetőségét csak azért, mert nem tudják reprodukálni önmagukat? A természetben is jelen van a homoszexualitás, nem csak egy félresiklott emberi tulajdonság. Meg kéne érteni végre, hogy mindenki elsősorban ember, aki arra vágyik, hogy szeressék, és szerethessen, és csak azután férfi és nő…

173. oldal

>!

Ahogy te is mondtad akkor, egy női testbe bújt férfi vagy, aki még nem bírta igazán megmutatni magát a világnak.

135. oldal

>!

Jó lenne egy olyan világban élni, ahol nem kell titkolózni. Ahol megfoghatnánk egymás kezét az ajtón kívül is.

172. oldal

Smurfettereads>!

– Semmi baj – nyugtatott. – Most már minden rendben lesz.

Én is érzek · Németh Tünde

Amarinella>!

A legtöbben azt gondolnák, hogy nincs a halálban semmi szép. Pedig van. Mert a halálban ott van az élet maga.

Hogyan lettem Szürke? · Cain Godrich

Amarinella>!

Meg kéne érteni végre, hogy mindenki elsősorban ember, aki arra vágyik, hogy szeressék, és szerethessen, és csak azután férfi és nő…

A vágy csapdájában · Andy T. Miller

Amarinella>!

Egyszerűen nem hagyhattam figyelmen kívül. Még úgy sem, hogy ebben a világban már nem csak az számított, ki vagyok valójában, hanem hogy mit akarok mások felé mutatni.

Duna-parti elágazás · M. Z. Chapelle

>!

Fiatal voltam, és megrémisztett, ahogy érzek irántad, egy nő iránt, aki férfiként él. Gyűlölted, amikor az igazi neveden szólítottalak, mert te már nem annak a személynek tartottad magad, de ezt sokan nem értették meg. Dominik, ígérem, mostmár örökké így szólítalak, a női neved már a múlté.

137. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Koós Patrícia (szerk.): Jégvirágok
Hayden Moore – Carol Souya – Becca Prior: Mesés könyv
Ronnie W. A. (szerk.): Csillagtalan
Karinthy Frigyes: Gurul a pénz
Bodnár Alexandra – Monos Anett – M. Z. Chapelle (szerk.): Sssh!
Kőrössi P. József (szerk.): A gyógyító halál
Balogh-Bóbis Ildikó – Domokos Anna (szerk.): Mea Culpa
Vágyom rád
Tira Nael (szerk.): Lélekcseppek
Nógrádi Gergely: Hátborzongató históriák