Alvás, ​álom, bioritmusok 1 csillagozás

Bódizs Róbert: Alvás, álom, bioritmusok

Életünk, csaknem egyharmadát alvással töltjük. Szinte semmit sem tudunk ezekről az évekről, bár a tudomány az utóbbi években egyre közelebb férkőzik az alvó agy működésének megértéséhez, s így egyre világosabbá válik, hogy e nélkül az éber agyműködést sem érthetjük meg igazán. Az alvó agyról, valamint az alvást kísérő és azzal kapcsolatos szubjektív élményekről szóló tudományos könyvet írt a szerző. Mikor és mitől álmosodunk el? Miért kell aludnunk, és miért kell álmodnunk? Egyáltalán mi az alvás? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kísérel meg válaszolni a szerző. Szemléletmódját a tudományosság mellett a különböző tudományágak kutatási eredményeinek ötvözése jellemzi, mivel álláspontja szerint az alvás olyan ősi evolúciós örökség, ami egész lényünket áthatja a molekuláktól az idegközpontokon át a viselkedésig, az emlékezetig és a képzeleti képekig.

Medicina, Budapest, 2000
506 oldal · ISBN: 9632426150 · Illusztrálta: Olgyay Gézáné

bodr>!
Bódizs Róbert: Alvás, álom, bioritmusok

Nagyjából mindenre kitér, ami az alvással kapcsolatban felmerülhet. Egy laikus érdeklődő számára néhol kicsit sok lehet a kémia, de ezen átrágódva (vagy itt felszínesen szökdécselve) gördülékenyen lehet vele haladni, mert egyébként olvasmányos, már-már izgalmas mű. (Jó, mondjuk én pont akkor olvastam, amikor nagyon rá voltam cuppanva az alvásra és annak megvonására.)