Kemény ​vaj 32 csillagozás

Bódis Kriszta: Kemény vaj

A ​szerző első regénye egy észak-magyarországi romatelep világát mutatja be. Szereplői végleges kitaszítottságban, a felemelkedés reménye nélkül élő, a puszta túlélésre berendezkedett emberek. Itt nevelkedik a könyv hősnője, a félig néma roma lány. A kitörés egyetlen útja kínálkozik számára: a prostitúció.
Bódis Kriszta regényét a történet szerint olyan lány írja, aki nem néma ugyan, mégsem igen képes beszélni, talán ezért is ír torokszorítóan, bölcsen és kicsit helyesírási hibásan. Nem mindennapian érzékeny, kegyetlenül pontos tanúja ő a maga életének, a körülötte élők szavainak és tetteinek s mint kortársunk, saját mai hazánk szegleteiből tudósít. Kicsilány korától fogva úgy rója sorait, hogy mindennapos varázsolás és túlélőfohász az, amit gyakorol tolla nyomán sokszor még a jajszó helyén is a gyönyörűség fájdalmas mondatai virágzanak ki. Mesél a barakktelepeikről, az intézeteikről, a mindenkori parancsolókról, azokról, akik otthonról őt elcsalják, a testét gyalázzák,… (tovább)

>!
Magvető, Budapest, 2003
372 oldal · ISBN: 9631423239

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 48


Kiemelt értékelések

>!
Black_Venus 
Bódis Kriszta: Kemény vaj

Ezt a könyvet nem tudom csillagozni, és nem is akarom. Brutális, impresszionista tudatregény, ahol szinte az arcunkba ordít a néma lány, Sári, elveszett életének története. Mondjuk ki a nevét: mert az egész regényben egyszer sem szólítják a nevén.
Legfeljebb annyira fikció ez, mint Esterházy Hasnyálmirigynaplója. És az Asszony a fronton is eszembe jutott róla, mert amikor már azt hiszed, hogy nem lehet többször meggyalázni, megerőszakolni valakit, akkor sokadszorra is eladják prositutáltnak. Ez az a pokol, ahonnan lehet menekülni, de nincs hová.
És már csak azt tudom elmondani sokadszorra, hogy mennyire fontos lenne, ha végre a magyar oktatás és a gyermekvédelmi rendszer megfelelően tudná oktatni és védeni a gyerekeket, akkor is, ha a szülők szegények vagy tanulatlanok. Így működik ez a valóságban is: a szavak szintjén mindenki bármit megtesz a gyerekéért, de ha tényleges cselekvésre kerül a sor, akkor bármi fontosabb.. az egyéni családok és a rendszer szintjén is.

1 hozzászólás
>!
StJust
Bódis Kriszta: Kemény vaj

Szerettem volna olvasni valamit a cigányságról, a falusi nyomorról, és sikerült –bár ez a „történet” messze továbbmutat ezen. Az erősen dokumentarista írásban könyékig merülünk a barakki élet sarában, képet kapunk a párhuzamos valóságról, amit mi építünk, azzal, hogy nem veszünk róla tudomást. Döbbenetes körülmények, döbbenetes események; mindenki mindenkivel, mindenki, mindenki ellen, halál, börtön, megerőszakolások, pedofília, prostitúció, csömör…

Nincs sehol egy hely, ahol nyugalomra hajthatod a fejed.

Az eseményeket egy önkéntesen néma lány „szájából” ismerjük meg, aki belesodródik a sűrűjébe, csak önti, önti ránk az írott szavakat. Gyakran alig követhető a folyam, ami a lány tollából előjön. (A párbeszédek jelöletlensége és általában a tagolatlanság, vagy éppen számomra nem logikusan tagoltság elég nehézzé tették az olvasást, de az üzenet ennek ellenére átjött.)
Egy régi ismerős, Földi Ágnes is előkerült a könyv lapjain – meg is kapja a magáét :), vajon hová tűnt azóta?

Tetszett, mert osztott ide is és oda is, végig elhittem neki azt, amit leírt, őszinte volt, üzent és tíz év után sajnos semmit sem vesztett aktualitásából. A csillagot a stílus miatt vontam le, az egymásra halmozott szavak, mondattöredékek, keresztmondatok nehezítették a megértést.

Jobban meg kéne ismernünk egymást, sokkal jobban!!!

>!
Laurinha7
Bódis Kriszta: Kemény vaj

Ez nem egy egyszerű prostituált-történet, hanem van benne egy csavar is, egy női fejlődésregény. A néma lányból író lesz. Először csak magának talál ki történeteket, utána írásban is számot ad a saját életéről. „Írok”, mondja a regény végén.

A társadalmi szál és a lélekrajz nagyon szépen simul egybe. De ez nem mondható el a regény minden részéről. Például minek kellenek a részletek a büntető törvénykönyvből?

Nem feltétlenül az írót hibáztatom ezért, hanem a szerkesztőt. Nagyobb odafigyeléssel ki lehetett volna gyomlálni ezeket a regénybe nem való részeket.

Ha ezeket leszámítjuk, megrázó és csodálatos regény.

>!
Barbara_Bónyai
Bódis Kriszta: Kemény vaj

Ez egy brutálisan jó szociodráma. Minden érzékeny embernek ajánlom. Az érzéketleneknek értelmetlenség lenne.

>!
morzsi
Bódis Kriszta: Kemény vaj

Miután elolvastam a könyvet, órákig az pörgött a fejemben, hogy úristen, ez nem lehet igaz, ezt nem hiszem el, ezt egyszerűen nem hihetem el! – pedig tudom, hogy a valóság ennél sokkal szörnyűbb, ez csupán egyetlen tönkretett élet kálváriája, egy kis szelet a nálunk kevésbé szerencséseknek kijáró borzalmakból.
Igazából nem a nyomor, az erőszak, a kényszerprostitúció ténye a döbbenetes, mert lassan már a csapból is ezek folynak, hanem a kiszolgáltatottság – hogy gyerekek és nők ezrei élnek tudatlanságban, érzelmi sivárságban, elmondhatatlan nyomorban és folyamatos rettegésben; hogy egyes emberek számára az összes többi csak eszköz; hogy tömegek élnek úgy, hogy nem ismerik, sőt, el sem tudják képzelni, mi a szeretet, az otthon, a biztonság; hogy a nők örömmel alárendelik magukat egy erőszakos férfinak a szerelem és a törődés illúziójáért cserébe…
Meg kell állni, elgondolkodni picit, és hálásnak lenni, hogy nekünk nem ez az élet jutott – számomra ez volt a könyv tanulsága. Kötelező, de legalábbis ajánlott olvasmánnyá tenném.

1 hozzászólás
>!
Andreas_Vesalius
Bódis Kriszta: Kemény vaj

Hihetetlenül erős regény. Egy különös karriertörténet, hiszen a főszereplő lányból végül is író lesz. nagyon erős a nyelve is. Ezt fájdalmason rombolták az oda nem illő szövegrészek. Kicsit olyan a könyv, mintha nem lenne megszerkesztve.. nem a szerző hibája, de így, ebben a formában az ő neve alatt jelent meg.

>!
Galambdúc
Bódis Kriszta: Kemény vaj

Nagyon kemény, és biztos vagyok benne, hogy maga a valóság. Vagy az még rosszabb. A mai nagy magyar büdös valóság. BK másik könyve jobban tetszett, színesebb volt, nekem sokszínűbb, de ez is megér ötöt. Mesterien kezeli a nyelvet, jól ismeri a különböző nyelvi rétegeket, és bátor, hisz egy olyan világot mutat be, ahol mindent átitat a fertő és a bűn. Néha tényleg úgy érzi az ember, hogy nincs e földön igazság. De pont ezért érdemes az ilyen típusú könyvekbe belemerülni.

1 hozzászólás
>!
mikkamanka
Bódis Kriszta: Kemény vaj

Sok-sok éve olvastam, ajánlották. Döbbenet. Ha csak fele igaz, akkor is sokkoló. Márpedig ismerve valamennyire a hazai helyzetet, fele biztosan igaz….

2 hozzászólás
>!
Kriszó
Bódis Kriszta: Kemény vaj

Igazi csemege a magyar nyelv rajongóinak. Mesteri.

>!
metahari
Bódis Kriszta: Kemény vaj

Súlyos, annyi szent. És lehet rajta sokat sírni.


Népszerű idézetek

>!
Cicu

Minden itt van. Az is, amit kislány észel írtam, mert mindig írtam, ez az igazság, bármi is volt. Most minden itt van tehát, mi attólta is történt, mert abból semmit el nem vettem, mert olyan fájdalom nincs semmi, semmi olyan fájdalom nincsen, mit elvettem vagy hozzá adtam volna.
Sári mama olvasni ugyan nem tud, de nem is kell neki, mert látni látja viszont mi nem látható azt is, úgy neked ajánlom mindezt kedves Angel, és imádkozz értem, hogy jöjjön el segítségemre az Úr.

5. oldal

>!
StJust

Tudom azt nem értem én, gondolja apám, de ezt mondani mégsem akarja, hogy abból a pénzből amit az Ildi hazahord már vehettél volna egy saját házat, ahelyett, hogy fölzabáltátok vóna, és a Küldönc, mintha sejtené mit gondol apám aztmondja, hogy enni meg kell, és ha ritkán van, akkor, ha van, nem tudunk spórolni, ilyen a mi népünk, te is ilyen vagy, a kaja az első, előrébb van, mint a ház, meg a kuporgatás és nem visz az jóra, ha olyanba szorítanak bele minket ami nem nekünk való, és, ha nem úgy csináljuk, ahogy ők, akkor meg rúgnak lefele, hogy nem érdemlünk mi semmit.

173. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ta-mia Sansa: A menekülés éve
Margaret Atwood: A vak bérgyilkos
Vladimir Nabokov: Lolita
Szabó Magda: Disznótor
Gordon Agáta: Kecskerúzs
Margaret Atwood: Fellélegzés
Zuzana Brabcová: Gyöngyök éve
Roger Peyrefitte: Különleges barátságok
David Leavitt: Az indiai hivatalnok