Artista 21 csillagozás

Bódis Kriszta: Artista

A fikciós dokumentumfilmet imitáló regény főhőse egy artistaügyességű intézetis lány, a tizenhárom éves Pinkler. A kislányt otthonkeresése, kielégíthetetlen szeretetéhsége hajtja hol az anyjához, hol az apjához, hol intézetis barátaihoz.
Bódis a regényt alkotó – fikciót és a valóságot egymásba játszó – interjúszövegekben különböző nyelvi rétegeket hoz létre, melyeket kiegészít a filmes látásmód, az élet kamerával érzékelhető tarkaságával enyhítve a kislányt körülvevő világ borzalmait.

>!
Jelenkor, Pécs, 2006
310 oldal · keménytáblás · ISBN: 9636764034

Enciklopédia 1


Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
lencsemate IP
Bódis Kriszta: Artista

Mindenki a stílust dicséri, de szerintem sokszor volt erőltetett, hiteltelen, főleg Janó mondatainál éreztem ezt. Elhiszem, hogy ezek a szófordulatok, nyelvi lelemények léteznek (sokkal találkozik is az ember), de hihetetlen, hogy valaki így beszéljen. Még akkor is az, ha tényleg van, aki így beszél, mert nem az a lényeg, hogy igaz-e, hanem, hogy hihető-e. De úgy általában is az élőbeszéd ábrázolása nagyon nehéz és szerintem Bódis Krisztának ez nem is sikerül, különösen azok a részek, amikor az interjúalanyok kiszólogatnak, hogy Juditka így, Judit úgy (az interjú készítője). A könyv nem olyan mintha egy „beszélőfejes” dokumentumfilmet néznénk, legfeljebb érezni, hogy ilyesmit akart elérni. De ez zsákutca. A történet ennek ellenére érdekes, szükséges a megírása és a stílus ellenére is szerettem a könyvet, de jobb lett volna máshogy megírva.

>!
Laurinha7
Bódis Kriszta: Artista

Ugyanazt érzem, mint a Kemény vajban. A nagyon kemény társadalmi regény mögött ott van egy emancipáció története, itt nem egy jövendő íróé, hanem egy „artistáé”. Nagyon szeretem ezt a regényt is. Talán nem annyira átütő, mint a Kemény vaj, de kerekebb, hibátlanabb.

>!
pepege MP
Bódis Kriszta: Artista

Rossz indítás a „Janó-interjúval”. Borzalom az a szóhasználat, amit ez a srác levágott. Hát nem vagyok egy konzervatív típus, vágom én is a szitut, ha értitek, de ez?? Hát így nem is beszél senkise!! Olyan laza, hogy már szétesik – ahogy mondani szokás. Na, jó – gondoltam – haladjunk. Majd jobb lesz ez! Hát nem lett. Próbáltam megkapaszkodni valamiben, de én nem vagyok artista.

>!
olvasóbarát P
Bódis Kriszta: Artista

Bódis Kriszta tevékenysége nagyon szerteágazó és realisztikus, nagyon jó stílusban megírt kötet, szomorúan aktuális.

>!
fülcimpa
Bódis Kriszta: Artista

Nagyon szerettem olvasni! Vagány, kemény kiscsaj ez a szeretetéhes főhős – remek ábrázolás.

2 hozzászólás
>!
Galambdúc
Bódis Kriszta: Artista

Brutális, nagyon jól megírt könyv. Filmszerű fejezetek, különleges látásmód, egyedi nyelvhasználat, engem lenyűgözött a nyelvi leleményesség. A cím alapján abszolút nem ezt vártam. A többi regényét is kézbe fogom venni.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Twisted_words

Tudja, nekem csak a nagymenő bátyáim vannak, és kölyökkoromban minden este egy bicikliért imádkoztam. Aztán rájöttem, hogy Isten nem így működik. Loptam magamnak egy biciklit, és kértem Istent, hogy bocsásson meg nekem.

157. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kerékpár
2 hozzászólás
>!
Twisted_words

(…) én meg békés álomba szenderülve akarok meghalni, mint a nagyapám, és nem a félelemtől üvöltve, mint az utasai.

162. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: Hopeless – Reménytelen
Albert Györgyi: Miért pont ők?
Marie-Aude Murail: Oh, boy!
Jessica Sorensen: The Redemption of Callie & Kayden – Callie, Kayden és a megváltás
Papp Csilla: A másik oldalról
Stieg Larsson: A lány, aki a tűzzel játszik
Lylia Bloom: Ellopott életek
Sherry Gammon: Elviselhetetlen
Morvai Krisztina: Terror a családban
Lundy Bancroft – Jay G. Silverman – Daniel Ritchie: Lehet-e jó apa a bántalmazó?