Walt ​Disney 29 csillagozás

Egy találékony amerikai
Bob Thomas: Walt Disney

„Disneyland ​nemcsak a gyerekeké lesz. Mikor is szűnik meg az ember gyereknek lenni? Mondhatjuk, hogy a felnőttből valaha is teljesen eltűnik a gyerek? Hiszem, hogy a megfelelő szórakozás mindenkit, fiatalt és időset egyaránt vonz. Azt akarom, hogy Disneyland olyan hely legyen, ahova a szülők elhozhatják gyerekeiket – vagy még akkor is jól szórakozzanak, ha csak ők maguk jönnek el.”
Ezeket mondta nekem Walt Disney, miközben sportkocsiját vezette az illatos narancsfaligetekkel szegélyezett széles sugárúton. Az autó teteje nyitva volt, de láthatóan nem zavarta őt a hűvös áprilisi reggel. Úgy tűnt, hogy a burbanki stúdiójától Los Angeles belvárosán és Orange County nagy kiterjedésű gyümölcsösein át vezető általa választott útvonal sem kötötte le figyelmét, már egy éve rendszeresen rótta ezt az utat. Minden igyekezetével azon volt, hogy lefesse Anaheimben épülő vidámparkját.
„Az egész akkor kezdődött, amikor a lányaim még nagyon kicsik voltak, és szombatonként vidám… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
334 oldal · keménytáblás · ISBN: 9630249588 · Fordította: Bácskai László, Mészáros Viktor

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Walt Disney


Kedvencelte 10

Most olvassa 4

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 35

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

kedaiyun>!
Bob Thomas: Walt Disney

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

Ez a könyv nagyon régóta megvan már, konkrétan talán az 5. születésnapomra kaptam. Nagyon szeretem a Disney-műveket, és még le is rajzoltam Waltot a könyvben lévő fényképek alapján. A kedvencem az volt, amikor Disneyland makettje van előtte az asztalon. Arra már nem emlékeztem, hogy anya fel is olvasta ezt a könyvet nekem, de arra igen, hogy a „valdizni” egy fogalom volt számomra.
Most elolvastam a könyvet. Walt Disney hivatalos életrajza, azonban nemcsak egy ember életét és munkásságát mutatja be, hanem egy márka felépítését is. Mert a „Walt Disney” nemcsak egy ember neve, hanem egy olyan brand, amit mindenki ismer és mindenki azonnal tudja, mire számíthat, a családi szórakozást jelentette régen is. A könyvből az is kiderül egyébként, hogy már Walt életében megtörtént ez, és ő ezt tudatosan építette, hogy a neve összefonódott a céggel, és egyben önálló fogalommá is vált.
Walt önerőből ért el mindent. Egy farmról indult az élete, újságkihordó volt, majd karikatúrákat készített. Már fiatalon céget alapított, és érdekes, hogy viszonylag gyorsan felhagyott magával a rajzfilmkészítéssel, és inkább főnök lett. Van egy kép, amikor Ub Iwerks éppen Miki egeret rajzolja. Sok gyerekhez hasonlóan én is azt hittem régen, hogy Walt személyesen rajzolja a figurákat, és ő tervezi. Persze nyilván nem, de érdekes, hogy ez a könyvben is megjelenik, hogy őt is megkérdezte egy gyerek, hogy ő rajzolja-e valójában Miki egeret.
A könyv bemutatja a rajzfilmkészítést, az élőszereplős filmek készítését, de emellett egy fejezet arról is szól, hogy hogyan született meg Disneyland ötlete, és hogyan épült fel. A Hófehérke és a hét törpe hatalmas áttörést jelentett akkoriban, mert színes volt és egész estés rajzfilm is. Voltak olyan filmek, amik bemutatásukkor nem voltak sikeresek, de később mégis azok lettek.
Walt szerint a közönségnek kell filmet készíteni, és ő a közönség alatt nem elsősorban a gyerekeket értette, hanem a családokat, szórakoztatni akarta az egész családot. Egyben azt is vallotta, hogy önmagunkat kell adni, és az ő személyisége átjött a filmeken. Az egyik fejezetben megjegyzi ezzel kapcsolatban, hogy sokan sziruposnak tartják a filmjeit, de ő egy szirupos ember, ez van. Ma már sokmindenben változott a filmes ízlés, de a klasszikusok mindig klasszikusok maradnak.
Családi életét is bemutatja a könyv, és a szerző alaposan utánajárt mindennek, forrásai a közvetlen családtagok voltak, sőt Walt feljegyzései, hangfelvételei is. Képek is vannak a könyvben, köztük egy olyan, ahol az Oscar-díj mellett hét pici Oscar is áll a hét törpe részére.
Ajánlom mindenkinek ezt a könyvet, aki szeretné megismerni a 20. század egyik meghatározó filmkészítőjét, akinek a neve ma is egyet jelent a családi szórakoztatással.

1 hozzászólás
Lahara IP>!
Bob Thomas: Walt Disney

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

Minden, amit tudni akartam egy Walter Elias Disney nevű férfiról és munkásságáról, valakiről, aki jobb szerette, ha csak simán Waltnak nevezték.
A fordítás viszont lehetett volna jobb is. Hölgy és Csavargó, Plútó Pajti, Tehén Terka, Lüke, Jumbó. Ezeket a neveket vagy címeket úgy ismerjük, mint Suzi és Tekergő, Pluto, Clarabella (Cow), Goofy és Dumbo.
A könyv öt csillagos, a fordítást nem csillagozom, mert levinné.
És ezt már évekkel korábban el kellett volna olvasnom. Még akkor, amikor először láttam azt a filmet, aminek az a címe: „ Így készült a Hófehérke ”.

Levenzia>!
Bob Thomas: Walt Disney

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

Ez egy nagyon alapos,mindenre kiterjedő életrajzi kötet. Semmit sem szépít Walt Disney életén. Teljes alapossággal leírja azt a sok-sok nehézséget, problémát, úttörő munkát amit végig kellett csinálnia ahhoz,hogy az legyen aki. A kísérletezések, a legnagyobb maximalizmus, tartás, emberség, újrakezdés…mindez végig kísérte életét, és biztos vagyok benne, hogy ezek miatt lesz a Disney név örök életű. Nem egy gyorsan olvasható életrajz, ennek ellenére cseppet sem unalmas.

Fairy>!
Bob Thomas: Walt Disney

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

♥ Azt el kell mondanom,hogy imádom Walt Disney-t. A könyv már az első oldalon úgy megfogott,amikor Walt arról beszél a puszta földterületen ahová Disneylandet tervezte,hogy milyen lesz a kész park,arra gondoltam,hogy ha nem jutok el Disneylandbe tutira belehalok. Nagyon tetszett a könyv elmeséli Disney teljes életét,a sok küszködést és kudarcot és,hogy sosem adta fel és hitt a saját elképzeléseiben és álmaiban. A semmiből lett milliomos és meg is érdemli mert nem adta fel mindig talpra állt,becsülöm az ilyen embereket. Mindenkinek ajánlom nagyon jó könyv .♥

5 hozzászólás
Mentavirág>!
Bob Thomas: Walt Disney

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

Három évvel ezelőtt vettem először kezembe ezt a könyvet, de ennyi idő elteltével, másodszorra is megkönnyeztem. Az egyik kedvenc könyvem, nem alaptalanul.
Hihetetlen módon mutatja be Walt életúját, tele van apró részletekkel, melyek az összképet tekintve megmosolyogtatnak. Egy olyan életrajzi könyv, amely tele van érzelmekkel, sok-sok idézettel és képes vagy együtt nevetni és sírni a benne szereplő emberekkel. Mert bizony érdekes megtudni, hogy a Hófehérke „Disney botlása” néven futott, vagy éppen hogyan fogalmazódott meg Disneyland terve, miként alapították meg a stúdiókat és hogy a legtöbb klasszikus rajzfilm csupán egy következő generációval nyert elégtételt.
Nincs mit szépíteni: akárhányan mondhatják nekem az ellenkezőjét, szerintem Walt Disney igenis csodálatos ember volt, és inspiráló az, ahogyan folyton képes volt talpra állni, és megmutatni a világnak, hogy sosem szabad feladni, mindig hinni kell magunkban, és megtanít arra, hogy képesek vagyunk véghez vinni a lehetetlent – hiszen ő is ezt tette.
Most már biztos vagyok benne, hogy a jövőben – ha lehetőségem lesz rá – szeretném újra és újra kezembe venni ezt a kötetet, feleleveníteni a benne olvasottakat, mert valahogy jó érzéssel tölt el az, hogy olvashatom. Olyan, mintha egyfajta energiát rejtene magában, megmutatná, hogy mire is vagy képes, ha igazán akarsz valamit.
A végét egyszerre utálom, és szeretem – Walt halálát mindig megkönnyezzem, ugyanakkor csodálatosan foglalják össze munkásságát az akkoriban megjelent cikkek szövege.
A könyv fordítása nem tökéletes, ezt megjelenési idejének tudom be, illetve van benne egy-két elütés is, de ha elég kreatív az ember, akkor azért hamar rájön, hogy kire/mire is utalhatnak ezek a különös nevek.
Mindenkinek ajánlom, aki szeretne némi motivációt a szürke hétköznapokra, és érdekli, milyen életutat járt be a 20. század egyik legnagyszerűbb embere!

Zsuzsanna_Makai>!
Bob Thomas: Walt Disney

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

Nagyon tetszett, nagyon megfogott, nagyon inspiráló volt, de sajnos a fordító kő alatt nőhetett fel, hogy ennyire nem volt tisztában a Disney figurák nevével.

Ata_Szabó>!
Bob Thomas: Walt Disney

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

Remek könyv, bár vannak benne nagyon fura elfordítások

Acton>!
Bob Thomas: Walt Disney

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

Most egy ömlengő véleményt olvashattok Walt Disneyről.
Mindig is kíváncsi voltam az életére, sok jót hallottam róla és nagyon szeretem a Disney meséket, hiába leszek a közeljövőben 21 éves.
Gyerekkorától kezdve keményen dolgozott. Soha nem adta fel az álmait. Sok kemény időszakon ment keresztül, de akkor is hitt önmagában és abban, amit csinált. Mert egyedi lenni, nem adta meg magát a nagyvállalatoknak. Nem érdekelte a pénz és az sem, hogy nem egyszer alig tudott megélni, de mégis folytatta tovább a munkát. Amit elképzelt, azt véghez is vitte. Mikor Disneyland felépítésén dolgozott, a munkásokkal vitatkozott, akik szentül hitték, hogy úgy nem lehet felépíteni valamit, ahogy Walt elgondolta. Ő mégis mondogatta nekik, hogy dolgozzanak rajta, és meg is lett az eredménye. Újítani, alkotni akart. Karrierje kezdetén mennyien becsapták, elpártoltak tőle, ő mégsem csüggedett sokáig. Huszonkét évig tartozott a banknak. Testvérét, Royt is nagyra becsülöm. Kitartóan kereste a támogatókat, néha bizony hiába.
Jó ember volt, aki szeretett jótékonykodni is. Hitt másokban. Nem is tudtam, hogy ő képeztette ki rajzolóit.
Komolyan, egy zseniális személy volt! A végén megkönnyeztem a haláláról szóló résznél.
A könyv elolvasása után elgondolkodtam, hogy szegénynek mi lenne a véleménye a mai Walt Disney Companyról. „Utálnám, ha a halálom után a stúdióra lenézve úgy találnám, hogy semmi sincs rendben.”
Nem vagyok benne biztos, hogy elégedett lenne. Főleg, hogy a cég megvette a Lucasfilmet Aki többet szeretne megtudni erről a csodálatos emberről, annak bátran ajánlom ezt a könyvet. A fordítás és a nyomdahibák néhol picit idegesítettek.

Elithia>!
Bob Thomas: Walt Disney

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

Nagyon szeretem az oneletrajzokat, orulok, hogy ezt elolvastam. Nehol kicsit unalmasabb a sok nevvel, ezert a 4 csillag, de egyebkent nem rossz konyv, egyszer olvashato. :)

Fukka>!
Bob Thomas: Walt Disney

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

Levontam egy fél csillagot, mert esetenként ugranom kellett ugyanis az unalomig részletesnek éreztem (például hogy milyen plüssfigura piacra dobásából mennyi hasznot zsebeltek be)
Ettől függetlenül fantasztikus életrajz, ennek hála most már egészen bizton állíthatom (bár előtte is így gondoltam), hogy Walt Disney egy megveszekedett zseni aki egészen elképesztő módon, a nulláról, olyan hatású életművet és birodalmat hagyott maga után, amelyet egy világ ismer és szeret. Fantasztikus embert ismertem meg a könyvből, sokkal több volt benne mint valaha is képzeltem a munkái alapján.
Nagybetűs Példakép. Újraolvasós könyv.
Ui.:a borító és a kiadás egyszerűen pazar!


Népszerű idézetek

bonnie9 P>!

Disneyland elkészülte egybeesett Walt és Lilly házasságának harmincadik évfordulójával. Háromszázan kaptak meghívót a „Szálló idő ünnepélyre”.
HOL: Disneylandben…ahol bőven van hely…
MIKOR: …1955. július 13-án, szerdán délután 6-kor…
MIÉRT: … mert harminc éve vagyunk házasok…
HOGYAN: …a Mark Twain sétahajó első útján lefelé a Mississippin, utána vacsora az Iksz-lábú Zsuzsána Arany Patkójában!
Reméljük, hogy el tudsz jönni – főleg Téged várunk. Mellesleg, kérünk, ne hozz ajándékot: mindenünk van, még unokánk is!
                                                                                                                            Lilly és Walt

237. oldal

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

bonnie9 P>!

A Holnap Városa lett a rögeszméje. Azt akarta, hogy fellelhető legyen benne minden legújabb tudományos eredmény. Feladatul adta Joe Potternak: „Tudd meg, mi az ipar véleménye a jövőről! Min dolgoznak a kutatólaboratóriumokban, a tudomány fellegváraiban? Használjuk fel tudásukat a tervezéshez!” Ötszáz nagyvállalathoz küldtek kérdőívet, és a tervezés hosszú hónapjai során Potter és mások száz gyárat, kutatóintézetet és alapítványt kerestek fel. Walt mindent elolvasott a várostervezésről.
[…] Walt tántoríthatatlan volt. Természetes optimizmussal állította, hogy ki lehet alakítani kiváló minőségű környezetet, ahol a modern világ emberei „emberhez méltó módon” élhetnek.
[…] Donn Tatum mutatott rá, hogy voltaképpen „kísérleti jellegű abszolút monarchiát” akar magának. Erre Walt felhúzta szemöldökét és játékosan kérdezte: „Megkaphatom?” „Nem” – válaszolta Tatum.
Walt el akarta nevezni jövendő városát. Egy nap ebéd közben így szólt elgondolkozva a WED vezetőihez: „Amiről most beszélgetünk, az a jövő városának kísérleti prototípusa. Nézzük csak a kezdőbetűket: E-p-c-o-t.* EPCOT. EPCOT lesz a neve!”

*Experimental prototype community of tomorrow.

295-296. oldal

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

bonnie9 P>!

Egy dzsungelfilmmel foglalkozó értekezleten egyesek azt javasolták, hogy az egyik jelenetben szereplő összes állat vegyen részt a dialógusban, még egy zsiráf is. Walt így vetett véget a vitának: „A zsiráfok nem beszélnek. Nincsenek hangszálaik!” És a zsiráf néma maradt; a többi állat pedig beszélt.

168. oldal

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

1 hozzászólás
hanna_emily_stone>!

Amikor Ruth beteg lett, [Walt] rajzokkal szórakoztatta, többek között egy sor figurával, amelyek a papír gyors húzogatására mozogni látszottak. Tehát azt is mondhatnánk, hogy 9 éves korában tette meg első animációs lépéseit.

26. oldal

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

Kapcsolódó szócikkek: animáció · Walt Disney
Lahara IP>!

A Hófehérke és a hét törpéért különleges díjat kapott, amely egy teljes életnagyságú és egy lépcsősorra erősített hét törpeméretű Oscar emblémából állt.

128. oldal Egy új művészet magasságai felé (1934-1945)

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

Ninácska P>!

„Nos, Hazel, szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy a szeretet is olyan, mint minden más: ha nincs meg bennünk, nem adhatunk belőle.”

201. oldal Kitárul a látóhatár (1945-1961)

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

Acton>!

Azt hiszem, nem kéne megfeledkeznetek arról, hogy egészségetek sokkal többet ér, mint bármilyen sok pénz, amit úgy kíséreltek meg két kézzel összeszedni, hogy erőtökön felül dolgoztok. Végül is, mihez kezdhet az ember a pénzzel, ha nem egészségben tudja élvezni. Sokkal szívesebben lennék szegény és egészséges, mint gazdag és beteg.

128. oldal

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

bonnie9 P>!

Walt nem volt hajlandó megfogadni azokat a javaslatokat, hogy készítsék el a Mary Poppins folytatását. Ragaszkodott régi elképzeléséhez: „Egy rókáról nem lehet két bőrt lenyúzni.” Elképzelhetetlen volt számára, hogy alkotói életéből egy-két évet bármely film folytatásának szenteljen. „Megy az idő, és még mindig van egy sor tennivalóm” – jegyezte meg egyszer. „Nem akarom a már megtett utat róni.”

281. oldal

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

3 hozzászólás
hanna_emily_stone>!

Arra is célozgatott, hogy a [Miki Egér] figura ötletét egy szelíd egértől kapta, amely rajzasztala körül játszadozott még Kansas Cityben.

76. oldal

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai

Ninácska P>!

Waltban kezdett kialakulni egy igen értékes tulajdonság, az a képesség, hogy felismerje az emberekben rejlő alkotókészséget és annak kibontására késztesse őket.

97. oldal A rajzfilmkészítő (1923-1934)

Bob Thomas: Walt Disney Egy találékony amerikai


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Schickel: Walt Disney története
François Truffaut: Hitchcock
Bob Batchelor: Stan Lee
Híres festők 108. – Edward Hopper
James Lord: Picasso és Dora
Gene Kranz: Houston, baj van!
Sidney Gottlieb (szerk.): Alfred Hitchcock
Tomas Opitz – Üveges Krisztina (szerk.): Fényképezte Zsigmond Vilmos / Photographed by Vilmos Zsigmond
Féjja Sándor: Walt Disney
Andrew Morton: Tom Cruise – nem hivatalos életrajz