Halálbrigád ​a Captains-szigeten 3 csillagozás

Bob Reiss: Halálbrigád a Captains-szigeten

1942 ​őszén az Egyesült Államok atlanti partvidékénél egy kis sziget helyőrségének katonáit egy kivételével lemészárolja egy negyven főből álló, különlegesen kiképzett német különítmény. A tengeralattjáróval érkező ellenséges katonák azt a feladatot kapták, hogy a helyőrség partvédő ütegeit elfoglalva az arra haladó, hadirakományt szállító tengeri konvojt az amerikaiak saját fegyvereivel semmisítsék meg, zavart és pánikot keltve az Egyesült Államok hadseregében és a lakosságban.
E briliáns terv a Führer agyából pattant ki, s Bormann és Müller segítségével azonnal megtalálja az akció vezetésére legalkalmasabb embert, az amerikai állampolgárságú, Németországban élő John Rykert. Ez a titokzatos Superman-Tarzan keverék hivatásos gyilkos, az emberölés számtalan módját követi el hidegvérrel az akció folyamán, miután a szovjet hadszíntérről maga válogatja ki – egy egész szovjet hadosztályt kicselezve – osztrákokból álló, összeszokott csapatát az akció végrehajtására.
Csakhogy… (tovább)

>!
Zrínyi Katonai, Budapest, 1991
316 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633271509 · Fordította: Félix Pál

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Tarja_Kauppinen IMP>!
Bob Reiss: Halálbrigád a Captains-szigeten

Kórházi beszerzések No. 2. – avagy ez van, ezt kell szeretni

Félmeztelen nő a borítón, aham. És ez volt frankón a második legjobb könyv a kórházi polcon! No de se baj, lássuk.
A fülszöveg szerint egy Superman-Tarzan keverék (sic!) főnáci és egy még nála is Supermanebb (sic!) amerikai katona összecsapásáról szól. Ígéretes, mi? Maga a könyv azonban klasszisokkal felülmúlja mind a fülszöveget, mind pedig a borítót – majdnem négy csillag is lett. Majdnem.
A kategóriája viszonylatában szokatlanul frappáns felütésben a főnáciról mindjárt kiderül, hogy nem is náci, hanem egy zsoldos, aki anyagi érdekből szolgálja pillanatnyilag a Harmadik Birodalmat. A nyitójelenet, amikor mindenkit lehentel és megmenti a zsidót (OK, spoiler, de ez a körülmények fényében spoiler tekinthető), meglepően erős, és mindjárt támasztott is bennem bizonyos várakozásokat a folytatást illetően.
Nem is kellett igazán csalódnom, a sztori végig hozza egy noname akciófilm színvonalát, azaz szórakoztató és lendületes. A karaktereknek vannak mélységei, a főgenyónak különösen; van múltja, amelynek fényében logikusak az indítékai.
Amiért mégis levonok egy fél csillagot, az néhány bosszantó apróság: a meghökkentőnek szánt fordulatok némelyike nem elég meghökkentő vagy csak én vagyok Tarzanabb még az Übertarzannál is, hogy rájövök itten mindenre, amire nem kéne, a pozitív hős a vége felé elkövet egy karakteridegen módon buta és elég jelentős hibát, egy katonai támaszpont éjjeliőre meg egyszerűen nem lehet annyira hülye, hogy járőrözés közben fütyörésszen.
Kórházi időtöltésnek mindazonáltal tökéletes volt. Ha bagóért vesztegetik valahol, ne hagyd ott.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

Tarja_Kauppinen IMP>!

Az, amit érez, az Eau de Félelem, roppant drága kölnivíz. Egyetlen unciájának előállítására sok millió birodalmi márkát költenek. Vegyünk például egy középiskolai tanárt, egy közönséges irodalomtanárt. Valakit, aki tanít, magának él és elégedett. Adjon ki ezreket, képezze ki tüzelésre, robbanóanyag kezelésére, kés használatára. Azután küldje el messze otthonról. Vegye körül ellenséggel, aki mind meg akarja ölni. Voila! Egy uncia Eau de Félelem!

216. oldal

Tarja_Kauppinen IMP>!

– Boldog születésnapot, seggfej! – mondta Ryker. Udvariasan meghajolt kirakati tükörképe előtt és nekidőlt egy lámpaoszlopnak.

5. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Leo Kessler: Menni vagy meghalni
Leo Kessler: Nyugati Tűz Hadművelet
Leo Kessler: Fekete kozákok
Jack Higgins: A Führer parancsára
Frank Geron: Átkelés
Richard Gallagher: A halálra ítélt szakasz
William Harrington: Az ezredes
Jack Higgins: A róka éjszakája
John Harris: Félárú hadművelet
Joachim Peiper: A Führer Oroszlánja