Mesélő ​szobrok 3 csillagozás

Budapest köztéri emlékművei
Bob Dent: Mesélő szobrok

2008 ​novemberében a Fővárosi Közgyűlés „Budapestért” díjat adományozott Bob Dentnek a Magyarország és különösen Budapest kultúrájáról és történelméről szóló „érdekes és különleges szemléletű” írásaiért.

Bob Dent új könyvében kritikus szemmel vizsgálja meg Budapest számtalan szobrát és köztéri emlékművét, s megmutatja, milyen izgalmasan tudnak mesélni a magyar történelemről.

A szerző előszavából
Egy szobor állítása sok kérdést fölvet. Ki rendelte meg a munkát, mikor és miért? Ki készítette a szobrot? Milyen ember volt a szobrász? Mennyi időbe telt, mire a szobor ténylegesen a helyére került? Mit próbál mondani nekünk az emlékmű az ábrázol alakról vagy alakokról? Mit mond nekünk arról a történelmi korról, amikor eltervezték és létrehozták? Hogyan lehetséges, hogy ugyanazt a személyt több, egészen különböző szobor is megörökíti? Van-e valami furcsaság a szoborban-esetleg a kísérő szövegben vagy a mellékfigurákban? Miért épp azon a helyen áll? Bele illik-e a… (tovább)

>!
Európa, Budapest, 2009
332 oldal · ISBN: 9789630787772 · Fordította: M. Nagy Miklós

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

End1983>!
Bob Dent: Mesélő szobrok

Bob Dent: Mesélő szobrok Budapest köztéri emlékművei

Érdekes volt olyan tollából olvasni a saját történelmünket, aki nem itt született. Az első kérdés, ami bennem felmerült: miért egy külföldi írta meg? Ezt a kérdést az egyik kollégám is feltette. Nem találtunk rá választ. De, talán ez így van rendben. Amennyire lehet objektívnek érzem a könyvet. Ön kinek állítana szobrot? Ezzel a kérdéssel kezdődik a könyv, vagyis zárul az előszó. A kérdésre őszintén szólva nem találok választ. De, egy-egy gondolatmenetet azért elindít. Alapvető igazság, hogy aki az egyik politikai érában szent, az a másikban áruló. A könyvből tudtam meg azt is, hogy miért nem bonthatják el a Szabadság téri szovjet emlékművet, amely sok politikai csatározás tárgyát képezi. Persze ez a magyar kultúra része…. sajnos.
Amellett, hogy az egyes szobrok történetét elmeséli, egy-egy apró részlettel az általános történelmi összefüggésekre is rávilágít az író. Akinek ezek után megkeresem a többi Magyarországgal foglalkozó írását is.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szemes István (szerk.): Úttörővasút
Thirring Gusztáv: Budapest részletes kalauza
Sümegi György: Kiskunsági Madonnák
Németh József: Egerszegi örökség
Csallóközi Zoltán: Magyarok 60 emlékműve
Szemlér Lőrinc (szerk.): A Balaton és vidéke
Farkas László (szerk.): Nagyvárad, Félixfürdő
Dombi József (szerk.): A Csepelsziget körül
Szemes István (szerk.): Veszprém
Lukács Béla (szerk.): Veszprém