Napsugárka 2 csillagozás

Bogner Mária Margitról
Blaskó Mária: Napsugárka

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Korda, Budapest, 1944
80 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Györgyfy György

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

PTJulia P>!
Blaskó Mária: Napsugárka

Blaskó Mária: Napsugárka Bogner Mária Margitról

Bognár Mária Margit (született Bogner Etelka) 80 évvel ezelőtti életrajza. A magyar Kis Szent Terézként is emlegetett szerzetesnővér gyerekeknek szóló életrajzát halála után 11 évvel adta ki a korszak népszerű katolikus gyerekkönyvírója.
Direkt gyerekeknek írt könyv szerintem még a kor oktató gyerekkönyveihez képest is kissé szirupos stílusban. De ezt leszámítva nagyon aranyos, nem adja el Etelkát egy hibátlan, tökéletes kis szentnek, hanem ír hibákról, csínytevéskeről is. Bár persze ezekkel együtt is bőven jobb mint egy átlag gyerek – olvasás közben azért elgondolkodtam rajta, hogy mi idealizált, és mit mondtak valójában a tanúk. A főbb történések, az alapvető jelleme nyilván hiteles, és ez a lényeg. Valószínűleg nem véletlenül hívták Napsugárkának – innen magyarázható a könyv címe.
A szerzetesi életről már rövidebben ír, mint a gyerekkorról, de a gyerekek számára lényeges információkat leírja, még a nehéz betegség türelmes elviselését is.
Természetesen a korban megszokott módon minden fejezet végén rövid magyarázó tanulság olvasható, egy kis összefoglalás, hogy az ifjú olvasók – ha maguktól nem jöttek volna rá –, tudják, hogy mihez kell ezután igazítsák saját maguk viselkedését és gondolatait.
A könyv megírásakor Bogner Mária Margit nővér boldoggáavatási folyamata még épp csak elindult, de azért a közbenjárására történt első csodák röviden szerepelnek. A II. világháború, majd a kommunizmus sajnos elkaszálta a folyamatot, de 2012-ben XVI. Benedek pápa továbblendítette azt. Ezért már Tiszteletreméltónak is hívhatjuk őt, ami a boldoggáavatás előszobája. Sírját szülőhelyéről, a Vajdaságból és a Székesfehérvári Egyházmegyéből is látogatják mind a mai napig. Én nem tudok szebbet kívánni a Székesfehérvári Egyházmegyének, mint hogy ha meglesz a boldoggáavtás jóváhagyása, azt helyben ülhessék meg – ez Boldog Brenner János esetén Szombathelyen egyszerre volt felemelő, megható és nagyon bensőséges.


Hasonló könyvek címkék alapján

György Attila: A kővé vált kenyér és egyéb történetek
Benedek Elek: Anikó regénye
Benedek Elek: Katalin
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Berta Schmidt-Eller: Hannelore, mi lesz belőled?
Jakubecz Márta: Pünkösdi utazás
Bodor György (szerk.): Misekönyvem
Edelényi István – Katona József – Lukács István: A mennyei atya szeret minket
György Attila: Jöjj, Szentlélek!
Bindes Ferenc – Rédly Elemér – Rosdy Pál – Zdiarszky László: Elsőáldozók hittankönyve