365 ​nap 149 csillagozás

Blanka Lipińska: 365 nap Blanka Lipińska: 365 nap

A botrányos NETFLIX sikerfilm alapjául szolgáló regény.
Egy fiatal nő egy vonzó és kegyetlen maffiafőnök áldozatául esik, aki miután elrabolja, egy évet ad neki, hogy beleszeressen.
Az erotikus jelenetekkel tarkított romantikus regény Lengyelországban több mint félmillió példányban fogyott alig pár hónap alatt, a film pedig majdnem minden országban vezette a NETFLIX nézettségi TOP listáját.
18 év alatt nem ajánlott, erősen erotikus tartalom!

>!
Művelt Nép, Budapest, 2020
366 oldal · ISBN: 9786156186324 · Fordította: Kétes Anna, Kutas Attila
>!
Művelt Nép, Budapest, 2020
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156186317 · Fordította: Kutas Attila és Kétes Anna
>!
Művelt Nép, Budapest, 2020
366 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156186317

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Massimo Toricelli


Kedvencelte 9

Most olvassa 33

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 94

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Black_widow P>!
Blanka Lipińska: 365 nap

Sajnos ez sem fog a kedvenc könyveim közé tartozni!
Kezdeném azzal, amiről Blanka Lipínska nem tehet. Annyi helyesírási, fordítási, szövegszerkesztési hiba van a könyvben, hogy egy idő után már annyira felhúztam magam, hogy nem is számoltam tovább. Az már csak hab a tortán, hogy bizonyos mondatokból hiányoznak névelők, vagy hogy épp kapunk pár betűt “ajándékba”. off Nagyon sok olyan mondatot találtam, aminek egyáltalán nem volt semmi értelme… mondanom sem kell a fentebb említettek rendesen hazavágták az olvasás élményét. Nem fér a fejembe, ha egyszer alapból több ember kezén mennek keresztül a könyvek kiadás előtt, hogy lehet valamit így, ilyen banális hibákkal, ami még a laikusoknak is szemet szúr, nyomtatásba adni?!
Massimo meglepően szimpatikus karakternek bizonyult. Hozta a szerelmes, odaadó, ám rettegett maffiavezér szerepét. Ami megint csak nálam legalábbis lehúzta a történetet, az Laura személye. Hisztis, ok nélkül kiabál, állandóan elégedetlen, nagyképű, hiú… és szinte minden második oldalon kis túlzásokkal ugyan de iszik. Felszínes és materialista… túl könnyen alkalmazkodik a “luxusfeleségek” üres életviteléhez. Kérdőre vonja Massimot, hogy Miért kell mindent elcsesznie? … Drágám, összetéveszted szegény ördögöt saját magaddal!
Domenico abszolút kedvenc szereplő lett. Leborulok a türelme és a készségessége előtt Laura irányába, én nem bírtam volna idegekkel a sok cirkuszt az biztos!
Nem tetszett a nagyzolás sem. Értem én, hogy ebben a mesevilágban a pénz szinte a fán terem annyi van belőle, de nem kell minden oldalon felsorolni kinek milyen méregdrága designer outfit-je van. spoiler
Már most biztos vagyok benne, hogy ha le is fordítják a második részt nem fogom elolvasni.

52 hozzászólás
Klodette>!
Blanka Lipińska: 365 nap

Adott itt nekünk ez a félisten kinézetű Massimo Toricelli, aki nem mellesleg maffiafőnök, no meg akkora nagy kandúr, amilyet a világ még nem hordott a hátán.
Minden ellenérzésünk és a bennünk kialakult, belénk súlykolt negatív kép ellenére, ő ennek a könyvnek a tökéletes álompasija, akinek csupán „csak" annyi a hibája, hogy elrabolja szegény Laurát és arra kényszeríti, hogy maradjon vele, szexeljenek sokat, aztán meg majd kialakul a dolog…
Azt gondolhatnánk, hogy itt aztán lesz megannyi akció, szökési kísérlet, elvégre egy józan ésszel rendelkező, magára valamit is adó nő, azért mégiscsak megpróbálna megszökni egy barbár pasi karmai közül, no de Laura nem ilyen! Áhhhh, nem.
Laura már eleve egy begyepesedett, unalmas és boldogtalanságra ítélt kapcsolatban tengeti a mindennapjait, szóval neki szinte már-már felpörgeti kicsit az életét, hogy elrabolják, aztán meg hirtelen megtalálja élete szerelmét, áadásul annyit szexel, amennyit nem szégyell, elhalmozzák ajándékokkal, cserébe pedig simán eltűri, hogy néha megalázzák, nyomkövetőt ültetnek bele és még sorolhatnám.
Laura sajnos pontosan az a tipikusan buta, agyatlan főhősnő, akit te, az olvasó vernéd fejbe, hátha attól észhez térne végre.
Az idő és az a bizonyos 365 nap csak telik, a lapok pörögnek, ők ketten pedig mindig-mindenhol szexelnek.
Utazgatnak és szexelnek, kocsikáznak és szexelnek, bevásárolnak és szexelnek, bálokba és klubokba járnak és szexelnek, intézik a maffia ügyeit és szexelnek. Az idő pedig – ismétlem – telik, túl sok említésre méltó dolog viszont egyáltalán nem történik.
Ha az írónő egy elrettentő példáról akart írni, egy mérgező és diszfunkcionális kapcsolatról, akkor tökéletes munkát végzett és megemelem a kalapom előtte, a bökkenő viszont annyi, hogy sajnos nem ez volt a célja.
Ő ezt a „szerelmet" idealizálni próbálja, elfogadtatni, hogy két ember így is élhet, mert ez teljesen normális.
Lássuk be, hogy sem a filmnek, sem a könyvnek nem lenne ekkora nézettsége/olvasottsága, ha Massimo egy 60 éves, piától bűzlő, 120 kilós, esetleg fogatlan, vén trotty lenne, mert akkor mindenki undorodna tőle és hideglelést kapna.
Laurának piszok nagy mázlija volt, hogy az elrablója egy szexisten, aki minden luxust megad neki. Nem igaz? A valóságban ez tuti nem így történne, nekik pedig komoly orvosi segítség kellene.
Összeségében tehát: Egy ízig-vérig pornó kötetről beszélünk, aminek az égvilágon semmi, de semmi irodalmi értéke sincsen, viszont sokat fognak még beszélni róla, minden rossz tulajdonsága ellenére veszik majd, mint a cukrot, hiszen felkavaró, megbotránkoztató, kirívó és nem mindennapi.
Ebbe a maffiás-erotikus-elrablós műfajban íródtak ennél a könyvnél fényévekkel jobb kötetek, így hát szerintem azokat olvassátok és ne üljetek fel a hype vonatra, mert akkor esélyes, hogy csalódni fogtok, akárcsak én.

Ennél is bővebben pedig: https://klodettevilaga.blogspot.com/2021/01/konyvkritik…

14 hozzászólás
Angieolvas >!
Blanka Lipińska: 365 nap

Nevetséges. Pocsék. Ezzel a jelzővel illetném. Igen, én is láttam a filmet és a saját érdeketekben írom, hogy maradjatok a netflix filmnél, mert „jobb” . Bármilyen furcsa is.
Komolyan messziről kerüljétek ezt könyvet. Nagyon rég olvastam ennyire rosszul megírt, szinte már kisiskolásokhoz hasonlító mondat alkotásokkal teli szöveget.
A történet Lauráról szól, akit elrabol Massimo a tökéletes olasz férfi. Persze Laura valószínűleg idegrendszeri károsodást szenvedhetett, hogy nem pánikol be, SŐT inkább azt ecseteli, hogy milyen jól kipihente magát. Nézegeti magát a tükörben, amikor menekülnie kellene.❗❗
Massimot meglátva rájön, hogy tulajdonképpen megéri neki ez az 1 év, hiszen a férfi gazdag és kockahasa van. ÉS itt még nyugodt voltam. :))
Picit vonakodik még a csaj, de amint Massimo elviszi vásárolni azonnal megadja magát. Hiszen a Chanelnek nem lehet ellenállni. Ok. :))
Az egész történet nem szól másról csak drága holmikról, rosszul megírt szexről agyatlan szereplők párbeszédeiből.
Massimo mint maffia vezér? Ez egy vicc. Konkrétan az írónő utána sem nézett a maffia világáról. Az egész olyan volt, mintha egy nagyon rossz elrablós wattpad sztorit olvastam volna. Teli van értelmetlen mondattal. A karakterekben nincs semmi emberi. Hiteltelen az egész.
Emlékszem régebben nagyon leszólták a Szürke 50 árnyalatát. Csak úgy mondom, hogy a közelében sincs ez a könyv.
Komolyan inkább a szürke, csak ne ez.

9 hozzászólás
turanett P>!
Blanka Lipińska: 365 nap

@Zso89 mondaná, hogy nyami! :D A filmet ugyan nem láttam, de akkora hűhó volt körülötte, hogy inkább a könyvel kezdtem. Talán elsőre egy kicsit abszurd, hogy az olasz maffia Donja, egy baleset után egy nőről álmodik, akit eddig soha nem látott. Nem tud tőle szabadulni, míg egy nap meglátja a reptéren. Nemes egyszerűséggel elrabolja. :D Hát így is lehet… Felajánlja, hogy ha 365 nap után sem szeret a férfiba akkor elengedi. Ez elég merész. Ha ezen túl van az ember, (persze, csak ha zavar) elég jó kis történet kerekedik belőle. Igaz, tele van fülledt erotikával és sok brutalitással, de ha ezt nem szereted, akkor ne is vedd a kezedbe. A VÉGÉÉRT egy nagy ejnye-bejnye jár az az írónak! Hogy lehet így abba hagyni?? Mikor lesz folytatása? (izgulok!) :)

4 hozzászólás
csillagka P>!
Blanka Lipińska: 365 nap

Láttam a filmet, tetszett, kíváncsi voltam mire is megyünk könyvben, belekezdtem angolul és pár oldal utána rájöttem bizony itt valami nem stimmel, szörnyű gagyi. Időközben bejelentették magyarul, jaj de jó, lengyelről fordítva biztos jobb lesz, mint a rosszul kezelt angol fordítás.
Akkor eláruljam mi is történt? igen az okos magyar kiadó pepitában másolta a szörnyű angol kiadást. Komolyan hihetetlen, vagy ez lengyelül is ilyen, bár a történet vezetés sokkal jobb mint a forma, ezért azt gondolom, tényleg híg barna bűzös lé van a palacsintában.
Nagyon szerettem volna szeretni, a történettel még mindig nincs komoly bajom, amivel gond van a kényszer, hogy piros tollal essek neki a mondatoknak, pedig engem tényleg még tökéletes helyesírással se lehet vádolni.

3 hozzászólás
Krisztina_Németh_2>!
Blanka Lipińska: 365 nap

Nem értem. Általában a könyv jobb mint a film, de ez? Borzaszto volt. A film megnézése után tudtam meg, hogy ez egy könyv megfilmesitése, és alig vártam hogy elolvassam. Pár oldal után már nem voltam ilyen lelkes. Laura karaktere már a filmben sem volt a kedvencem, de itt egyenesen gyülöltem. A gyerekes mondatszerkezetekröl meg már ne is beszéljünk.
Inkább nézzétek meg a filmet.

Judit_Megyeri IP>!
Blanka Lipińska: 365 nap

Őszintén bevallom, a film tetszett. De a könyvet olvasva elgondolkoztam azon, hogy nem csak az történt-e, hogy a főszereplőt alakító nagyon dögös Michele Morrone-t látva az összes vér kiment az agyamból, és észre sem vettem a hiányosságokat. :D A könyv olvasása közben viszont nem ért ilyen vizuális inger, és már látom, hogy ez a történet egy közepes Wattpad sztori színvonalán van. Egysíkú karakterek, ötletszerű cselekményvezetés, a háttér teljes kidolgozatlansága. És nem is ez a legrosszabb, emellett még lehetne egy kellemes, átlagos olvasmányélmény. De nem az, mert a szöveg minősége borzalmas. Elég nagy összegben fogadnék, hogy sem szerkesztő, sem korrektor nem látta (nincsenek is feltüntetve a kredit oldalon), hanem a kiadó a nyers fordítást jelentette meg. Hisz a szöveg tele van kimaradt szavakkal, kimaradt névelőkkel, duplán leírt szavakkal, magyartalan, értelmetlen mondatokkal. És amikor tele van, azt úgy értem, hogy oldalanként több ilyen van. Hihetetlen és elszomorító, hogy egy kiadó ilyen igénytelen, hibás művet megjelentethet, mert ezzel nem csak saját magát járatja le, hanem az olvasóit is lenézi, feltételezve azt, hogy ilyen hitvány minőséggel is beérik.
Azért nem fél csillagot adok, mert az alapötlet (elrabollak, és adok egy évet, hogy belém szeress) szerintem érdekes témája lehetne egy maffiás dark romance-nak.

13 hozzászólás
Ramóna P>!
Blanka Lipińska: 365 nap

Ez a könyv egy Moet Rose gőzben úszó felszínes életről szóló szappanopera.

A könyv eleje biztatóan indult, Laurának volt előélete, sejteni lehetett, hogy valaki. Massimonak szintén volt egy sztorija, így tudtad, hogy mi fog történni.
Na de hogy mindezt egy skizofrén tüneteket produkáló, Chanel kosztümbe borult, elmeháborodott, minden második oldalon piáló és magát Rockynak képzelő nővel folytassa a kedves írónő, na, arról nem volt szó.
Emellett állandóan az arcodba van tolva, hogy itt bizony van lóvé. Itt repül egy Porsche, ott egy Ferrari, amott egy BMW. Louis, Chanel, Patek Philippe, Loubutin. Ezek után csodálom, hogy a Victoria's Secretben vásároltak, nem az Agent Provocateur-ben.

Ha a főszereplőket kéne tovább boncolgatnom, akkor Massimoról tudnám egyedül azt mondani, hogy bár tudjuk milyen abszurd helyzetet teremtett (bár maffia főnök, ne csillámpónikat várjunk), de nagyjából ő az, aki még normálisnak mondható.
Laurát szerintem nem fejteném ki bővebben, hiszen ő már leírta, hogy nagyon márkásnak érzi magát, mondjuk biztos a sok bortól..

A könyvnek egyetlen értelmes szereplője van: Domenico.

A kötet szerkesztése szintén hagy kivetnivalót maga után: helyesírási hibák, elhagyott névelők, hibás mondatszerkesztés – sajnos ebben az esetben azt kell mondjam a kiadó neve különösen nem biztosíték mindenre. Elhiszem, hogy gyorsan hozni kellett a sztorit, hiszen most felkapott, gondolom viszik is, mint a cukrot – de tényleg nem lehetne odafigyelni rá, hogy mit adunk ki a kezünkből? Még csak nem is egy olcsó kategóriás könyv.

A történetet valahogy a felétől kezdtem unni, a vége pedig tényleg olyan, mint egy rossz vicc. Bőven bele lehetett volna ezt egy könyvbe sűríteni, igazából nem tudom, hova lehet még ezt húzni… még több bor, még több racionalitást nélkülöző viselkedés? Még több pénz?
Mivel untam a könyvet, nem pedig felhúztam magam rajta kivéve, amikor igen ezért azt mondom, hogy jobb pillanatomban még el is olvasnám a folytatást. Egyébként semmi pluszt nem kaptam tőle, még azt se mondom, hogy az erotika kedvelők olvassák el. Mert inkább.. na. Találtok mérföldekkel jobbat.

25 hozzászólás
Aninaa P>!
Blanka Lipińska: 365 nap

Előre szólok, hogy hosszú lesz, és lehet, hogy ki fogja verni a biztosítékot egy-két mondatom, de nem vagyok szívbajos :)
Ez a történet egyértelműen nagyon megosztó. Akárcsak a Szürke 50 árnyalata ez is olyan, hogy vagy szereted vagy nem szereted. Én az előbbihez tartozom. off Amilyen kritikákat kapott a film attól csak a szememet tudtam forgatni. Lehet, hogy kemény kijelentés ez, de a prűd, misszionárius póz féle embereknek kerülni kéne az ilyen filmeket/könyveket. Vagy ha tudja, hogy neki nem fér bele a BDSM akkor is kerülje el és így nem kell azon siránkozni, hogy “Ez megalázó a nőkre nézve.” Mert ez csak elárulja, hogy igazából fogalma sincs, hogy mi az egésznek a lényege. off Nos, ez már kikívánkozott, azóta, hogy láttam a filmet és olvastam néhány negatív véleményt :D

Ha egy adaptációról van szó akkor szinte mindig jobb a könyv mint a film, mert a filmen máshogy adják át a dolgokat, vagy elferdítik, elvesznek belőle, nem megfelelők a színészek stb. de ebben az esetben ez nem így volt. Pontosan az van a filmben ami a könyvben is és ez nagy pozitívum. Ennél fogva erről nem is érzem, hogy többet kellene mondanom. Aki látta a filmet és tetszett neki, annak a könyv is fog, de sajnálatos módon nem is fog többet adni. És itt jön a problémám ami miatt nem szerettem jobban a könyvet mint a filmet:
A fordítás katasztrofálisra sikerült!! Bár nem olvastam az eredetit, de az tény, hogy hemzseg a nyelvtani hibáktól. Rengeteg helyen értelmetlen a mondat, vagy a szöveg. A kedvencem ez a kettő: ”Odalépett hozzám és leült az ágy szélére. […] Egy másodperccel később mélyen befúrta a kezét a tincseimbe és erősen megszorította a hajamat, a fejbőrhöz közel. A bal lábát átvetette a fejem fölött és háttal rám ült.” Na ezt a jelenetet többször is próbáltam magam elé képzelni és értelmezni de sehogy sem sikerült… És van egy pontosan ugyan ilyen is: ”Aztán egyszer csak energikusan felpattant, háttal rám ült, a lábával átölelve a csípőmet. Elkapta a csuklómat és a matrachoz szorítva, a fejem fölé emelte a kezem.” Na most ezt is magam elé képzeltem, illetve próbáltam, de itt sem jártam túl sok sikerrel. Szerintem ez nem háttal, hanem szemből akar lenni. Legalábbis úgy már lenne értelme a jelenetnek… Több helyen is össze van keverve a háttal és a szemből szó. Ja és még egy gyöngyszem: ”A nyakamhoz szorította az arcomat.” WTF?? Azt meg mégis hogyan?? Szóval tele van ilyen és ehhez hasonló értelmezhetetlen mondatokkal. Plusz jó pár helyesírási hibával. Ez nagyon sokat rontott az olvasási élményen, mert szinte minden 2.oldalon találni valami hibát…
Azt a “többet” amire vágytam a könyvvel kapcsolatban, sajnos nem kaptam meg, de ettől függetlenül én továbbra is szeretem ezt a sztorit és várom a folytatásokat filmen/könyvben is.
off

13 hozzászólás
_Enii_ P>!
Blanka Lipińska: 365 nap

Ne feledd, hogy ez az én játékom, és én határozom meg a szabályokat

Először is ha még nem láttad a filmet akkor mindenképp kezd a könyvvel.
Ha elsőre találkoznék a sztorival biztosan beszippantana így próbálok úgy írni,mintha a film nem lett volna rám hatással. Na jó lehetetlen,így értékelni.
…néhány szó a történetről
Tetszett,hogy íve van az egésznek,de néha logikátlanul ugráltak az események. A film sok helyen szinte pontos mása a könyvnek,máshol merőben eltér az egész.
…néhány szó a szereplőkről
Laura és Massimo párosa telitalálat,a példa hogy igenis megfér egymás mellett 2 erős akaratú ember. Belevaló női főszereplő,és végre egy férfi aki nem megy át papucsba a 2.oldalon.
…ami tetszett
-> karakterek kidolgozottsága
-> fordulatos cselekmény
->néhol igencsak meglepő csavarok
és persze ne legyünk naívak
-> azok a jelenetek
…ami miatt fél *-ot levontam
-> ugráló cselekmény
-> túl sok esemény beleszuszakolása a történetbe
Egy szó mint száz, ha szereted a keményebb vonalas erotikusokat,csipkelődő párbeszédeket és az erős karaktereket akkor adj egy esélyt a könyvnek.
Ui: Remélem a folytatásra nem kell 365 napot várni ;)

16 hozzászólás

Népszerű idézetek

Detty77 P>!

A féltékenység gyengeség, és csak olyankor érzi az ember, ha úgy érzi, méltó ellenfélre akadt. Olyanra, aki legalább olyan jó, mint ő, vagy akár jobb is.

Black_widow P>!

Ha isten úgy akarta volna, hogy az ember elszakadjon a földtől, szárnyakat adott volna nekünk (…).

Beszterczei_Erika >!

A féltékenység gyengeség, és csak olyankor érzi az ember, ha úgy érzi, méltó ellenfelére akadt.

231. oldal

Beszterczei_Erika >!

A másik részem be akart neki bizonyítani valamit, megmutatni, hogy ebben a pillanatban én uralom őt.

159. oldal

Beszterczei_Erika >!

Imádtam, amikor őszinte volt velem, éreztem, milyen nagy árat fizet ezért, és ezt nagyra értékeltem.

162. oldal

L_B_Mariann P>!

…morogtam lengyelül, tudtam, hogy úgyse érti.
– Amint kioldozol, akkora sallert keverek le neked, hogy szedegetheted majd a gengszter fogazatodat a padlóról – fogadkoztam továbbra is lengyelül.

118. oldal

_Enii_ P>!

Ne feledd, hogy ez az én játékom, és én határozom meg a szabályokat

5 hozzászólás
Ficere_Barbara>!

Amikor egy egész életen át csak erőszakkal élsz, és mindenèrt meg kell harcolnod, nehéz másképp reagálni, ha valaki elveszi tőled azt az örömet amire vágysz.

Varga_Réka_2>!

Romlott vagy, perverz, gátlástalan, és hála istennek az enyém.


Hasonló könyvek címkék alapján

Meghan March: Tiéd vagyok
Baráth Viktória: Egy év Rómában
Borsa Brown: A maffia szívében
Baráth Viktória: A főnök 2.
L. J. Shen: Sparrow
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok
Marilyn Miller: A királynő
Karina Halle: Bármi áron
Laurelin Paige: Utolsó csók
M. Leighton: Up to Me – Rajtam áll