Wayward ​Pines (Wayward Pines-trilógia 1.) 636 csillagozás

Blake Crouch: Wayward Pines Blake Crouch: Wayward Pines

Ethan Burke különleges ügynök világos küldetéssel érkezik az idahói Wayward Pines-ba: meg kell találnia és haza kell juttatnia két társát, akik egy hónappal korábban tűntek el az idilli kisvárosban. Mielőtt azonban felvehetné a kapcsolatot a helyi erőkkel, baleset áldozata lesz. Kórházban tér magához, igazolvány, mobiltelefon és aktatáska nélkül. S bár a személyzet nagyon kedves vele, őt mégis nyugtalanítja valami.

Ahogy telnek a napok, Ethan nyomozása egyre több kérdést vet fel. Miért nem tudja felhívni a feleségét és a fiát? Miért nem hiszik el a helyiek, hogy ő különleges ügynök? S mi célt szolgál a várost körülvevő elektromos kerítés? A lakosokat akarják bent tartani vele? Vagy valami mást odakint? Nyomozásának végére Ethan szörnyű dolgokra döbben rá: talán soha nem jut ki élve Wayward Pines-ból, mert ő már nem ugyanaz az ember, aki egykoron volt.

Blake Crouch: Pines

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2012

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
288 oldal · ISBN: 9786155522017 · Fordította: Makai Péter Kristóf
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522000 · Fordította: Makai Péter Kristóf
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2014
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522000 · Fordította: Makai Péter Kristóf

1 további kiadás


Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Ethan Burke


Kedvencelte 60

Most olvassa 10

Várólistára tette 333

Kívánságlistára tette 257

Kölcsönkérné 6


Kiemelt értékelések

Smurfettereads P>!
Blake Crouch: Wayward Pines

Imádtam. Hihetetlen érzés volt olvasni. Imádtam minden percét az olvasásnak, és annyira lenyűgözőt volt a története. Megkedveltem Ethan Burke-t, és alig várom, hogy a folytatást is olvassam. Nagyon kíváncsi lettem mi lesz ennek a vége. Eszméletlenül lenyűgöző ez a világ, amibe Ethan, és családja keveredett. Még most is a hatása alatt vagyok. :-)

Disznóparéj_HVP IP>!
Blake Crouch: Wayward Pines

Valami perverz okból kifolyólag nagyon szeretem az amerikai kisvárosos történeteket, mindenféle médiumban. Az első irodalmi példa a The Lottery volt Shirley Jacksontól, amivel találkoztam (olvasd el, rövid és jó, és többek közt olyasmik is kinőttek belőle, mint Az éhezők viadala: https://sites.middlebury.edu/individualandthesociety/fi… ), amit követett hamar a Lovecrafti munkásság (vö. Árnyék Innsmouth fölött), innen meg már nyilván nem lehetett megállni, Hawthorne, Stephen King, volt itt minden. És akkor még az Alan Wake ráerősített game szinten, most jött a Life is Strange…
Meg a Wayward Pines.

Éreztem én, hogy nekem ez kell. Tulajdonképpen lényegileg két és fél napba telt az elolvasása, atomfáradtan a Könyvfeszttől, és ritka kellemes volt. Azok a rövid tőmondatok, amik a magyar nyelvnek annyira nem állnak jól ilyen mennyiségben, mint az angolnak, nos, itt még ők se zavartak annyira.
Maga a sztori, spoilermentesen szólva, thrillernek indul: adott egy szövetségi ügynök, aki masszívan hiányos emlékezettel ébred fel egy folyóparton, sérülten, a legideálisabb kis városkában a világon, ahol mindenki pszichopata módon bánik vele – vagy ő érzi csak így? A regény közepe táján kiderül, hogy most akkor ki is a hülye, néhány nagyon ügyesen elhelyezett kis jelenet nem Ethan szemszögéből mindent más megvilágításba helyez, de csak a legvégén áll össze a mozaik. Nagyon ki van találva, és annyi kis jel utal előre a végkifejletre, hogy az nem igaz, de azok alapján nem lehet kisakkozni, mi lesz, a végén csap az ember a homlokára, hogy baaaaaakker, már értem!
És nekem elhihetitek, a vége az én kis sci-fis lelkemet is megfogta, leültette egy fotelbe, a kezébe nyomott egy sört, és még meg is masszírozta finom olajjal a lábát. Az Idlewild óta nem tetszett még így sf világ, mint itt. Egy amerikai kisvárosban. YAY!

Kérem szépen a második könyvet.
Még szépen, de ha nem jutok hozzá hamar, elkezd tikkelni a szemem, sajogni a fejem, és mindenki nekiáll hülyén viselkedni körülöttem…

13 hozzászólás
Riszperidon P>!
Blake Crouch: Wayward Pines

Egy könyv, ami végre tompított kicsit a csorbán, mikor a címkék közt szerepel a disztópia szó is, és én előre sikítva dobom el a hajam. Valahogy sosem fogtam ki olyat, ami tetszett volna, sőt, szinte csak disztópiák olvasása közben éreztem azt, hogy falhoz vágnám a könyvet. Bumm neked elfojtott agresszió.
De itt jött Crouch, akinek egy könyvén már túl vagyok, és azt szerettem is, így nagy kedvvel vágtam a következőbe. És itt ért a meglepetés, hogy nagyon jól haladtam, élveztem, végre nem támadtak ön -és írócsonkítási gondolataim, de végig bennem motoszkált, hogy valahol el fog csúszni egy banánhéjon. Aztán jött is a héj, meg is csúszott rajta erőteljesen, de nem csattant pofára, csak én, viszont most kellemes értelemben. Mivel egészen addig, míg egy-két erős logikai buktató be nem ficcent, még a bestéket is megbocsátottam, csak disztópia, szóval kellett bele disztópikus elem (Riszperidon világmegváltó gondolatát olvashatta a kedves molytársadalom). Kicsit Doom, kicsit Kaptár, de üsse kő, mert itt végre tényleg nem zavart.
Úgyhogy most ott tartunk, hogy nagyon örülök, hogy végre egy disztópia tetszett, de pár egyéb elem és a logikai furcsaságok miatt nem adok öt csillagot csak négyet. Plusz erős késztetést érzek, hogy minél előbb folytassam. Mindemellett egyre jobban csípem ezt a Crouch fickót!

11 hozzászólás
blueviolet>!
Blake Crouch: Wayward Pines

A fülszöveg és mások ajánlása alapján elég nagy elvárásokkal álltam neki a könyvnek. Szerencsére már az első pár oldal után éreztem, hogy be is fogja váltani a hozzá fűzött reményeimet. Izgalmasabbnál izgalmasabb részek követték egymást, igazi „beszippantós” történet. Ami a legjobban tetszett, az a fojtogató, nyomasztó kisvárosi légkör, ahol semmi sem az, aminek látszik. Ezt a hangulatot mesterien át tudta adni az író, tényleg élmény volt olvasni.
Nagyon meglepett a csavar a történetben, én teljesen más vonalon gondolkoztam. A következő résznek is fogok adni egy esélyt, kíváncsi vagyok, mit lehet még ebből kihozni.
Bátran tudom ajánlani, a hozzám hasonló félősek is nyugodtan tehetnek vele egy próbát, teljesen jól tolerálható. Persze ami engem illet, egyes részeknél kevesebb brutalitással is beértem volna, de tudjuk be ezt a finom kis lelkemnek :)

5 hozzászólás
AniTiger P>!
Blake Crouch: Wayward Pines

Ez valami elképesztő volt!

spoiler Az alapsztori izgalmas, ám mind inkább azon merengtem, hogy milyen szinten kiszolgáltatottá vált a pasi pénz, emlékek, iratok és igazából minden nélkül egy ellenséges helyen, ahol folyton ütik-vágják, és a kórházban akarják tartani, amíg csak lehet. Rossz belegondolni Ethan Burke borzasztó kiszolgáltatottságába… A köd miatt kicsit befigyelt nálam a Silent Hill horroros utánérzése és a közérzetem se a legjobb, amikor napok óta ködben áll a városkám… :D

Nem tudtam, hogy mi ez a helyen és mit akarnak szegény Ethannel, de a pasi annyira kitartó volt, hogy idővel egész megkedveltem és elkezdtem drukkolni neki! (Öreg hiba…) Egyetlen dologban voltam biztos, abban, hogy valaki vagy valami miatt időzavarban vagyunk. Semmi nem stimmelt az idővel! Olyan, mintha nem is lett volna, mintha az író kihagyta volna a regényből az IDŐT…

A könyv vége felé, amikor kiderültek a dolgok, akkor szó szerint pofán csapott az igazság. DöBBENETES. Sokkal logikusabb, mint az olvasás közben fejben felállított sok h_lyeség, amivel próbáltam megmagyarázni a dolgokat.

Össz-értékelés: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/12/wayward-pin…

Janina13>!
Blake Crouch: Wayward Pines

Ez aztán érdekes volt :D
Egy pici Twin Peaks hangulatot idézett fel bennem (is)*-* Bizonyára ezért varázsolt el (vagy csak azért, mert ezer éve nem olvastam hasonlót sem)! A vége különösen tetszett! Most viszont nagyon érdekel a 2. része….

CsakSimánDorka>!
Blake Crouch: Wayward Pines

A sorozat elkezdése után rájöttem, hogy kíváncsi vagyok a könyvre is, így bele is kezdtem gyorsan. Aztán arra is rá kellett jönnöm, hogy sok mindenben különbözik a regény a sorozattól, így felhagytam a nézésével. A világ melyben játszódik nagyon magával ragadott. Ennek ellenére nem élnék a földi paradicsomban: Wayward Pines-ban, mert tuti gyorsan belekattanék, aminek a következménye egy jó kis búcsú lenne.

tmezo P>!
Blake Crouch: Wayward Pines

Az első reakcióm ennyi lenne: eszement.
Na és akkor a többi: izgalmas, csavaros, agyafúrt, rejtélyes.
Rettentően lendületes, nem nagyon lehet abbahagyni az olvasását. Jól kitalált történet, annyira elragadja az embert a rejtély, hogy minden pillanaton ezen kattogtam. Mi lehet ez? Hogyan függnek össze a dolgok? Mi ez a nagy titokzatoskodás? Ááá, szétvetett az ideg, hogy mikor kapom meg a válaszaimat. Drukkoltam Ethannek, hogy sikerüljön túlélnie; elképesztő kitartó figura, szimpatikus volt végig. Szerencsétlen fickót jól kikészítette az író, de végül megkapta ő is, és én is a válaszokat. Nagyon élveztem.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
288 oldal · ISBN: 9786155522017 · Fordította: Makai Péter Kristóf
1 hozzászólás
gab001>!
Blake Crouch: Wayward Pines

Már az első pár oldal után tudtam, annyira tetszik a stílus, hogy szeretni fogom, bármiről is szóljon. Így utólag pedig azt kell mondanom, hogy szeretném, bármilyen is lenne a stílusa. Vagyis egy nagyon jó stílusban megírt nagyon jó történet. Talán a borító miatt meg voltam győződve, hogy ez egy krimi. Nagyon nem az. Bár rejtély és találgatás van benne bőven. A baljós hangulatról nem is beszélve. Aztán lassan összeállnak a darabkák és egy olyan egészet kapunk, ami egyszerűen letaglóz. Az író egy percig sem kíméli a főszereplőt, mégsem éreztem túl soknak, s egyre inkább megszerettem Ethant a kitartásáért és a céltudatosságáért. Nagyon erős kezdés, muszáj továbbolvasni.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522000 · Fordította: Makai Péter Kristóf
2 hozzászólás
nat>!
Blake Crouch: Wayward Pines

Én bedőltem annak, hogy ebből a könyvből sorozat készül(t). Magam sem értem, de valamiért azt gondoltam, hogy akkor csak eszméletlen jó lehet. Figyeltjeim se nagyon olvasták. Ahogy nézem itt a molyon sem annyira népszerű… Valamiért én mégis állandóan ezzel a könyvvel találkoztam mostanában. Úgyhogy beadtam a derekam.
Nem mondom, hogy rossz volt, de mély nyomott nem hagyott bennem. Az írásmód rettentően idegesített.
Tőmondatok mindenhol.
Tördelve.
Egy mondat egy sor.
Teljesen indokolatlanul.

Senki nem volt szimpatikus a könyvben, igazából Ethan sorsa nem nagyon érdekelt, és valahogy olyan „ezt már olvastam valahol” érzésem volt végig. Sokkal jobb lehetett volna a könyv, ha jobban van megírva. Ezt ki kell mondanom.
Egynek elment, de én nem fogom folytatni. A sorozatban bőven elég lesz.

13 hozzászólás

Népszerű idézetek

Bolondkandúr>!

Az ipari forradalom óta úgy bántunk a világgal, mint egy hotelszobával, amelyben mi vagyunk a rocksztárok.

261. oldal

lapkasajt>!

„Csak mert paranoiás vagy, még nem jelenti azt, hogy nem üldöznek.”
                                                                                               Joseph Heller

NewL P>!

Megtanulta, hogy ahol emberek laknak, ott mindig ott lappang a sötétség.
Ilyen az élet.
A tökéletesség csak látszat. A felszín. Ha egy kicsit mélyebbre nézünk, rögtön előtűnnek a sötétebb árnyalatok.
Ha egészen csontig hatolunk – a vaksötét.

28. oldal, 2. fejezet

Jeffi P>!

Az egyik ablakot vacsora előtt betörte, ezért enyhe, hűvös szellő érte a mellkasát, amely kivitte a szobából a nappal pállott melegét.

45. oldal

11 hozzászólás
AniTiger P>!

Nem fogok begolyózni.
Nem fogok begolyózni.
Elismételte a saját nevét. A TAJ-számát. A seattle-i címét. Theresa leánykori nevét. A fia születésnapját. Mind valóságosnak tűntek. A kilétét igazoló információmorzsák.
A nevek, a számok nyugalmat hoznak.

100. oldal, 5. fejezet

Szilvi00 P>!

Mert Wayward Pinesban semmi sem úgy megy, ahogy kellene.

tmezo P>!

Egyszer eljön a nap, amikor már megnőtt, és túl késő lesz, pedig a fele királyságodat is odaadnád, hogy egyetlen órát együtt lehess a fiaddal úgy, amilyen gyerekkorában volt. Hogy átölelhesd, mesét olvass neki, hogy labdázhass valakivel, akinek a szemében tökéletes vagy. Még nem látja a hibáidat. Tiszta szerettel néz rád, de ez nem tart soká, úgyhogy addig örülj neki, amíg lehet.

60. oldal

AniTiger P>!

Vannak pillanatok az ember életében, amikor szeretteit hús-vér valójukban pillantja meg, amikor lefoszlanak róluk a vágyképek, a közös emlékek foszlányai. Amikor új szemmel nézhet rá, egy vadidegen szemével, és újra az első szerelmes percek hevével szeretheti. A könnyek és a rózsaszín köd eloszlása előtti szerelemmel. Amikor még megvolt a tökéletes kapcsolat reménye.

203-204. oldal, 13. fejezet


Népszerű triviák

BrigiMoly P>!

„Jelen sorok írásakor 38 olyan mű létezik az Amazon kínálatában, amelyet nem Blake Crouch írt, de a Wayward Pines-univerzumban játszódnak.”

[olvasoterem.com]

Kapcsolódó könyvek: Blake Crouch: Wayward Pines · Blake Crouch: A pokol kapujában · Blake Crouch: Az utolsó város

Blake Crouch: Wayward Pines
Blake Crouch: A pokol kapujában
Blake Crouch: Az utolsó város

Kapcsolódó alkotók: Blake Crouch

BrigiMoly P>!

„2006-ban költözött mostani lakhelyére, Colorado államba. Akkoriban történt, hogy a feleségével egy hétvégét Ouray-ben töltöttek. Crouch szerint a körülbelül ezer lelket számláló kisváros ihlette a Wayward Pines-trilógiát.”

[olvasoterem.com]

Kapcsolódó könyvek: Blake Crouch: Wayward Pines

Blake Crouch: Wayward Pines

Kapcsolódó alkotók: Blake Crouch

BrigiMoly P>!

„A trilógia harmadik kötetének megírásakor hirtelen azt vette észre, hogy várja, hogy befejezze a regényt. Újra különálló regényt szeretett volna írni, és fárasztotta a sok összefüggésre való odafigyelés, a korábbi kapcsolatok, mozzanatok és részletek folytonos ellenőrzése.”

[olvasoterem.com]

Kapcsolódó könyvek: Blake Crouch: Wayward Pines · Blake Crouch: Az utolsó város

Blake Crouch: Wayward Pines
Blake Crouch: Az utolsó város

Kapcsolódó alkotók: Blake Crouch

BrigiMoly P>!

„A saját weboldalán azt állítja, hogy a trilógia befejeztét követően hiányzanak neki a karakterek és az idahói kisváros, de valószínűleg soha nem tér vissza a regényhez, a szereplőkhöz és a helyszínhez.”

[olvasoterem.com]

Kapcsolódó könyvek: Blake Crouch: Wayward Pines · Blake Crouch: A pokol kapujában · Blake Crouch: Az utolsó város

Blake Crouch: Wayward Pines
Blake Crouch: A pokol kapujában
Blake Crouch: Az utolsó város

Kapcsolódó alkotók: Blake Crouch

BrigiMoly P>!

„Crouch-ot személyesen kereste fel az Amazon, hogy legyen része a programnak, és engedélyezze olyan fan fiction művek feltöltését, amelyek cselekménye az általa megálmodott Wayward Pines-ban játszódik, többnyire ugyanazon szereplőkkel. Állítólag több figyelemre méltó mű is született, kettőt például Crouch bátyja, Jordan Crouch írt; maga a szerző is bátran ajánlja a rajongóinak ezeket az alkotásokat. ”

[olvasoterem.com]

Kapcsolódó könyvek: Blake Crouch: Wayward Pines

Blake Crouch: Wayward Pines

Kapcsolódó alkotók: Blake Crouch

BrigiMoly P>!

„Amikor hozzálátott, még csak egy különálló regényként képzelte el a Wayward Pines-t. Amikor az első kötet végére ért, csak akkor értette meg, hogy a cselekménnyel tulajdonképpen mindvégig egy nagyobb ívű, minimum háromrészes sorozat történetét készítette elő.”

[olvasoterem.com]

Kapcsolódó könyvek: Blake Crouch: Wayward Pines

Blake Crouch: Wayward Pines

Kapcsolódó alkotók: Blake Crouch

BrigiMoly P>!

„A pilothoz a forgatókönyvet Chad Hodge írta meg 2012 őszén. A Foxnak és a szerzőnek is tetszett Hodge szkriptje, és 2013 májusában zöld utat adtak a szériának: egy tíz epizódos sorozatot rendeltek meg.”

[olvasoterem.com]

Kapcsolódó könyvek: Blake Crouch: Wayward Pines

Blake Crouch: Wayward Pines

Kapcsolódó alkotók: Blake Crouch

BrigiMoly P>!

„Az Amazon 2013. május 22-én indította Kindle Worlds szolgáltatását, és Blake Crouch Wayward Pines-univerzuma az elsők között volt a fan fiction szerzők számára legalizált keretek között.”

[olvasoterem.com]

Kapcsolódó könyvek: Blake Crouch: Wayward Pines

Blake Crouch: Wayward Pines

Kapcsolódó alkotók: Blake Crouch


A sorozat következő kötete

Wayward Pines-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
Stephen King: Mr. Mercedes
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot
Dan Wells: Csak a holttesteden át
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Stephen King: Joyland
Stephen King: A halálsoron
Chris Carter: A keresztes gyilkos