Sötét ​anyag 571 csillagozás

Blake Crouch: Sötét anyag

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Elégedett ​vagy az életeddel? Ezek az utolsó szavak, amiket Jason Dessen hall, mielőtt az elrablója leüti. Mielőtt egy hordágyra szíjazva ébred, vegyvédelmi szkafandert viselő emberek között. Mielőtt egy olyan férfi, akivel soha nem találkozott, rámosolyog, és azt mondja neki: Úgy örülök, hogy újra látlak, barátom.

Abban a világban, ahol felébredt, Jason élete teljesen más, mint korábban. A felesége nem a felesége. A fia meg sem született. Ő maga pedig nem csak egy átlagos egyetemi tanár, hanem ünnepelt zseni, aki egy forradalmi dolgot alkotott – olyasmit, ami a lehetetlennel határos.

Vajon melyik világ a valóság? És ha az emlékeiben élő otthona tényleg létezik, hogyan tudna visszajutni imádott családjához? A választ egy meglepő és hátborzongató utazás során kapja meg, miközben kénytelen szembenézni önmaga legsötétebb oldalával, és megküzdeni egy legyőzhetetlennek tűnő, rémisztő ellenféllel.

Blake Crouch a nagy sikerű… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2019
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634196617 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2017
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191483 · Fordította: Farkas Veronika
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634191483 · Fordította: Farkas Veronika

1 további kiadás


Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Jason Dessen · Amanda Lucas · Daniela Dessen · Jason A. Dessen (Jason2)


Kedvencelte 65

Most olvassa 13

Várólistára tette 331

Kívánságlistára tette 253

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Riszperidon P>!
Blake Crouch: Sötét anyag

Ki volt aki elgondolkodott már azon párszor, hogy hogy mennyivel alakult volna másképp az élete, ha adott pillanatban, helyzetben csak egy kicsit is másképp dönt. Akár tudatosan, akár tudat alatt. Mi lett volna, ha később indulok el a boltba? Mit lett volna, ha nem pont akkor megyek át a zebrán? Mit lett volna, ha azt a részeg tajparasztot mégsem zavarom el a búsba, mikor tegnap este ott nyomult nekem? Mi lett volna, ha nem mondok ott és akkor igent pont neki, és most teljesen más családom lenne? Vagy nem is lenne családom?

Szerintem félelmetes belegondolni ebbe. Ez a könyv elég mozgalmasan és izgalmasan tárja elénk a dolgot, méghozzá úgy, hogy visz bele egy kis csavart, ami miatt nem árt odafigyelni olvasás közben. Egy könyv, amiben végre megtudtam, hogy mi is Schrödinger macskájának a lényege. Mert persze, hallottam róla, csak mindig lusta voltam utánaolvasni! :D

A párhuzamos világok miatt a könyv olvasása alatt van jó pár, többször visszatérő elem, így gyakran fog el minket deja vu érzés, és gondolkodunk azon, hogy előzőleg hol és hogyan is bukkant fel.

Végül hogy gondolod, életed legnagyobb döntése, ami gyökeres változást okoz az életedben, ami igazán meghatározza, hogy mi lesz belőled, te melyiket választanád? Azt, ahol mész a legfontosabb álmod után, és lemondasz a nőről, aki érzed, hogy minden eddigitől különbözik, vagy a legnagyobb álmodról mondasz le a nő miatt? És amikor rájössz, hogy melyik a fontosabb, hány párhuzamos világon kell átküzdened magad, hogy oda juss vissza? Ennyi változó mellett egyáltalán menni fog-e?

Első könyvem Crouchtól, de nem az utolsó. Eléggé letehetetlenné volt számomra, úgyhogy biztos, hogy még jó pár kalandot átélek a kedves íróval!

17 hozzászólás
csartak P>!
Blake Crouch: Sötét anyag

Blake Crouch egy nagyon izgalmas témához nyúlt a thriller felépítéséhez, mégpedig a multiverzumhoz. Tudjuk, Schrödinger és az ő jó öreg macskája. Minden döntésünk számtalan új párhuzamos valóságot hoz létre, és ágazik tovább, egyre több valóságot létrehozva… Minden alternatív valóságban másképp alakul az életünk.
Nekem nem jön be ez az írástechnika, ez a tagolt, minden sorban egy mondatos történetvezetés. Olyan idegessé vagy zaklatottá teszi az egészet. Viszont gyorsan lehet haladni, könnyen olvasatja magát, és fenntartja a érdeklődést.
Mintha egy tucatszor látott akciófilm elevenedett volna meg a szemeim előtt, mondjuk egy fiatalabb Mel Gibson szereplésével. Eleinte tetszett, de aztán a családjáért küzdő, megszállott, kínlódó, állandóan önmaga igazságát ismételgető, családja és felesége nagyszerűségét, szépségét, csodálatosságát ismételgető főhős időnként már túl sok volt. Sőt, amikor valóban sok lett belőle… (néha, ahogy cselekszik, a „sötét anyag” mintha az ő fejét töltené ki)
Ezt a témát viszont jobban szerettem Greg Egan: Karantén című könyvében. Ott is egyes szám első személyben íródik a történet, de nem megy el ebbe a szenvedős irányba, és nem mellesleg több a tudományos-agyalós rész, amit szeretek olvasni.
Jason fiú, nem bírtalak.
Sajnálom.
Ez nem az én valóságom.
Egyáltalán nem.

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2016
368 oldal · ISBN: 9789634191490 · Fordította: Farkas Veronika
37 hozzászólás
Szilvi00 P>!
Blake Crouch: Sötét anyag

Blake Crouch ismét egy eszméletlenül pörgős, feszült és nem utolsó sorban elgondolkodtató történetet írt. Szerintem nincs ember a Földön, aki ne tette volna már fel a kérdést: Mi lett volna, ha…? Tudjuk, mégis ijesztő belegondolni, hogy minden gondolatunk, minden meghozott döntésünk mekkora hatással lehet életünk alakulására.
De nekem nem a filozófiai oldala miatt tetszett annyira a könyv, én inkább a lendületes és izgalmas cselekményét szerettem. Jason a teljes tudatlanságban, számára ismeretlen emberek elől menekül, próbálja megérteni és felfogni a vele történteket és hazajutni valódi családjához. Izgatottan vártam, milyen alternatív világba csöppen éppen és hogyan keveredik ki onnan.
Világ életemben hadilábon álltam a fizikával. Viszont a sötét anyag fogalmával még én is tisztában vagyok (köszi National Geographic), Schrödinger macskája gondolatkísérletet is egész jól ismerem (köszi J. R. dos Santos). Ami ezután jött, már nem volt teljesen világos és nem tudom, hol kezdődött a sci-fi, de igazából nem is fontos…
Egy kicsit azért piszkálja a csőrömet, hogy könyv kezdete és vége nagyon hasonlított Crouch előző főhősének, Ethan Burke barátunknak a történetére, sorsára.

3 hozzászólás
csillagka P>!
Blake Crouch: Sötét anyag

Egy biztos azonnal ment párocskámnak ajánlott könyvek közé.
Nem vagyok nagy párhuzamos világok hívő, ő igen. „A hatodik napon” Schwarzenegger film jutott eszembe. Logikusan felépitett, kimondottan elhengerlő dísztópiás történet. Szeretem az ilyen okos könyveket, akkor is ha nem igazán értettem a játék elmélet szerinti kötelező megoldást. Kicsit túl sok volt Jasonból, bár logikailag elfogadom, de mint ember nagyon sajnáltam a főszereplőket. Arra viszont büszke vagyok hogy „Schrödinger macskája” problémával már nem lehet zavarba hozni. Annyira nem volt véres mint vártam, az évek folyamán kicsit finomodnak a könyvek, már nem csak verbális erőszakkal akarnak sokkolni. A félpont a világok kidolgozatlansága miatt kerül levonásra, csak egy kicsit kellett volna még javítgatni és tökéletes lehetett volna. spoiler
Philip K. Dick se csinálja jobban.

4 hozzászólás
ggizi P>!
Blake Crouch: Sötét anyag

Ez rettentően jó volt. Nagyon szeretem az ilyen kacifántos, szövevényes történeteket, ahol végig agyalni kell. Mondhatnám, hogy nem is értem miért nem olvastam eddig, de ez messze nem igaz, mert a kvantumfizika sosem volt egy bizalomgerjesztő téma számomra, és inkább kerültem, mint nem. És mégis. Azt nem mondhatom, hogy minden szavát értettem, de nagyon is összeállt a kép a fejemben és iszonyú érdekes volt az egész történet. Az eleje még nem volt annyira izgalmas, sőt, mondhatni zavaros volt, egészen addig, amíg Jason rá nem jött az alapfelállásra, és ahogy neki kezdett letisztulni a kép, úgy tisztult nálam is és teljesen beszippantott a történet. Amihez persze hozzátartozik, hogy elégszer és viszonylag közérthetően lett a helyzet felvázolva és megmagyarázva, vagyis senki ne rémüljön meg tőle, a tudomány a kényelmesen (és persze gondolatébresztően) fogyasztható formában jelenik meg itt.
Ne hagyjátok ki!

3 hozzászólás
pepege>!
Blake Crouch: Sötét anyag

Mindig nagyon óvatosan válogatom meg a sci-fi olvasmányaimat (az utóbbi néhány évben ez elég minimális), mert kevés az időm rá és nem akarok beleszaladni holmi értékelhetetlen, minősíthetetlenbe. Most, hogy befejeztem a Sötét anyagot, rájöttem, hogy még sosem olvastam rossz sci-fit, sőt, inkább úgy kellene fogalmaznom: eddig minden általam olvasott sci-fi (na jó, azt az egy Csányit kivéve) remek volt. :)

spoiler

4 hozzászólás
tmezo P>!
Blake Crouch: Sötét anyag

Jó.
Nagyon érdekes.
Elgondolkodtató.
A könyv első harmada ugyan kicsit felbosszantott, mert addig a pontig, amíg nem olvastam leírva a konkrét tényeket, Jasonnal együtt szenvedtem, és csak azt vártam, hogy derüljön már ki a lényeg. De, miután megvilágosodtam, nagyon tetszett. Vissza is olvastam pár részletet…és minden a helyére került. Izgalmas volt minden egyes utazás, a kapcsolatok, összefüggések keresése. A mi lett volna, ha kérdésre a válaszok felkutatása. Feszültséggel teli minden oldal, és lapról-lapra rajzolódik ki a megoldás. A vége egy kicsit zűrzavaros lett, bevallom, nyűg volt az a sok eltorzult Jason, és sejtettem, hogy ilyen lesz a befejezés.

2 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Blake Crouch: Sötét anyag

Óriási! spoiler
Bővebben: a fülszöveg alapján tényleg egy WP-klónt vártam, de ez több volt annál. Az alaptörténet Schrödinger macskája, amit abban a pillanatban, mikor éppen olvasom, úgy gondolom, hogy értek, de utána soha senkinek nem bírok elmagyarázni. Egyébként pont ezért bírom a kvantumfizikát, annyira felfoghatatlan az én humán beállítottságú agyamnak, hogy az már lenyűgöző.
Na de visszatérve a könyvhöz: Jason élete totálisan összeomlik, mikor egy rejtélyes idegen elrabolja. Innentől kezdve bármit írnék, spoiler. Az érzéseim a könyvvel kapcsolatban viszont nem azok: a közepén és a vége felé annyira nyomasztóan félelmetes, hogy alig kaptam levegőt. Nem tudom, közrejátszik-e, hogy többnyire éjjel olvastam, és olyankor az ijesztő még ijesztőbb, de itt a spoilerérzés, amit annyira hiányoltam a múltkor, @smetalin! Szóval meg lehet csinálni ma is!
Mindenkinek ajánlom, aki szereti a WP-t, vagy a sci-fit, vagy Schrödinger macskáját, vagy annak idején remegve várta szombat délutánonként az aktuális Sliders-epizódot.
spoiler

5 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Blake Crouch: Sötét anyag

Ami mindenképp pozitív, hogy az emberi elmét megdolgoztatja. Csodálatos az agy működése, – egyáltalán milyen lehetőségek vannak a szürkeállományunkban, amit képtelenek vagyunk használni, mik azok, amiket előtudunk idézni és mik, amelyekről elképzelésünk sincs. A mai napig sem tudták a tudósok megérteni, kideríteni az emberi agy működését. Bonyolult „vezetékek” kuszasága. Blake Crouch azonban egy kicsit leegyszerűsíti, és olyan formában veti papírra a dimenziók átláthatóságát, hogy egy laikus is megérti azt. Manapság három dimenziót ismerünk: szélesség, magasság, hosszúság. Azonban sok elméleti fizikus és tudós már egy negyedik dimenziót is felsorol: a térbeli dimenziót. Nos, Crouch a történetében a multidimenzióval foglalkozik, ami voltaképpen azt jelenti, hogy minden, ami megtörténhet, az meg is történik.

Teljes ajánló:
https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2019/07/10/blake_crou…

Leliana >!
Blake Crouch: Sötét anyag

Valószínűleg egy másik életben, egy másik énem, aki konyít valamit a természettudományokhoz, jobbra tudná pontozni a könyvet, én viszont, akármennyire vártam is, nem tudtam megszeretni. Sokan nem kedvelik az író stílusát, tőmondatait, engem viszont ezek, és a remek hangulatteremtő képessége ismét levettek a lábamról. Nagyon sokáig a történettel sem volt bajom, gugliztam mellé, és igyekeztem mindent alaposan végiggondolni, hogy mi miből következhet, hát, mondanom sem kell, beletört a bicskám. A könyv vége pedig nekem nagyon nem áll össze a fejemben, illetve van számtalan olyan momentum, amire hosszas eszmecserézés után sem kaptam számomra elfogadható választ, pedig voltak olvasótársak, akik nagyon igyekeztek elmagyarázni :))
Ami nagyon tetszett: hogy milyen apróságokon mennyi minden múlhat! Annyi időt el lehet tölteni egyébként annak elgondolásával, hogy mi lett volna, ha.. spoiler
Amit sajnálok: egyrészt azt bánom nagyon, hogy értékeléseket olvastam a könyv előtt, nagyon sok spoilerbe futottam bele, és így sokkal kevesebb agyalni/izgulni való volt már a történeten. A másik: a könyv utolsó harmadát szerintem már túlpörgette a szerző, egy kevésbé bonyolult lezárás talán jobban tetszett volna.
Összességében sajnos azt tudom mondani, hogy csalódott vagyok, a könyvben is, és persze magamban is, mert ismét bebizonyosodott, hogy milyen értetlen tudok lenni.

8 hozzászólás

Népszerű idézetek

tmezo P>!

Mekkora csoda, ha az ember mindennap hazamehet valakihez.
Ha szeretik.
Ha várják.
Azt hittem, hogy életem minden egyes pillanatát értékelem, de miközben itt ülök a hidegben, rájövök, hogy mennyire magától értetődőnek vettem. És miért is ne tettem volna? Amíg minden össze nem dől, fogalmunk sincs arról, hogy mi mindenünk van, és az mennyire törékenyen és tökéletesen áll össze.

244. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csoda · Jason Dessen
tmezo P>!

– Az élet rövid. Ne legyél dühös. Az időpocsékolás lenne.

75. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · Jason A. Dessen (Jason2)
1 hozzászólás
Angele >!

– Tudod, hogyan szokták definiálni az elmebajt?
– Hogyan?
– Hogy az ember ugyanazt teszi meg újra és újra, és eltérő eredményt vár.

247. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amanda Lucas · Jason Dessen
Noctua P>!

Amíg minden össze nem dől, fogalmunk sincs arról, hogy mi mindenünk van, és ez mennyire törékenyen és tökéletesen áll össze.

244. oldal, TIZENEGY

tmezo P>!

– Miért vesznek el az emberek olyan nőket, akik a zsarnokoskodó anyjukra hasonlítanak? Vagy az őket elhagyó apjukra? Azért, hogy lehetőségük nyíljon helyrehozni a dolgokat. Felnőttként kijavítani mindazt, ami gyermekkorukban bántotta őket. Lehet, hogy ennek a felszínen semmi értelme, de a tudatalatti a saját ritmusára menetel. […]

227. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Amanda Lucas · tudatalatti
Altimiti>!

Mindnyájan csak tévelygünk a létezés tundrájában, és értéket tulajdonítunk értéktelen dolgoknak, noha minden, amit szeretünk és gyűlölünk, minden, amiben hiszünk, amiért harcolunk, amiért gyilkolunk és amiért meghalunk, éppen olyan súlytalan, mint a plexire vetített képsorok.

96. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jason Dessen · létezés
mate55 P>!

A lehelete édes és meleg az arcomon.
Mindannak az esszenciája, ami az otthont jelenti számomra.

321. oldal

1 hozzászólás
tmezo P>!

    Az alkalmazott fizika – a fenébe is, minden természettudomány – a
problémamegoldásról szól. De nem lehet az összeset egyszerre megoldani. Mindig lesz egy nagy, globális kérdés: a végcél. De ha az ember rettegni kezd a beláthatatlan méreteitől, akkor nem lesz képes koncentrálni.
    A titok nyitja, hogy kicsiben kell kezdeni. Azokra a kérdésekre kell koncentrálni, amelyeket meg lehet válaszolni. Ki kell építeni egy szilárd alapot, amiről el lehet indulni. És ha az ember elég munkát belefektet, és szerencséje is van, akkor az átfogó rejtély megismerhetővé válik. Mint amikor hátrébb lépünk egy fotómontázstól, hogy meglássuk a teljes képet.

90. oldal

Kapcsolódó szócikkek: fizika · fotómontázs · Jason Dessen
abstractelf>!

Úgy gondolom, többek vagyunk a döntéseink összegénél, hogy az összes út, amit választhattunk volna, valahol része az identitásunknak.

349. oldal, 15. fejezet (Agave, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: döntés · Jason Dessen
Chöpp >!

    Mekkora csoda, ha az ember mindennap hazamehet valakihez.
    Ha szeretik.
    Ha várják.

244. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Joyland
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Lost Dolls – Elveszett babácskák
John Marrs: The One – A tökéletes pár
Tom Sweterlitsch: Letűnt világok
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
John Cure: A fekete esernyős férfi
Dean R. Koontz: A visszatérő
Manon Fargetton: Szökevények éjszakája
J. D. Robb: Halálos szertartás
Per Wahlöö: Az acélugrás