Menekülj 120 csillagozás

Blake Crouch: Menekülj

5 nappal ezelőtt
Különös és brutális gyilkosságok történtek Amerika-szerte, amelyeknek látszólag nincs közük egymáshoz. Egy rendőr bement az egyik idősek otthonába, majd tüzet nyitott a lakókra és a dolgozókra. Tömegmészárlás egy iskolában. Börtönlázadások soha nem látott erőszakkal. Minden államban eluralkodott a káosz.

4 nappal ezelőtt
A gyilkosságok száma a tízszeresére nőtt.

3 nappal ezelőtt
Az elnök beszédet intézett a nemzethez, békességért és nyugalomért könyörögve.

2 nappal ezelőtt
A gyilkosok elkezdtek egységbe szerveződni.

Tegnap
Leállt a teljes áram- és energiaellátás.

Ma este
Jack Colclough az új-mexikói Albuquerque-ben él a feleségével, lányával és fiával. Amikor egy vészhelyzetre fenntartott rádiócsatornán meghallja a nevét azok sorában, akik felkerültek a halállistára, tudja, hogy csak egyetlen dolgot tehet. A szeretteivel együtt menekülnie kell a hamarosan érkező gyilkosok elől.

Blake Crouch: Run

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
304 oldal · ISBN: 9789634197171 · Fordította: Bosnyák Edit
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2021
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634197164 · Fordította: Bosnyák Edit

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 6

Várólistára tette 103

Kívánságlistára tette 121

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
Blake Crouch: Menekülj

A legfontosabb: a célközönség nem én vagyok. A könyv szereplőihez hasonlóan én is „átmentem a pokolba és vissza”. Ahogy az Crouch regényeire jellemző, egyből a dolgok közepébe csöppenünk, mely olyan témákat érint, mint a veszteség, a halál és a vékony választóvonal, ami a jó és rossz, illetve ember és állat között húzódik. Nemcsak történetében, de hangulatában és stílusában is sokkal közelebb áll a posztapokaliptikus zsáner legnyersebb és legsötétebb képviselőihez. A pánikszerű félelem, az elállatiasodás és a túlélő ösztönök előretörése, ami itt felülír minden ember által írt törvényt. Aki szereti ezt a stílust, annak valamiféle bizarr folyékony-darabosság lenyűgöző vizualitását kölcsönözheti. Néhány olvasó elkeseredhet, hogy nincs konkrét magyarázat a megtörténtekre, de mint a való életben, sok olyan dolog fordul elő, amelyeknek csak elméletei vannak racionális magyarázatok helyett. Története nem a legeredetibb, (elég ha Cormac McCarthy: Az út című könyvére´gondolunk) időnként él egy-két hatásvadász csavarral, mégis egységes, erős az elbeszélésmódja, hogy nincs nagyon kedvem a fogásokat keresni rajta. Gyomorba vágó alkotás, amiben a nyers brutalitás, a sötét fordulatok ellenére is ott dobog a küzdeni akarás szelleme. Ha rajongsz a könyörtelen tempójú thrillerért, ez a könyv megemészti a napodat.

8 hozzászólás
MrsCordova P>!
Blake Crouch: Menekülj

Igazából csak négyes alá.
Egyszer olvastam az egyik Galaktikában egy novellát. Ha megfeszülök, se jut eszembe, ki írta, mi a címe, csak arra emlékszem, hogy egy család elindult egy autóval, mert egy szörnyű katasztrófa történt, és menekülniük kellett. Nem tudni, mi elől, csak elindultak. És ennyi volt. Viszont annyira nyomasztóan hatott rám, hogy egyfolytában azon gondolkoztam, vajon mi lett velük, megérkeztek-e épségben, mi elől menekültek… Ez a könyv megadta a választ.
Egyébként is olyan volt az egész, mint egy hosszúra nyúlt novella. Rögtön bele a lecsóba, senkiről nem tudtunk meg semmit, csak hogy menni kell. Viszont kaptam valamiféle magyarázatot. Jó, hogy csak öt sorban, de akkor is, legalább tudtam. Josh Malerman: Madarak a dobozban könyvénél is az volt a legnagyobb problémám, hogy nem tudtam, mi elől futnak. Hiába, én szeretem, ha megmagyarázzák a dolgokat.
A könyv egyébként egy road movie, végig úton vagyunk, és a szereplők menekülnek és bújkálnak az őket üldözők elől. A történet nem is nagyon ül le, sőt, ahogy haladunk, annál brutálisabb dolgok történnek. Blake Crouch igazán odatette magát, mikor a kegyetlen vérengzéseket kellett ecsetelni. A nyomasztó hangulat végig tartotta magát, de mint ahogy fentebb is írtam, szinte megismerni sem volt időnk a szereplőket, ezért izgulni sem nagyon lehetett értük, legalábbis én csak mint kívülálló figyeltem az eseményeket, de nem tudtam beleképzelni magam a helyükbe. Persze ez simán lehetett írói koncepció, erre Blake tudna csak válaszolni.
Nem is lett volna baj a pontozással, de a vége az nem tetszett. Egy posztapokaliptikus könyv nem engeheti meg magának, hogy spoiler Felcsillanhat a remény, de annál tovább nem mehet.
De persze tegyük hozzá, hogy ez egy nagyon korai Crouch-könyv, és akkor viszont tökéletes.

4 hozzászólás
Kovaxka P>!
Blake Crouch: Menekülj

Hát ez csakugyan nem szólt semmiről, de legalább jól volt megírva, pláne kezdőként. Tutira meg is filmesítik. Pörgős road movie, közepesen szimpatikus szereplőkkel. Némi magyarázat azért nem ártott volna, és a végkifejlet sem illik a posztapokaliptikus környezethez. Azért én bírom ezt a fazont, és továbbra is el fogok olvasni mindent, amit ír.

ViraMors P>!
Blake Crouch: Menekülj

– Úgy tűnik, mi csak akkor kempingezünk, ha a feje tetejére áll a világ.

Három pisztolylövés, amelyre géppuska válaszolt.
Mintha szörnyszülött madarak beszélgettek volna egymással.

* * *

A Menekülj egy jó menekülős-üldözős thriller… lenne, ha nem csak a könyv közepe lenne.

A bumm bele! jellegű kezdést még csak-csak elnézném, ha menet közben kapnánk valami információt, és sikerülne az olvasóhoz közelebb hozni a főszereplőket. De az okokra, kezdetekre vonatkozó információ kimerül 1,5 mondatnyi találgatásban, a család pedig van, mert kell, aki fut, de hozzám egy centivel sem kerültek közelebb a végére, és azt se nagyon értettem, hogy spoiler Amin viszont sehogy sem tudok túl lépni, az a vége, ami – minden spoiler nélkül – nagyjából olyan, mintha ollóval szabták volna, csak véletlenül a kelleténél 32,5 centivel korábban vágták el.

Azt alá kell írnom, hogy a feszültségkeltés a helyén volt, és a helyzethez illően kemény jelenetek is voltak a könyvben, de így, hogy se eleje, se vége, sajnos nem sikerült megbarátkoznunk. Pedig a Hamis emlékek után már kezdtem azt hinni, hogy mégis kedvelhetem Blake Crouch-t, de úgy tűnik, mégsem hagyja.

7 hozzászólás
_BenGa P>!
Blake Crouch: Menekülj

Végre egy író, akinél a thriller tényleg thriller, és nem egy ocsortányos cukormázba mártott valami.
Nincs annyira erős, mint a Wayward Pines első része, de ez is élvezetes a maga nemében. Ugyanúgy végig kellemetlen olvasni, mintha a szereplők mellett élnénk át a történéseket. Ami külön tetszik Crouchnál, hogy csak az utolsó pár oldalon kapunk feloldozást a „rossz” érzés alól. Egyedül egy dolgot sajnálok, spoiler
A karakterek ebben a könyvben nem feltétlenül lesznek kedvencnek, de például a család spoiler pont illik a szituációhoz. Egy normális, összeszedett famíliával nem biztos, hogy ugyanilyen élvezet lett volna az olvasás.

Négy és fél csillag, Crouch pedig felkerült a kedvenc íróim listájára.

2 hozzászólás
AniTiger P>!
Blake Crouch: Menekülj

Hátborzongató, „akár meg is történhet” típusú történet egy olyan családról, akik menekülni kényszerülnek a rájuk (is) vadászó megzakkant emberek elől, akik bizony akár a saját családtagjaikat is megölik. Rengetegszer kaptam magam azon, hogy alig bírok nyelni az idegességtől, hogy mi történik Jack-kel, Dee-vel, Naomival vagy Cole-lal. Ráadásul, amikor végre azt gondoltam, hogy rendben lesznek, akkor mindig valami olyan fordulat jött, hogy szinte pislogás nélkül faltam az oldalakat. Persze a kedvencem továbbra is a Wayward Pines-trilógia maradt!

Szerintem a realista thriller és Blake Crouch rajongók ne hagyják ki annak ellenére, hogy a menekülős téma unalmasnak tűnik. Vannak benne megrázó, megható és hideglelős részek bőven.

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2021/05/blake-cro…

buzavirág>!
Blake Crouch: Menekülj

Rosszabbra számítottam, a százalék miatt, nekem egész bejött. Szeretem, ha egy regény pörög, itt ezzel nem volt gond. Izgalmas volt, drukkoltam a családnak, igazi láncfűrészes lidércnyomás elevenedik meg a lapok között.
A magyarárazatot is elfogadom, Blake Crouch továbbra is kedvenceim egyike marad.

Nuwiel P>!
Blake Crouch: Menekülj

Menekülés, rettegés, lövöldözés, fellélegzés, és ismétlés. Blake Crouch általában nem erőlteti meg magát túlságosan, az eddig olvasott két könyve azonban legalább nyomokban próbált ötletet és történetet tartalmazni. Itt azonban semmi sem derül ki a gyilkos őrület kiváltó okáról, mindössze egy-két párbeszédben mondanak valamit a mellékszereplők, de annál sokkal többet, hogy az USA kontinentális területeit érinti csak és Mexikó északi részét, illetve a világ értetlenül szemléli, majd egyszer csak véget ér, nem tudni meg. Az egészet csak a középpontban álló család szemszögéből ismerjük meg, ők pedig mindenféle kapcsolat híján nagyjából semmit sem tudnak azon kívül, hogy Kanada felé kell menniük.

Nem tudom az ember elállatiasodásának allegóriájaként sem értelmezni, mint J. G. Ballardtól a Toronyházat, mert semmi átmenet nincs, egyszer csak elkezdődik a gyilkolás, és egyszer csak megszűnik. Nincsenek fokozatok, csak az első mondatban említett állandó ismétlés.

off

Th3DarkKn1ght P>!
Blake Crouch: Menekülj

Eddig az írótól a Wayward Pines trilógiát olvastam, ami az egyik kedvencemmé is vált! Ebben a regényben egy család megpróbáltatásait követhetjük végig, ahogy menekülni próbálnak a megvadult emberek hordája elől. Az alapötlet érdekes és izgalmakat sejtet, de röviden összefoglalva rengeteg szenvedést és némi akciót kapunk. Egy A Menekülő Emberhez hasonló élményre számítottam, de merőben más. Olyan, mint egy zombis túlélő történet, csak zombik helyett emberek vadásznak az emberekre. Benzin, élelem és a víz utáni hajsza a legfontosabb. (Kicsit Mad Max, csak nincsenek olyan jó üldözések, meg lángszórós gitáros! XD) Realista, nyers és kegyetlen. Pozitívum, hogy Crouch stílusának köszönhetően, a regény olvastatja magát. Negatívum, hogy túl egyszerű és néha azért ellaposodik a story. A végével sem vagyok kibékülve. Egyszeri gyors olvasmánynak kiváló, de a Wayward Pines izgalmaitól messze elmarad! Ha ez az író leggyengébb könyve, akkor jóban leszünk mi még!

TóthEdina>!
Blake Crouch: Menekülj

Tavaly olvastam az írótól ami nagyon tetszett így nem volt kétséges, hogy ezt a kötetet is elszeretném olvasni. Sajnos nem hozta, azt amire vártam. A könyv címe sokat elmond a történetből, mert végig a menekülés, bajba kerülés csodával határos megmenekülés epizódjai között ingadozunk :D Ennek ellenére érdemes volt elolvasni, nem tudtam volna letenni addig a kötet, amíg nem tudom meg, hogy mi lett a Colclough család sorsa.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

Minek épít az ember homokvárat, ha nem láthatja összedőlni?

mate55 P>!

A gyilkosságok tényét turisták által készített két megdöbbentő videó támasztotta alá.

(első mondat)

Th3DarkKn1ght P>!

– És a te családod, Kiernan? Dee említette, hogy neked is vannak gyerekeid.
A fejkendős nagyot szívott a cigarettájába.
– A kertünkben rohadnak, Új-Mexikóban.
– Sajnálom.
– Ja, nem kell. Én öltem meg őket.

260. oldal

AniTiger P>!

MÁSNAP sokáig aludtak. Úgy aludtak, mint akinek nincs miért felébredni. Mintha alvással vészelhetnék át az időt, míg a világ rendje helyreáll.

62. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alvás
AniTiger P>!

    Jack az árnyékban alvó lányára pillantott.
    – Ő jól van?
    – Igen.
    – És te?
    Az asszony erőtlenül elmosolyodott.
    – Kábé tíz kilót fogytam három hét alatt, és folyamatosan az jár a fejemben, hogy milyen jól fogok kinézni bikiniben.

172. oldal

SchizoVampire P>!

    – Nincsenek itthon – közölte Jack.
    – Vagy látták, hogy puska van nálad, és ők is felfegyverkezve várnak bennünket odabent.
    – Imádom a pesszimizmusodat.

80. oldal

SchizoVampire P>!

Ess túl rajta! Ha össze akarsz omlani, tedd meg most!

150. oldal

AniTiger P>!

    – Üzemanyagra van szükségünk.
    – Egy másik autóra van szükségünk.
    – Ha nem találunk valamit, és megint a hegyek között ér minket az éjszaka, csak gyalog tudjuk folytatni az utat, amihez neked nincs elég erőd, így pillanatok alatt kilátástalan helyzetbe kerülünk.
    – Imádkozzunk!
    – Tessék?
    – Imádkozzunk!
    – Szánalmas vagy, Jack.

111. oldal

AniTiger P>!

A férfi az egyenletes szuszogást hallgatta, és arra gondolt, hogy hányszor feküdt tágra nyílt szemmel az ágyában jelentéktelen baromságok – a pénz, a munkája vagy egy otthoni veszekedés – miatt. Most az életük múlt a döntésein, mégis aludni vágyott.

146. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Josh Malerman: Madarak a dobozban
Justin Cronin: A szabadulás
Stephen King: Az Intézet
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Stephen King: Végítélet
Stephen King: A Setét Torony – A hármak elhívatása
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Karen M. McManus: Tartsd meg a titkot
Stephen King – Peter Straub: A fekete ház
Stephen King – Owen King: Csipkerózsikák