Az ​utolsó város (Wayward Pines-trilógia 3.) 246 csillagozás

Blake Crouch: Az utolsó város Blake Crouch: Az utolsó város

Ethan Burke különleges ügynök három héttel ezelőtt érkezett az idahói Wayward Pines-ba. A városban mindenkinek megmondják, kivel házasodhat, hogyan élhet és mit dolgozhat. A gyerekeiknek azt tanítják, hogy David Pilcher, a város alapítója nem más, mint isten maga.

Wayward Pines-ból senki sem távozhat. Elég feltenni néhány rossz kérdést, és az ember könnyen az életével fizet.

Ethan egy napon rádöbben a szörnyű titokra. A titokra arról, hogy mi terül el az elektromos kerítésen túl. A titokra, miszerint a teljes lakosság egy őrült és az ő elvakult követőinek irányítása alatt áll. A titokra, ami megállíthatatlanul közeledik, és ha kell, a legerősebb kerítést is áttöri, hogy eltörölje az egész emberiséget.

Eredeti mű: Blake Crouch: The Last Town

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
304 oldal · ISBN: 9786155522079 · Fordította: Makai Péter Kristóf
>!
Agave Könyvek, Budapest, 2015
302 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155522062 · Fordította: Makai Péter Kristóf

Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Ethan Burke · Adam Hassler · David Pilcher


Kedvencelte 18

Most olvassa 5

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 63


Kiemelt értékelések

>!
NewL P
Blake Crouch: Az utolsó város

Elég mérges vagyok erre a sorozatra. Zseniális az alapötlete, és ha az író nem trilógiában írta volna meg, hanem egy kötetben, amiben feszesebb történetvezetéssel ugyanezt mesélte volna el, akkor a regény a legjobb thrillerek, katasztrófa könyvek közé tartozna. Arról nem beszélve, hogy bár ez a sok tőmondat tudatos írói fogásnak tűnik, és szerintem ezzel a feszültséget akarja fokozni, de ez inkább bosszantó körülmény, gyorsítja az olvasást, de az élményhez nem tesz hozzá. Bár a fentiekből úgy tűnhet, hogy nem szerettem a sorozatot, ez azért nem igaz. Mert mindentől függetlenül egy jól kitalált ötlet, majdnem mesteri megvalósítása. Érdemes elolvasni.

4 hozzászólás
>!
Janina13
Blake Crouch: Az utolsó város

Erre a befejezésre én sem számítottam, pedig mennyire kézenfekvő :O
Nagyszerű kis trilógia!
Most pedig szeretném elolvasni az író újabb könyvét :D

>!
bokrichard
Blake Crouch: Az utolsó város

Szívemre teszem a kezemet, és sóhajtok egy mélyet, mielőtt jót vagy rosszat mondok erről a furcsaságról. Nem egy ortodox történet, mondhatni a Black mirror egyik része is lehetne, annyira furcsa, és első körben felfoghatatlan. Nekem is idő volt felocsúdni a legelején, de hamar átadtam magam a terrornak, ami a könyvben van. Azzal egyet kell érteni, hogy zseniális az alapötlet. Azzal is, hogy a megoldás néha katyvaszos, és logikátlan, és vannak egyéb beleköthető elemek, amik nekem már a sci-fi műfaját súrolja. És azt is tökéletesen megértem, hogy miért gondolják egyesek, hogy ezt egy hangsúlyozom EGY jól megkomponált, izgalom, és akciódús könyvben is meg lehetett volna írni. De nagyot üt, eredeti, és az érzések a fő szempont. Ezért ennyire megosztó, mert a hibák mellett igen is ott van valami csillogó is. A film(sorozat) is elkezdett érdekelni, kíváncsi vagyok, milyen munkát végeztek ezzel a sztorival.

2 hozzászólás
>!
AniTiger MP
Blake Crouch: Az utolsó város

Azonnal folytattam, miután letettem a második részt, aztán egyszer csak arra eszméltem fel, hogy ledaráltam újabb 90 oldalt a trilógiából.

A harmadik rész HORRORISZTIKUS. Az elején a sok-sok szemszög, spoiler minden lélek, mindenki… Egy nap alatt egyszerűen közelebb kerültek hozzám Wayward Pines lakói, mint az Ethan és Theresa nézőpontjaiban megélt napok alatt valaha. Hirtelen mindenki ember lett, aminek nem örültem, mert még a leggenyább, legundokabb embereket is sajnáltam a helyzetükért.

A „FőGonosz” zseniális. Igazi őrült – egy pszichopatával az oldalán. A legjobban Tobiast tudom megérteni, ugyanis abszolút igaza van és mégis nagyon utáltam a tetteiért. Végre Ethant is megint kedveltem – tényleg untam a második részben csórikámat! –, örültem neki.

Nagyon jól kezdődött, aztán kicsit belassult számomra a sztori, de a vége az hatalmas volt! Még sok-sok ilyen trilógiát, Mr. Blake Crouch.

Kedvenceim: A Richardson család. (Nagyon röpke szerepük volt, de imádtam őket!)

Össz-értékelés: http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/12/wayward-pin…

>!
Szilvi00 P
Blake Crouch: Az utolsó város

Őrület, hova jutott a sorozat az első részhez képest.
A rejtélyes kisvárostól végleg elbúcsúzhatunk, üdv a pokolban!
Ehhez viszont már erős gyomor kell. Folyik a vér, lógnak a belek, megy az öldöklés, hullanak az emberek, szóval igazi horror. Párszor tisztára úgy éreztem magam, mintha éppen egy Walking Dead részt néztem volna a TV-ben, azzal a különbséggel, hogy ezek a vérszomjas besték gyorsak és még okosak is.
A végén tényleg meglepődtem, sok minden megfordult a fejemben, de valamiért ezzel a lehetőséggel nem számoltam…Az epilógusról nem tudok semmi értelmeset írni talán csak ezt: Micsoda??? , mert magam sem tudom, hogy ez egy zseniális húzás volt-e, vagy egyszerűen csak jól fel akart húzni vele az író?!

>!
tmezo P
Blake Crouch: Az utolsó város

Nagyon jól szórakoztam, akciódús rész volt és sajnos rengeteg vér folyt.
A sajnost azért írtam, mert egy maroknyi túlélőből elveszíteni félmaroknyit, az nem túl szerencsés. Végig drukkoltam, hogy minél többen túléljenek.
Nagyon gyorsan történt minden, pár nap alatt lezajlott a történet, amin csak a múltba visszaemlékezős részek lassítottak kicsit. Szerettem ezeket a kis kitérőket, sokat tettek hozzá az egészhez.
Zseniális befejezést kaptam. Eszembe nem jutott volna egy ilyen megoldás a túlélésre.
Ahogy az út körbeér WP-on, úgy ért körbe a lakók élete is. :)

2 hozzászólás
>!
BinderViki23
Blake Crouch: Az utolsó város

Az egész trilógiát imádtam. Igaz, hogy előbb a sorozatot láttam, és csak azután olvastam el, de nagyon jó volt, bár ennél a résznél le kellett vonnom egy csillagot, mert bizonyos részek szerintem feleslegesek voltak. :)
Izgalmas az elejétől a végéig, csak ajánlani tudom! :)

>!
Shanara
Blake Crouch: Az utolsó város

Egy újabb kötet a trilógiából – a befejező –, és az emberi lélek újabb oldalainak, mélységeinek bemutatása, amely megint egy újabb és teljesen más hatást vált ki az olvasójából, mint az eddigi részek. Az eseményeknek köszönhetően sokkal vérengzősebb, sokkal konkrétabb, ugyanakkor a váltott nézőpontoknak, a városlakók sokféle gondolatának, illetve reakciók bemutatásának eredményeként pedig sokkal mélyebb és árnyaltabb. Egyes fejezetekben visszatekintünk a múltba, amely jó néhány dolgot érthetőbbé tesz ugyan, de a következményeket tekintve semmi sem válik könnyebbé és elviselhetőbbé.
Az eleje nagyon tetszett, a végére hatalmas csattanót akart odabiggyeszteni a szerző, de nálam pont az ellenkezőjét érte el: hitetlenkedést és némiképp meglepett kacajt váltott ki belőlem az a bizonyos utolsó mondat. Mindezek mellett nehezményeztem, hogy egyes – számomra fontos – kérdésekkel egyáltalán nem vagy csak csekély mértékben foglalkozott a regény, ezek lettek az áldozatok a cselekmények oltárán.
Mindezek ellenére jó volt. Olvasásra ajánlott.
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2015/06/blake-crouch-az-…

>!
Niko_oka P
Blake Crouch: Az utolsó város

A három közül messze ez volt a legjobb. Persze itt is sok mindenbe bele lehet kötni, spoiler és egy csomó mindenre nekem nem adott választ spoiler, de legalább pár dolgot helyretett spoiler.
A vége tetszett is meg nem is: automatikusan gugliztam a negyedikre, hátha tervben van, de rájöttem, csak én nem szeretem a függővéget…
Hangsúlyoztam eddig is, hogy abszolút látszik, képernyőre készült, így meg is fogom nézni a sorozatot. Az amerikaiaktól megszoktam, hogy rutinszerűen adnak hozzá és vesznek el belőle, úgyhogy a Wayward Pines élményt tovább lehet hosszabbítani.

18 hozzászólás
>!
csartak MP
Blake Crouch: Az utolsó város

A harmadik részre nem maradt semmi a nagy titokzatosságra való törekvésből, misztikumból, a félrebeszélésből, ellenben lett egy vérben, belekben tocsogó leszámolás történet.
A karakterek jelleme gyenge – ez most az író zsenialitása, hogy így jeleníti meg őket? Mert például három rész alatt sem kedveltem meg a főhősünket, Ethant. A semmilyen gondolkodású feleségét meg pláne nem. (így nem igazán hatott rám, hogy meghal vagy sem, ez igaz Benre, a fiúkra is)
A befejezés jó ötlet, kicsit elbambultam, gyorsan jött a vége, így nem is jutott eszembe, mint lehetőség, pedig elég kézenfekvő.
Az emlegetett utolsó mondat enyhén szólva is logikátlan, kicsit nagyot akart húzni a szerző.
Olvasva az értékeléseket, látom sokan szeretik, nekem csak annyi élményt nyújtott, hogy egy pörgős történet volt, amit olvasni kell, nemhiába voltam fenn éjjel kettőig. Igazából tisztára olyan érzésem volt, mintha már a sorozatot néztem volna, annyira erősek voltak a történések, a gyors egymás utáni akciójelenetek, ebből látszik, hogy filmre lett írva.
Egy kis több misztikum, sci-fi belefért volna. spoiler


Népszerű idézetek

>!
Szilvi00 P

Amikor a világ összedől körülöttünk, a megszokott rutinba kapaszkodunk.

>!
mamono

– Bárcsak olyan világban élnénk, ahol a tetteket a mögöttes szándékok alapján ítélnék meg! De az igazság az, hogy ítélni a következményeik alapján ítélnek. – …

>!
Kacsamadár

A legszebb, amit átélhetünk, a dolgok titokzatossága.

>!
Kacsamadár

Az igazság veszélyes, ha az egyszerű emberek kezére jut.

>!
Kacsamadár

Nem várhatunk olyan fordulatra, amely megment minket- jelentette ki Hassler.-Amely visszaemel minket a tápláléklánc csúcsára.Ez a völgy az egyetlen hely,ahol fennmaradtunk. Hozzuk ki belőle a legtöbbet!Úgyis kihalunk.Ez puszta tény.Legalább méltósággal végezzük, élvezzünk ki minden egyes napot, minden egyes pillanatot!

>!
tmezo P

Nem várhatunk egy olyan fordulatra, amely megment minket.

>!
tsiguci

– Ezek a munkahelyi bulik biztos furcsák a családosoknak. Az ügynökeim reggeltől estig csak a kollégáikat látják. Valószínűleg többet is vannak együtt, mint a saját házastársaikkal. Aztán amikor mégis eljössz, úgy érzed magad, mintha kívülálló volnál.

165. oldal, VI, Hassler

>!
Blissenobiarella

Juthat bárkinek is rosszabb sors, mint hogy csak félig válik gonosszá?


Hasonló könyvek címkék alapján

Ania Ahlborn: Vértestvérek
Ania Ahlborn: És bebújt az ördög
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Stephen King: A két halott lány
Jack Ketchum: A szomszéd lány
Stephen King: Tortúra
Stephen King: Álom doktor
Thomas Harris: A vörös sárkány
Dean R. Koontz: A visszatérő
Stephen King: Halálos árnyék