Gondolatok 29 csillagozás

Blaise Pascal: Gondolatok Blaise Pascal: Gondolatok Blaise Pascal: Gondolatok Blaise Pascal: Gondolatok Blaise Pascal: Gondolatok Blaise Pascal: Gondolatok Blaise Pascal: Gondolatok

    Mély filozófia, még mélyebb pszichológia, őszinte, felfakadó líra és csodálatos zene ez a könyv. Végigvezeti az olvasót a világon, és Istenhez érkezik. Logikus érveléssel és valószínűség-számítással bizonyítja be Pascal az ész emberének, hogy a vallási közöny a legnagyobb esztelenség. Pascal emberábrázolása tökéletesebb a legnagyobb francia pszichológus írók rajzainál. „Villáma széthasítja az eget – írja róla Mauriac –, és bevilágít az ember lelkébe.”
    Pascal nem volt teológus, műve mégis a legismertebb és legjelentősebb alkotások egyike a keresztény hit-irodalomban; nem volt irodalmár, a Kereszténység apológiája, mely Gondolatok címen jelent meg, mégis a legszebb költői alkotások egyike.

Pascal gondolatai címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1670

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Írástudók · Etikai gondolkodók Gondolat · Filozófiai irók tára Franklin-Társulat

>!
Lazi, Szeged, 2014
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632671086 · Fordította: Pődör László
>!
Lazi, Szeged, 2005
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637138536 · Fordította: Pődör László
>!
Lazi, Szeged, 2000
358 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639227285 · Fordította: Pődör László

6 további kiadás


Enciklopédia 41


Kedvencelte 10

Most olvassa 8

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 39


Kiemelt értékelések

SignorFormica>!
Blaise Pascal: Gondolatok

Pascal agysalátája, annak ellenére népszerű maradt, hogy kereszténységét már senki nem vallja magáénak még a katolikusok vagy a protestánsok közül sem: Az isteni kegyelem kizárólag Istenre tartozik, azaz ő dönti el, ki üdvözül, ki jut pokolra. Isten döntését nem befolyásolja, mi a retkes búbánatot művelünk itt e földön, a kegyelem isteni privilégium, kiérdemelni nem lehet. Pascal janzenista volt, ami Szent Ágoston predestináció tanának legkeményebb változatát kínálta (maga Ágoston is rettenet volt ebben). Rengeteg aforizma buzdítás az erényes életre. Pascal, ez a lángész lelkesen futja a köröket,szapulja a szórakozásokat, és mindenkit, aki bármekkora boldogságot, örömöt mer élvezni e világban. Persze tudja, hogy hangyafasznyi ellentmondás van az isteni kegyelem meg az erényes életre való törekvés között, mert miafaszér éljek erényesen, ha Isten már eleve eldöntötte ki megy a Mennyországba. De azért a kegyelem előtt legyen csak nyitott a lelkünk, bár ez nem segít mert stb stb így tovább. Paacal nem oldja fel az ellentmondást. Nem is beszélve arról hogy Pascal istene qurva kevés embert enged a mennyekbe, ellenben a pokol dugig van nála. Nem csoda hogy a franciát hanyagolják az egyházak: szigorú aszketizmusa nem tenné őket túl népszerűvé. A jezsuiták engedékenységét gúnyoló sorai ma is viccesek.

Pascalnál minden Isten, ami evilági, az szart sem ér, de itt is ellentmondásos önmagával geometriai zsenije, tudományos vágyai maradandó tettekre sarkallták. Mindennek kevés nyomát találjuk a Gondolatokban.

Pascal kereszténysége a boldogtalan ember rosszkedvű hite, és arra kárhoztat mindenkit, hogy még boldogtalanabb legyen tőle, pedig egész életében azt hajtogatta, hogy azért kell megvetnünk minden földi örömöt, hogy teljes boldogsággal forduljunk Isten felé..

andraasv>!
Blaise Pascal: Gondolatok

Nagyon tömör, úgyhogy most félreteszem egy időre – azt hiszem egyébként sem tudnám egyhuzamban elolvasni. Az eddigiek alapján nem olyan csapongó, mint vártam, néhol pedig nagyon jó. Viszont ahol túlsúlyba kerül a keresztény etika, nekem az már egy kicsit demagóg. De legalábbis sok. Na mindegy, majd folytatom még.


Népszerű idézetek

zsofigirl>!

Semmibe venni a filozófiát azt jelenti, hogy igazán filozofálunk.

4.

Kapcsolódó szócikkek: filozófia
Chöpp>!

Az igazi ékesszólás fittyet hány az ékesszólásra, az igazi erkölcs fittyet hány az erkölcsre […]

Kapcsolódó szócikkek: erkölcs
Chöpp>!

Ha eredményesen akarunk valakit megcáfolni, bebizonyítani, hogy téved, előbb vizsgáljuk meg, melyik oldaláról szemléli a dolgot, mert arról az oldalról tekintve rendszerint igaza is van.

Sli P>!

A szívnek vannak érvei, melyeket nem ismer érvelő eszünk […]

96. oldal, IV. szakasz (Lazi, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: ész · szív
simiszabi>!

Miért követjük a többséget? Azért, mert több igazsága van? Nem, hanem mert több az ereje.

104. oldal, V. szakasz (Lazi, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: többség
Sli P>!

Amikor túlságosan gyorsan vagy túlságosan lassan olvas az ember, nem ért semmit.

22. oldal, II. szakasz (Lazi, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: olvasás
Sli P>!

Elgondolkoztam néha az emberek különféle lázas tevékenységén, azokon a veszedelmeken és gyötrelmeken, amelyeknek az udvarban, a hadakozásban teszik ki magukat, amelyekből annyi civakodás, indulat, vakmerő és gyakran balul kiütő vállalkozás stb. származik, és ráeszméltem, hogy minden bajuknak egy a forrása: nem tudnak nyugton megülni a szobájukban. Ha a megélhetéséhez elegendő vagyonnal rendelkező ember örömét lelné otthonában, nem szállna tengerre, nem indulna várakat ostromolni! Csak azért vásárolnak maguknak oly drága pénzen rangot a hadseregben, mert elviselhetetlennek éreznék, hogy ne mozduljanak ki városukból; a társaságot és a kártya okozta szórakozást is csak azért hajszolják, mert nem képesek örömet lelni az otthon ülésben.

49. oldal, II. szakasz (Lazi, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: emberek · otthon
Sli P>!

Vizsgáljuk csak meg gondolatainkat, s azt fogjuk látni, hogy egytől egyig vagy a múlt, vagy a jövő foglalkoztatja őket. A jelenre szinte nem is gondolunk; de ha mégis, csak azért, hogy ennek a világánál próbáljuk elrendezni jövőnket. A jelen sohasem a célunk; a múlt és a jelen csak eszköz: egyetlen célunk a jövő. Ezért sohasem élünk, hanem azt reméljük, hogy majd élünk; s mivel állandóan boldogságra készülünk, elkerülhetetlen sorsunk, hogy sohase legyünk boldogok.

62. oldal, II. szakasz (Lazi, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · élet · gondolat · jelen · jövő · múlt
3 hozzászólás
zsofigirl>!

Micsoda hívságos valami a festészet: olyan dolgok hasonlóságával vívja ki bámulatunkat, amelyeket egyáltalán nem bámulunk eredeti alakjukban!

134.

Kapcsolódó szócikkek: festészet
Sli P>!

Nem érjük be a bennünk, a mi tulajdon lényünkben adott élettel: egy elképzelt életet szeretnénk élni mások rólunk alkotott véleményében, és ezért minden igyekezetünkkel látszani akarunk. Szüntelenül szépítgetjük, dédelgetjük képzeletbeli lényünket, és közben elhanyagoljuk a valóságost.

56. oldal, II. szakasz (Lazi, 2014)

Kapcsolódó szócikkek: élet · vélemény

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Őszentsége, a XIV. Dalai Láma – Desmond Tutu – Douglas Carlton Abrams: Az öröm könyve
Bolyki László: Kegyelem és kalmárszellem
Anthony De Mello: A szeretet útja
Anthony De Mello: A madár dala
Tomáš Halík: A gyóntató éjszakája
Lukács László – Puskás Attila (szerk.): Karácsony titka
Szalézi Szent Ferenc: Theotimus I.
Simone Weil: Jegyzetfüzet
Szentírás
Lisieux-i Szent Teréz: Lisieux-i Szent Teréz önéletrajza