Az ​őszinteség perce 11 csillagozás

Bjørn Sortland: Az őszinteség perce

A ​tizenhét éves Fridánál súlyos szembetegséget diagnosztizálnak.

Kétségbeesésében céltalanul rója Oslo utcáit, amikor is elhatározza, hogy utazni fog: látni akarja a világ csodáit, mielőtt elhatalmasodik rajta a kór, s már mindenhez túl késő lesz.

Firenzében találkozik a szintén norvég, kissé megszállott Jakobbal, aki épp egy ifjúsági magazinnak készül cikket írni arról, hogyan ábrázolták a világ nagy művészei a keresztre feszítést az évszázadok során.

Frida a fiú mellé szegődik, együtt utazgatnak. Jakob pedig szívesen magyaráz a lánynak a műalkotásokról, miközben egyre bensőségesebbé válik a kapcsolatuk. Kettejük és az évszázados mesterművek története egymásba fonódik.

A lány romló egészségi állapotát követni olyan, mintha egy thrillerbe csöppentünk volna: a kezelés sikere erősen kétséges, s a háttérben folyamatosan ott fenyeget a visszavonhatatlanság réme. Frida ráadásul hajlamos megfeledkezni a gyógyszereiről, amelyeket pedig pontosan kellene… (tovább)

Eredeti cím: Ærlighetsminuttet

>!
Pongrác, Budapest, 2015
524 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155131257 · Fordította: Patat Bence

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 43

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Bjørn Sortland: Az őszinteség perce

A szabadon választott érettségi tantárgyamnak én a rajzot választottam ki. Igen, igen….nem nagyon tudok rajzolni, de számomra nem jelentett akadályt. Viszont a rajz érettségi nehéznek ítélt művészettörténeti részébe annál nagyobb lelkesedéssel vetettem bele magam. Azt kell, hogy mondjam, nagyon élveztem, és egy kicsit igazságtalanul elhanyagoltnak érzem a középiskolás művészettörténet oktatást. Hisz van egy jó pár kötelező olvasmányunk, matekból is gürcölünk egy csomót, csakúgy, mint történelemből, általánosan műveltnek is mondhatjuk magunkat, de a már évezredek óta velünk lévő művészetről, csodás alkotásokról alig tudunk valamit. Őszintén kijelentem, nagyon jól szórakoztam az érettségire való készülés közben, ahogy megismertem a festmények, szobrok, épületek történeteit, jellegzetességeit, ahogy a megszerzett új ismereteim összefonódtak a már történelemből megismert adatokkal.
Így hát nagyon megörültem, amikor a könyv fülszövegében azt olvastam, hogy a történetben nagy szerep jut a művészettörténetnek is.
Folytatás itt:http://konyvutca.blogspot.nl/2016/01/bjrn-sortland-az-o…

>!
yakamoz I
Bjørn Sortland: Az őszinteség perce

Ez a könyv csoda. Nagyon művészi, szerelmes, őszinte, és minden egyes jó tulajdonság. I need Jacob. New crush :D A suliban utáltam a művészettörit, itt viszont minden oldala magával ragadott. És mi az a vége???? ilyet nem csinálunk, ez… aaajjj. Az utazásos könyveket eleve szeretem (pl: A soha határa), és új kedvencre leltem Frida történetében. Nesze neked, Ida xddd Az elején mondjuk még szerintem is kicsit túlreagálta a betegséget a mi főhősnőnk, de hát a negativitás ezt képes kihozni az emberből. Jacob projektje is magával ragadó volt. Imádtam.

>!
Pirimari
Bjørn Sortland: Az őszinteség perce

Roppant érdekes alkotás. Egyszerű kis szerelmi történet tele művészettörténeti, vallási információkkal. Elképesztő volt számomra Jakob tudása, ahogy átadta Fridának abszolút érthető, érdekes volt. Tetszett, hogy mellékletben megtalálható az összes alkotás, amiről szó van a könyvben, tehát nem csak olvashatjuk, hanem meg is nézhetjük hogy miről van szó. Kötelező olvasmánnyá tenném középiskolába. Ez azon könyvek közé tartozik, amiből tanulni is lehet. Mondhatnám egy kis alapműveltséget lehet szerezni.

>!
meruine
Bjørn Sortland: Az őszinteség perce

Vegyes érzelmeim vannak – az utazás, a művészettörténet egyértelműen pozitívabb irányba tolta az értékelésem. Ugyanakkor a szerelmi szál bosszantó volt; kíváncsi voltam, mi lesz a vége ennek a „butaságnak”, viszont se Frida, se Jakob nem volt (legalábbis számomra) kedvelhető karakter… A zárkózottságuk, illetve a félelmekből eredő, önmaguk védelmét szolgáló hazugságaik által nem tudtak igazán kibontakozni (érthetőek voltak az okok és tulajdonképpen erre építkezett az író, de az olvasáskor nem feltétlen jön át úgy, emiatt kimondottan zavaró tényezőnek éltem meg… Csak akkor tudod elfogadni, ha jobban belegondolsz!). Lényeg a lényeg: Fenntartotta az érdeklődésemet a könyv a nem tetsző, szinte már fájó pontok ellenére is, amikor csak tehettem, többször is kézbe vettem.

>!
Muszi_Nyuszi
Bjørn Sortland: Az őszinteség perce

Már rég szemezgettem vele a könyvtárban, de csak most szántam rá magamat.
Igazából, nagyjából ilyenre számítottam, szóval jó volt, de nem mondanám, hogy a kedvencem lesz, vagy bármi ilyesmi. Lehet, hogy csak azért mert elég sokáig tartott elolvasni (neem, nem kell agyontanulnia magát a gyereknek az iskolában…), de nagyon sokat gondolkoztam azokon a dolgokon, amik Frida fejében is megfordultak. Az is lehet, hogy azért, mert tetszettek a gondolatai, olyan őszinték voltak, és rég éreztem azt, hogy valakivel ennyire egyetértek egy könyvben. Egyedül a Jakobbal való kapcsolata volt az, amit nem tudtam hova tenni, ugyanis néha kifejezetten bosszantott a nyomulása, amit így utólag nem mondanék eredménytelennek. (Bár ki tudja, lehet ha én is készülnék elveszteni a látásomat nem gondolnám meg minden egyes mondatomat. )
Az egyetlen negatívum számomra Jakob volt. Egyszerűen nem volt szimpatikus a karakter, ez az egész Ida meg minden… A művészetre pedig bár felkészültem, azért egy hangyányival kevesebbet vártam, időnként már soknak éreztem. Az viszont tetszett, hogy ha belelapoztam a közepén található mellékletbe, akkor meg tudtam nézni, hogy miről is beszélnek.
Legjobban az őszinteség percek tetszettek. Ilyet mindenkinek tartania kéne.


Népszerű idézetek

>!
theodora

Azt akarom, hogy valaki megfogja a kezem, hogy valaki átöleljen. Azt akarom, hogy valaki jobban szeressen mindenki másnál. Azt akarom, hogy meséljen nekem valaki, ha mesére vágyom. Akármiről. egy hosszú történetről. És igazából jó lenne, ha jól is végződne.

211. oldal

>!
Pirimari

A művészet olyan hazugság, amely egy nagyobb igazságot mutat meg.

307. oldal

>!
theodora

Felszállunk a vaporettora, sok más turistával együtt himbálózunk a Canal Grandén, ami Jakob elmondása szerint a legnagyobb csatorna. Állítólag a várost néha le kell zárni a túlzott terhelés miatt, mivel túl sok ballaszt nehezedik a cölöpökre épített óvárosra.

253. oldal

>!
theodora

A pakisztáni taxisofőr meglátja, hogy hátizsák van rajtam, kiszáll a fekete Mercedesből, felnyitja a csomagtartót, majd elveszi tőlem a zsákot.

(első mondat)


Hasonló könyvek címkék alapján

Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Federica Bosco: Vigyázz rám, angyal
Kathrin Lange: Florenturna
Joss Stirling: Lélektársak – Crystal
Gordon Korman: Egy hamis hang
Cornelia Funke: A tolvajok ura
Jostein Gaarder: A narancsos lány
Klaus Hagerup: Markus és Diana – A Szíriusz fénye
Henning Mankell: Utazás a világ végére
Gayle Forman: Csak egy nap