Eltűnt ​országok nyomában 28 csillagozás

Bjørn Berge: Eltűnt országok nyomában

Birodalmak ​születnek és omlanak össze. Új országok jönnek létre, majd néhány év múlva felbomlanak. Eltűnt országok történelme kel életre e könyvben Bjørn Berge lenyűgöző elbeszélése révén.
A szerző kalandos felfedezőútra viszi az olvasót a világ minden tájára, őserdőkön és sivatagokon keresztül, a városok lüktető életétől egészen a kihalt sztyeppékig. Olyan országok elfeledett történetét mutatja be, amelyek 1840 és 1970 között egy hónapig, egy évig, esetleg néhány évtizedig léteztek, majd eltűntek. Rejtélyes nevet viselnek: Heligoland, Tripolitánia – és vajon mi a története az 1932 és 1945 között létező Mandzsukuónak vagy a csak 1920-ban létező Allensteinnak?
Az Eltűnt országok nyomában térképek és bélyegek segítségével kézzelfoghatóvá teszi a földrajzot és elevenné a történelmet. Emellett anekdotákat és szemtanúk leírásait szövi bele a szövegbe abból az időből, amikor Knut Hamsun a későbbi Batum gyarmaton bolyongott, és Antoine de Saint-Exupéry postarepülők… (tovább)

Eredeti cím: Landene som forsvant

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Cser, Budapest, 2018
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785387 · Fordította: Patat Bence

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 42

Kívánságlistára tette 65

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Ákos_Tóth IP>!
Bjørn Berge: Eltűnt országok nyomában

Remek ötlet, izgalmas koncepció, és oldalról oldalra egyre lehangolóbb összkép. Ez jellemezte számomra az Eltűnt országok nyomábant: egy felvállaltan felületes, pusztán érdekességként kezelhető kiadványról van szó, amiben egy bélyeggyűjtő kollekciója egzotikusabb darabjainak ürügyén bemutat nekünk néhány távoli, rövid életű, a történelem szempontjából talán nem is fontos országot, egyúttal érdekes anekdotákat és tájegységeket, ahova legalább fejben, az álmok szintjén mindenki elvágyódik. Ki ne szeretné egyetlen könyvben megismerni a Tűzföldet, Kelet-Karéliát, Ininit, Dél-Kasait, a Juby-fokot, Tangert, Dél-Oroszországot, vagy Laubant? Életünk utazását ígéri a könyv, de már három ország átrágása után rájövünk, hogy az ide besűrített információkkal bizony még a legkezdőbb fotelkalandor is csak nagy jóindulattal fog jóllakni. Nagyjából minden fejezet után félre kellett tennem a könyvet, hogy a Wikipédiát és a Google Térképet felütve kicsit mászkáljak még ezeken a területeken, megnézzek egy-két fotót, egyáltalán képbe kerüljek a történelmi eseményekkel kapcsolatban. Az országokra szánt négy-négy oldalon helyet kap egy – rendszerint – elég megfoghatatlan anekdota, egy rendkívül felületes történelmi összefoglaló, meg egy kis elmélkedés az adott bélyegről, olykor-olykor egy recept a tájegységhez kapcsolódóan. Ezek közül a bélyeges okfejtés számomra teljesen fölösleges és érdektelen volt, a receptekkel kapcsolatban szkeptikus maradtam: nagyon klassz lenne ez a vonal is, ha tényleg át tudnám érezni az adott helység miliőjét, hangulatát, ha tényleg elvarázsolna mindaz, amit Berge leírt. De erre sajnos ritkán került sor.
Óriási piros pont jár ellenben a hivatkozások miatt: nem csak a szerző által elemzett és használt irodalmi (és egyéb művészeti) alkotásokat sorolták fel minden blokk végén, hanem lehetőség szerint ezek magyar verzióját is feltüntették, így némelyik ország esetében a további nyomozás lehetősége is megnyílik előttünk. Ezek fényében még azt is elnéztem, hogy Emilio Salgari Sandokan-regényeit például konkrétan elspoilerezte a szerző – szerencsére ezeket úgysem adták ki magyarul, Bulgakov Batum című drámájáról pedig azt a benyomást kelti, hogy ez volt az író életének utolsó művészeti megmozdulása, pedig a Sztálin által rendelt mű mellékzönge volt az utolsó leheletig írt A Mester és Margarita mellett.

A végső verdikt: nagy ígéretek és meglepően felületes megvalósítás. Hozzá csomó-csomó bosszantó tényező: miért ilyen drága egy ennyire információszegény könyv? A kiadvány maga szép, de nem látványos – megjelenhetett volna hagyományos formában is, a bélyegek és a feleslegesen csili-vili adattáblák helyett egy-egy fotóval, puha borítóval, mondjuk a 3000–3500 Ft-os ársávban. A kulturális, kulináris kitekintés a legerősebb oldala, a szerző által egy-egy országhoz csatolt sztorik nem csak véleményesen izgalmasak és érdekesek, de megírva sincsenek túl jól. Félreértés ne essék: nem rossz, ami a kötetben van, de rettentően kevés – kevesebb, mint amit én szerettem volna kapni, ha már eltűnt országok nyomába szegődtem a norvég szerzővel.

>!
Cser, Budapest, 2018
232 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785387 · Fordította: Patat Bence
9 hozzászólás
Spaceman_Spiff IP>!
Bjørn Berge: Eltűnt országok nyomában

Ez a könyv pont az olyanoknak készült, mint én. Aki érdeklődik a történelem, különösen annak furcsa mellékvágányai iránt, de nincs energiája beleásnia magát több kötetes, hosszú és részletes történeti munkákba. Aki szereti, ha az apró érdekességek segítségével képet kaphat a nagyobb eseményekről, egy-egy időszak politikai, gazdasági, társadalmi vagy kulturális helyzetéről. Ráadásul ezt egy nagyon szép kiállítású kötetben kapjuk kézhez, amiben röviden szó esik minden ilyen országról 1840-től 1970-ig. Színes történetek, úti leírások, regényrészletek, versek, sőt, receptek, valamint maguk az apropót adó bélyegek segítenek abban, hogy jobban magunk elé képzeljük ezeket a ma már csak a történelemkönyvek lapjain létező országokat és lakóikat. Persze eleinte nem tűnhet izgalmasnak, hiszen egy olyan szigetről, ahol a két legérdekesebb dolog a fű és a sirályok, nem lehet izgalmasan mesélni. De aztán nagyon sok vicces, szomorú, meghökkentő, tragikus történet kerül elő, megtudjuk, milyen irodalmi hatása volt Tanger bűnös városának, mit csinált Rimbaud Afrikában, vagy hogy milyen gyerekesen tudtak viselkedni az országok, miközben egy déli-sarki szigetcsoportért vetélkedtek. És hát ott van az, amiért én nagyon szeretem tanulmányozni a történelem apró, marginálisnak tűnő mozzanatait: mert ezekben párolódnak le a nagy események, mint a világháborúk, a gyarmatosítás, a bolsevizmus vagy az USA külpolitikája. Izgalmas projekt ez a könyv, csak ajánlani tudom mindenkinek, aki hozzám hasonlóan szereti az ismeretlen történelmet és a térképeket.
http://ekultura.hu/olvasnivalo/ajanlok/cikk/2018-07-31+…

5 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!
Bjørn Berge: Eltűnt országok nyomában

A történelem iránt érdeklődők, a földrajz- és térképek megszállottjai, és a bélyeggyűjtők egyaránt élvezni fogják ezt a könyvet. Olyan bélyegeket láthatnak, amelyek nagy valószínűséggel sosem jöttek velük szembe, olyan országokat szemlélhetnek meg a térképen, amelyek már nem léteznek, és ezeknek a nem létező országoknak igencsak érdekes történelmük is volt.
A könyv tartalma kutatásokon, történészek feljegyzésein alapul, de a legfőbb és megdönthetetlen bizonyítéka a könyvben szereplő országoknak maguk a bélyegek, melyek konkrét bizonyítékai ezeknek az eltűnt országoknak.
Bővebben: https://konyvutca.blogspot.com/2018/09/bjorn-berge-eltu…

Bélabá>!
Bjørn Berge: Eltűnt országok nyomában

Kétségkívül érdekes vállalkozás nemlétező, megszűnt, illegitim országokról, földterületekről könyvet írni. A norvég szerző ezt némi kulturális kísérettel tette meg. Rengeteg irodalmi hivatkozás szerepel a műben, ezek zöme főleg beszámoló a korabeli viszonyokról. Jó néhány híres irodalmi mű is belekerült, zenék vagy filmek mellett. Nem az a kronologikus politikára kihegyezett munka, mint az Almanachok általános ország leírásai. Mivel az alkotó hobbija a filatélia, kvázi a saját gyűjteményét mutatta meg ezzel a körítéssel. Érdekes volt átnézni a fura sorsú helyek bélyegeit. Néhány „országról” hallottam már, de bőven akadt benne újdonság a számomra. Hasznos ismeretterjesztő és kultúrmisszió egyben az album kiállítású könyv. Kissé nehézkes volt olvasni a súlya és széles volta miatt, de egész jó ötlet a kinézete a benne szereplő tartalomhoz kötődve.
Történelem-, földrajz kedvelőknek érdekes, különleges élményt nyújtó olvasmány persze mások is művelődhetnek belőle. 4,5 csillag (4,5 pont), mert nekem hiányzott itt-ott a teljesebb háttér.

danlin>!
Bjørn Berge: Eltűnt országok nyomában

Nekem nagyon tetszett ez az ismeretterjesztő könyvecske. A szerző nagyon tájékozott és jó stílussal ír. Az ötlet maga is tetszett, hogy összegyűjtötte a különböző, ideiglenes létrehozott országokat és bemutatta rövid történetüket és bélyegüket, amik meglehetősen beszédesek. Színvonalas , tanulságos és szórakoztató kiadás.

egy_ember>!
Bjørn Berge: Eltűnt országok nyomában

Szeretem a bélyegeket, a térképeket és az „érdekes tény”-eket is. Szóval ez pont nekem készült…

Anton_Gorogyeckij P>!
Bjørn Berge: Eltűnt országok nyomában

Amikor először hallottam erről a könyvről, rögtön felcsillant a szemem, mert már a Paradox-játékok (Europa Universalis I-II, Victoria – An Empire Under the Sun, Hearts of Iron II) óta imádom a régebbi korokba való kalauzolást, ahol számtalan, ma már nem létező államalakulatot lehetett megismerni – és hát ez a könyv is ezt vetítette elő.
Most, hogy kiolvastam a könyvet, be kell vallanom, hogy nem olvastam el elég körültekintően a fülszöveget. Anélkül azt vártam, hogy ilyen wikipédia-szerűen, sok-sok már letűnt országról fogok kapni egy-egy rövid összefoglalást, ami ugyan wikipédia-szerű, de legalább egy kötetben van, nem kell keresgélnem utánuk. Visszatérve tehát a fülszövegre, meg aztán a bevezetésre, és összességében az egész könyvre, csalódnom kellett, mert csak részben kaptam azt, amit vártam, azaz esemény- és gazdaság-, társadalomtörténetet. Helyette sok, számomra abszolút érdektelen anekdotát, meg bélyegekkel kapcsolatos leírásokat, ami szintén hidegen hagy. Röviden: rohadtul untam! (Ez látszik abból is, milyen sokáig tartott elolvasnom.)
A két csillagot a szép kiadásért és a már említett – legalább részben teljesült – elvárásaimért kapja.

Mortii>!
Bjørn Berge: Eltűnt országok nyomában

Eléggé hivalkodó a cím, és nem árul zsákbamacskát!
A bevezetésben a szerző azonnal tudatosítja, hogy nem egy történelmi, gazdaságpolitikai, földrajzi összefoglaló könyv, bár azért szummázva természetesen ezek is ott vannak, és bár a bélyegekről szólna, azokról esik a legkevesebb szó az országonkénti 4 oldalakon.
A rövid történetek tartalmaznak anekdotákat, leírásokat más szerzőktől, kalandoroktól. Néhol receptek színesítik. Rengeteg a forrás megjelölés és ajánlott irodalom, film, hanganyag.
A szerkesztése tetszik a könyvnek, bár az album szerű formátuma elég kényelmetlen volt, főleg hogy nincs kispórolva belőle az anyag.
Ha valakit alap szinten érdekel a téma, mindenképpen ajánlott könyv, de a mélyebb búvárkodáshoz is kiváló kezdés.
Mellesleg, áttekintve az idei olvasmányaimat, azt hiszem messze ez volt a legjobb választás!

czenegabi>!
Bjørn Berge: Eltűnt országok nyomában

A könyv maga jó és érdekes. Én ugyan picit több konkrétat vártam tőle, de az is igaz, hogy nem történészi kutatómunkaként hirdeti önmagát.
Néhol van benne egy-két hiba: kedves szerző úr Garibaldi és a 100 katonája? Ejnye-bejnye. Ezerről beszélünk ugyebár. (Picit ugyan több de ez a helyes.)
A könyv végére le lehetett szűrni bizonyos törvényszerűségete arra vonatkozólag, hogy mikor is van lehetőség egy-egy új állam létrejöttére. Például a gyarmati státusz megszűnése vagy az oszd meg és uralkodj határozott alkalmazása. Ez utóbbinak a britek voltak a legszorgalmasabb alkalmazói.
Egyik legnagyobb érdeme a könyvnek, hogy kitér a legtöbb esetben a mai helyzetre is. Na meg van benne magyar bélyegkészítőről utalás. Ennek lehet érdemes lenne jobban utánajárni.
A könyvet a történelem és földrajz és a bélyeggyűjtőknek ajánlanám.


Népszerű idézetek

Bea_Könyvutca P>!

A történelem, ahogy maga az élet is, igen bonyolult dolog – sem az élet, sem a történelem nem azoknak való vállalkozás, akik egyszerűségre és következetességre vágynak.

6. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · történelem
Bélabá>!

A kriptából melankolikus vonószene hallatszott. A ciprusfákon madarak rázták szárnyaikat, rajzottak a szentjánosbogarak, és a hold megvilágította márványsírköveket. Vallomásokat tettünk a síroknak! Szerenádot adtunk a halottaknak!

60. oldal (Boyacá - Luis Maria Mora írása)

2 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

Elhelyezni magunkat a világban – számomra mindig is ez volt az élet értelme.

6. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Dag O. Hessen – Thomas Hylland Eriksen: A versengés paradoxonjai
Pénzes János: Szeretem e napsütötte földet
Tények tárháza
John Lewis Gaddis: A hidegháború
Jared Diamond: Háborúk, járványok, technikák
Jared Diamond: Összeomlás
Harsányi Zsolt – Hegedüs Lóránt (szerk.): A műveltség útja I-XV.
Karin Finan: Ásványok és kőzetek
Gábris Gyula – Marik Miklós – Szabó József: Csillagászati földrajz