Óriáslépések ​az orvostudományban 5 csillagozás

A gyógyítás hősei az ókortól napjainkig
Birtalan Győző: Óriáslépések az orvostudományban

Az ​emberiség legnemesebb harcáról szól ez a könyv: a betegségek, a halál elleni harcról. Ennek a több évezredes küzdelemnek az első csatáit még könnyűfegyverzetben vívta az ember: segítői mindössze a tapasztalatok s a gyógyfüvek voltak, majd – ahogy fokozatosan megismerte saját testét, szerveinek felépítését, működését – megalkotta egyre komolyabb fegyvereit is: műszereket, vizsgálati és sebészeti módszereket, gyógyszereket.
A neves orvostörténész gazdagon illusztrált kötete a gyógyítás hőseit mutatja be Hippokratésztól a himlővakcinálást bevezető Jennerig, Vesaliustól a pennicilint felfedező Flemingig. Találkozunk azokkal, akik mindent feláldoztak azért, hogy betegeiken segítsenek. Így a legnagyobb magyar orvossal, Semmelweis Ignáccal, aki a gyermekágyi láz leküzdésének szentelte életét, vagy azzal a fiatal kutatóval, aki katétert vezetett be a saját szívébe, hogy a szívkamra vérének összetételét megismerje. Ők igazi példaképek lehetnek. Mert nem a hiúság és a dicsvágy volt… (tovább)

>!
Móra, Budapest, 1989
174 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631163873

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

zsofi017>!
Birtalan Győző: Óriáslépések az orvostudományban

Birtalan Győző: Óriáslépések az orvostudományban A gyógyítás hősei az ókortól napjainkig

Nagyon jó könyv a maga nemében. Ilyen könnyed hangvétellel megírni egy ilyen összetett művet biztos nem lehetett könnyű. Nagyon jól kiemeli a legnagyobb teljesítményeket. Ráadásul 2 beadandóm megírásában is segített :))


Népszerű idézetek

Molnár_Sarolta>!

Az érdeklődés középpontjában elsősorban a nagy felfedezők személye áll. Mi a titkuk, honnan a tehetségük és az a szenvedélyes kíváncsiság, ami a még járatlan, rögös utakra tereli, kényszeríti őket? Honnan a kitartás, ami nehéz vállalkozásukhoz erőt ad? A velük foglalkozó kutatók egy része az öröklődő tényezőket említi. De a nyomozások eredménye meglehetősen ellentmondásos. A szülők és nagyszülők képessége, hajlama, foglalkozása olykor magyarázat a tehetséges gyermek indíttatására, máskor nem. Egy régi megállapítás szerint a nagy ember jellemének kialakulásában az édesanyja jelentősége a meghatározó.

Birtalan Győző: Óriáslépések az orvostudományban A gyógyítás hősei az ókortól napjainkig


Hasonló könyvek címkék alapján

Erdős Attila: Felvágós könyv
Harsányi Zsolt – Hegedüs Lóránt (szerk.): A műveltség útja I-XV.
Ádám György: A rejtőzködő elme
Berend Mihály: Genetikai ábécé
Bill Bryson: Majdnem minden rövid története
Siddhartha Mukherjee: A gén
Paul Strathern: Crick és Watson
Thomas Junker: A biológia története
Isaac Asimov: A biológia rövid története
Douwe Draaisma: Kizökkent elmék