Tanulmányok ​a mongol népi hiedelemvilágról 1 csillagozás

Birtalan Ágnes (szerk.): Tanulmányok a mongol népi hiedelemvilágról

A magyarságkutatás mindig is a legkiemelkedőbb célok közé tartozott, s kell is tartozzék tudományos életünkben. Ennek egyik legfontosabb összetevője a magyarság keleti kapcsolatainak tudományos igényű feltárása, a köztudatba való bejuttatása. Ez a kutatási irány nagy múltú, elevenen él ma is, s számos zsákutcája, buktatója lehet, s lesz is mindig, amíg újra és újra fellobbanó érzelmek szabják meg a kutatás lehetőségeit.
Számunkra az utat Ligeti Lajos és tanítványai iskolájának elvei mutatják, mely szerint az Ural vonalánál távolabbra tekintve, a belső-ázsiai népek között keresünk olyan párhuzamokat, melyek az egykori és mai magyarság megértéséhez kulcsot adnak.
Birtalan Ágnes

>!
Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1996
176 oldal · ISBN: 9631874044

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 6


Kiemelt értékelések

>!
ppayter
Birtalan Ágnes (szerk.): Tanulmányok a mongol népi hiedelemvilágról

Birtalan Ágnes: Az ojrátok és a darhatok
A tanulmánykötet alapjául szolgáló gyűjtések cél-népcsoportjainak rövid bemutatása. Napjainkban a darhatok között él a legelevenebben a sámánizmus.

Birtalan Ágnes: Obó hagyományok a mai Mongóliában
Belső-Ázsiában az utazók a legkorábbi idők óta láthatnak kő- vagy farakásokat, melyek szent helyeket jelölnek és általában a helyszellemeknek áldozhatnak az erre járók, illetve a helyiek bizonyos ünnepek során (bár ennél azért összetettebb a dolog…). Erről a jelenségről szól Birtalan Ágnes információgazdag tanulmánya; Belső-Ázsia, a természetvallások és ősvallások iránt érdeklődőknek szinte kötelező.

Birtalan Ágnes: Zahcsin viselkedési tabuk
Első olvasásra bonyolultnak tűnik a hagyománytisztelő zahcsin ember élete, jobban belegondolva viszont nálunk is akadnak bőven hasonló „íratlan szabályok”…

Birtalan Ágnes: Sámánok révülési eszköze, az ongon
Az ongon a (mongol) sámán legalapvetőbb kelléke: amulett, védőszellem, az ősök szelleme, a sámán szellemvilágbeli segítője a szertartás során. Az obókhoz hasonlóan összetett téma és részletes cikk.

Dzs. Coló: Egy tájegység földrajzi szókincséről
Dzs. Coló nagy mennyiségű természetföldrajzi népi elnevezést gyűjtött össze és ezeket elemzi. Inkább csak elvetemült mongolistáknak…

Hajnal László: Teveáldás, ráolvasás
Bár a mongolok legfontosabb állata értelemszerűen a ló, a tevének is kiemelt szerep jut a mindennapi életben éppúgy, mint a hagyományok terén. Gyakorlatibb szelleműek akár ki is próbálhatják: mongol és magyar nyelven is olvasható egy teljes teve-dalalga.

Sárközi Alice: Csillagjóslás, jövendölés
Különösebben nem érdekel az asztrológia, de aki ilyen kultúrkörben él(t), elég komolyan alkalmazkodnia kell(ett) a jelekhez

Sárközi Alice: Halottkultusz, őstisztelet
A többi belső-ázsiai néptől eltérően a mongolok nem állítottak szarvasos köveket vagy hasonló jelzéseket uralkodóik sírja fölé, többek között ezért sem találják Dzsingisz kán sírját. A hétköznapi halottakkal kapcsolatban is akad viszont bőven szokás, tabu, rituálé, talán a kötet legfontosabb tanulmánya.

O. Szambúdordzs: A vadászat hagyományos elemei
Mert nem úgy van az, hogy kimegyünk a pusztára vagy az erdőbe, aztán lelövünk mindent, ami finomnak tűnik: a vadászatnak is meg kell adni a módját. Vadászati formák, fegyverek, csapdák, állatok, előkészítő- és vadászat utáni szokások – mindennek megvan a maga szerepe.

Vinkovics Judit: Szülés-születés
A „családi boldogságtól” a születés utáni ünnepségekig és szertartásokig gyakorlatilag minden le van írva, amit tudni érdemes (etikai tilalmak a terhesség alatt, a születendő gyermek nemére vonatkozó jóslások, a szülő nő testhelyzete, a bölcsőbe helyezés szertartása, a csecsemő esztétikája, a gyermek ellátása, nevelése stb.), a kötet leghosszabb és legtöbb hivatkozással ellátott írása.

65 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
ppayter

A szülő nő testhelyzete

A halháknál guggoló helyzetben, két karjával a felfordított kosárra támaszkodva. A burjátoknál félig ülő helyzetben, az ágy szélén vagy a padlón guggolva, térdepelve. Az ágy mellé egy puha holmival letakart ládát is tettek, hogy az asszony a mellével neki tudjon támaszkodni. A Hövszgöl-vidéki darhatoknál a szülő nő egy botba kapaszkodva, térdeplő ülésben szült. A kalmüköknél az ágy szélén, egy karóba kapaszkodva, ülő testhelyzetben szültek. Ordoszban a szülő nő szétterpesztett lábbal ült a földön, míg a bába hónaljánál fogva hátulról támasztotta. A monguor asszony vízszintes testhelyzetben szült.

148-149. oldal - Szülés–születés

3 hozzászólás
>!
ppayter

A szent teveráolvasás itt következik

1. Tisztelet Buddhának
tisztelet a Tannak,
tisztelet a gyülekezetnek
Ez … láma tanítása a teve
szerencséjéért való szútra.
A fehér tundra-hattyú
érkeztekor, a havas
hegy havának
olvadásakor, a világos sárga
tevenőstény borjazásakor
az öröklétig
erényes nagy ráolvasást
adom elő xürüi.
(…)
2a.
(…)
A vadkacsa érkeztekor,
a tó jegének olvadásakor,
nagy teve szerencséjéért való szútrát
adom elő xürüi
(…)
2b.
(…)
A teve szerencséje a Szumeru hegyhez
hasonlóvá váljék xürüi xürüi
Az éghez hasonlóan
sokfelé terjedjen el,
xürüi xürüi
(…)
Az élet erős
legyen. A vagyon
sokasodjék.

3. Az életerő terjedjen szét.
Az elgondolt tett teljesedjék be.
A szenvedés, hiány tűnjön el.
A csapások szűnjenek meg.
A baj, a farkas, a tolvaj tűnjön el.
Sarad ma ka la

64-65. oldal - Teveáldás, ráolvasás

19 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lőrincz L. László: Nyaralj velünk az Altaj hegységben
H. Csojbalszan: A mongol népi forradalom történetének rövid vázlata
Lőrincz L. László: Nagyszakállú Kecskeapó
Lőrincz László: Mongólia története
Lőrincz L. László: Utazz velünk tevekaravánnal
John Man: Dzsingisz kán
Obrusánszky Borbála: Mongólia
Lőrincz L. László: Dzsingisz kán
Helmut Hoffmann: A tibeti műveltség kézikönyve
Birtalan Ágnes – Yamaji Masanori (szerk.): Orientalista Nap 2001