Időformák 2 csillagozás

A filmritmus játéka
Bíró Yvette: Időformák

"Nincs az időnek egyetlen istene. A mitológia szerint is Kronosz mellett kisebb és nagyobb istenfiak (és istennők) testesítették meg a változás és folytonosság, a gyorsaság és a mérték eszményeit. Az idő lassan építő és gyorsan pusztító hatalma csak egyike az ellentéteknek, amelyeknek alakot adtak.
E sokféleség ellenére mégis, „korunk a sebesség démonának adja magát” (Kundera), mely mindenek fölé hatalmasodó érték és bálvány lett. Ezért félő, hogy az ingerellátottság szédítő bőségében és iramában, hírvillanások szenvedélybetegének rabjaivá leszünk, akik türelmetlenül mindig többre vágynak.
Könyvemben, kedvenc filmjeink példáján, sietség és elkalandozás lehetőségeire figyelve, arra kívántam emlékeztetni, milyen elfeledett erényei vannak, a mai divatos rohanás-kényszerrel szemben a nyugalmas kifejezésnek. A tünékeny szépség mellett a tűnődés szépségének. Száguldani jó! Elidőzni is jó!"

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Könyvtár - Film Osiris

>!
Osiris, Budapest, 2005
246 oldal · ISBN: 9633897491

Kedvencelte 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 3


Népszerű idézetek

Fehér_Macska>!

A rendező figyelme szokatlanul nyugalmas. Háborítatlan. Nem mulasztana el egyetlen jelentéktelen mozzanatot sem a szereplők semmi-akcióiból, hiszen csakugyan a semmi áll előttünk a hosszas időben megtestesülve. Nincs mit befejezni, nincs mit véghezvinni. Így a kisebb megszakítások simán, zökkenőmentesen vezetnek a következő figura tevékenysége felé, Feliratok nevezik meg őket, amint feltűnnek, igyekeznek valahova – a könyvtárba, a fotólaboratóriumba vagy a tornaterembe –, és a kamera mindig tisztes távolságban, fáradhatatlanul halad velük. Mondhatni, párhuzamosan, mintegy azonos időben élnek.

14. oldal

Bíró Yvette: Időformák A filmritmus játéka


Hasonló könyvek címkék alapján

Walter Murch: Egyetlen szempillantás alatt
Király Jenő: Frivol múzsa I-II.
Kamarás István: Olvasatok
Király Jenő: A fantasztikus film formái
Bódy Gábor: Egybegyűjtött filmművészeti írások 1.
Király Jenő: A mai film szimbolikája
Szilágyi Gábor: A film fogalma
Balázs Béla: A látható ember / A film szelleme
Pethő Ágnes: Múzsák tükre
Marc Vernet: A hiány alakzatai