Forradalmak 4 csillagozás

Történetek három évszázad szabadságharcaiból
Bíró Szabolcs (szerk.): Forradalmak

„Nem ​érti ezt az a sok ember,
Mi áradt itt meg, mint a tenger?
Miért remegtek világrendek?
Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.
De most sokan kérdik: mi történt?
Ki tett itt csontból, húsból törvényt?
És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik –
Ők, akik örökségbe kapták –:
Ilyen nagy dolog a Szabadság?”

(Márai Sándor: Mennyből az angyal)

Tizenöt szerző tizenöt novellája hívja újabb időutazásra az olvasót a Historium Kiadó történelmi antológiasorozatának ötödik, lezáró kötetében. Ezúttal az elmúlt három évszázad halálra ítélt, vérbe fojtott magyar forradalmainak és szabadságharcainak pillanataiba kapunk tucatnyinál is több betekintést. Rákóczi, Kossuth, Nagy Imre; mind egy-egy eltaposott harcunk vezéralakjai ők, és valamilyen formában mind felbukkannak ebben a kötetben is – ám mellettük a Kisember, a Névtelen Katona, a rabláncát újból és újból lerázni igyekvő, sokadszor is talpára álló… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fiatal magyar prózaírók Historium

>!
Historium, Dunaszerdahely, 2016
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9788089649211
>!
Historium, Dunaszerdahely, 2015
178 oldal · ISBN: 9788089649181

Várólistára tette 6

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Bíró Szabolcs (szerk.): Forradalmak

Bíró Szabolcs (szerk.): Forradalmak Történetek három évszázad szabadságharcaiból

A történelem viharai megtépázták és felforgatták az egyszerű emberek életét. Az igazi hősök ők voltak.

http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/12/forradalmak.html

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Bíró Szabolcs (szerk.): Forradalmak

Bíró Szabolcs (szerk.): Forradalmak Történetek három évszázad szabadságharcaiból

Fiatal magyar prózaírók 5-ik novellás kötet: Forradalmak – Történetek három évszázad szabadságharcaiból.
Bíró Szabolcs Dunaszerdahely lánglelkű bajnoka megálmodta-e sorozatot, és most is remekül választotta ki az ara érdemes írásokat. Rákóczi szabadságharcától kezdve kíséri végig vérzivataros történelmünket, 300 év eseményei, harcai, árulásai mikor sajátjaink álltak át az ellenség, az elnyomok oldalára, de mindig akadtak olyanok akiket nem lehetett megvenni, megzsarolni inkább az életüket adták szegény,de jobb sorsot érdemelt országunkért. A hatalmasok ezt soha nem érhették meg, és soha nem is fogják..
Nehéz egyetlen egy írást is ki emelni, ritka az ilyen de most egytől egyig igen magas színvonalat képviseltek az írások.
Ha mégis ki kellene emelnem az én személyes kedvenceimet ami nehéz lesz én Oláh Tibor: Kuruc hattyúdal na itt kezdeném, Eger vára Habsburg sereg kint ahol a helyük, bent megmarad kevés védő, tábortűz mellett egy kis jó haza itóka elmesélik ki hol járt, ki alatt szolgált. Csata itt nincs csak beszélgetnek, a végén el énekelik az összes ismert kuruc nótát, ez a pár oldal, ütött először igazán szíven.
Gönczi Gergő : Fekete rózsák A Világosi fegyverletéttel után már csak egy helyen parázslik a szabadság lángja ,Komáromi vár egyik tisztje mindent feláldoz hazája érdekében, többet nem szeretnék erről írni el kell olvasni, ez is igen szívbe markoló lett.
Sárgai-Szabó Anna: Megtehetik 50-es években megkezdik a nem megfelelő személyek kitelepítését Budapestről valamelyik vidéki városba, mindentől megfosztva, bármi mondva csinált vétség miatt. Jó lehetett ha csak úgy beköltöztetnek bárkit is csak úgy hozzám, senki nem kérdezte meg , van –e hozzá kedvem. Mai fejel fel sem lehet fogni az eseményeket.
Ez a három rövid ki értékelés csak ízelítő mi is vár az olvasóra, szerintem kár ki hagyni, itt a bizonyíték hogy van bőven potencia a mai magyar írókba csak egy esélyt kell nekik adni. Remélem lesz még valaki aki lát fantáziát hasonló kötetek kiadásában, terjesztésében .

MaRo>!
Bíró Szabolcs (szerk.): Forradalmak

Bíró Szabolcs (szerk.): Forradalmak Történetek három évszázad szabadságharcaiból

A könyv mind a Rákóczi, mind a ’48-49-es valamint az ’56-os forradalmak történeteit magában foglalja.

Igazság szerint egész másra számítottam a könyvtől mert én a dicsőbb történetekre számítottam és inkább a konkrét eseményekre. Ehelyett kaptam egy olyan novelláskötetet ami a lakosság tapasztalatait és szemszögét mutatja be javarészt.
Ebből kifolyólag döntően azon időszakokat öleli fel mikor már a kezdeti sikereink után történt borzalmas elnyomás következett. A könyv inkább nyomott hangvételű a sok keserves sorsot és történetet olvasva.

Azonban egyik másik novella kifejezetten művészi és sokatmondó sokszor a keserűség ellenére is azt tudtam mondani, hogy igen, ez tetszett és a legtöbb esetben gond nélkül éltem át azokat a borzalmakat amiket az adott korban élők.

Szerintem kiváló válogatás és összességében örülök, hogy összefutottam vele, hiszen ezen eseményekről is ugyanúgy meg kell emlékeznünk mint másokról.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dubayné Bozsó Éva: Lepecsételt otthonok – megpecsételt sorsok
Ambrus Attila József (szerk.): Klasszikusok novellái a magyar szabadságharcról
Nyáry Krisztián: Fölébredett a föld
Hermann Róbert (szerk.): Görgei Artúr válogatott írásai
Ungváry Zsolt: Talpra, magyar!
Hermann Róbert (szerk.): 1848–1849
Honvéd album
Batthyány Lajos gróf
T. Aszódi Éva (szerk.): A magyar szabadságharc olvasókönyve
Kossuth Lajos: Fel mindnyájan a hon védelmére!