100 ​magyar baka 15 csillagozás

Történetek az első világháborúból
Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka

Egy háború, mely egy egész évszázadot határozott meg.
Egy háború, mely birodalmakat döntött romba.
Egy háború, amely megváltoztatta a világot.

Az első világháború több mint tizenötmillió ember halálát követelte. Ez a kötet, mely tizenkét fiatal író tizenkét történetét tartalmazza, az áldozatoknak állít emléket – éppen száz évvel az első nagy világégés kitörése után.

A 100 magyar baka a fronton küzdő katonákról, hősökről és áldozatokról éppúgy mesél, mint a hátországban maradottakról, vagy épp a történelem negatív szereplőiről. Tucatnyi hangon szól és még több húrt pendít meg, hogy emlékeztessen minket: akik életükkel és vérükkel fizettek a világ bűneiért, azokat sosem szabad elfeledni – emlékük örökké él.

A művek szerzői: F. Kosztyu Viola, Varga Csaba, Kiss Balázs

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Fiatal magyar prózaírók

>!
Historium, Dunaszerdahely, 2014
116 oldal · ISBN: 9788089649143
>!
Historium, Dunaszerdahely, 2014
172 oldal · puhatáblás · ISBN: 9788089649082

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

>!
Kek P
Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból

Sajnos nem tetszett. Azon töprengtem, hogy valószínűleg velem van a baj, mert végtelenül untatott ez a háborúsdi. Nem értem, miért gondolhattam azt, hogy engem ez egyáltalán érdekelni fog? Talán… talán csak azért, mert vannak kedvenc könyveim, amik háború idején játszódnak, sőt… meglepően sok. Akkor még sem az én elvárásomban volt a hiba, hanem pont a nem teljesülésében. Szóval, ez a novellás kötet elég közepes teljesítmény, számomra semmi maradandó élmény nem volt benne. A legjobban pont az tetszett, ami nem a háború miatt érdekes – izgalmas – elsősorban, hanem a civil életben extra súlyosnak minősülő bűntény miatt (a cinkotai tömeggyilkos esete: Háromszéki Nándor: Konzervált viszonyok), s pontosan azt feszegeti, hogy a gyilkosság hol extrém brutalitás, hol meg hőstett. A többi novella közül is inkább azok kerültek közelebb hozzám, amik nem a lövészárokban, csatamezőkön játszódnak, hanem a hátországban: egy pesti bérházban egy férjét hazaváró sokgyermekes fiatalasszony és egy rideg özvegy között, kinek egyetlen fia szintén katona, s kiknek egy reggel egyszerre hoz levelet a posta (Sárgai-Szabó Anna: Hamarosan hazajönnek); illetve a 2 unokáját az ellenség brutalitásától másképp nem, mint csak a gyilkosság-öngyilkosság által megőrizni-megmenteni vélő nagypapa (Fölkerné Kosztyu Viola: Pipafüst száll). Valahogy mindegyikből a mérhetetlen kiábrándultság árad, semmi borzalmon túlmutató remény. Lehangoló.

>!
robinson P
Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból

Igazán nagyon szép és színvonalas válogatás. Komolyan, kissé irigykedem, hogy nem lehetek benne…
Megható és megkapó érzések, egyszerű emberek érzései és történetei a háborúból.
Egy volt, ami nem tetszett, négy pedig kimondottan nagyon remek írás. Az utolsó kettő duplán 5 csillagosak.
Blogon részletesen.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/07/100-magyar-baka.html

>!
Noncs21
Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból

Elmondhatatlanul vártam, hogy végre a kezembe tarthassam a könyvet, és elolvashassam @KV írását. Amikor megkaptam tőle, aznap még ezer dolgom volt, ezért az utcán sétálva estem neki a könyvnek. Bevallom, először az ő írását olvastam el, de ennyi elfogultság talán belefér. Pont végeztem az olvasással, mire odaértem a nagynénimhez, akinek telefonáltam, hogy viszem megmutatni A Könyvet. Mikor odaértem, leültem, odaadtam a könyvet, de nem tudtam megszólalni.. Szerintem ez mindent elmond. :)
A többiek írása is nagyon tetszett, egyedül kettő olyan novella volt, ahol őszintén szólva kicsit unatkoztam, de azokra sem lehet egy rossz szavam se, mert azok is nagyon jól meg voltak írva, csak valahogy engem nem talált meg épp a hangulatuk.
Aki teheti, vegye meg, egyrészt, mert van benne molytól írás, másrészt mert magyar, harmadrészt pedig mert tényleg megéri elolvasni, valahogy több lesz tőle az ember. Pedig olyan kis pici könyvnek tűnik…

1 hozzászólás
>!
Delonix
Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból

Megannyi szomorú, megrázó történet. Egyik sem ugyanaz, mindegyik másról szól. A több szemszögből írt történetek kiegészítik egymást, testközelből tapasztalhatjuk meg a háború nehézségeit, viszontagságait. Akár a frontvonalon, az ütközet előtt, otthon maradva, senki sincs könnyű helyzetben. Keveset olvastam I. VH-s könyveket, így még inkább megrendített a valódiságával. Ilyenekről a tankönyvekben nem esik szó.
Érdekes megfigyelni, hogy a 3 írónő az otthon maradottakra fókuszál, több az érzelem, míg a fiúknál az erőszak a vér és a harc dominál.
Hiányoltam a boldog befejezéseket, de azután rájöttem, hogy nem lesz, hisz nem is volt.

Ugyanakkor örülök, hogy egy kicsit hozzátehettem a könyvhöz, még ha közvetetten is, és felhívtam a figyelmet egy kibontakozásban lévő ifjúnak, megmutatnia a tehetségét. :)

>!
AuSS
Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból

2 hónapja elvittem a munkahelyemre, hátha lesz időm olvasgatni, de nem jött össze.
Munkatársam ezzel szemben, amint fölfedezte el is olvasta. Nagyon tetszett neki, hosszasan elbeszélgettünk azokról a történetekről, miket már én is elolvastam, meg arról, milyen pályázat volt ezzel kapcsolatban, meg hogy én is írtam rá, de összecsaptam, nem kerültem be… igazából nem csodálom, hogy nem esett rám a választás, a novellák nagy része jobban tetszik, mint a sajátom.

Az értékelésemhez írtam már pár gondolatot jegyzetlapokra, (de azokat is a műhelyben hagytam), majd ha végeztem, egyben leírom ide, kiegészítem ezt.
Január elején azért sikerült befejeznem az olvasást.

A „Mesterlövész” ötletes/izgalmas, de egy kicsit a fizika törvényeit döntögeti (nekem nem tetszett).
A „Két hét az élet” című is remek, (egy családon belüli történet?). Nagyon szomorú + igazi mestermű.
„Hamarosan hazajönnek” – ide csak egy sírós smile-t jegyeztem fel, aki olvasta az tudja miért.
A „Vörös reggel” tetszik a legjobban – kicsit elvont, de nyomot hagy az emberben.
„A keleti front kopói” ezek a szörny-tank hasonlatok tetszenek, hősük pedig – a maga őrült módján – szerethető.
„Az utolsó huszárvágás” az ízes beszólások, és a huszárok hősies harca miatt szerettem ezt a novellát, de a párbeszédek kicsit rosszul voltak összerakva.
„Pipafüst száll” jól megrugdostam volna azt a hülye öregembert (még cselekedete befejezte előtt), ha egy betoppanó akármilyen katona vagyok.
„Konzervált viszonyok” egy jó kis krimit is kaptunk, ötletes, izgalmas. Le a kalappal!
„Galícia árnyai” Az első dolog amit kiemelnék, az a tájleírások gyönyörűsége! Az pedig, ahogy a férfi meséjéből lassan kibontakozik egy élet szomorú története, remekül van felépítve.
„Az utolsó őrség” olvasása közben szegény nagyapámra gondoltam, szerintem az ő fél éves őrsége is hosszú volt, de annak a kiskatonának a majd' 100 éve :o
(mondjuk azt nem értettem, a régi korok katonáit miért nem mentették fel, miután megszűntek a temetők, s miért volt minden népből egy katona őrségben).

Nagyon szerettem ezt a válogatást, néhol igaz volt pár furcsa párbeszéd, gyengébb leíró rész az alkotások némelyikében, de összesítésben a legtöbb pozitív benyomást keltett.
Jó, hogy létrejött ez a könyv, de azért kicsit jobb minőségben is kiadhatták volna. A kötés két széle kapásból megtört (elvált az előzéklapoktól) mikor kinyitottam.

2 hozzászólás
>!
Zakuro
Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból

Büszke vagyok rá, hogy a barátnőm története is benne van, és adott belőle egy dedikált példányt. Csak így tovább, Blanka! :)

>!
P_Misaly
Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból

Könnyen kézbe vehető kis könyvecske, zsebből bárhol előrántható; vonaton, villamoson, hajón, repülőn, akárhol. Ráadásul a borító is igencsak el lett találva, ami a megvásárlásnál nálam sokat nyomott a latban, hisz a szerzőket nem ismertem. Persze „beszerzésnél” a döntő érv mégiscsak az volt, hogy a Nagy Háborúról olvashatok magyar elbeszéléseket.
Ehhez képest picit csalódtam a tartalomban, mert a novellák könnyen olvashatók ugyan, de egy-két történetet leszámítva mindig maradt egy kis hiányérzetem. Vagy a történetnek nem volt igazi mélysége, vagy kiszámítható fordulatok követték egymást, illetve néhol ide-oda kapkodott a szerző. Kicsit olyan érzésem lett a könyv végére, hogy – az írások kb. fele alapján – igazából 15-20 éves korosztálynak kiírt pályázatra beérkezett pályaműveket olvastam. Ami persze ha így van, tök jó és önmagában is értékes dolog (nálam minimum +fél csillag lenne:)), főleg, ha az fel is lenne tüntetve a könyv ismertetőjében.
Mindenesetre örülök, hogy a 100. évfordulón megjelenhetett egy ilyen könyvecske, a legutolsó novella (Az utolsó őrség) pl. kifejezetten ötletes, maga a szitu is el van találva és jól visszaadja a katonalét nehézségeit, mentalitását.

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Kek P

Mekora háborút képes elviselni egy ember?

98. oldal, Fölkerné Kosztyu Viola: Pipafüst száll

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból

>!
robinson P

A fiatal baka hátrapillantott társai holttestére, és félni kezdett. Egyedül volt, ilyen még nem fordult elő frontszolgálata alatt. Távol minden segítő kéztől, híján minden bátorító szónak. A feleségére gondolt, szerette volna viszontlátni, megölelni.

23. oldal, Szőllősi-Kovács Péter: A mesterlövész

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból

>!
Lyanna P

Ez volt az egyetlen dolog, amit élvezett a háborúban. Ez tartotta benne a lelket, és ez adott értelmet az életnek.
A folyamat, mely során a teste leegyszerűsödik, és egy lüktető alkatrésszé válik, ami a csákányt mozgatja. Oda-vissza, oda-vissza. Lélek, gondolatok és cél nélkül. Nem látja a földdarabokat, amiket lehasít. Nem érzi a vájat undorító, izzadtságszagú levegőjét. Nem hallja a barátai köhögését, szitkait. Nincs idő, nincs tér.
Csak egy mély zúgást hall, mint mikor víz alá merül. A világ, az anyaméh szüntelen zúgását, ami nyugodtan és örökké visszhangzik a háttérben; akkor is, ha van ember, aki hallja, akkor is, ha nincs. Ez a hang mindent betölt és mindent elfeledtet. Olyan ez, mint a csillagok látványa, csak hang formájában: eltelít, mert tudjuk, hogy akkor is olyan lesz, ha mi már nem látjuk.

32. oldal, Zdenyák József: Vakondisten

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból

>!
Lyanna P

Elővett egy papírost a zsebéből. Egy levél volt, még augusztusból, kékes, kacifántos írás volt rajta, egy-két rászáradt könnycsepp tarkította. Ez a levél üzente meg neki, hogy fia született, ezt a levelet tartotta mindig a szíve fölött.

43. oldal, Csicsmann Blanka: Két hét az élet

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból

>!
Lyanna P

Az Ismeretlent nehéz megérinteni. Igazán akkor fogjuk, ha már itt lesz. Bekopogtat az ajtón, udvariasan köszön, majd kézen fogva kivezet az utcára. Mindent itt kell hagynunk. De mielőtt bekanyarodnánk az első sarkon, megállunk, és visszatekintünk…

52. oldal, Ódor Richárd: Vörös reggel

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból

>!
Kek P

     Nagypapa visszahúzta a megsárgult sötétítőt az ablakra, sóhajtott, szomorú szemei a sarokban kuporgó unokáira meredtek. Fáradtan leült az asztalhoz, majd lassan, kényelmesen rágyújtott gondosan megrakott, meggyfából és csontból készült pipájára. A pipadohányt mindig a legnagyobb becsben tartotta, alaposan megválogatva, hogy honnan szerzi be azt. A füst játékos formákat leírva szállt fel a plafonig, majd annak nekicsapódva semmivé lett, ahogy semmivé lesznek az emberek is egy pillanat alatt, ha eljön az ideje.
– Nagypapa, én mikor pipázhatok?
– Majd ha nagyobb leszel, Jankó.
– Nekem is lehet ilyen díszes pipám, mint amilyen a magáé, nagypapa?
– Amennyiben olyan szerencséd lesz, hogy összefutsz azzal a bosnyák bicskaárussal, aki ezt készítette, úgy igen. De lehet, hogy ő már nem is él…

97-98. oldal, Fölkerné Kosztyu Viola: Pipafüst száll

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból

Kapcsolódó szócikkek: pipa
>!
Kek P

Legszívesebben már írta is volna a levelet ifjú, szép feleségének, hogy Drága Zsuzskám! Remélem, levelem jó egészségben talál! Felőlem ne aggódj, ép és erős vagyok. Legyél büszke rám, ahogyan szegény édesanyám és édesapám is az lenne, ha még élne, hiszen előléptettek, és immáron őrvezető rangban szolgálom a magyar hazát…

14. oldal, Szőllősi- Kovács Péter: A mesterlövész

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból

>!
Kek P

Nagypapa felvette a kopott asztalról a levelet, és komor arccal ismét elolvasta: „A szerbek bevonultak az Osztrák-Magyar Monarchia területére. Kérem, apus, vigyázzon a gyermekekre, amíg elcsitul a háborús helyzet, Féltem őket, én nem vagyok képes egyedül megvédeni őket. Magánál talán nagyobb biztonságban vannak.lánya: Katalin.”

98. oldal, Fölkerné Kosztyu Viola: Pipafüst száll

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból

>!
robinson P

Hideg van. És még sötét. Otthon most alszanak… Mi már készülődünk.

51. oldal, Ódor Richárd: Vörös reggel

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból

>!
Kek P

Ferenc egykori bajtársa, valami tanárféle, akinek már a nevére sem emlékezett, mondogatta mindig, hogy valójában a Doberdó a leölt óriás holtteste a skandináv mesékből. És ők a férgek a holttesten: belefúrnak, felzabálják, aztán továbbállnak.

33. oldal, Zdenyák József: Vakondisten

Bíró Szabolcs (szerk.): 100 magyar baka Történetek az első világháborúból


Hasonló könyvek címkék alapján

Ezentúl lesz banán!
Kuncz Aladár: Fekete kolostor
Feiszt György – Jagadics Péter: Kőbe vésett emlékezet
Romsics Ignác: A Nagy Háború és az 1918–1919-es magyarországi forradalmak
Timrava: Hősök
Majoros Sándor: Az ellenség földje
Kőrössi P. József (szerk.): Két tűz között
Móricz Zsigmond: Égi madár
Hollósi Nikolett (szerk.): Híres háborús történetek
Bart István (szerk.): Pokolraszállás