Szent ​György testvérei (Anjouk 4.) 14 csillagozás

Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

1326. ​Anjou Károly úgy érzi, a három évvel korábbi tengermelléki hadjárattal lezártnak tekintheti a belháborúk korszakát, és fényes visegrádi udvarából nekifoghat egy erős birodalom felépítéséhez. Felesége már a második egészséges fiúgyermekkel ajándékozza meg, piacain végre értékálló, erős pénz cserél gazdát, Erdélyben és a Felvidéken egymás után tárják fel a zsíros ezüstbányákat, ő pedig a keresztény királyok közül elsőként saját, világi lovagrendet hoz létre, amely Szent György nevét viseli.
Ám ahogy negyedszázados uralkodása során újból és újból mindig, úgy ezúttal is felüti fejét a baj: Dalmáciában belháború tör ki, a Kőszegiek és a Babonicsok saját szakállukra nyugat felé settenkednek, Havasalföldön pedig Basarab vajda kezd sötét ténykedésbe, miután függetleníti magát a magyar királytól.
Visegrádon eközben egyre erősebbé és befolyásosabbá válik a Bátor Attila örökségét őrző Lackfi István, de ott van az udvarban az az ember is, akit túlontúl nyomasztanak a múlt… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
360 oldal · ISBN: 9789632937373
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632936581

Kedvencelte 1

Most olvassa 3

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

>!
robinson MP
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

Az Anjouk-sorozat a negyedik részéhez érkezett. Ahogy halad előre a regény és a sorozat egyre feszítettebb a hangulat. Ha elfogódott lennék, bocsánat, de szeretem ezt a sorozatot.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/11/szent-gyorgy-test…

>!
ZsúésKrisz_Olvas
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

„Szabolcs az előző három részt egy trilógiának szánta. A Szent György Lovagjai egy új trilógiának az első része. Egy korszak lezárult Bátor Atillával a harmadik rész végén. Nagyon kíváncsi voltam, hogy is fog folytatódni a történet. Maradt pár lezáratlan történeti szál, amire gondoltam majd a folytatásban fog Szabolcs visszatérni. Ehelyett a negyedik részben Lackfi István felemelkedésének történetét meséli el az író.”
További gondolataim itt olvashatod a könyvről:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/11/biro-szabolcs-anjou…

>!
Baráth_Zsuzsanna MP
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

Az a baj a hosszú regényciklusokkal, hogy eljön az idő, amikor búcsút kell vennünk a régi kedvenc szereplőktől, és mielőtt jön az új nemzedék, akit a szívünkbe zárhatunk, mindig van egy átmenet, amelyben látszólag nem történik semmi, holott éppen abban történik a következő felvonások megalapozása. Nos, a Szent György testvérei pontosan ez a kötet, és hiába került ugyanolyan magas színvonalon megírásra, mint az összes többi rész, egyszerűen nem tudott magával ragadni, mert nem volt olyan főhős, akinek tiszta szívből tudtam volna szurkolni. Viszont az utolsó oldalon volt egy akkora fordulat, hogy azonnal olvasnám a folytatást. Ismét csak fejet tudok hajtani Bíró Szabolcs hatalmas történelmi tudása, és egyre virtuózabb írástechnikája előtt, de a Bátorok nélkül az Anjouk – sorozat nem az igazi. A hős és bátor templomos lovagok ideje lejárt, az utódoké még nem érkezett el, az átmenet pedig távolról sem volt unalmas, a kalandokból most is jutott a szereplőknek jócskán, de az igazi szenvedély valahogy hiányzott a történetből. Történelemmániás énem ujjongott, hiszen az 1326-tól 1328-ig tartó időszaknak még sohasem írták meg ilyen átfogóan, szórakoztatóan, és érzékletesen a történetét, továbbá öröm volt látni, hogyan fejlődik az író kötetről kötetre, mégis maradt bennem egy kis hiányérzet. Nem tudok belekötni sem technikai, sem dramaturgiai hibába, egyszerűen az a problémám, hogy hiányoztak a Bátorok. Lackfi is érdekes karakter, de nálam sajnos nem tudta betölteni az a hiátust, amely Attila után támadt a sztoriban. Károly Róbert is hozta a szokásos formáját, a nagypolitikai kitekintés is remekül került bemutatásra, csatában sem volt hiány, a humort is jól adagolta a szerző, mégsem ez lesz a kedvenc kötetem a remélhetőleg minél hosszabb sorozatból (15 rész a terv, most tartunk a negyediknél, vagyis nem fogunk unatkozni a következő néhány évben). Jó volt, de az a bizonyos plusz hiányzott belőle.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/11/07/konyvkritika_b…

3 hozzászólás
>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

Már nagyon vártam Szabolcs Anjou-k sorozatának legújabb részét. Sokat kelet várni rá de most itt van és milyen jó hogy itt van . ahogy azt vártam most is hozta a tökéletest, nem volt üres járat végig izgalmas, érdekes, szórakoztató lett. Ha éppen nem volt csata akkor kaptam egy csomó plusz információt a korszakról, emberekről, politikáról. a regény végét nézve kicsit elborzaszt hogy mennyit is kell olvasni, jegyzetelni, kutatni egy ilyen regényhez én képtelen lennék rá, ezért nem is írok inkább csak olvasok.
Szabolcs jól le tudta zárni Bátor Attila trilógiáját gyorsan keményen, könyörtelenül. Ezek után a korában már megismert Lackfi István felemelkedését követhetjük végig aki szerintem nem marad el Attila mögött. igaz még nem kedveltem még meg annyira mint a nagy elődjét. Lackfi István pragmatikus tudja hogy mit akar és azt is tudja hogyan is lehet azt elérni. A család alapításról is egyénien gondolkodik, feleségnek aki gyereket szül annak kell a vastag comb vastag derék , cicázáshoz meg jó a csinos vékony szépség akivel a romantikát szigorúan nem otthon végzünk.
ha lehet azért egy hibát írnom nagyon rövid lett olyan 400 inkább 500 oldalt is el tudnék olvasni belőle hiszen túl jó lett ezért nem tudtam lerakni és gyorsan ki is végeztem .

>!
Könyveskuckó_reblog
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

Ezúttal is azt mondom, muszáj megnéznetek a videót belőle, a Daliás idők rajzfilmből és egy Bíró Szabolcs interjúból is vágtam bele érdekes részeket ;)
https://www.youtube.com/watch…

Végre elérkezett az idő, hogy az Anjouk 4. részéről is beszéljek nektek, ami kicsit váratott magára, mert mindenképp úgy szerettem volna nekiállni, amikor nem hajt a tatár, hiszen az Anjouk sorozat már a Non nobis Domine óta a kedvenc (történelmi) könyvsorozatom. A 15 kötetesre tervezett sorozat egyébként trilógiánként külön is értelmezhető lesz, úgyhogy extra érdekesség volt most az olvasóknak belevetniük magukat ebbe a 4. részbe, ami tehát egy új trilógia kezdete is, új főszereplőkkel.

Itt most megemlíteném, hogy kicsit nehéz volt felvennem a történetszálat, szóval legközelebb örülnék egy kicsit részletesebb emlékeztetőnek az elején, hogy hol is maradt abba az előző rész. Mivel a harmadik részt szinte pont egy éve olvastam, ezért voltak homályos részek, és töredelmesen bevallom, volt olyan mellékszereplő, akire nem igazán emlékeztem. Cserébe lapozhattam vissza a harmadik könyvben, hogy felidézzem, mi is történt akkor pontosan. Ezt leszámítva egyébként ismét mindennel elégedett voltam.
A főszereplőnk most már nem Bátor Vilmos és Attila, ebben a trilógiában most már a Lackfiak kapják meg a főszerepet. A fehér sárkányként, avagy kicsi bejként is emlegetett Lackfi Istvánt már megismerhettük az előző kötetekből, s most a legkisebb öccse, a kötet kezdetekor, azaz 1326-ban 14 éves Pál is főszereplővé avanzsál. Azért említhető némi párhuzam Bátor Vilmos – Lackfi István és Bátor Attila – Lackfi Pál karakterei között, mégis érdekes volt megismerni mélyebben ezeket az új szereplőket – s már előre sajnálom, ha a hetedik résznél majd ismét búcsút kell vennünk kedvenceinktől.

Ez a kötet egyébként 2 évet ölel fel, s mindazzal együtt, hogy ismét elég részletesen belemegyünk a kor politikájába, a hétköznapok életébe is bepillantást nyerhetünk. Mert hát azon kívül, hogy megalakul pl. a Szent György Lovagrend, elkísérjük első háborújába Kislackfit, azaz Palkót, megismerjük kicsit a többi fivért, és a kor házasodási szokásairól (és egy rémséges anyósról) is nyerhetünk némi információt. Mindezt a jól megszokott, néha kicsit korhű humorba vagy éppen véres jelenetekbe ágyazva. S persze kétségkívül muszáj megemlíteni, hogy szemtanúi lehetünk Anjou Károly első három (törvényes) fiának születésének, hiszen László, Lajos (a későbbi király) és András is tiszteletét teszi a lapokon. Persze, közben Károly fattyát, Kálmánt is szemmel követjük, és van egy olyan érzésem, bár lehet, hogy tévedek, hogy vele többször összefutunk még. Az első három rész nagy rajongói sem távoznak azonban „üres kézzel”, hiszen az utolsó lapokon végre találkozhatunk egyik régebbi imádottunkkal is. No, de kérem szépen, milyen szőrösszívű lovag is a mi írónk, hogy így magunkra hagy bennünket már megint egy ilyen lezárással? Kikérem magamnak az olvasók nevében is, nagyon nehéz így türtőztetni magunkat a következő részig.

Összességében egyébként örültem volna hosszabb terjedelemnek, még, ha egy monumentális sorozat darabjáról van is szó, de egyébként hozta a kívánt stílust, nem csalódtam benne, de remélem, a következő rész még terjedelmesebb lesz!

Pontozás:
Egyedi besorolásom: 6. Kedvencek között – továbbra is
Karakterek: 9,5/10 – Hiányoltam a régieket, és nekem egyelőre még furcsa az újakat megszokni, de idővel biztos jobban a szívemhez nőnek.
Borító: 9/10 – Végre illik az első kettőhöz a harmadik kakukktojásos után.
Kinek ajánlom: A sorozat többi részének olvasóinak, egyébként pedig a történelmi könyvek szerelmeseinek.
+ pont: Mert szépen folytatja az előző kötetek ívét.
– pont: Örültem volna egy részletesebb emlékeztetőnek az előző részekről, hogy hogy is hagytuk félbe a szálat, illetve a mostani főszereplőink (a Lackfiék) kezét hol engedtük el az előző kötetekben. Kicsit nehéz ennyi kihagyás után megint belelendülni a sorozatba.

>!
Ariadne
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

A Non nobis Domine óta megpecsételődött a sorsom, azonnal megszerettem Bíró Szabolcs stílusát. Úgy tudja elmesélni a történelmi eseményeket, mintha tegnap történtek volna.
Szerettem a tájleírásokat, és ahogy az akkori élet megjelenik a lapokon. A karakterek között könnyen találhatunk olyat, akivel szimpatizálhatunk, és aki a szívünkhöz közel kerülhet, legyen fő vagy akár mellékszereplő. Jellemábrázolásuk megnyerő, a karakterek szinte kilépnek a lapokról.
Harcok, árulások, belviszályok, vívódások és lelki tusák szövik keresztül a történetet, ám ezeken kívül ott a romantika, a szerelem, a család, a barátság, a bajtársiasság és a hazaszeretet is. Megannyi érzés és gondolat egy könyvben.

Bővebben:
http://ariadneolvasmanyai.blogspot.hu/2017/12/biro-szab…

>!
Hiranneth
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

Hű. Eddig is nagyon vártam a sorozat új részeit, és azt hiszem ez továbbra is így marad.
Jó pár ismerős szereplőt tudunk itt is soron követni, és kapunk néhány újat is. Még nem teljesen tiszta, ebben a ciklusban kit fogok leginkább szeretni, de már van egy-két jelölt. (Aztán amilyen mákom van, már megint ők halnak meg…). Mindenesetre a vége után igencsak kíváncsi lettem arra, mi fog még itt kisülni.

>!
Lalauda
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

Nagyon kíváncsi voltam már erre a könyvre. Egyrészt mert nagyon szerettem az előző részeket, másrészt pedig mert érdekelt hogy is lesz külön trilógia, de egy sorozat.
Az elsőhöz annyit mondhatok, hogy ezt is ugyan úgy szerettem. A másodikhoz pedig annyit, hogy tökéletesen érezhető az is, ahogy elkülönül a többitől és az is, hogy ez még mindig ugyanaz a történet.
A régi szereplők közül volt, aki még nem – vagy csak alig – került képbe, de gondolom róluk majd többet hallunk a következő részekben. Egy kicsit azért érezhető volt, hogy ez egy átvezetés, sok új dolog megalapozása, de ez szerintem nem volt le semmit a történetből vagy az élvezhetőségből. Volt izgalom, csata, politika, házasság – szóval sok minden történt. A vége pedig: már nagyon vártam erre! Csak az a baj, hogy nem tudom még egy darabig olvasni a folytatást.

>!
GedyPapa
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

Bíró Szabolcs igazán zseniálisat alkotott megint, amiben csak egyetlen kivetnivaló van és ez az, hogy rövid. Bár ha 800 oldalas lenne egy kötet az is rövid lenne, hiszen letehetetlen és sodor magával. Olyan típusú alkotás, aminél igaz az, hogy „na még egy fejezet” és nem tudod letenni addig, amíg be nem fejezed.
Érződik rajta, hogy ez egy új trilógia kezdete a megszokott Bátor Attila és családja szál a háttérbe szorul, de a „helyette” megkapott Laczkfi történetszál mindenkit kárpótol, mert izgalomdús és nagyon részletgazdag.
Akinek tetszett az első három annak csak ajánlani tudom ezt is!
http://kulturpiheno.blog.hu/2018/01/11/biro_szabolcs_sz…


Népszerű idézetek

>!
robinson MP

A levegőben édes levendulaillat szállt, s ez a tavasz végi miliő azt a hazug benyomást keltette, hogy az élet könnyű és gondtalan.

6 hozzászólás
>!
robinson MP

Aznap végre nem csörögtek fegyverek, nem ivott vért a mohó föld, nem hullottak el túl fiatalon túl sokan. Aznap mulattak, méghozzá úgy, ahogy csak a magyarok és Anjou Károly tudtak mulatni: az öröm az égig ért.

>!
robinson MP

A rosszullét helyét hirtelen valami egészen más érzés vette át: az éktelen haragé.

>!
robinson MP

– Ha az ördög a fülünkbe suttog, akkor még a legszilárdabb talajon is képesek vagyunk meginogni.

>!
robinson MP

– Mostantól új életet kezdünk, fiam: valóban hű emberei leszünk Anjou Károlynak. Nincs több kétség, nincs több őrlődés.

>!
robinson MP

Ő ugyanis Lackfi volt – a Lackfiak pedig tudták, hogy álszerénységgel nem lehet előbbre jutni. Amúgy is: ami jár, az jár!

>!
Lyanna P

A késő délelőtti napsütés üde fénnyel ragyogta be a királyi palota egymásba nyíló udvarait. A gyümölcsös lombjai lágy szellőtől susogtak, a konyhakertben időnként lustán rezzentek meg a gyógy- és fűszernövények, sóvárgón nyújtózva az ég felé. A levegőben édes levendulaillat szállt, s ez a tavasz végi miliő azt a hazug benyomást keltette, hogy az élet könnyű és gondtalan.

122. oldal, 5. fejezet

>!
Lyanna P

Anjou Károly aznap, mint általában, már virradat után ébren volt, és tettre készen lépett ki hálóterme ajtaján. A kora reggeli misét, amit a hívek éhgyomorral voltak kötelesek végigülni, ezúttal is kihagyta. Ezt a szokását nem csak a papok nézték ferde szemmel, hiszen a felettébb vallásos Erzsébet királynét is érzékenyen érintette férje meglehetősen laza kapcsolata az egyházzal. Márpedig Károlyra, akinek vallási buzgalma rég megrendült, nem lehetett hatni: túl sokszor látta, miként él vissza hatalmával a római kúria, s bizonyos egyházi személyek hogyan lépik át saját jogkörüket, a szigorú előírások megszegéséről nem is beszélve.

123. oldal

>!
Lyanna P

Hertul mindamellett kivételes miniátornak bizonyult: képeiről visszaköszöntek a klasszikus olasz iskola stílusjegyei, de ezeket egyedi megoldásaival, csakis reá jellemző apróságokkal tette eredetivé.

207. oldal, 3. fejezet


Hasonló könyvek címkék alapján

Kazuo Ishiguro: Az eltemetett óriás
Hunyady József: Hollós vitéz
Mary Pope Osborne: Lovagok között
Artúr Király halála
Mark Twain: Egy jenki Arthur király udvarában
Catherine Archer: A Sárkány vére
Jósika Miklós: A csehek Magyarországon
On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Malcolm J. Hunt: Kígyószív
Vadász Szilárd: Bajvívók