Szent ​György testvérei (Anjouk 4.) 72 csillagozás

Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

1326. ​Anjou Károly úgy érzi, a három évvel korábbi tengermelléki hadjárattal lezártnak tekintheti a belháborúk korszakát, és fényes visegrádi udvarából nekifoghat egy erős birodalom felépítéséhez. Felesége már a második egészséges fiúgyermekkel ajándékozza meg, piacain végre értékálló, erős pénz cserél gazdát, Erdélyben és a Felvidéken egymás után tárják fel a zsíros ezüstbányákat, ő pedig a keresztény királyok közül elsőként saját, világi lovagrendet hoz létre, amely Szent György nevét viseli.
Ám ahogy negyedszázados uralkodása során újból és újból mindig, úgy ezúttal is felüti fejét a baj: Dalmáciában belháború tör ki, a Kőszegiek és a Babonicsok saját szakállukra nyugat felé settenkednek, Havasalföldön pedig Basarab vajda kezd sötét ténykedésbe, miután függetleníti magát a magyar királytól.
Visegrádon eközben egyre erősebbé és befolyásosabbá válik a Bátor Attila örökségét őrző Lackfi István, de ott van az udvarban az az ember is, akit túlontúl nyomasztanak a múlt… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2017
320 oldal · ISBN: 9789632937373
>!
Athenaeum, Budapest, 2017
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632936581

Kedvencelte 8

Most olvassa 3

Várólistára tette 27

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

ZsúésKrisz_Olvas>!
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

„Szabolcs az előző három részt egy trilógiának szánta. A Szent György Lovagjai egy új trilógiának az első része. Egy korszak lezárult Bátor Atillával a harmadik rész végén. Nagyon kíváncsi voltam, hogy is fog folytatódni a történet. Maradt pár lezáratlan történeti szál, amire gondoltam majd a folytatásban fog Szabolcs visszatérni. Ehelyett a negyedik részben Lackfi István felemelkedésének történetét meséli el az író.”
További gondolataim itt olvashatod a könyvről:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/11/biro-szabolcs-anjou…

robinson P>!
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

Az Anjouk-sorozat a negyedik részéhez érkezett. Ahogy halad előre a regény és a sorozat egyre feszítettebb a hangulat. Ha elfogódott lennék, bocsánat, de szeretem ezt a sorozatot.

https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/11/szent-gyorgy-test…

jehuka P>!
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

A sorozat előző részével Bátor Attila bosszútrilógiája lezárult, és kezdetét veszi egy új történet, ami persze szervesen kapcsolódik az előzményekhez. A főhős most Lackfi István, Magyarország fehér sárkánya, a kiváló katona és hadvezér, akivel már korábban is találkozhattunk. Személy szerint örültem ennek a fejleménynek spoiler hiszen így az egész történet ideje alatt a tűzvonalban maradhattunk. A cselekmény továbbra is mozgalmas, izgalmas, főleg az országos szintű politika sodrásában folynak az események, most kevesebb a fiktív, személyes szál. Akinek tetszettek a sorozat korábbi kötetei, most sem fog csalódni. Legfeljebb amiatt, hogy az ember rendesen bele sem merülhetett igazán az olvasásba, alig kezdődött el, már véget is ért a regény. A lezárás pedig olyan, hogy az ember rögtön nyúl a polcra a következő részért.

3 hozzászólás
Qedrák MP>!
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

Bíró Szabolcs alighanem magyar nyelven a legautentikusabb szerző a középkorban játszódó történelmi regények írói közül. Az irodalomjegyzéket böngészve nem nagyon találkoztam olyan tétellel, amelynek láttán felállt volna a hátamon a szőr, bár kétségtelen, hogy lett volna még ötletem a kiegészítésekre. Ezek azonban amúgy nem hiányoztak. Ha az eszközökről, az ételekről vagy a fegyverekről van szó, kevesen érnek a szerző nyomába, pedig az ezekről szóló leírások nélkülözik a fantasykre jellemző grandiózusságot vagy a patriótább regényeket átható múltszépítést is. Ott pedig, ahol a jelenlegi tudásunk nem alkalmas arra, hogy pontos válaszokat adjunk, nem ver hidat az információmorzsák közé, hanem elfedi a hiányosságokat. Ez igazából egy elég sajátos módszer, de nem éreztem egyetlen pillanatig sem, hogy zavarna. Az is egy mókás apróságnak számít a szememben, hogy miként dolgozta fel ugyanazt a tatár betörést, amit a korábban általam olvasott Csikász Lajos megírt.

Rengeteget dicsértem már a sorozatot a korábbi értékelésekben is, de azt hiszem itt az ideje, hogy az elmúlt három kötetben magamban félretett kérdőjeleket leírjam, avagy a dicséretek után azért a kritikának is helyet kell szorítani.

Bevallom, hogy az egyik kérdőjel bennem a könyv méretére vonatkozik. Tudom, hogy ronda dolog ilyet leírni, és alapvetően egy művet, még ha nem szépirodalmi alkotásról van szó, nem kilóra szokás mérni, de nem ez az első alkalom, hogy egy kicsit csalódottan teszem le a kötetet. Az a benyomás marad meg bennem, hogy ha ezt a könyvet választanám vásárlásaim célpontjául, akkor fél könyvet kapnék egy áráért. Ez az érzés pedig visszatart, pedig ami nagyon tetszett könyvtárból kihozva, azt gyakran megveszem. Az asztalomon olvasásra váró történelmi regények szinte mindegyike legyűri ezen a téren a sorozat darabjait.

A másik kritika, amit nehéz lenne elhallgatni, az az, hogy kissé darabos a történet. Időnként kiemelnek egy-egy személyt, (pl. Kálmánnak, Károly fattyát), hogy utána másfél kötetre eltűnjön a szemünk elől anélkül, hogy kapcsolódna a fő szálakhoz. Vagy, hogy említsek egy másik példát: Erzsébet királynét láttuk tettre készen cselekedni a saját és a férje érdekében az előző trilógiában, ebben a könyvben viszont szinte meg sem jelenik Károly mellett. Szerintem a történet mérete elbírt volna még olyan jeleneteket, amelyek az „elhagyott” karakterek útját követik, és itt nem a nyilvánvalóan dramaturgiai célokkal az utolsó lapokon elővett szereplőre gondolok.

Mindezek a hiányosságok persze nem fognak megakadályozni abban, hogy könyvtárba szaladjak a folytatásokért is.

2 hozzászólás
Papírra_vetett_gondolataim>!
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

Elég gyorsan sikerült elolvasnom ezt a kötet is, aminek legfőbb oka, hogy nagyon könnyen olvasható, izgalmas és végig fenntartja az érdeklődésemet. Szerintem ez a titka Bíró Szabolcs könyveinek. A történet bemászik az ember bőre alá, nem hagyja nyugodni és szegény olvasó kénytelen végig olvasni minél hamarabb a kötetet, mert annyira kíváncsi a folytatásra. Ez érvényes a köteten belül és persze a történet végére is, ami megint egy olyan befejezés lett, hogy azonnal elkezdtem folytatni az ötödik részt. Ezért szeretem én ezeket a könyveket, egyszerűen zseniális amit Bíró Szabolcs csinál az olvasóval.

Ne lepődjön meg senki, ezt a kötetet is imádtam. Kezdem úgy érezni, hogy Bíró Szabolcs nem tud rosszat írni. Nagyon örülök annak, hogy ebben az évben elkezdtem olvasni az Anjouk sorozatot, mert nagyon sokat adott nekem. Biztos vagyok benne, hogy ha ezt a sorozatot végig olvastam, akkor is olvasni fogok még valamit Bíró Szabolcstól. Engem egyszerűen megnyert magának ez az író. Ő az, aki megszeretette velem a komolyabb történelmi regényeket, és én ezért nagyon hálás vagyok neki.

https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2019/07/i…

Baráth_Zsuzsanna P>!
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

Az a baj a hosszú regényciklusokkal, hogy eljön az idő, amikor búcsút kell vennünk a régi kedvenc szereplőktől, és mielőtt jön az új nemzedék, akit a szívünkbe zárhatunk, mindig van egy átmenet, amelyben látszólag nem történik semmi, holott éppen abban történik a következő felvonások megalapozása. Nos, a Szent György testvérei pontosan ez a kötet, és hiába került ugyanolyan magas színvonalon megírásra, mint az összes többi rész, egyszerűen nem tudott magával ragadni, mert nem volt olyan főhős, akinek tiszta szívből tudtam volna szurkolni. Viszont az utolsó oldalon volt egy akkora fordulat, hogy azonnal olvasnám a folytatást. Ismét csak fejet tudok hajtani Bíró Szabolcs hatalmas történelmi tudása, és egyre virtuózabb írástechnikája előtt, de a Bátorok nélkül az Anjouk – sorozat nem az igazi. A hős és bátor templomos lovagok ideje lejárt, az utódoké még nem érkezett el, az átmenet pedig távolról sem volt unalmas, a kalandokból most is jutott a szereplőknek jócskán, de az igazi szenvedély valahogy hiányzott a történetből. Történelemmániás énem ujjongott, hiszen az 1326-tól 1328-ig tartó időszaknak még sohasem írták meg ilyen átfogóan, szórakoztatóan, és érzékletesen a történetét, továbbá öröm volt látni, hogyan fejlődik az író kötetről kötetre, mégis maradt bennem egy kis hiányérzet. Nem tudok belekötni sem technikai, sem dramaturgiai hibába, egyszerűen az a problémám, hogy hiányoztak a Bátorok. Lackfi is érdekes karakter, de nálam sajnos nem tudta betölteni az a hiátust, amely Attila után támadt a sztoriban. Károly Róbert is hozta a szokásos formáját, a nagypolitikai kitekintés is remekül került bemutatásra, csatában sem volt hiány, a humort is jól adagolta a szerző, mégsem ez lesz a kedvenc kötetem a remélhetőleg minél hosszabb sorozatból (15 rész a terv, most tartunk a negyediknél, vagyis nem fogunk unatkozni a következő néhány évben). Jó volt, de az a bizonyos plusz hiányzott belőle.
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/11/07/konyvkritika_b…

3 hozzászólás
Roszka>!
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

Folytatódik Anjou Károly története, megszületnek az örökösei, az ország gazdagodik, viszonylag békében él. A könyv feléig-harmadáig. Bátori Attila története az előző részben lezárult, itt jó barátja, Laczkfi István életét, a ranglétrán való haladását , családi történéseit olvashatjuk. No meg persze a király/királyság és Magyarország történetét. Sodró, lendületes, igazán olvasmányos, de ezt kezdem megszokni Szabolcstól! És nagyon tetszik!

Habók P>!
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

Egyik kedvenc regényhősöm, Bátor Attila itt már csak emlék, emlegeti a király, a jóbarát Lackfi István, Péter, a hű fegyvernök és a cselédek. De az élet megy tovább, most már Lackfi a főhős (kicsit kevésbé kedvelem, bár valószínűleg nem sokáig…), ő csatázik, ő házasodik, ő nevelgeti testvéreit, és magas posztról álmodozik. spoiler Nagyon élveztem a regényt, csak kár, hogy rövid, nagyon rövid. És várom a következőt, mert azért hiányolok az előző részekből néhány szereplőt, (pl. az ikreket), hátha ők előkerülnek.

gizad>!
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

Úgy érzem, ez a kötet átvezetés lett a két trilógia közt, annak minden hátrányával együtt. Látszólag nem sok minden történik, és ezúttal tényleg hátrány, hogy rövid. A 320 oldal normál szerkesztésben talán ha százat kitesz. A rövidsége ott is hátrány, hogy csak felületesen érint bizonyos cselekményeket, témákat, szinte vázlatszerű az egész, majdnem mint egy kivonatolt történelem könyv. Emiatt egy kicsit száraz volt. Szívesen olvastam volna bővebben egy-egy eseményt, csatát. Egyes szereplőket egy-egy rövid fejezet erejéig érint, aztán eltűnik a süllyesztőben. A lezárás pedig a jól ismert trükk: bevet egy olyan várt eseményt, aminek a kibontakozását már a következő kötetre hagyja. Nem volt rossz, de nem üti meg a megszokott szintet.

Linszyy P>!
Bíró Szabolcs: Szent György testvérei

Ez a rész is izgalmas volt. A történet ott folytatódott, ahol az előző befejeződött, így nem éreztem, hogy új trilógiába fognék, mégis megváltozott a történet iránya. Gyorsabban léptettünk végig az éveken, de ez egyáltalán nem volt zavaró. Ez a rész rövidebb volt, mint a többi, így kevesebb dolog fért bele, de nem igazán bántam, mert az ötödik könyv mindegyiknél hosszabbra sikerült. A régi kedves karakterek majdnem mindegyike megmaradt, és a legvégén újra visszatértünk a Bátor-szálhoz is. Ettől csak még jobban érdekelt a folytatás, ami inkább tűnik nekem egy új kezdetnek. De majd meglátjuk. :)
https://youtu.be/lX-JEinZFQI
Részletes véleményem: https://www.youtube.com/watch…


Népszerű idézetek

robinson P>!

A levegőben édes levendulaillat szállt, s ez a tavasz végi miliő azt a hazug benyomást keltette, hogy az élet könnyű és gondtalan.

6 hozzászólás
robinson P>!

Aznap végre nem csörögtek fegyverek, nem ivott vért a mohó föld, nem hullottak el túl fiatalon túl sokan. Aznap mulattak, méghozzá úgy, ahogy csak a magyarok és Anjou Károly tudtak mulatni: az öröm az égig ért.

robinson P>!

A rosszullét helyét hirtelen valami egészen más érzés vette át: az éktelen haragé.

robinson P>!

– Mostantól új életet kezdünk, fiam: valóban hű emberei leszünk Anjou Károlynak. Nincs több kétség, nincs több őrlődés.

robinson P>!

– Ha az ördög a fülünkbe suttog, akkor még a legszilárdabb talajon is képesek vagyunk meginogni.

gizad>!

Megvédeném az otthonomat. Úgy megdöböcskölném őket, hogy bizonyosan megcsámborodnának. Kivacskolnám a szuszt mindegyikből, s még búcsúzóul kapnának egy kalafintát.

168. oldal

2 hozzászólás
robinson P>!

Ő ugyanis Lackfi volt – a Lackfiak pedig tudták, hogy álszerénységgel nem lehet előbbre jutni. Amúgy is: ami jár, az jár!

Aurelia>!

– Zavaros dolog a politika, öcsém – ásított a férfi. – Károly szeret jóban lenni a szomszédaival, ami valóban nem rossz dolog. János király országa bővelkedik az arany- és ezüstbányákban, csakúgy, mint a mi szép hazánk. Az sem elhanyagolható gondolat, hogy komoly katonai szövetséges lehet. A Habsburg hercegek meg igaz, hogy rokonai Károly őfelségének, de nem mások civakodó szószegőknél. Magyar nemeseket bírnak árulásra, továbbra is megszállás alatt tartják Pozsonyt és a Muraközt, s leginkább csak kérni meg ígérgetni lehet képesek, ennyiből áll a tudományuk. Ha engem kérdezel, inkább cimborálok ezer sörvedelő cseh anyaszomorítóval, mint akár egyetlen Habsburg bájgúnárral. Erről ennyit, a többi már tényleg nem rajtunk múlik.

199. oldal

Lyanna P>!

Anjou Károly aznap, mint általában, már virradat után ébren volt, és tettre készen lépett ki hálóterme ajtaján. A kora reggeli misét, amit a hívek éhgyomorral voltak kötelesek végigülni, ezúttal is kihagyta. Ezt a szokását nem csak a papok nézték ferde szemmel, hiszen a felettébb vallásos Erzsébet királynét is érzékenyen érintette férje meglehetősen laza kapcsolata az egyházzal. Márpedig Károlyra, akinek vallási buzgalma rég megrendült, nem lehetett hatni: túl sokszor látta, miként él vissza hatalmával a római kúria, s bizonyos egyházi személyek hogyan lépik át saját jogkörüket, a szigorú előírások megszegéséről nem is beszélve.

123. oldal

Lyanna P>!

Hertul mindamellett kivételes miniátornak bizonyult: képeiről visszaköszöntek a klasszikus olasz iskola stílusjegyei, de ezeket egyedi megoldásaival, csakis reá jellemző apróságokkal tette eredetivé.

207. oldal, 3. fejezet


A sorozat következő kötete

Anjouk sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ken Follett: Az idők végezetéig
Nemere István: Királyi páncélban
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.
Benkő László: Sosemvolt pogányok
Benkő László: Ármány hálójában
Benkő László: Dzsingisz szürke szolgálója
Gál Dorina: Aranyszív
Rebecca Gablé: Fortuna mosolya
Robin LaFevers: Sötét diadal
Elizabeth Chadwick: A legnagyobb lovag