Sub ​Rosa (Praga Caput Regni 1.) 142 csillagozás

Bíró Szabolcs: Sub Rosa Bíró Szabolcs: Sub Rosa Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Prága, ​az Arany Város – Európa legszebb történelmi helyszíneinek egyike. A város, amely a huszonegyedik század első éveiben még mindig képes fenségesen és művészien gyönyörűnek mutatni magát, és ahova még mindig sokan érkeznek szerelmet vallani, megszületni vagy épp meghalni. Egy varázslatos város, amelynek kusza labirintusában különös emberek kutatják a történelem örök rejtélyeit…

Ferenczy László antikvárius egy átlagosnak tűnő napon különös megrendelést kap: egy kis cetlit hagynak az asztalán, rajta egy telefonszámmal és a Sub Rosa felirattal. A férfi egyre nyugtalanabbul próbálja megtalálni az ismeretlen könyvet, de lassan rá kell döbbennie, hogy az vagy nem létezik, vagy csak valakik nem akarják, hogy létezzen.

A rejtély megoldásának érdekében Lászlónak nem csak az Arany Várost, de Európa legrégibb történelmi helyszíneit is be kell járnia, miközben furcsa titkok és még furcsább emberek tűnnek fel a múlt kiismerhetetlen ködéből, és mindnyájan egyet akarnak: a… (tovább)

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544458
>!
Historium, Dunaszerdahely, 2011
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788097077808
>!
Median, Pozsony, 2010
304 oldal · ISBN: 9788089459094

Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 63

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

>!
sophie P
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

    Az előszóban a szerző gondosan elmagyarázza, hogy a kötet, amit a kezünkben tartunk, egy kedves mese, már-már a manapság oly divatos történelmi kalandregények paródiája. A könyvek és Prága imádata.
    Ilyen szemmel nézve abszolút rendben van a dolog: vannak kedves és gonosz figurák, elképesztően szerencsés véletlenek, elképesztően gyalázatos gyilkosságok, egy gyönyörű szőke nő, rejtélyes milliomos, stb. És a legfontosabb, a legenda, a templomosok titkos nyomain kalandozunk, például a Balaton parton is. Lehet szeretni, még a bájosan egyszerű nyelvezetét is.

4 hozzászólás
>!
ViveEe P
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Az író a könyv elején tisztázza, hogy ez egyfajta kifigurázása a templomosok után kutató megszállottaknak, és a témával foglalkozó ponyva íróknak..
Hát én nem nevettem, és nem is jött át a dolog. Alig vártam, hogy vége legyen.
Ami tönkrevágta az egészet és nem is tudom túltenni magam rajta, az a főszereplő. Most komolyan, melyik bekkattant kutató/megszállott kérne fel egy ősi templomos kincs felkutattására egy olyan embert, akinek fingja nincs az egész témáról? Még a történelemről sem volt meggyőző a tudása.. Normális ez? Szerencsétlen pasas azon felül, hogy nem tudom minek vágott bele az egészbe csak ment jobbra-balra, elalélt egy-egy falba karcolt rózsától, és irreális volt, hogy konkrétan minden jöttmentnek elárult mindent. Azonnal.. Profizmus. *Tapsol*
Szóval nem kifejezés mennyire nem tetszett…

4 hozzászólás
>!
Bélabá P
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Fiatal írótól, első könyvnek nem rossz próbálkozás. Tetszett az ötlet, mert hasonló „nyomozós” téma már bennem is érlelődött viszont én nem tudtam önmagam még megvalósítani. Ehhez gratulálok az írónak. Amit kicsit kritikaként mondanék, hogy a szereplőket karakteresebbre is meg lehetett volna formálni. Kicsit szürkének tűntek számomra. Végül köszönöm az érdekes prágai útirajzot. Erre nem számítottam a könyv végén.

2 hozzászólás
>!
Emerencia
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Egy régi ,történelmi könyvtár utáni kutatás talán minden molynak megdobogtatja a szívét. A cselekmény szövögetése ,a helyszínek bemutatása tetszett, olvastatta magát a történet. Egyedül a főhős gyámoltalan ,bizonytalan karaktere nem tetszett, őt lehetett volna kicsit meggyőzőbbre formálni.

1 hozzászólás
>!
fülcimpa
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Akkor én most Prágába akarok menni, ha tehetném máris indulnék. Izgatta a fantáziám: templomos lovagok, régi könyvek, könyvtár. Ez eddig ok, de kicsit kevés… jobban ki lehetett volna dolgozni. Az olyan mondatokat pedig nem értettem igazán, amikor mini idegkitörésekké váltak a kérdések… pl. „a francba”, „szuka”. Nem a prűdségem íratja ezt, mert az nincs. Ezek egész egyszerűen nem illettek bele. A csavar a végén tetszett, nem gondoltam volna…. hogy…. Egyébként gratulálok a huszonéves írónak, aki vette a fáradtságot és aprólékosan utána járt a téma helyszínének. Üdv Dunaszerdahelyre, volt szerencsém ott tölteni pár napot, a helyi művészeti iskola akkora bulit szervezett ottlétünkkor, hogy a mai napig visszavágyok ;)

>!
icu79 P
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Már korábban is szemeztem az író könyveivel, de mindig csak halogattam: „majd később, ha olyan hangulatom lesz”. Aztán jött egy infó, hogy hamarosan az egyik helyi könyvtárban lesz vele író-olvasó találkozó. Ez megadta a kezdő lökést, úgyhogy mindjárt be is szereztem ezt a regényét, hogy majd ne üljek ott értetlenül és tudatlanul, bár így is van bepótolnivalóm tőle bőven. Kerek perec megmondom, azért ezt választottam, mert erre láttam esélyt, hogy be tudom fejezni egy hét alatt. :)
A történet nagyon magával ragadó, lendületes, izgalmas. A leíró részek élvezetesek, és pont annyi, amennyire szükség van ahhoz, hogy el tudjam képzelni a várost, a tárgyat, az objektumot, bár Léka várát tekintve könnyű dolgom volt, mert 4 éve a nászutunkon jártunk ott. Ahogy mások is említették, tényleg érezhető helyenként némi kiforratlanság, de ez megbocsátható. :)
Jöhet a többi könyve is, most már látom, hogy nem kell hozzá „hangulat”, majd csinál nekem a regény. :)
Nagyon várom a holnapi író-olvasó találkozót! :)

>!
utazó
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Micsoda helyszínekre vittél Szabolcs! Nekem a regény hibái is feledhetők voltak, meseszerű és érdekes a Templomos Lovagok élete, kora. Sokat megtudtam a történet kapcsán erről a titkos társaságról, visszarepítettél az 1100-as évekbe, de teljesen hihetően jártam Prága utcáit is. A végén a négy napodról, amit Prágában eltöltöttél, s beszámoltál az élmények gyűjtéséről, az nagyot emelt a pontszámon. Milyen jó is lenne a kimondhatatlan nevű hospodába/kocsmába ellátogatni a könyveddel a kezemben, azt ott lefotózni, emlékeztetni a személyzetet RÁD, s megalapozni a néhány év múlva nagyon híres írónak az olvasóid zarándokhelyévé lett U Milosrdnych-t.

2 hozzászólás
>!
anesz P
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Még nem olvastam az írótól, és azért esett erre a könyvre a választásom, mert Prágában játszódik, ami az egyik szívszerelmem. Ebből a szempontból nem csalódtam, olyan volt, mintha visszamentem volna az Aranyváros girbegurba utcácskáira a főszereplővel együtt.
A templomos lovagrend témája is ismerős, bár a paródia jelleget annyira nem éreztem, inkább csak a kutatás céljában, a titkos könyvtár megtalálásában. Viszont az események kicsit kidolgozatlanok voltak, túl sok a véletlen. Hogy jönnek sorra a várak,mi alapján utazik egyik helyről a másikra, az sem volt tiszta előttem. A nyomozást feltűnő segítőkészséggel támogatta minden jöttment.
Viszont a történet olvastatta magát, szórakozásnak, kikapcsolódásnak remek volt. Szerintem még olvasni fogok az írótól.

>!
just_aGirl
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Imádom Prágát! A regény főszereplője egy antikvárium ifjú tulajdonosa ebben a gyönyörű és egyedi hangulatú városban, aki egy váratlan esemény hatására a templomos lovagok egyik titokzatos történetének felkutatására és megoldására szánja el magát. A fülszöveg elolvasása után fejest ugrottam a történetbe; egy percig sem bántam meg. Izgalmas, frappáns, olvastatja magát, szereti az olvasót, vigyáz rá és utat mutat neki, információval látja el és tanítja, de ugyanakkor nem hagyja belefulladni a történelmi adatok árjába. Még a fejest ugrókat sem. Végiglebegtet a veszélyes események sokaságán, körülvesz azzal az optimális hőmérsékletű hangvételével, amely képes egyik pillanatról a másikra izgalmas túlfűtöttséggé átváltozni, és ami befészkeli magát az ember szívébe, lelkébe és emlékeibe. A Sub Rosa az első olvasásom volt Bíró Szabolcstól, öt csillagot kapott tőlem. Nagyon megkedveltem az írót, hamarosan olvasok még tőle.

>!
Bur3sz
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Jó szórakozás volt. Köszönöm @Véda nak a lehetőséget!


Népszerű idézetek

>!
Bur3sz

Mindenben a nyugalmat kerestem, de csak egy sarokban, könyvvel a kezemben találtam rá. (Kempis Tamás)

90. oldal

1 hozzászólás
>!
mustármag

– Öregszik a világ, és vele együtt én is. Lassan eljön értem a kasszás, úgyhogy próbálok gyorsabban olvasni.

Jiri házában

>!
Manni

– Lehet, hogy nevetségesnek hangzik, de szilárd meggyőződésem, hogy a múlt mesterei sokkal több tudással rendelkeztek, mint a jelenkori tudósok. Nem a technikai tudásra gondolok, sokkal inkább a bölcsességre.

43. oldal

>!
just_aGirl

…gimnazistaként több nyelvet is anyanyelvi szinten sajátított el – csakis és kizárólag azért, hogy bármit elolvashasson, ami a keze ügyébe kerül. Szomorúan vette ugyanis tudomásul, hogy rengeteg kiváló könyvet nem adtak ki magyarul, de ő ezeket is ki akarta olvasni, első betűjüktől az utolsóig…

6. oldal

>!
robinson P

– A társaság annyira titkos, hogy még csak nem is létezik.
– Tessék? Ezt nem egészen értem….
-Mit nem ért? A templomosok divatosabbak, mint a Coca-Cola.

152. oldal

>!
just_aGirl

Aznap már másodszor volt része abban a varázslatban, amelyet úgy általában csak zenének hívnak.

>!
BridgeOlvas I

Az öreg egy valóságos mozgó lexikon volt, vagy inkább egy egész lexikonsorozat. Ha előzőleg megemlítettük„ hogy László a tizenkilencedik születésnapjáig gyakorlatilag mindent elolvasott, amihez csak hozzájutott, akkor Jiříről azt kell mondanunk, hogy ő tulajdonképpen könyvek közt nevelkedett, és egész életében nem is volt más szerelme, mint a könyvek, az olvasás. Valószínűleg papírt evett, betűket ivott hozzá, és amint elköltötte szerény ebédjét, visszatért rajongásig szeretett könyvei közé, hogy tovább bővítse lexikális tudását.

19. oldal

1 hozzászólás
>!
Bur3sz

Remény nélkül az élet szomorú volna.

265. oldal

>!
robinson P

Báthory Erzsébet egyáltalán nem volt őrült, és nem rendezett véres játékokat sem. Felvilágosult, művelt, reneszánsz nő volt, aki hatalmasabb vagyon fölött rendelkezett, mint az ország többi nemese együttvéve. Ki látott még ilyet, nem igaz? Thurzó sem bírta elviselni, hogy egy asszonyállat tehetősebb legyen nála….

230. oldal


A sorozat következő kötete

Praga Caput Regni sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Eduard Fiker: A halott nem azonos
Vladimír Neff: A tizenharmadik szoba
Louis D. Shepperd: A végállomás rejtélye
Emil Vachek: Átkozott pillanat
Ariana Franklin: A cambridge-i vérvád
Dan Brown: Inferno
Bánki Éva: Aranyhímzés
Andrea Schacht: Hamis büszkeség
Umberto Eco: A rózsa neve
Ken Follett: A katedrális