Sub ​Rosa (Praga Caput Regni 1.) 186 csillagozás

Bíró Szabolcs: Sub Rosa Bíró Szabolcs: Sub Rosa Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Prága, ​az Arany Város – Európa legszebb történelmi helyszíneinek egyike. A város, amely a huszonegyedik század első éveiben még mindig képes fenségesen és művészien gyönyörűnek mutatni magát, és ahova még mindig sokan érkeznek szerelmet vallani, megszületni vagy épp meghalni. Egy varázslatos város, amelynek kusza labirintusában különös emberek kutatják a történelem örök rejtélyeit…

Ferenczy László antikvárius egy átlagosnak tűnő napon különös megrendelést kap: egy kis cetlit hagynak az asztalán, rajta egy telefonszámmal és a Sub Rosa felirattal. A férfi egyre nyugtalanabbul próbálja megtalálni az ismeretlen könyvet, de lassan rá kell döbbennie, hogy az vagy nem létezik, vagy csak valakik nem akarják, hogy létezzen.

A rejtély megoldásának érdekében Lászlónak nem csak az Arany Várost, de Európa legrégibb történelmi helyszíneit is be kell járnia, miközben furcsa titkok és még furcsább emberek tűnnek fel a múlt kiismerhetetlen ködéből, és mindnyájan egyet akarnak: a… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544458
>!
Historium, Dunaszerdahely, 2011
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788097077808
>!
Median, Pozsony, 2010
304 oldal · ISBN: 9788089459094

Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 22

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Roszka>!
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Azt hiszem, ez a történet az alapja a nagyszerű Anjuk sorozatnak. Mivel azokat előbb olvastam, ezért érzem így. Ez egy jó kis kalandregény Európa több országában. Kicsit több lehetett volna, ha nagyapa történetét is jobban megismerjük. Még kissé kiforratlan a történet, de már ott van a nagyobb lélegzetű sorozat a háttérben. Egy antikvárius futása a templomosok könyvtáráért, a tudások megszerzéséért, illetve a történelemért, hogy világosabb képet kapjunk erről a misztikus lovagrendről.
Külön érdekesség, hogy a végén van egy bő útleírás Prágáról, hogy hogyan is született a könyv ötlete, milyen szépségei vannak a gyönyörű városnak. Az író saját naplója ami végig vezet a városon, külön élményeket adva a vizuális énünknek.

sophie P>!
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

    Az előszóban a szerző gondosan elmagyarázza, hogy a kötet, amit a kezünkben tartunk, egy kedves mese, már-már a manapság oly divatos történelmi kalandregények paródiája. A könyvek és Prága imádata.
    Ilyen szemmel nézve abszolút rendben van a dolog: vannak kedves és gonosz figurák, elképesztően szerencsés véletlenek, elképesztően gyalázatos gyilkosságok, egy gyönyörű szőke nő, rejtélyes milliomos, stb. És a legfontosabb, a legenda, a templomosok titkos nyomain kalandozunk, például a Balaton parton is. Lehet szeretni, még a bájosan egyszerű nyelvezetét is.

4 hozzászólás
Bélabá>!
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Fiatal írótól, első könyvnek nem rossz próbálkozás. Tetszett az ötlet, mert hasonló „nyomozós” téma már bennem is érlelődött viszont én nem tudtam önmagam még megvalósítani. Ehhez gratulálok az írónak. Amit kicsit kritikaként mondanék, hogy a szereplőket karakteresebbre is meg lehetett volna formálni. Kicsit szürkének tűntek számomra. Végül köszönöm az érdekes prágai útirajzot. Erre nem számítottam a könyv végén.

2 hozzászólás
Hirsch_Betti P>!
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Bíró Szabolcs lett nálam 2023 év felfedezetje . Az Anjuk sorzata a kedvenceim egyike lett.
Ebben a könyvben egy picit másik írói oldaláról ismertem meg. Ez egy érdekes és rejtélyes hangulatú történet, amely Prága varázslatos városába és Európa történelmi helyszíneire vezet.

Lisie87>!
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Olyan B kategóriás akció filmként tudnám elképzelni. Vitt magával a történet, nem volt annyira nehéz haladni vele, de nem volt az igazi. A főszereplőt néha nagyon utáltam, és unszimpatikus volt.

1 hozzászólás
idea4 P>!
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Egy könyvet olvastam eddig Bíró Szabolcstól (Liliom és vér), azt mindenképp folytatni fogom. Ezzel az érzéssel néztem ki magamnak ezt a könyvet is off.
A szerző maga írt egy kis bevezetőt arról, hogy minként képzelte el ő ezt a történetet, mennyi a valós és mennyi a vélt v. kitalált esemény, karakter, és nekem ez pozitív, hogy nem a végére került, mint oly sokszor.
A fejezetek elején mindig van egy alcím, pl.
„1. Fejezet
Melyben megismerjük a csodabogár Ferenczy Lászlót, aki különös megrendelést kap egy titokzatos alaktól”
Nekem erről a Micimackó ugrott be mindjárt off, ami elvette az élét ennek az egyébként akár nagyon komolyan is vehető témának. Úgyhogy mosolyogva fogtam neki az első oldalaknak. És ilyen felvezető után nem is csalódtam, csak élveztem az olvasást. Hősünk elindult a templomosok nyomában Prágából Svájcon át még a Balaton mellé is eljutott, közben volt off kaland, gyilkosság, csajozás.
A végére még pluszban megkapjuk az író saját prágai városlátogatásának élményét is.

aram76>!
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Első könyvem az írótól, egészen érdekes volt. Persze tudni kell, hogy az ilyen történetek a gyengéim. Ha úgy olvassuk, hogy vigyen a történet magával, akkor egészen jó kis könyv ez. Szórakoztatásnak felfogva tökéletes, persze ha boncolgatni kezdenénk az összefüggéseket, a hitelességét a történelmi utalásoknak, ha megkérdőjeleznénk az elmosódott határvonal helyét a valóság és az írói fantázia között, egyszóval szigorúan néznénk, vizsgálnánk a történetet, akkor nyílván hagyna maga után kérdéseket és megmosolyogni valót egyaránt. A főszereplő például néhol elég idegesítő, szerencsétlen, de lássuk be, itt azért a cél a szórakoztatás volt. Annak pedig teljesen jó.

fülcimpa>!
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Akkor én most Prágába akarok menni, ha tehetném máris indulnék. Izgatta a fantáziám: templomos lovagok, régi könyvek, könyvtár. Ez eddig ok, de kicsit kevés… jobban ki lehetett volna dolgozni. Az olyan mondatokat pedig nem értettem igazán, amikor mini idegkitörésekké váltak a kérdések… pl. „a francba”, „szuka”. Nem a prűdségem íratja ezt, mert az nincs. Ezek egész egyszerűen nem illettek bele. A csavar a végén tetszett, nem gondoltam volna…. hogy…. Egyébként gratulálok a huszonéves írónak, aki vette a fáradtságot és aprólékosan utána járt a téma helyszínének. Üdv Dunaszerdahelyre, volt szerencsém ott tölteni pár napot, a helyi művészeti iskola akkora bulit szervezett ottlétünkkor, hogy a mai napig visszavágyok ;)

Nora42>!
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Bíró Szabolcs stílusába már az Elveszett csillagok c.könyvében beleszerettem. Tudtam, éreztem, hogy nekem ezt olvasnom kell. És mennyire igaz is lett. Az első könyveivel kellett kezdenem. Sikerült is őket antikváriumból beszereznem. Egyszerű, tiszta a borítója a Sub Rosa-nak, imádtam olvasni. Itt még az sem zavart, hogy nagyon részletesen, aprólékosan jeleníti meg a részleteket. Hamar magával sodort Szabolcs írása, peregtek előttem a lapok, mint egy film. Élmény volt belemerülni ebbe a világba. Sokáig azt gondoltam milyen punnyadt ez a László, hogy nem sok élet van benne, és mindenben mások segítségére szorul, ám aztán változott a helyzet, nem is annyira punnyadt ez a László, megvan a magához való esze( meglepi). A többi szereplő már igazándiból mellékszereplők, igazán egyikben se bíztam, Szabolcs tett róla. Köszönöm hogy olvashattam!!

icu79>!
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Már korábban is szemeztem az író könyveivel, de mindig csak halogattam: „majd később, ha olyan hangulatom lesz”. Aztán jött egy infó, hogy hamarosan az egyik helyi könyvtárban lesz vele író-olvasó találkozó. Ez megadta a kezdő lökést, úgyhogy mindjárt be is szereztem ezt a regényét, hogy majd ne üljek ott értetlenül és tudatlanul, bár így is van bepótolnivalóm tőle bőven. Kerek perec megmondom, azért ezt választottam, mert erre láttam esélyt, hogy be tudom fejezni egy hét alatt. :)
A történet nagyon magával ragadó, lendületes, izgalmas. A leíró részek élvezetesek, és pont annyi, amennyire szükség van ahhoz, hogy el tudjam képzelni a várost, a tárgyat, az objektumot, bár Léka várát tekintve könnyű dolgom volt, mert 4 éve a nászutunkon jártunk ott. Ahogy mások is említették, tényleg érezhető helyenként némi kiforratlanság, de ez megbocsátható. :)
Jöhet a többi könyve is, most már látom, hogy nem kell hozzá „hangulat”, majd csinál nekem a regény. :)
Nagyon várom a holnapi író-olvasó találkozót! :)


Népszerű idézetek

Bur3sz>!

Mindenben a nyugalmat kerestem, de csak egy sarokban, könyvvel a kezemben találtam rá. (Kempis Tamás)

90. oldal

1 hozzászólás
mustármag>!

– Öregszik a világ, és vele együtt én is. Lassan eljön értem a kasszás, úgyhogy próbálok gyorsabban olvasni.

Jiri házában

Manni>!

– Lehet, hogy nevetségesnek hangzik, de szilárd meggyőződésem, hogy a múlt mesterei sokkal több tudással rendelkeztek, mint a jelenkori tudósok. Nem a technikai tudásra gondolok, sokkal inkább a bölcsességre.

43. oldal

just_aGirl P>!

…gimnazistaként több nyelvet is anyanyelvi szinten sajátított el – csakis és kizárólag azért, hogy bármit elolvashasson, ami a keze ügyébe kerül. Szomorúan vette ugyanis tudomásul, hogy rengeteg kiváló könyvet nem adtak ki magyarul, de ő ezeket is ki akarta olvasni, első betűjüktől az utolsóig…

6. oldal

robinson P>!

– A társaság annyira titkos, hogy még csak nem is létezik.
– Tessék? Ezt nem egészen értem….
-Mit nem ért? A templomosok divatosabbak, mint a Coca-Cola.

152. oldal

just_aGirl P>!

A temető fái úgy hajoltak a kripta fölé, mint a lovagok, akik halott mesterüket gyászolják.

robinson P>!

Báthory Erzsébet egyáltalán nem volt őrült, és nem rendezett véres játékokat sem. Felvilágosult, művelt, reneszánsz nő volt, aki hatalmasabb vagyon fölött rendelkezett, mint az ország többi nemese együttvéve. Ki látott még ilyet, nem igaz? Thurzó sem bírta elviselni, hogy egy asszonyállat tehetősebb legyen nála….

230. oldal

BrigiHudacsko I>!

Az öreg egy valóságos mozgó lexikon volt, vagy inkább egy egész lexikonsorozat. Ha előzőleg megemlítettük„ hogy László a tizenkilencedik születésnapjáig gyakorlatilag mindent elolvasott, amihez csak hozzájutott, akkor Jiříről azt kell mondanunk, hogy ő tulajdonképpen könyvek közt nevelkedett, és egész életében nem is volt más szerelme, mint a könyvek, az olvasás. Valószínűleg papírt evett, betűket ivott hozzá, és amint elköltötte szerény ebédjét, visszatért rajongásig szeretett könyvei közé, hogy tovább bővítse lexikális tudását.

19. oldal

1 hozzászólás
Basset>!

Ha igazat adunk annak a gonosz szólásnak, miszerint a várost cukorból építették a németek, azt is hozzá kell tennünk, hogy a birkák lassanként elnyalogatják ezt a cukortömeget.


A sorozat következő kötete

Praga Caput Regni sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Steve Berry: A templomosok öröksége
Arthur Brand: Hitler lovai
Steven Saylor: A hét csoda
Rory Clements: Mártír
J. R. dos Santos: A 632-es kódex
María Dueñas: Öltések közt az idő
Frei Tamás: Puccs Moszkvában
Shirley Palmer – Szepes Mária – Michael Connelly – Nicola Lindsay: Veszélyzóna / A vörös oroszlán / Elfelejtett hangok kórusa / Túl a felhőkön
Arthur Conan Doyle: A fehér csapat I-II.
David Autere: Máglyatűz