Sub ​Rosa (Praga Caput Regni 1.) 157 csillagozás

Bíró Szabolcs: Sub Rosa Bíró Szabolcs: Sub Rosa Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Prága, ​az Arany Város – Európa legszebb történelmi helyszíneinek egyike. A város, amely a huszonegyedik század első éveiben még mindig képes fenségesen és művészien gyönyörűnek mutatni magát, és ahova még mindig sokan érkeznek szerelmet vallani, megszületni vagy épp meghalni. Egy varázslatos város, amelynek kusza labirintusában különös emberek kutatják a történelem örök rejtélyeit…

Ferenczy László antikvárius egy átlagosnak tűnő napon különös megrendelést kap: egy kis cetlit hagynak az asztalán, rajta egy telefonszámmal és a Sub Rosa felirattal. A férfi egyre nyugtalanabbul próbálja megtalálni az ismeretlen könyvet, de lassan rá kell döbbennie, hogy az vagy nem létezik, vagy csak valakik nem akarják, hogy létezzen.

A rejtély megoldásának érdekében Lászlónak nem csak az Arany Várost, de Európa legrégibb történelmi helyszíneit is be kell járnia, miközben furcsa titkok és még furcsább emberek tűnnek fel a múlt kiismerhetetlen ködéből, és mindnyájan egyet akarnak: a… (tovább)

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632544458
>!
Historium, Dunaszerdahely, 2011
336 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788097077808
>!
Median, Pozsony, 2010
304 oldal · ISBN: 9788089459094

Kedvencelte 4

Most olvassa 4

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 29

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Roszka
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Azt hiszem, ez a történet az alapja a nagyszerű Anjuk sorozatnak. Mivel azokat előbb olvastam, ezért érzem így. Ez egy jó kis kalandregény Európa több országában. Kicsit több lehetett volna, ha nagyapa történetét is jobban megismerjük. Még kissé kiforratlan a történet, de már ott van a nagyobb lélegzetű sorozat a háttérben. Egy antikvárius futása a templomosok könyvtáráért, a tudások megszerzéséért, illetve a történelemért, hogy világosabb képet kapjunk erről a misztikus lovagrendről.
Külön érdekesség, hogy a végén van egy bő útleírás Prágáról, hogy hogyan is született a könyv ötlete, milyen szépségei vannak a gyönyörű városnak. Az író saját naplója ami végig vezet a városon, külön élményeket adva a vizuális énünknek.

>!
sophie P
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

    Az előszóban a szerző gondosan elmagyarázza, hogy a kötet, amit a kezünkben tartunk, egy kedves mese, már-már a manapság oly divatos történelmi kalandregények paródiája. A könyvek és Prága imádata.
    Ilyen szemmel nézve abszolút rendben van a dolog: vannak kedves és gonosz figurák, elképesztően szerencsés véletlenek, elképesztően gyalázatos gyilkosságok, egy gyönyörű szőke nő, rejtélyes milliomos, stb. És a legfontosabb, a legenda, a templomosok titkos nyomain kalandozunk, például a Balaton parton is. Lehet szeretni, még a bájosan egyszerű nyelvezetét is.

4 hozzászólás
>!
ViveEe P
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Az író a könyv elején tisztázza, hogy ez egyfajta kifigurázása a templomosok után kutató megszállottaknak, és a témával foglalkozó ponyva íróknak..
Hát én nem nevettem, és nem is jött át a dolog. Alig vártam, hogy vége legyen.
Ami tönkrevágta az egészet és nem is tudom túltenni magam rajta, az a főszereplő. Most komolyan, melyik bekkattant kutató/megszállott kérne fel egy ősi templomos kincs felkutattására egy olyan embert, akinek fingja nincs az egész témáról? Még a történelemről sem volt meggyőző a tudása.. Normális ez? Szerencsétlen pasas azon felül, hogy nem tudom minek vágott bele az egészbe csak ment jobbra-balra, elalélt egy-egy falba karcolt rózsától, és irreális volt, hogy konkrétan minden jöttmentnek elárult mindent. Azonnal.. Profizmus. *Tapsol*
Szóval nem kifejezés mennyire nem tetszett…

4 hozzászólás
>!
Bélabá P
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Fiatal írótól, első könyvnek nem rossz próbálkozás. Tetszett az ötlet, mert hasonló „nyomozós” téma már bennem is érlelődött viszont én nem tudtam önmagam még megvalósítani. Ehhez gratulálok az írónak. Amit kicsit kritikaként mondanék, hogy a szereplőket karakteresebbre is meg lehetett volna formálni. Kicsit szürkének tűntek számomra. Végül köszönöm az érdekes prágai útirajzot. Erre nem számítottam a könyv végén.

2 hozzászólás
>!
Emerencia P
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Egy régi ,történelmi könyvtár utáni kutatás talán minden molynak megdobogtatja a szívét. A cselekmény szövögetése ,a helyszínek bemutatása tetszett, olvastatta magát a történet. Egyedül a főhős gyámoltalan ,bizonytalan karaktere nem tetszett, őt lehetett volna kicsit meggyőzőbbre formálni.

1 hozzászólás
>!
Lisie87 P
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Olyan B kategóriás akció filmként tudnám elképzelni. Vitt magával a történet, nem volt annyira nehéz haladni vele, de nem volt az igazi. A főszereplőt néha nagyon utáltam, és unszimpatikus volt.

>!
fülcimpa
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Akkor én most Prágába akarok menni, ha tehetném máris indulnék. Izgatta a fantáziám: templomos lovagok, régi könyvek, könyvtár. Ez eddig ok, de kicsit kevés… jobban ki lehetett volna dolgozni. Az olyan mondatokat pedig nem értettem igazán, amikor mini idegkitörésekké váltak a kérdések… pl. „a francba”, „szuka”. Nem a prűdségem íratja ezt, mert az nincs. Ezek egész egyszerűen nem illettek bele. A csavar a végén tetszett, nem gondoltam volna…. hogy…. Egyébként gratulálok a huszonéves írónak, aki vette a fáradtságot és aprólékosan utána járt a téma helyszínének. Üdv Dunaszerdahelyre, volt szerencsém ott tölteni pár napot, a helyi művészeti iskola akkora bulit szervezett ottlétünkkor, hogy a mai napig visszavágyok ;)

>!
icu79 P
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Már korábban is szemeztem az író könyveivel, de mindig csak halogattam: „majd később, ha olyan hangulatom lesz”. Aztán jött egy infó, hogy hamarosan az egyik helyi könyvtárban lesz vele író-olvasó találkozó. Ez megadta a kezdő lökést, úgyhogy mindjárt be is szereztem ezt a regényét, hogy majd ne üljek ott értetlenül és tudatlanul, bár így is van bepótolnivalóm tőle bőven. Kerek perec megmondom, azért ezt választottam, mert erre láttam esélyt, hogy be tudom fejezni egy hét alatt. :)
A történet nagyon magával ragadó, lendületes, izgalmas. A leíró részek élvezetesek, és pont annyi, amennyire szükség van ahhoz, hogy el tudjam képzelni a várost, a tárgyat, az objektumot, bár Léka várát tekintve könnyű dolgom volt, mert 4 éve a nászutunkon jártunk ott. Ahogy mások is említették, tényleg érezhető helyenként némi kiforratlanság, de ez megbocsátható. :)
Jöhet a többi könyve is, most már látom, hogy nem kell hozzá „hangulat”, majd csinál nekem a regény. :)
Nagyon várom a holnapi író-olvasó találkozót! :)

>!
szanes1
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Érdekes regény volt. Valóban az, amit az előszóban írt a szerző: „egy kommersz műfajba bújtatott habkönnyű válasz Umberto Eco munkásságára”, történelmi krimi, ugyanakkor annak paródiája is, illetve „tisztelgés a könyvek, Európa kulturális öröksége és a Templomos Lovagrend előtt.”
Az utószót olvasva pedig maga a szerző is belpta magát a szívembe. Biztos olvasok majd még tőle.

>!
utazó
Bíró Szabolcs: Sub Rosa

Micsoda helyszínekre vittél Szabolcs! Nekem a regény hibái is feledhetők voltak, meseszerű és érdekes a Templomos Lovagok élete, kora. Sokat megtudtam a történet kapcsán erről a titkos társaságról, visszarepítettél az 1100-as évekbe, de teljesen hihetően jártam Prága utcáit is. A végén a négy napodról, amit Prágában eltöltöttél, s beszámoltál az élmények gyűjtéséről, az nagyot emelt a pontszámon. Milyen jó is lenne a kimondhatatlan nevű hospodába/kocsmába ellátogatni a könyveddel a kezemben, azt ott lefotózni, emlékeztetni a személyzetet RÁD, s megalapozni a néhány év múlva nagyon híres írónak az olvasóid zarándokhelyévé lett U Milosrdnych-t.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Bur3sz

Mindenben a nyugalmat kerestem, de csak egy sarokban, könyvvel a kezemben találtam rá. (Kempis Tamás)

90. oldal

1 hozzászólás
>!
mustármag

– Öregszik a világ, és vele együtt én is. Lassan eljön értem a kasszás, úgyhogy próbálok gyorsabban olvasni.

Jiri házában

>!
just_aGirl

…gimnazistaként több nyelvet is anyanyelvi szinten sajátított el – csakis és kizárólag azért, hogy bármit elolvashasson, ami a keze ügyébe kerül. Szomorúan vette ugyanis tudomásul, hogy rengeteg kiváló könyvet nem adtak ki magyarul, de ő ezeket is ki akarta olvasni, első betűjüktől az utolsóig…

6. oldal

>!
Manni

– Lehet, hogy nevetségesnek hangzik, de szilárd meggyőződésem, hogy a múlt mesterei sokkal több tudással rendelkeztek, mint a jelenkori tudósok. Nem a technikai tudásra gondolok, sokkal inkább a bölcsességre.

43. oldal

>!
robinson P

– A társaság annyira titkos, hogy még csak nem is létezik.
– Tessék? Ezt nem egészen értem….
-Mit nem ért? A templomosok divatosabbak, mint a Coca-Cola.

152. oldal

>!
just_aGirl

Aznap már másodszor volt része abban a varázslatban, amelyet úgy általában csak zenének hívnak.

>!
BridgeOlvas I

Az öreg egy valóságos mozgó lexikon volt, vagy inkább egy egész lexikonsorozat. Ha előzőleg megemlítettük„ hogy László a tizenkilencedik születésnapjáig gyakorlatilag mindent elolvasott, amihez csak hozzájutott, akkor Jiříről azt kell mondanunk, hogy ő tulajdonképpen könyvek közt nevelkedett, és egész életében nem is volt más szerelme, mint a könyvek, az olvasás. Valószínűleg papírt evett, betűket ivott hozzá, és amint elköltötte szerény ebédjét, visszatért rajongásig szeretett könyvei közé, hogy tovább bővítse lexikális tudását.

19. oldal

1 hozzászólás
>!
just_aGirl

Általában szeretett vaktában választani, és ha a kezébe kerülő mű lekötötte, eljátszott a gondolattal, hogy valójában a könyv választotta ki őt, nem pedig fordítva.

>!
just_aGirl

A temető fái úgy hajoltak a kripta fölé, mint a lovagok, akik halott mesterüket gyászolják.


A sorozat következő kötete

Praga Caput Regni sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Borbás Edina: Hullámok csapdája
Lőrincz L. László: A föld alatti piramis
Urbánszki László: Nemtelen nemesek
Bernard Cornwell: Az utolsó királyság
Bán Mór: A Holló háborúja
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Benkő László: Idegen tüzek
Trux Béla: A templomos lovag
Urbánszki László: Az Arany Horda árnyékában
Allen Newman: A száműzött zsoldos