!

Ragnarök 70 csillagozás

Bíró Szabolcs: Ragnarök
Bookline · 2.999 Ft –15% 2.549 Ft
Book and Walk 1.999 Ft
Könyvtár

Valamikor a IX. század elején egy csapat svéd viking útnak indul, hogy tűzön és vízen átkelve megbosszulja otthona elpusztítását. Mindnyájan emlékeznek még rá, mikor szűnt meg az élet egykor virágzó falujukban, Eldhärden és környékén: amikor Nídhögg, a fekete dög megjelent, mindent letarolt, majd eltűnt az ismeretlenbe.

Kilencujjú Gudleif és huszonkét vakmerő embere felkerekedik, hogy a Vågbrytare fedélzetén nekivágjon az ismeretlennek, megkeresse a szörnyet, és a saját fészkében végezzen vele. Útjuk ismeretlen vizeken, idegen földeken és éjsötét erdőkön keresztül vezet, miközben az ő nyomukban is ott liheg egy titokzatos, sebezhetetlen harcos, aki Tyr Pajzsát viseli.

Bíró Szabolcs, a magyar középkor megszállottja ezúttal tőle szokatlan témával lepi meg olvasóit: a Ragnarök történelmi alapokon nyugvó középkori fantasy, egy véres saga a bosszúról, a tűzről, és arról, hogy észak fiai gyakran keményebbek és kikezdhetetlenebbek, mint a skandináv acél.

>!
Historium, Dunaszerdahely, 2014
226 oldal · ISBN: 9788089649105
>!
Historium, Dunaszerdahely, 2014
240 oldal · ISBN: 9788089649075

Enciklopédia 1


Hirdetés

Kedvencelte 6

Most olvassa 4

Várólistára tette 81

Kívánságlistára tette 91

Kölcsönkérné 5

Elcserélné vagy eladná

>!
1.200 Ft ★★★★☆ Eladó
Wiggin77 könyve Bíró Szabolcs: Ragnarök

Kiemelt értékelések

+
>!
Bélabá P
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Remek volt! Több indokom is sorakozik ezen állítás mögött. Egy: Megismertem a skandináv mitológiát kicsit könnyedebb stílusban mintha magát az Eddát vagy Sagákat olvastam volna.
Kettő: Egyszerűen beszippantott, sodró és lendületes történet. Három: Előbbi kijelentésemből fakad, hogy már az eleje tájékán kezdett mocorogni bennem a kis Thór azaz ördögi viharisten alak: mi lenne ha ez a könyv nemzetközi bestsellerré válna? Simán megvan benne a hozzávaló „kakaó”!
Szerintem népszerű lehetne külföldön is, angolra kéne lefordítani és terjeszteni.
Azért is tetszett, mert közben jegyzeteltem, jó pár fogalmat, helyszínt vagy személyt kiírtam magamnak. Ha gyenge könyv lenne, akkor ezt nehézkesen tudtam volna megtenni. Kedvenc könyveim közé soroltam!
Szélesebb körben kéne reklámozni, mert megéri: szórakoztatva indítja be az agytekervényeket. Összevetve a Sub Rosával, ez a könyv jobb, érettebb stílust vonultat fel. Olvassátok minél többen!

http://monumentum.blogger.hu/2014/12/14/elvikingules-av…

12 hozzászólás
+
>!
ponty
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Ha ez egy paródia, akkor azt mondom, az jó ötlet: a közeg, a mitológia, a szekrény méretű, borzas szakállú, folyton fejsze és kard után kapkodó, egyszerű gondolkodású, vérre, sörre, na jó, meg néha nőre szomjazó vikingek, teli tüdőből ordítanak a kifigurázásért. Legyen minden karakter eltúlzott, brutálisan klisés, felszínesen megrajzolt alak. Hadd mulassunk egy nagyot. A legnagyobb bajom azonban éppen az a könyvvel, hogy ez nem történik meg. Mindössze az első oldalakon, a szereplők megismerése közben kacaghattam egyet-kettőt, később pedig még ezeket a kuncogásokat is szép lassan kénytelen elfelejteni a teli szájas hahotára váró olvasó, mert ez a mese egyszerűen nem elég vicces. Kevés az eredeti ötlet, a párbeszédek pedig nyomokban sem tartalmazzák az előételnek szánt Ragnarök játék ( http://biroszabolcs.eu/ragnarokjatek/ ) kíméletlen és gátlástalan humorát.
Jólvanna, legfeljebb nem röhögünk majd. Vegyük komolyan, folyjon a vér, hulljanak a testrészek! Elő a vasat akkor, és adjunk neki! Csak sajnos kaland és izgalom is mérsékelten akad csak. Egy komor, vikingsztorihoz a hangulat nem elég sötét, az ellenfél nem elég gonosz, svédjeink pedig csak bandukolnak a kitudjahova, és mellkasukban minden lépéssel egyre jobban kihunyni látszik a bosszúvágy. Bíró Szabolcs mintha direkt elkerülné, hogy bárkire is ráossza a hős szerepét, ha mégis valamelyik szereplő lépést tenne ebbe az irányba, és már-már vonatkozó erényeket csillogtatna, akkor gyorsan észbe kapva, a legegyszerűbb, ügyetlen földi halandóként ábrázolja azt. Én pedig egy héttel az olvasás után alig emlékszem már, hogy ki kivel volt, mi volt a tét, s mi lett a vég.
Összességében azt hiszem ennek a fantasynek a tartalma és minősége sincs megfelelő arányban az eladása okán elvégzett PR munka mennyiségével. Fél csillagot pedig egyenesen a vajszívemnek, és a történetet a közepén nagyban előre lendítő, Artúr király legenda hangulatos felvázolásának köszönhet.

20 hozzászólás
+
>!
csartak MP
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Még tavaly nagyon rápörögtem a Vikingek sorozatra, kb. mint egy megszállott, úgy néztem végig a részeket. (főleg az első évad nagyon jó) Így maga a viking téma, mitológia is elkezdett érdekelni, és hamar felkaptam a fejem a Ragnarök könyvre is. Nagyon vártam, beszereztem, megkaptam, elkezdtem… aztán pár oldal után abbahagytam. Szerintem azért, mert akkor még mindig jobban érdekelt a sorozat. Nemrég elérkezett az ideje, hogy folytassam a könyvet.
„Íme ott látom atyám, látom anyám, nővéreim és fivéreim. Magam előtt látom minden ősöm az idők kezdetétől. Mind hívnak engem, hogy bátran kövessem én is őket a nagy Valhallába, hol a hősök örökké élnek.” Az idézet A 13. harcos című filmből való, és azért jutott eszembe, mert a Ragnarökben is útra kelnek, igaz kicsit többen, mint tizenhárman, de itt is küldetésük van a harcosoknak, és ahogy megy a történet, egyre kevesebben lesznek, és persze fontos, hogy lelkük a hőn áhított Valhallába kerüljön.
Azon viszont csodálkoztam egy kicsit, hogy benne volt a Pendragon és Excalibur legendája, szóval én jobban „fullosabb” viking sztorira számítottam. De jó kis kalandos regény volt, én jól szórakoztam, érdemes elolvasni. :)

+
>!
bonnie9 P
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Kiknek nem ajánlom:
1. Akik lassú folyású, szárazabb történelmi regényt várnak, mint ez vagy ez
2. Akik ehhez hasonló világmegváltó mély fantasyt várnak egy adott viking motívum fonalán.
3. Akik nem bírják, ha egy könyvben nemhogy túlteng a tesztoszteron, de egyenesen egyeduralkodó jelleget ölt.
KIKNEK AJÁNLOM:
Mindazoknak, akik már nagyon régóta keresnek egy szórakoztató, könnyed, olvasmányos viking történetet, amiben mindenből kapsz egy kicsit ahhoz, hogy legyen még kedved utánaolvasni a részleteknek. Férjjel mi ezt a tábort erősítettük.
Hősiesen bevallom, viking tudásom (az iskolai történelemórákat leszámítva) mindössze az Erik, a viking, a Csillagkapu és Beowulf filmekre korlátozódott, arra, amit ezekhez kapcsolódóan hozzáolvastam, majd szépen lassan elfelejtettem. És nagyon kellett valami, ami ezeket most újra összehozza, ezt pedig Bíró Szabolcstól köszönöm, megkaptam.
Belemerít a viking mondák legfőbb neveit és motívumait tartalmazó kalapba, ezeket egy csokorba köti, majd egy kis Pendragon legendával fűszerezve tálalja. Nekem ízlett. A vége ugyan kicsit gyors volt, de maga az alapgondolat, a cím efajta értelmezése tetszett. Néhol zavartak ugyan az én fülemnek korszakidegen szavak, ám tudásbeli hiányosságaimat tekintve nem állíthatom, hogy ezek biztosan nem hangozhattak el akkoriban. Ezt majd nálam műveltebbek elmondják.
A játékban amúgy Yxsmed lettem (még olvasás előtt kitöltve), a kedvencem mégis az öreg berserker volt, már csak Beowulf miatt is.

+
>!
Szirmocska
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Ha egy szóval kéne leírnom az érzéseimet, így az olvasás befejeztével, akkor az a csalódás lenne. Semmilyen vagy sablonos, az eredetiség legapróbb jelét se mutató karakterek, minimális történet, időnként a fordulatok teljes hiánya, majd egy egész szál két mondatos hirtelen elvágása. A vikingekről persze megint előkerülnek a szokásos ismeretek, dobálózik az író a megfelelő szavakkal és idéz a sagákból, de ez, lebilincselő történet nélkül, számomra inkább idegesítő volt. Amit pedig végképp nem értek: hogy mi értelme volt öncélúan idecitálni szegény Arthurt és az Excaliburt, amikor a viking sagák is tömve vannak sokkal inkább ideillő alakokkal és nagy hatalmú fegyverekkel?
Ráadásul a fáklyás felvonulás, mint lopakodó üzemmód… A végső nagy összecsapásba pedig csak háromszor aludtam bele.
Viszont a borító szép. :) A cím betűtípusába szó szerint beleszerettem. A marketing pedig példa értékű volt, csak kár, hogy számomra több pozitívum nem adódott a könyvben.

7 hozzászólás
+
>!
Bur3sz
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Nem hiszem, hogy maradandó olvasmány számomra. Az eleje valósàgos kínszenvedés volt. De leküzdöttem, mint a vikingek a sárkányt.

6 hozzászólás
+
>!
robinson P
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Bíró Szabolcs remekelt! A skandináv mondákat és a mesevilágot remekül ötvözve írt egy mesét, egy fantasyt. Viking harcosok, boszorkány és persze a misztikum a sárkány. Remek csaták, történet és a végső záró mondat nagyon nagyot szól.
Ott a pont az i-n!
Hétvégén lesz bővebb a blogon!
http://gaboolvas.blogspot.hu/2014/03/ragnarok.html

+
>!
Shanara
Bíró Szabolcs: Ragnarök

„A regény ellentétes érzéseket kelt bennem, mert amíg a mitológiai elemeit nagyon szerettem és szinte mérhetetlen élvezettel boncolgattam az összefüggéseket, a rejtett jelentéseket, a magyarázatokat (mint fentebb is látszik), addig a menekülős és öldökölős részek nem tudtak annyira lekötni, amennyire szerettem volna. Talán a fantasy szó zavarta meg a fejem, amikor az elvárásaimat felállítottam, mert fantasy alapok tényleg vannak, ám én több fantasy elemre számítottam. De ez az én baklövésem, illetve félreértelmezésem eredménye. Azt, hogy a viking életmód, illetve a harcmodorra vonatkozó elemek mennyire hitelesek, nem tudom megítélni, mert ehhez kevés információval rendelkezem. A berserker vonal viszont nagyon tetszett.”

„Ha nem is tökéletes, de mindenképpen olvasásra érdemes és ajánlott ez a történet, amelyben a mitológia, a középkori élet, a skandináv kultúra és az Arthur mondakör elemei keverednek egymással. Ha ezek közül akár csak az egyiket is kedveled vagy érdeklődést mutatsz az irányában, akkor érdemes megpróbálkozni a regénnyel.”
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2014/08/biro-szabolcs-ra…

+
>!
Szekeres_Dénes
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Hát nem mondanám, hogy letehetetlen, de elég könnyű kis olvasmány. Ennek nyilván ellent mond az olvasási időm, de hozzá kell tennem, hogy a gyakorlatom mellett nem igazán volt kedvem nekiesni olvasni. Ehhez mondjuk hozzájárult az is, hogy a könyv, mint azt már mondottam, nem letehetetlen. Teljes mértékben nélkülöz mindenféle eredetiséget, a karakterek sablonosak, a fordulatok erőltetettek, a párbeszédek néha semmilyenek. Ezek ellenére azt mondom jópofa könyv, és nem okozott csalódást, mert hasonlóra számítottam. A köztudatban élő viking sztereotípiákra építve néhol még humoros is, a cselekmény pedig halad, nem igazán állunk le pihenni. Az írás viszont néhol elég amatőrre sikeredett, mintha lennének részek, amiket elfelejtett és utólag, gyorsan, határidő előtt összedobta volna. Főleg ott érezni, amikor hirtelen helyszínváltásoknál minden karakterét menedzselni akarja, és pár mondat erejéig jelezni akarja az olvasónak, hogy ő is itt van ám! Mint mikor kiskoromban az összes játékommal csatatérré változtattam a szobámat, és volt egy gagyi Batmanem, amivel se én, se öcsém nem akart támadni, majd szánalomból megtettem hadvezérnek. A Pendragon-szál belekeverése tetszett, Rolf jó karakternek tűnt, viszont a végére kifulladt, és érezhetően kevesebb szerepet is kapott. A svagsteniek viszont zavartak már az elejétől, és a végső fordulat is kellemetlenül hatott számomra. Gondolom muszáj volt őket beleírni, mert már a második fejezettől ők indukálták az összes konfliktust, de furcsán hatott az egész, izzadságszagú volt a banda. Mégis azt mondom, hogy egyszer érdemes elolvasni, sőt egy folytatást is el tudnék képzelni, a baltakovácsban érzek még potenciált.

>!
Historium, Dunaszerdahely, 2014
240 oldal · ISBN: 9788089649075
3 hozzászólás
+

Népszerű idézetek

++
>!
robinson P

– Meg kell értenetek, hogy a Ragnarök, mely most kezdetét vette, a ti világotok vége. A vikingek napjai megszámláltattak…

209. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ragnarök
+
>!
robinson P

Ellenállásuk hasztalan volt, hiszen az ocsmány, fekete bestián Ketill első lövésén kívül egy karcolást sem tudtak ejteni.

24. oldal

+
>!
Bélabá P

A Vågbrytare legdrágább kincsem, Hedebyből hoztam a mestert az elmúlt nyáron, hogy megépítse nekem. A legjobb tölgyfából készült, tizenkilenc bordával és vaslemezekkel. Kecsesebb, mint egy szász lotyó!

42. ldal

+
>!
Bélabá P

Anal natrach, orth bhais's bethad, do chnel denmha

131. oldal

2 hozzászólás
+
>!
Hanaiwa

Hogy kik voltak a szülei, Hallbjörn sosem tudta meg, a berserkerek közé kizárólag gyökértelen ifjúkat válogattak, akik nem kötődnek sehová, akiket nem vár otthon asszony, gyermek.
– Anyám a jeges észak, emlői a hófödte csúcsok, méhének tüze edzett a sziklává ami vagyok – emlékeztette magát, kirázva fejéből a régi, néhol túl fájdalmas képeket.- Atyám az ordas tenger, tőle kapom fagyos pofonjaim, s ő temet el ha meghalok. Nőm a csendes magány, hozzá mindig visszatérek. Gyermekeim vér és halál kiket csapásimmal nemzek.

3. fejezet. 136. oldal

+
>!
robinson P

Pokoli hideg volt azon a késő téli éjszakán, és valahogy túlságosan is sötét. A csillagok elbújtak, a holdat is csak sejteni lehetett a felhők mögött. A csend még a leghidegebb északi éjeken sem szokott ilyen sűrű, ilyen nyugtalanító, ennyire néma lenni.

17. oldal

+
>!
robinson P

Tizenhárom északi férfi vágott át a vad angol tájon. Toronyiránt haladtak, mindig előre, semmitől vissza nem riadva: jöhetett erdő, sziklás vidék, sivár táj, Kilencujjú Gudleif és tucatnyi elszánt embere egyetlen zokszó nélkül, összeszorított állkapoccsal ment előre, hogy öt napon belül elérjék a folyót.

149. oldal

+
>!
robinson P

A tizenhárom esztendős majdnem-gyerek megszorította a sokat próbált harcos kezét, és ezzel a testvéri eskü megköttetett.
Kissé távolabb, a fák közé húzódva a baltakovács csendben figyelt, és tudta, hogy érzései nem csalták meg: Visbur, az árva fiú az istenek kegyelmét élvezi, és az út végén igazi férfivá érik.

49. oldal

+
>!
robinson P

– Ez lenne a világfa? – kérdezte csodálkozva Visbur. – És hol a nagy sas?

204. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kodolányi János: Új ég, új föld
David Gemmell – Stella Gemmell: Trója – Királyok bukása
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Fekete lobogó
David Gemmell: Makedónia oroszlánja
Joan D. Vinge: 47 ronin
William Napier: Attila – A farkaskölyök
Michael Moorcock: Harcikutya
Wilbur Smith: A sivatag istene
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Spiró György: Fogság