Ragnarök 155 csillagozás

Bíró Szabolcs: Ragnarök Bíró Szabolcs: Ragnarök

Valamikor a IX. század elején egy csapat svéd viking útnak indul, hogy tűzön és vízen átkelve megbosszulja otthona elpusztítását. Mindnyájan emlékeznek még rá, mikor szűnt meg az élet egykor virágzó falujukban, Eldhärden és környékén: amikor Nídhögg, a fekete dög megjelent, mindent letarolt, majd eltűnt az ismeretlenbe.

Kilencujjú Gudleif és huszonkét vakmerő embere felkerekedik, hogy a Vågbrytare fedélzetén nekivágjon az ismeretlennek, megkeresse a szörnyet, és a saját fészkében végezzen vele. Útjuk ismeretlen vizeken, idegen földeken és éjsötét erdőkön keresztül vezet, miközben az ő nyomukban is ott liheg egy titokzatos, sebezhetetlen harcos, aki Tyr Pajzsát viseli.

Bíró Szabolcs, a magyar középkor megszállottja ezúttal tőle szokatlan témával lepi meg olvasóit: a Ragnarök történelmi alapokon nyugvó középkori fantasy, egy véres saga a bosszúról, a tűzről, és arról, hogy észak fiai gyakran keményebbek és kikezdhetetlenebbek, mint a skandináv acél.

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Athenaeum, Budapest, 2022
306 oldal · ISBN: 9789635432400
>!
Athenaeum, Budapest, 2022
306 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635432035
>!
Historium, Dunaszerdahely, 2014
226 oldal · ISBN: 9788089649105

2 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 12

Most olvassa 6

Várólistára tette 119

Kívánságlistára tette 123

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Linszyy P>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Azért úgy látom, hogy elég megosztó ez a Bíró Szabolcs-kötet. A skandináv mitológiát összefűzi az Arthur-mondakörrel, illetve megjelenik a kereszténység. És? Ez egy fantasy, bármi lehetséges, sőt szerintem bátor és érdekes lépés volt ez az író részéről. Engem egyáltalán nem zavart.

Érdekes vikingsztorit látunk, ami azzal indul, hogy egy sárkány feléget egy falut, így a megmaradt kis csapatunk elindul, hogy megkeresse és bosszút álljon a bestián. Közben csinálják, amit a vikingek szoktak: rabolnak, fosztogatnak, ölnek, tehát nem ebben a könyvben fogunk kedvenc szereplőket avatni. Én teljesen azt kaptam, amit vártam, szerintem hosszban is megfelelő volt. Nagyon férfias téma és nyilván női szereplők nincsenek is benne (kivéve a boszit), ezért kevésbé tudtam kapcsolódni a történethez. De ez csak azért van, mert érdekel ugyan a mitológia, de a Viking sorozatot sem bírtam végignézni. Ezért lett 4 csillag. Amúgy meg határozottan jól szórakoztam és szerintem ez pont elég. :)
https://youtu.be/SIKRBsynMxo

ZsúésKrisz_Olvas>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

„Egyik kedvenc íróm Bíró Szabolcs. Több könyvét is olvastam már(Anjouk, Non Nobis Domine) és keresgélés közben rátaláltam, hogy van neki is vikinges könyve. Nem is volt kérdés, hogy a Ragnarökre fog esni a választásom. Bíztam benne a párosításból adódóan, hogy egy nagyszerű történetet ismerhetek meg a könyv elolvasásával. Most sem kellett csalódnom.
A történetben a valóság keveredik a fantázia világával. Amikor kiválasztottam a könyvet kicsit másra számítottam. De amint belekezdtem az olvasásba, hamar felvettem a történet fonalát, és a pici csalódottságom is elmúlt.”
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/11/biro-szabolcs-ragna…

Cukormalac>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Igazság szerint ez az északi, vikinges-sárkányos világ úgy, ahogy van, tokkal-vonóval együtt borzasztóan távol áll tőlem (habár a történelmet alapjáraton csípem), a fantasy pedig az egyik általam legkevésbé kedvelt műfaj, viszont Bíró Szabolcs neve a sztori ismerete nélkül is garancia volt egy ismeretlen és távoli világból érkező, tényekkel fűszerezett, lebilincselő és szórakoztató olvasmányra, úgyhogy örömmel adtam neki esélyt. Nem csalódtam, hiszen a stílus azonnal elkapott, míg a körítést egy kicsit azért szokni kellett, viszont a valóság és írói fantázia összemosása annyira jól működött, hogy egy idő után valósággal suhantak az oldalak. Szerzőnk egyike azoknak, akiknek nagyon jellegzetes és egyből szerethető stílusa van, magam is örülnék neki, ha hasonlóan profin és gördülékenyen tudnék írni.

Bár a szereplőkhöz annyira nem sikerült kötődnöm, maga a történet nagyon tetszett és nem hagyott bennem hiányérzetet, különösebb tüskét. Egy könnyed, olvasmányos stílusban fogant, abszolút kompromisszummentes, bárki számára simán befogadható és valóban kikapcsoló utazásra indulhatunk a skandináv mitológia sárkányvéres berkeiben, miközben azért az Artúr-mondakör is megelevenedik. Jó, hogy az újrakiadás előtérbe hozta ezt a történetet, ami kivételesen nem a magyar történelemből merít, ebben a szemrevaló köntösben és kicsit pihentetve ugyanazt a minőséget hozza, mint mondjuk a szintén komoly, nem biztonsági játékos Lázár evangéliuma. Simán lehetett volna négyes, de az elvitathatatlan profizmus és magas minőség megtoldották egy féllel (ha mondjuk George R. R. Martin vagy Andrzej Sapkowski neve szerepel a borítón, nem biztos, hogy leveszem a polcról), én pedig nem csak férfitársaimnak ajánlom jó szívvel.

eenca P>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Örültem neki, hogy idén már olvastam északi mitológiát feldolgozó regényt, mert itt már szinte minden ismerős volt.
Jó a történet, viszont a szereplők nem igazán kedvelhetőek, de ez nem a könyv hibája, akkor ilyen világ volt. A vikingek is többnyire erőszakkal oldották meg a problémáikat, mint ármánnyal.

Nekem mégis hiányzott a kötődés a szereplőkhöz és ezért nem tudok 4 csillagnál többet adni.

Ez volt az első olvasásom Bíró Szabolcstól, de biztos, hogy nem az utolsó.

Bélabá>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Remek volt! Több indokom is sorakozik ezen állítás mögött. Egy: Megismertem a skandináv mitológiát kicsit könnyedebb stílusban mintha magát az Eddát vagy Sagákat olvastam volna.
Kettő: Egyszerűen beszippantott, sodró és lendületes történet. Három: Előbbi kijelentésemből fakad, hogy már az eleje tájékán kezdett mocorogni bennem a kis Thór azaz ördögi viharisten alak: mi lenne ha ez a könyv nemzetközi bestsellerré válna? Simán megvan benne a hozzávaló „kakaó”!
Szerintem népszerű lehetne külföldön is, angolra kéne lefordítani és terjeszteni.
Azért is tetszett, mert közben jegyzeteltem, jó pár fogalmat, helyszínt vagy személyt kiírtam magamnak. Ha gyenge könyv lenne, akkor ezt nehézkesen tudtam volna megtenni. Kedvenc könyveim közé soroltam!
Szélesebb körben kéne reklámozni, mert megéri: szórakoztatva indítja be az agytekervényeket. Összevetve a Sub Rosával, ez a könyv jobb, érettebb stílust vonultat fel. Olvassátok minél többen!

http://monumentum.blogger.hu/2014/12/14/elvikingules-av…

12 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Ha Bíró Szabolcs, akkor középkori történelem. A kivétel természetesen erősíti a szabályt, a kiváló író ezúttal a vikingek korába kirándult egyet, és olyan jó kis fantasyt hozott össze nekünk, hogy öröm olvasni minden sorát. A szerző szokásához híven teljes mélységében tanulmányozta az északi mitológiát, a könyvben megelevenednek a régi sagák, modern köntösbe öltöztetve, az Arthur-mondakörrel megsegítve (igen, az Excalibur is fontos szerepet játszik a történetben), olyan egységbe forrasztva a skandináv és a brit mítoszokat, amelytől garantáltan eldobjuk az agyunkat. Egyáltalán nem üres történelmi tablót kapunk, hanem rendkívül izgalmas fantasy-kalandregényt, amely üvölt a filmvászon (pontosabban tévésorozat) után. Fordulatos történet, érdekes karakterek, akció, érzelmek, kőkemény viking harcosok, egy igazi sárkány (nem a szelídebb fajtából), mágia, férfias kalandok – minden adott a tökéletes szórakozáshoz, amelynek során nyakig merülünk az északi (és persze a brit) mondakörbe. Merlin szakállára mondom, a Ragnarök egy igazi agyeldobós történelmi fantasy, a Bíró Szabolcstól megszokott minőségben megírva. Jóval könnyedebb műfajú alkotásról van szó, mint pl. az Anjouk-sorozat, de ugyanolyan sodró erejű és letehetetlen, mint az író többi műve. Erősen ajánlott darab!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/03/02/konyvkritika_b…

csartak P>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Még tavaly nagyon rápörögtem a Vikingek sorozatra, kb. mint egy megszállott, úgy néztem végig a részeket. (főleg az első évad nagyon jó) Így maga a viking téma, mitológia is elkezdett érdekelni, és hamar felkaptam a fejem a Ragnarök könyvre is. Nagyon vártam, beszereztem, megkaptam, elkezdtem… aztán pár oldal után abbahagytam. Szerintem azért, mert akkor még mindig jobban érdekelt a sorozat. Nemrég elérkezett az ideje, hogy folytassam a könyvet.
„Íme ott látom atyám, látom anyám, nővéreim és fivéreim. Magam előtt látom minden ősöm az idők kezdetétől. Mind hívnak engem, hogy bátran kövessem én is őket a nagy Valhallába, hol a hősök örökké élnek.” Az idézet A 13. harcos című filmből való, és azért jutott eszembe, mert a Ragnarökben is útra kelnek, igaz kicsit többen, mint tizenhárman, de itt is küldetésük van a harcosoknak, és ahogy megy a történet, egyre kevesebben lesznek, és persze fontos, hogy lelkük a hőn áhított Valhallába kerüljön.
Azon viszont csodálkoztam egy kicsit, hogy benne volt a Pendragon és Excalibur legendája, szóval én jobban „fullosabb” viking sztorira számítottam. De jó kis kalandos regény volt, én jól szórakoztam, érdemes elolvasni. :)

Olympia_Chavez P>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Feszülten vártam, hogy milyen hatással lesz rám a könyv, mert egyrészt sok jót hallottam róla, és szeretek pozitív élményekkel gazdagodni ki nem?? :-)). Másrészt viszont kicsit aggódtam is, hiszen egy magyar író tollából kanyarított viking történettel álltam szemben, kíváncsian vártam mi sülhet ki belőle. A szerző nem árul zsákbamacskát, már az elején leszögezi, hogy ez inkább amolyan történelmi fantasy, és tényleg az. Az elején inkább több történelemmel, később viszont már sokkal több fantasy-vel.

A regény eleje kicsit döcögős volt, attól a magyarázó stílustól, amivel az események, párbeszédek megértéséhez elengedhetetlen fogalmakat, neveket ismertette a szerző, de ezt később szerencsésen levetkőzte magáról, és teljesen elmerült a történetszövésben. A saga irodalom és mitológia elemeit felhasználva, valamint a kelta mondakörrel kicsit megtámogatva egy igazán különleges hangulatú elbeszélést alkotott meg. Itt-ott csöppet overpoweredre sikerült a történet, ami engem egy picit sem zavart, elvégre viking harcosokról és nem a makkoshotykai hímzőkörről olvastunk egy utazós, bosszúállós, vérgőzös történetet, melyből a humor sem hiányzik. Gondolok itt elsősorban a némi áthallással, Kilgore hadnagy által klasszikussá tett mondat elhangzására.*

Bíró Szabolcstól eddig csak egy novellát sikerült elolvasnom, a [[https://moly.hu/konyvek/biro-szabolcs-nolik-antal-michael-mansfield-jonathan-cross-angyal-sandor-pokoli-szimfoniak]] kötetben. Akkor elhatároztam, hogy ha módomban áll, több történetét is megismerem, mert szimpatikus az író stílusa, és az az erő, ami a történeteiből árad. Nos, Bíró Szabolcs neve mellé fölkerült még egy piros pont, uh. már ki is pécéztem magamnak a következő áldozatot. Felkészül: [[https://moly.hu/konyvek/biro-szabolcs-non-nobis-domine-2]]…

* Apokalipszis most c. film ominózus mondata:
„Imádom a reggeli napalm illatát.” Csak a napalmot helyettesítsük sárkányvérrel. :-))

13 hozzászólás
bonnie9 P>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Kiknek nem ajánlom:
1. Akik lassú folyású, szárazabb történelmi regényt várnak, mint ez vagy ez
2. Akik ehhez hasonló világmegváltó mély fantasyt várnak egy adott viking motívum fonalán.
3. Akik nem bírják, ha egy könyvben nemhogy túlteng a tesztoszteron, de egyenesen egyeduralkodó jelleget ölt.
KIKNEK AJÁNLOM:
Mindazoknak, akik már nagyon régóta keresnek egy szórakoztató, könnyed, olvasmányos viking történetet, amiben mindenből kapsz egy kicsit ahhoz, hogy legyen még kedved utánaolvasni a részleteknek. Férjjel mi ezt a tábort erősítettük.
Hősiesen bevallom, viking tudásom (az iskolai történelemórákat leszámítva) mindössze az Erik, a viking, a Csillagkapu és Beowulf filmekre korlátozódott, arra, amit ezekhez kapcsolódóan hozzáolvastam, majd szépen lassan elfelejtettem. És nagyon kellett valami, ami ezeket most újra összehozza, ezt pedig Bíró Szabolcstól köszönöm, megkaptam.
Belemerít a viking mondák legfőbb neveit és motívumait tartalmazó kalapba, ezeket egy csokorba köti, majd egy kis Pendragon legendával fűszerezve tálalja. Nekem ízlett. A vége ugyan kicsit gyors volt, de maga az alapgondolat, a cím efajta értelmezése tetszett. Néhol zavartak ugyan az én fülemnek korszakidegen szavak, ám tudásbeli hiányosságaimat tekintve nem állíthatom, hogy ezek biztosan nem hangozhattak el akkoriban. Ezt majd nálam műveltebbek elmondják. A játékban amúgy Yxsmed lettem (még olvasás előtt kitöltve), a kedvencem mégis az öreg berserker volt, már csak Beowulf miatt is.

Roszka>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Gondoltam olvasok egy jó kis vikinges történetet. Nem lett volna ez rossz, ha kicsit bővebb lére van eresztve.
A végére teljesen elhatalmasodott bennem az érzés, hogy ez esti mese felnőtteknek.
Jó, adva van az alaptörténet, hogy a sárkány elpusztítja a falujukat és bosszút állnak, de….
Bemennek egy faluba, kiirtanak mindenkit, majd tovább mennek, azután megint ugyan ez máshol. Engem speciel jobban érdekelt volna a szereplők élete, múltja. Főleg a berserkeré.
Lehet megfertőződtem Hobb lelkisebb, elemzősebb történeteivel, vagy ép a tv-ben futó Vikingek című sorozattal, de én többet vártam.
Igaz ez az első könyvem Bíró Szabolcstól, de szerintem lesz még több is, csak más elvárásokkal.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

– Meg kell értenetek, hogy a Ragnarök, mely most kezdetét vette, a ti világotok vége. A vikingek napjai megszámláltattak…

209. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ragnarök
robinson P>!

Pokoli hideg volt azon a késő téli éjszakán, és valahogy túlságosan is sötét. A csillagok elbújtak, a holdat is csak sejteni lehetett a felhők mögött. A csend még a leghidegebb északi éjeken sem szokott ilyen sűrű, ilyen nyugtalanító, ennyire néma lenni.

17. oldal

robinson P>!

Ellenállásuk hasztalan volt, hiszen az ocsmány, fekete bestián Ketill első lövésén kívül egy karcolást sem tudtak ejteni.

24. oldal

Bélabá>!

Anal natrach, orth bhais's bethad, do chnel denmha

131. oldal

2 hozzászólás
Hanaiwa>!

Hogy kik voltak a szülei, Hallbjörn sosem tudta meg, a berserkerek közé kizárólag gyökértelen ifjúkat válogattak, akik nem kötődnek sehová, akiket nem vár otthon asszony, gyermek.
– Anyám a jeges észak, emlői a hófödte csúcsok, méhének tüze edzett a sziklává ami vagyok – emlékeztette magát, kirázva fejéből a régi, néhol túl fájdalmas képeket.- Atyám az ordas tenger, tőle kapom fagyos pofonjaim, s ő temet el ha meghalok. Nőm a csendes magány, hozzá mindig visszatérek. Gyermekeim vér és halál kiket csapásimmal nemzek.

3. fejezet. 136. oldal

Tirpák>!

[…] az istenek léptei mellett az ember nem más, mint szempillantás alatt ellobbanó, gyönge szalmaszál.

117. oldal

Belle_Maundrell >!

– A sárkány a Pendragon-ház jelképe – magyarázta Rolf. – De jóval több is ennél. A nagy király a sárkány leheletében fogant, és a sárkány leheletében vívta utolsó csatáját. A sárkány mindaz, ami körbevesz minket, ott van mindenütt: lehelete a hajnali köd, egyetlen szárnycsapására feltámad a szél. Képes megfagyasztani és újból felolvasztani a világot…

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sárkány
1 hozzászólás
Szelén>!

Ha nem térnék vissza, találkozunk a Valhallában!

Szelén>!

– A baltakovács szavait néma csend követte. Mindeddig egyikük sem gondolt még arra, hogy Nídhögg lett volna, aki elpusztította a falut.A régiek énekei szerint Yggdrasil, a világfa gyökerei időtlen idők óta fogságban tartják Nídhöggöt, a sárkányt, aki a holtak véréből táplálkozik. Amikor Nídhöggnek sikerül kirágnia magát a a fa gyökerei közül, és legyőzi az őt őrző óriási sast, megkezdődik a világvége, az utolsó nagy háború – a Ragnarök.

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: világfa · Yggdrasil

Hasonló könyvek címkék alapján

Fróna Zsófia: Démonok közt
Szép Zsolt: Sárkányhant
Robin LaFevers: Sötét diadal
J. Goldenlane: Isteni balhé
Buótyik Dorina: Az egyiptomi királynő rejtélye
Kevin Hearne: Hounded – Üldöztetve
Lupescu Kata: Végső kezdet
L. J. Wesley: Hetedhét birodalom
Holly Black: The Queen of Nothing – A semmi királynője
Patrick Rothfuss: A szél neve