Ragnarök 131 csillagozás

Bíró Szabolcs: Ragnarök

Valamikor a IX. század elején egy csapat svéd viking útnak indul, hogy tűzön és vízen átkelve megbosszulja otthona elpusztítását. Mindnyájan emlékeznek még rá, mikor szűnt meg az élet egykor virágzó falujukban, Eldhärden és környékén: amikor Nídhögg, a fekete dög megjelent, mindent letarolt, majd eltűnt az ismeretlenbe.

Kilencujjú Gudleif és huszonkét vakmerő embere felkerekedik, hogy a Vågbrytare fedélzetén nekivágjon az ismeretlennek, megkeresse a szörnyet, és a saját fészkében végezzen vele. Útjuk ismeretlen vizeken, idegen földeken és éjsötét erdőkön keresztül vezet, miközben az ő nyomukban is ott liheg egy titokzatos, sebezhetetlen harcos, aki Tyr Pajzsát viseli.

Bíró Szabolcs, a magyar középkor megszállottja ezúttal tőle szokatlan témával lepi meg olvasóit: a Ragnarök történelmi alapokon nyugvó középkori fantasy, egy véres saga a bosszúról, a tűzről, és arról, hogy észak fiai gyakran keményebbek és kikezdhetetlenebbek, mint a skandináv acél.

>!
Historium, Dunaszerdahely, 2014
226 oldal · ISBN: 9788089649105
>!
Historium, Dunaszerdahely, 2014
240 oldal · ISBN: 9788089649075

Enciklopédia 5


Kedvencelte 10

Most olvassa 2

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 97

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

ZsúésKrisz_Olvas>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

"Egyik kedvenc íróm Bíró Szabolcs. Több könyvét is olvastam már(Anjouk, Non Nobis Domine) és keresgélés közben rátaláltam, hogy van neki is vikinges könyve. Nem is volt kérdés, hogy a Ragnarökre fog esni a választásom. Bíztam benne a párosításból adódóan, hogy egy nagyszerű történetet ismerhetek meg a könyv elolvasásával. Most sem kellett csalódnom.
A történetben a valóság keveredik a fantázia világával. Amikor kiválasztottam a könyvet kicsit másra számítottam. De amint belekezdtem az olvasásba, hamar felvettem a történet fonalát, és a pici csalódottságom is elmúlt."
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/11/biro-szabolcs-ragna…

Bélabá P>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Remek volt! Több indokom is sorakozik ezen állítás mögött. Egy: Megismertem a skandináv mitológiát kicsit könnyedebb stílusban mintha magát az Eddát vagy Sagákat olvastam volna.
Kettő: Egyszerűen beszippantott, sodró és lendületes történet. Három: Előbbi kijelentésemből fakad, hogy már az eleje tájékán kezdett mocorogni bennem a kis Thór azaz ördögi viharisten alak: mi lenne ha ez a könyv nemzetközi bestsellerré válna? Simán megvan benne a hozzávaló „kakaó”!
Szerintem népszerű lehetne külföldön is, angolra kéne lefordítani és terjeszteni.
Azért is tetszett, mert közben jegyzeteltem, jó pár fogalmat, helyszínt vagy személyt kiírtam magamnak. Ha gyenge könyv lenne, akkor ezt nehézkesen tudtam volna megtenni. Kedvenc könyveim közé soroltam!
Szélesebb körben kéne reklámozni, mert megéri: szórakoztatva indítja be az agytekervényeket. Összevetve a Sub Rosával, ez a könyv jobb, érettebb stílust vonultat fel. Olvassátok minél többen!

http://monumentum.blogger.hu/2014/12/14/elvikingules-av…

12 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Ha Bíró Szabolcs, akkor középkori történelem. A kivétel természetesen erősíti a szabályt, a kiváló író ezúttal a vikingek korába kirándult egyet, és olyan jó kis fantasyt hozott össze nekünk, hogy öröm olvasni minden sorát. A szerző szokásához híven teljes mélységében tanulmányozta az északi mitológiát, a könyvben megelevenednek a régi sagák, modern köntösbe öltöztetve, az Arthur-mondakörrel megsegítve (igen, az Excalibur is fontos szerepet játszik a történetben), olyan egységbe forrasztva a skandináv és a brit mítoszokat, amelytől garantáltan eldobjuk az agyunkat. Egyáltalán nem üres történelmi tablót kapunk, hanem rendkívül izgalmas fantasy-kalandregényt, amely üvölt a filmvászon (pontosabban tévésorozat) után. Fordulatos történet, érdekes karakterek, akció, érzelmek, kőkemény viking harcosok, egy igazi sárkány (nem a szelídebb fajtából), mágia, férfias kalandok – minden adott a tökéletes szórakozáshoz, amelynek során nyakig merülünk az északi (és persze a brit) mondakörbe. Merlin szakállára mondom, a Ragnarök egy igazi agyeldobós történelmi fantasy, a Bíró Szabolcstól megszokott minőségben megírva. Jóval könnyedebb műfajú alkotásról van szó, mint pl. az Anjouk-sorozat, de ugyanolyan sodró erejű és letehetetlen, mint az író többi műve. Erősen ajánlott darab!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/03/02/konyvkritika_b…

csartak P>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Még tavaly nagyon rápörögtem a Vikingek sorozatra, kb. mint egy megszállott, úgy néztem végig a részeket. (főleg az első évad nagyon jó) Így maga a viking téma, mitológia is elkezdett érdekelni, és hamar felkaptam a fejem a Ragnarök könyvre is. Nagyon vártam, beszereztem, megkaptam, elkezdtem… aztán pár oldal után abbahagytam. Szerintem azért, mert akkor még mindig jobban érdekelt a sorozat. Nemrég elérkezett az ideje, hogy folytassam a könyvet.
„Íme ott látom atyám, látom anyám, nővéreim és fivéreim. Magam előtt látom minden ősöm az idők kezdetétől. Mind hívnak engem, hogy bátran kövessem én is őket a nagy Valhallába, hol a hősök örökké élnek.” Az idézet A 13. harcos című filmből való, és azért jutott eszembe, mert a Ragnarökben is útra kelnek, igaz kicsit többen, mint tizenhárman, de itt is küldetésük van a harcosoknak, és ahogy megy a történet, egyre kevesebben lesznek, és persze fontos, hogy lelkük a hőn áhított Valhallába kerüljön.
Azon viszont csodálkoztam egy kicsit, hogy benne volt a Pendragon és Excalibur legendája, szóval én jobban „fullosabb” viking sztorira számítottam. De jó kis kalandos regény volt, én jól szórakoztam, érdemes elolvasni. :)

Olympia_Chavez P>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Feszülten vártam, hogy milyen hatással lesz rám a könyv, mert egyrészt sok jót hallottam róla, és szeretek pozitív élményekkel gazdagodni ki nem?? :-)). Másrészt viszont kicsit aggódtam is, hiszen egy magyar író tollából kanyarított viking történettel álltam szemben, kíváncsian vártam mi sülhet ki belőle. A szerző nem árul zsákbamacskát, már az elején leszögezi, hogy ez inkább amolyan történelmi fantasy, és tényleg az. Az elején inkább több történelemmel, később viszont már sokkal több fantasy-vel.

A regény eleje kicsit döcögős volt, attól a magyarázó stílustól, amivel az események, párbeszédek megértéséhez elengedhetetlen fogalmakat, neveket ismertette a szerző, de ezt később szerencsésen levetkőzte magáról, és teljesen elmerült a történetszövésben. A saga irodalom és mitológia elemeit felhasználva, valamint a kelta mondakörrel kicsit megtámogatva egy igazán különleges hangulatú elbeszélést alkotott meg. Itt-ott csöppet overpoweredre sikerült a történet, ami engem egy picit sem zavart, elvégre viking harcosokról és nem a makkoshotykai hímzőkörről olvastunk egy utazós, bosszúállós, vérgőzös történetet, melyből a humor sem hiányzik. Gondolok itt elsősorban a némi áthallással, Kilgore hadnagy által klasszikussá tett mondat elhangzására.*

Bíró Szabolcstól eddig csak egy novellát sikerült elolvasnom, a [[https://moly.hu/konyvek/biro-szabolcs-nolik-antal-michael-mansfield-jonathan-cross-angyal-sandor-pokoli-szimfoniak]] kötetben. Akkor elhatároztam, hogy ha módomban áll, több történetét is megismerem, mert szimpatikus az író stílusa, és az az erő, ami a történeteiből árad. Nos, Bíró Szabolcs neve mellé fölkerült még egy piros pont, uh. már ki is pécéztem magamnak a következő áldozatot. Felkészül: [[https://moly.hu/konyvek/biro-szabolcs-non-nobis-domine-2]]…

* Apokalipszis most c. film ominózus mondata:
„Imádom a reggeli napalm illatát.” Csak a napalmot helyettesítsük sárkányvérrel. :-))

13 hozzászólás
Szirmocska>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Ha egy szóval kéne leírnom az érzéseimet, így az olvasás befejeztével, akkor az a csalódás lenne. Semmilyen vagy sablonos, az eredetiség legapróbb jelét se mutató karakterek, minimális történet, időnként a fordulatok teljes hiánya, majd egy egész szál két mondatos hirtelen elvágása. A vikingekről persze megint előkerülnek a szokásos ismeretek, dobálózik az író a megfelelő szavakkal és idéz a sagákból, de ez, lebilincselő történet nélkül, számomra inkább idegesítő volt. Amit pedig végképp nem értek: hogy mi értelme volt öncélúan idecitálni szegény Arthurt és az Excaliburt, amikor a viking sagák is tömve vannak sokkal inkább ideillő alakokkal és nagy hatalmú fegyverekkel?
Ráadásul a fáklyás felvonulás, mint lopakodó üzemmód… A végső nagy összecsapásba pedig csak háromszor aludtam bele.
Viszont a borító szép. :) A cím betűtípusába szó szerint beleszerettem. A marketing pedig példa értékű volt, csak kár, hogy számomra több pozitívum nem adódott a könyvben.

7 hozzászólás
bonnie9 P>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Kiknek nem ajánlom:
1. Akik lassú folyású, szárazabb történelmi regényt várnak, mint ez vagy ez
2. Akik ehhez hasonló világmegváltó mély fantasyt várnak egy adott viking motívum fonalán.
3. Akik nem bírják, ha egy könyvben nemhogy túlteng a tesztoszteron, de egyenesen egyeduralkodó jelleget ölt.
KIKNEK AJÁNLOM:
Mindazoknak, akik már nagyon régóta keresnek egy szórakoztató, könnyed, olvasmányos viking történetet, amiben mindenből kapsz egy kicsit ahhoz, hogy legyen még kedved utánaolvasni a részleteknek. Férjjel mi ezt a tábort erősítettük.
Hősiesen bevallom, viking tudásom (az iskolai történelemórákat leszámítva) mindössze az Erik, a viking, a Csillagkapu és Beowulf filmekre korlátozódott, arra, amit ezekhez kapcsolódóan hozzáolvastam, majd szépen lassan elfelejtettem. És nagyon kellett valami, ami ezeket most újra összehozza, ezt pedig Bíró Szabolcstól köszönöm, megkaptam.
Belemerít a viking mondák legfőbb neveit és motívumait tartalmazó kalapba, ezeket egy csokorba köti, majd egy kis Pendragon legendával fűszerezve tálalja. Nekem ízlett. A vége ugyan kicsit gyors volt, de maga az alapgondolat, a cím efajta értelmezése tetszett. Néhol zavartak ugyan az én fülemnek korszakidegen szavak, ám tudásbeli hiányosságaimat tekintve nem állíthatom, hogy ezek biztosan nem hangozhattak el akkoriban. Ezt majd nálam műveltebbek elmondják.
A játékban amúgy Yxsmed lettem (még olvasás előtt kitöltve), a kedvencem mégis az öreg berserker volt, már csak Beowulf miatt is.

Viktória_Erdei P>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Fura volt olvasni, hogy a vikingek közé bekeveredett az Arthur mondakör is, de elnéztem, mert imádtam ezt a részt történelemből. Merlin szakállára, de jó volt visszatérni egy kicsit Arthur Pendragon világába. Picit több Merlin, Arthur említést elviseltem volna, mivel imádtam a Merlin kalandjai sorozatot. A szereplőket sajnos nehéz volt megkülönböztetni, néha túl sokan voltak.

Roszka>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Gondoltam olvasok egy jó kis vikinges történetet. Nem lett volna ez rossz, ha kicsit bővebb lére van eresztve.
A végére teljesen elhatalmasodott bennem az érzés, hogy ez esti mese felnőtteknek.
Jó, adva van az alaptörténet, hogy a sárkány elpusztítja a falujukat és bosszút állnak, de….
Bemennek egy faluba, kiirtanak mindenkit, majd tovább mennek, azután megint ugyan ez máshol. Engem speciel jobban érdekelt volna a szereplők élete, múltja. Főleg a berserkeré.
Lehet megfertőződtem Hobb lelkisebb, elemzősebb történeteivel, vagy ép a tv-ben futó Vikingek című sorozattal, de én többet vártam.
Igaz ez az első könyvem Bíró Szabolcstól, de szerintem lesz még több is, csak más elvárásokkal.

2 hozzászólás
Trixi>!
Bíró Szabolcs: Ragnarök

Évekkel ezelőtt volt szerencsém egy író-olvasó találkozón találkoznom a szerzővel, aki egy kedves és lelkes fiatalember. Tehát, hogy a korszakot szereti, nem volt vitás, már csak az a kérdés, hogyan tudja tálalni. Nos, vikinges fantasy, plusz egy kis excalibur, egész jól hangzik. Ahogy írja is, a szórakoztatás volt a lényeg. Az sikerült is, jól szórakoztam. Egy csapat viking egy sárkány nyomába ered, és amerre mennek hullanak az emberek. Volt 1-2 szereplő, akiknél úgy gondoltam (ha már belekerültek a sztoriba), hogy fontosabb szerepük lesz, és meglepődtem amikor mégsem. Yngvin fura meséin jókat derültem :D :D :D. Viszont a végén csak pillogtam. Csak én érzem azt, hogy hirtelen lett vége? A könyv lehetett volna nehezebb, minden értelemben :D :D :D. Azaz vastagabb, jobban kifejtve a karaktereket, a kalandokat, stb, és lehetett volna benne kicsit több „dög” (és nem a hullák számára gondolok :D :D), olyan ami a felemel, majd földbe csap, vagy ilyesmi. De összességében jó volt – habkönnyű, szórakoztató történet ;)


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Meg kell értenetek, hogy a Ragnarök, mely most kezdetét vette, a ti világotok vége. A vikingek napjai megszámláltattak…

209. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Ragnarök
robinson P>!

Pokoli hideg volt azon a késő téli éjszakán, és valahogy túlságosan is sötét. A csillagok elbújtak, a holdat is csak sejteni lehetett a felhők mögött. A csend még a leghidegebb északi éjeken sem szokott ilyen sűrű, ilyen nyugtalanító, ennyire néma lenni.

17. oldal

Bélabá P>!

Anal natrach, orth bhais's bethad, do chnel denmha

131. oldal

2 hozzászólás
robinson P>!

Ellenállásuk hasztalan volt, hiszen az ocsmány, fekete bestián Ketill első lövésén kívül egy karcolást sem tudtak ejteni.

24. oldal

Hanaiwa>!

Hogy kik voltak a szülei, Hallbjörn sosem tudta meg, a berserkerek közé kizárólag gyökértelen ifjúkat válogattak, akik nem kötődnek sehová, akiket nem vár otthon asszony, gyermek.
– Anyám a jeges észak, emlői a hófödte csúcsok, méhének tüze edzett a sziklává ami vagyok – emlékeztette magát, kirázva fejéből a régi, néhol túl fájdalmas képeket.- Atyám az ordas tenger, tőle kapom fagyos pofonjaim, s ő temet el ha meghalok. Nőm a csendes magány, hozzá mindig visszatérek. Gyermekeim vér és halál kiket csapásimmal nemzek.

3. fejezet. 136. oldal

Bélabá P>!

A Vågbrytare legdrágább kincsem, Hedebyből hoztam a mestert az elmúlt nyáron, hogy megépítse nekem. A legjobb tölgyfából készült, tizenkilenc bordával és vaslemezekkel. Kecsesebb, mint egy szász lotyó!

42. ldal

Tirpák>!

[…] az istenek léptei mellett az ember nem más, mint szempillantás alatt ellobbanó, gyönge szalmaszál.

117. oldal

robinson P>!

Tizenhárom északi férfi vágott át a vad angol tájon. Toronyiránt haladtak, mindig előre, semmitől vissza nem riadva: jöhetett erdő, sziklás vidék, sivár táj, Kilencujjú Gudleif és tucatnyi elszánt embere egyetlen zokszó nélkül, összeszorított állkapoccsal ment előre, hogy öt napon belül elérjék a folyót.

149. oldal

robinson P>!

A tizenhárom esztendős majdnem-gyerek megszorította a sokat próbált harcos kezét, és ezzel a testvéri eskü megköttetett.
Kissé távolabb, a fák közé húzódva a baltakovács csendben figyelt, és tudta, hogy érzései nem csalták meg: Visbur, az árva fiú az istenek kegyelmét élvezi, és az út végén igazi férfivá érik.

49. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Hestia Potter: Legendary – Szövetség
Frank Márton: Két tűz között
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Estelle Brightmore: 13. napon
Vavyan Fable: Álmok Tengere
Mark Lawrence: Bolondok hercege
Terry Pratchett: Őrség! Őrség!
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
J. R. R. Tolkien: Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről