Nyugat ​őre 3 csillagozás

történelmi zsebregény
Bíró Szabolcs: Nyugat őre

Dévény, a nyugat kapuja, a keresztes háborúk idején.
A tízéves Miska egyedül él az anyjával egy Duna menti, apró házikóban. Egyedüli „férfiként” ő műveli a földet, aprítja a fát, elvégzi a ház körüli kisebb-nagyobb munkákat, és közben arról álmodozik, hogy egyszer lovaggá válik: minden vágya, hogy ő legyen Nyugat őre, a győzhetetlen vitéz.
Egyetlen barátjával, Vidával vasárnaponként az erdőben játszik – ez az egyetlen nap a héten, amikor még gyerek lehet. Egyszer ócska, törött pengéjű kardot vet ki magából a föld, amit az álmodozó fiú csalhatatlan jelnek vél.
Amikor pedig az anyját feleségül veszi egy pozsonyi kereskedő, és el kell költözniük Dévényből, minden megváltozik…

>!
Historium, Dunaszerdahely, 2013
48 oldal · ISBN: 9788089649013

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Bíró Szabolcs: Nyugat őre

Bíró Szabolcs: Nyugat őre történelmi zsebregény

Egy alig tízéves kisfiú komoly, nagy álma. Ő lesz a Nyugat őre….védi a hazát, a király kitünteti,lovaggá üti. Az élet azonban kicsit más, mint az álmok…mégis elindul az úton, hogy lovag lehessen.
Az elhívatottság, kitartás és az akarat diadala, némi családi drámával a kisnovella hangulatosan ábrázolja mindezeket. Elgondolkodtató.

>!
Fater
Bíró Szabolcs: Nyugat őre

Bíró Szabolcs: Nyugat őre történelmi zsebregény

Az első néhány oldal elolvasása után az első gondolatom az volt, hogy talán egy ifjúsági (kis)regény került a kezembe (pontosabban a netes közzétételnek hála – a monitoromra), és rögtön a megboldogult gyerekkoromban annyira szeretett Rónaszegi Miklós-féle Kartal-sorozat jutott az eszembe.
Aztán ahogy haladt előre a (sajnos rendkívül rövid) történet, rá kellett jöjjek: te jó ég, ez a könyv rövidsége ellenére is sorra veszi szinte az összes emberi gyarlóságot, az emberölést is beleértve! Persze a könyv veleje nem a benne rejlő erőszak, hanem annak bemutatása, hogy céljainkat sokszor nem úgy, és nem olyan áron tudjuk elérni, ahogy elképzeltük, hiszen a történet hőse – Miska – katonává lesz ugyan, de nem akármilyen árat fizet ennek érdekében…
Sajnáltam, hogy ilyen rövidke a történet, olvastam volna még tovább, az alapötlet talán egy ennél nagyobb lélegzetű művet is megérdemelne. Egyetlen dolog azonban nem igazán tetszett: egy alapvetően jó stílusban, uram bocsá’ korhű szóhasználattal megírt (lásd pl. a „csihadj” és hasonló kifejezéseket) könyvben nagyon idegennek éreztem a „vehemencia” szóhasználatot. Tudom, ez már inkább csak kukacoskodás :-), meg egyébként is latin eredetű szó stb. , de én személy szerint soha nem szerettem az olyan kifejezések használatát, amelyeket – adott esetben még egyszerűbben – magyarul is meg lehet fogalmazni…


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Miska ugyanis katona akart lenni. Minden álma erről szólt, minden gondolata a katonaélet, a harc körül forgott. Micsoda szép terei voltak, te jó Isten!

7. oldal

Bíró Szabolcs: Nyugat őre történelmi zsebregény

>!
robinson P

A templomtoronyban megkondult harang, mely a vasárnapi istentisztelet végét jelezte, Miskának a szabadság hangját jelentette.

9. oldal

Bíró Szabolcs: Nyugat őre történelmi zsebregény

>!
robinson P

Miska gyanúja, hogy a férfi mosolya csak aljas álca volt, hamar beigazolódott.

27. oldal

Bíró Szabolcs: Nyugat őre történelmi zsebregény

>!
robinson P

– Neked fogalmad sincs, mi történt ott, Miska! Nem láttad, és el sem tudod képzelni, mert senki nem beszélt róla neked! Nem tudod, milyen, amikor a pokol megelevenedik!

39. oldal

Bíró Szabolcs: Nyugat őre történelmi zsebregény


Hasonló könyvek címkék alapján

Csikász Lajos: Megátkozottak
Benkő László: A vér törvénye
Benkő László: A végső tenger I-III.
Benkő László: Idegen tüzek
Jean-Pierre Montcassen: A magyarok nyilaitól…
Bökös Borbála: A sárkánygyík ébredése
Rozsnyai János: A táltos keresztje
Trux Béla: Akkon ostroma
Bán Mór: A Holló háborúja
Bányai D. Ilona: A vér jogán