Non ​nobis Domine (Non nobis, Domine 1-2.) 44 csillagozás

Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bátorság. ​Hősiesség. Eretnekség.

1292-ben Bátor Vilmos templomos lovag huszonhárom év távollét után hazatér a Szentföldről Magyarországra – otthon azonban csak halál és gyász várja. A megkeseredett, kiábrándult férfi szárnyai alá veszi és tanítani kezdi elárvult unokaöccsét, hiszen Attilában látja a megszégyenült Templomos Lovagrend új reményét, a tökéletes és gáncstalan harcost. Ám hiába igyekszik az általa helyesnek vélt útra terelni a kisgyermekből lassan férfivá érő növendéket, Attila túlságosan is vágyik a szabad életre. Amikor pedig Vilmos kardját, az ősi családi örökséget elcsenve akar megnyerni egy titkos éjszakai párbajt, nagybátyja büntetésből hosszú útra küldi az olasz énekmondó, Umberto oldalán. Ez az út örökre megváltoztatja Attila életét. Rablógyilkosokkal harcol, csaknem halálos sebet kap, majd megismeri azt az érzést is, amelyre egy templomos lovagnak még csak gondolnia sem szabad: a szerelmet.

A Non nobis Domine a lovaggá cseperedő Attila szemén… (tovább)

A két regény külön-külön is megjelent, Kelet oroszlánja és Az utolsó vörös barát címmel. A jelen kötet a két regény átdolgozott, bővített kiadását tartalmazza.
Korábban Non nobis, Domine címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
800 oldal · ISBN: 9789632936338
>!
Athenaeum, Budapest, 2016
800 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632936048

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Bátor Vilmos · Venceszláv


Kedvencelte 20

Most olvassa 8

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
ZsúésKrisz_Olvas
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

"Nem régóta olvasok, de eddigi olvasmányaim során nem találkoztam még Bíró Szabolcs írásaival. Fiatal kora ellenére sok jó véleményt olvastam róla, ezért kíváncsian vártam, hogy miként fog tetszeni a könyv. Nagyon kellemesen csalódtam benne, az írásstílusa nagyon jó, szinte magával ragadja az embert. Sokszor úgy belefeledkeztem, hogy még inni is elfelejtettem. :-) Könnyedén lehet haladni vele és jómagam teljesen azonosulni tudtam a szereplőkkel. Kíválóan tükrözi a történet a középkor ezen szakaszát.
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/04/biro-szabolcs-non-n…

>!
robinson P
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Hibátlan, remek szórakozás, pergő történet. Az Anjouk-sorozat előzménye.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/01/non-nobis-domine.html

>!
Cintia9910
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Annak ellenére, hogy egy 800 oldalas kötetről van szó, hihetetlen gyorsasággal pörgettem le ezt a könyvet. Ezúttal sem csalódtam Bíró Szabolcs stílusában. A történet izgalmas volt, és végig fenntartotta az érdeklődésemet, a szereplőket imádtam, a lapok pedig csak úgy pörögtek. Bíró Szabolcs eddigi könyvei közül ez a legzseniálisabb !

Hatalmas kedvencem lett ez a kötet ! Most érzem úgy, hogy eleget kaptam Bátor Attilából és Ágnesből is. Ha valaki a vastagsága miatt nem mer hozzá nyúlni ehhez a kötethez, akkor megnyugtatom, hogy egy nagyon olvasmányos regényről van szó, szerethető karakterekkel és egy igazán izgalmas cselekményszállal.

https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2019/08/b…

>!
Roszka
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Korábban olvastam az író Ragnarök című könyvét, ami első története volt számomra, szinte harmatgyenge, de tudtam, hogy valamiért nagyon kedvelt alkotó. Ezért is fogtam bele ebbe a féltéglába!
Milyen jól is tettem!
Egyszerűen letehetetlen történet!!!
Már a kor miatt is imádtam (13-14. század) és magyar történelem. Ráadásul keresztesek!
Kezdődik a Szentföldön Bátor Pállal, folytatódik a fiával Bátor Vilmossal, aki a Kelet Oroszlánja becenevet kapja, és befejeződik Attilával aki Bátorrá válik a végére.
Mondhatni családregény, ami három nemzedéket ölel fel, de mégis inkább Vilmosról és nevelt fiáról, Atilláról szól, no és Károly Róbert nagy királyunkról, a hatalmi harcokról a belháborúról és a szerencsétlen péntek 13.-áról is szól.
Csodálatosan megírt, izgalmas történet, nagyon pergős cselekmény, lélektanilag is remekül felépített olvasmány, tele történelemmel.

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
800 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632936048
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

A templomos lovagok legendáján nem fogott az idő, még ma is rengeteg titok övezi a történetüket, a Szentföldön harcoltak, egy idő után már ők sem tudták, hogy miért, majd Akkon eleste után visszatértek Európába, ahol Szép Fülöp francia király pecsételte meg a sorsukat. Jacques de Molay nagymester máglyahalálával (akinek az átka megfogant, és egy éven belül a király és a vele szövetséges pápa is a túlvilágra költözött) a rend hivatalosan megszűnt, azonban még ma is sokan hisznek abban, hogy máig fennmaradt. Bíró Szabolcs könyvében az utolsó magyar templomos lovagok, a Szentföldet megjárt Bátor Vilmos, azaz Kelet oroszlánja, valamint unokaöccse, és fogadott fia, Bátor Attila sorsán keresztül ismerhetjük meg, milyen volt az élet az Árpád-ház kihalása után az interregrum káoszába fulladt Magyarországon. Kemény és nehéz, amelyben a lovagok voltak az igazi akcióhősök, akiknek kőkemény erkölcsi problémákkal kellett szembesülniük, és iszonyúan véres csatákat kellett megvívniuk a királyukért, miközben elvben a pápa fennhatósága alá tartoztak. Az Anjouk-sorozat előzménykötete (két korábban megjelent könyvet adott ki a kiadó újra egyben tavaly) semmiben sem marad el a folytatástól, ugyanolyan magával ragadó történetet mesél el, ugyanakkora érzelmi intenzitással, profi írói mentalitással és olyan kivételes történelmi tudással a korszakról, amely mára már Bíró Szabolcs védjegyévé vált. A csaknem 800 oldalas könyv a letehetetlen kategóriába tartozik, azonnal elveszíti az időérzékét az, aki belekezd, annyira beleéli magát a lovagkorba, amely véres és mocskos, de mégis utolérhetetlenül romantikus. Kiváló alkotás, amely üvölt a filmvászon (tévésorozat) után, remélem, minél előbb láthatjuk élőben is a Bátor család történetét, amelyben életre kel egy régen letűnt világ, Erősen ajánlott darab!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/03/23/konyvkritika_b…

>!
gizad
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Ismét hálával tartozom a Molynak és közösségének, mert nélkülük nem került volna elém ez a nagyszerű könyv! Még valamelyik Anjou kötet szúrt szemet, aztán ahogy utána néztem, megvilágosodtam, hogy van előzménye. Méghozzá javított, bővített kiadásban. Bíró Szabolcstól eddig nem olvastam, gondoltam, ideje ezen változtatni, és akkor már kezdjük az elején.

Pár szót a kiadásról:
Örültem az egykötetes, keménytáblás, időtálló kiadásnak, a szép védőborítónak. Ne tévesszen meg senkit a 800 oldalas tégla. Kellemes hosszúságú fejezetekre szedve, nem túl sűrű sorközzel kicsit becsapós a méret, annál is inkább, mert a szerző stílusa és az események nem eresztik az olvasót. Észre sem vettem, és két nap alatt bevágtam a könyv kicsivel több, mint felét a hétvégén. Aztán meg bosszantott, hogy a munka miatt nincs annyi időm a maradékra, amennyit szeretnék, de így is elolvastatta magát plusz 4 este alatt.

A belbecs:
Középkor, templomos lovagok, a magyarországi belháborúk, Anjou Károly törekvései a hatalom megszilárdítására, a kiskirályok hatalmának leverésére, mind nekem való! spoiler
A kelet oroszlánjában Bátornak mondott Vilmos hazatér a Szentföldről, és magához veszi húga árván maradt kisfiát, Attilát, hogy apja helyett apja legyen, és lovagot faragjon belőle. Ez a rész Attila felnőtté válását követi, lovaggá ütéséig. A szerző szinte megelevenedő karaktert alkotott. Tetszett, hogy a szereplők árnyaltak, nem minden fekete vagy fehér. Attila templomosként nevelve kissé önfejű, néhol lázadó, mint afféle gyerek, vagy kamasz. Megízleli a tiltott szerelmet is, mely csak még több bonyodalmat okoz. Nem kenyerem a romantikus olvasmány, és szerencsére itt nem csöpögnek a lapok. Pont megfelelő arányban kaptak helyet az érzelmek, elég ahhoz, hogy hihető legyen és hogy átéljük Attila motivációit, de nem megy a történelmi események kárára. Nincs benne erőltetett, ma már szinte kötelező elemként jelen lévő erotika, mégis az érzelmek „kézzel foghatóak”.
Eközben az ország két királyt is kap, Károly és Vencel személyében. Bíró Szabolcs megfelelő arányban adagolja a politikát, érdekesen, sosem unalmasan.
A kötet második részében, Az utolsó vörös barátban I. Károly királyunk sokkal több szerepet kap. Nyomon követhetőek törekvései a hatalom megszilárdítására, a széthúzó nemesség és az ország egyesítésére. Több fontos ostrom is szerepet kap, röviden, de érdekesen tálalva. Attila is fontos, igen nehéz és megváltoztathatatlan döntés elé kerül, mely meghatározza további sorsát.

Pergő cselekményű, izgalmas, nagyszerű történelmi könyv ez, melyet biztosan a fiaim kezébe fogok adni. Néhol a humorán is felnevettem. Nagyszerű olvasmányban volt részem, és biztosan elő fogom venni az Anjouk sorozatot is.

>!
tshehip
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Úgy éreztem tartozom már ezzel az értékeléssel, de nagyon nehezen vettem rá magamat az írásra. Pedig ha van olyan olvasmányom ami megérdemli, akkor ez az!
Nem arról van szó, hogy ne váltott volna ki rengeteg érzelmet, ne ébresztett volna rengeteg gondolatot a könyv, éppen ellenkezőleg! A terjedelméhez és a szabadidőmhöz képest olyan gyorsan olvastam el, hogy a rengeteg információ és élmény egyszerűen nem tudott lecsapódni bennem, így pedig ugye elég nehéz épkézláb véleményt írni.

Az ulpius-os puhakötéses első rész volt meg nekem, év elején pedig még kerestem a második részt, elég megátalkodottan, hogy az írót is zaklassam reménytelenségemmel, mire felvilágosítást adott, hogy bizony már sehol sem kapható a folytatás. Hát ennyi kellett az amúgy is labilis alapokon nyugvó, a könyvvásárlásom visszaszorítását célzó elhatározásomnak!
Amikor megjött a könyv nyugtáztam, hogy jó minőségű, kényelmesen olvasható, köszönhetően a jó tördelésnek, szóval már csak a történet vonhatott volna le az élvezeti értékéből, de az öt csillagból kikövetkeztethetően ez nem történt meg.

Olvasás után is kirajzolódik Szabolcs Anjou kor iránti elköteleződése, figyelemre méltó a rengeteg hiteles adat, a történelmi személyek ilyen hiteles és egyszerre színes megrajzolása.

Nagyon sajnálom, hogy nem olvastam el előbb a teljes regényt, hatalmas segítség lett volna az idei tanévben, ugyanis 6. osztályosoknak tanítottam történelmet. Annyi háttér információval lettem gazdagabb és olyan képi világot festett elém a történet mind a 800 oldala, hogy sokkal könnyebb dolgom lett volna az órákon. A hadászati információk például nekem is sok rést kitöltöttek a saját történelmi vásznamon, részletesebbek lettek a belső képeim!

A Non nobis Domine nem csupán egy történelmi eseményekbe ágyazott szerelmi történet, családregény. Ha nem a szereplőkért aggódtam, akkor az összeesküvések és közelgő összecsapások villanyoztak fel annyira, hogy képes voltam három szabad percemben kinyitni a könyvet és olvasni pár oldalt.
Nem gondoltam volna, hogy izgalomba tud hozni a hadviselés, a háborús leírások, de az Anjouk sorozatot már ebből a szempontból is várom. A csaták sarából, mocskos tömegéből kiragadva olyan részletességgel volt egy-egy személyes viadal leírva, hogy gondolatban én is utánoztam a kardforgató, védekező mozdulatokat, szinte felért egy vívás oktatással. Javaslok az elolvasáshoz csatolni egy 'lovagi kiképzésen részt vett' plecsnit

Ha már leckéket vettem, a szerelmi jelenetek alatt tényleg vívódtam magammal, azt gondoltam, hogy visszaesett az irodalmi romantika iránti igényem, mert valahogy sok volt nekem Attila lángoló szerelme, pontosabban annak megnyilvánulásai, de ahogy a történetben haladva egyre közelebb éreztem magamhoz személyiségét, megnyilvánulásait rájöttem, hogy csupán a fiatal fiúval nem tudtam azonosulni.

Nagy hatással volt rám, teljesen megérdemeltnek érzem az öt csillagot, de van egy olyan érzésem, hogy az Anjou kötetek olvasása után bajban leszek még emiatt.

>!
Könyveskuckó_reblog
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

A 2016-ban, a Szent György Lovagrend alapításának 690. évfordulóján, Visegrádon lovaggá ütött író, Bíró Szabolcs tizenöt kötetesre tervezett történelmi regényfolyamának, az Anjouknak egyik része, jobban mondva előzménykötete a Non nobis, Domine. Ez a regény, bár korábban már megjelent két kötetben Kelet oroszlánja és Az utolsó vörös barát címmel, mostanában került azonban a polcokra átdolgozott, bővített és összevont változatban. Sokaknak talán rémisztő lehet első látásra a közel 800 oldal, mindazonáltal a történelmi regények kedvelőinek kihagyhatatlan darab!

Sokáig nem tudtam hová tenni a történetet, és eleinte úgy gondoltam, a keresztes hadjáratokról fog szólni, hamar rájöttem azonban, hogy míg az első rész egy magyarországi keresztes lovag felcseperedéséről és férfivá éréséről szól, a kötet második felében Anjou Károly (I. Károly magyar király) koronáért vívott harca, valamint a tartományurakkal való háborúskodás kerül előtérbe – Attila lovag főszereplésével.
Számomra is hihetetlen, hogy munka mellett mindössze pár nap alatt végeztem ezzel a két kötetből egyesített monstrummal, és annak ellenére, hogy nem túl sok romantikus szál van a könyvben (vagy talán éppen azért), kimondhatatlan élvezetet nyújtott számomra az olvasása. Külön értékeltem a történelmi hűséget, és bár eleinte voltak olyan részek, ahol kicsit nyomasztott a sok történelmi információ, a vége felé gond nélkül nyomon tudtam követni a történelmi eseményeket – mi több, felidézte a gimnáziumi töri órák hangulatát.
A kötet első részében Attilát, a felcseperedő keresztes lovagot és nagybátyját ismerhetjük meg. Nyomon követjük a fiú felcseperedését, megismerjük jellemét és céljait, hibáit valamint gondolkodásmódját. Bepillantást nyerhetünk a keresztes lovagi életbe, esküjükbe, neveltetésükbe, ugyanakkor ez a rész már sejteti számunkra, hogy a kötet második felében nem fog velünk kesztyűs kézzel bánni az író. Ekkorra ugyanis átesünk mindazon csalódáson vagy felfedezésen, mint a főszereplőnk és megismerjük az akkori elkeserítő magyarországi helyzetet: Anjou Károly Vencellel (magyar uralkodói nevén László) és Wittelsbach Ottóval (más néven Bajor Ottó) folytatott koronaharcát, valamint a tartományurak túlkapásait és lázongásait, úgy, mint Csák Máté, Kőszegi Iván vagy Kán László. Háborúk, véres csatajelenetek és várostromok vállt vállnak vetve nyerik el az olvasó osztatlan figyelmét, miközben erkölcsi kérdések sora vetődik fel.
Számomra nagy kedvenc lett a könyv, és biztos vagyok benne, hogy sort kerítek majd az Ajnouk trilógiájának elolvasására is, hiszen nem maradhatok oly „tudatlan”, hogy ne tájékozódjak szerelmes hősöm, Attila életének további alakulásáról. Én, aki egyébként is rajong a történelmi kötetekért, ezúttal is adósa maradok egy írónak, aki izgalmas kötetével kicsit visszarepített a múltba, és egy távcsövön keresztül lehetővé tette számomra, hogy kicsit mélyebben beleáshassam magam az akkori történelmi korba. Kétségtelen, hogy remek ajándék/olvasmány bárkinek, aki szereti a szépirodalmat, és nem csak a csöpögős lányregényeket olvassa. Nagy kedvencévé válhat mind a női, mint a férfinemnek, de nagyszerű és érdekfeszítő olvasmány lehet egy, a történelmet szerető (vagy még nem szerető) tizenévesnek is!

Pontozás:
Egyedi besorolásom: 7. Number ONE (Abszolút kedvenc!)
Karakterek: Emberiek, esendőek, szerethetőek!
Borító: 10/10 Hát persze, mi más hívta fel magára a figyelmem? Személy szerint, ha pl. a nemrég megjelent Anjou trilógia 3. részének is ilyesmi lett volna a borítója, sokkal hamarabb felfigyelek az íróra és műveire.
Kinek ajánlom: Lásd fentebb ;)
+ pont: Mert amellett, hogy megismertet a történelem ezen részével, szórakoztat, kikapcsol és elrepít.
– pont: Nincs.

>!
Ariadne
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

A szerző stílusa annyira magával ragadó, hogy egyszerűen nem tudod letenni a könyvet. Ha a kezedbe veszed, biztos vagyok benne, hogy egy oldalt sem fogsz feleslegesnek érezni. Úgy jó, ahogy van. Ez a könyv nem csak terjedelmileg, de tartalmilag is nagy regény. Ne tántorítson el senkit az, hogy nyolcszáz oldal. Egy jó regénynél még ezt is kevésnek érzi az ember. Engem is csak az vigasztalt, hogy tudom, ez az Anjouk sorozat előzményregénye, tehát még sok-sok időutazás vár rám Bíró Szabolcsnak köszönhetően.

Bővebben: http://www.ariadneolvasmanyai.blogspot.hu/2017/02/biro-…

>!
Akos_Kirsch I
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Befejeztem a könyvet… nem találok szavakat annyira zseniális! Filmre kívánkozik a történet, a szereplők élnek, szinte kilépnek a lapokról, a sodró lendület végig magával ragadó, egyszerűen letenni is nehéz. Tetszett, hogy a történelmi események közepette némi misztikum is átlengte a történetet, valamint a lovagi eszmék jelenléte szintén. Néha elfeledkezünk, hogy voltak lovagjaink, és ez a könyv méltó emléket állít a korszaknak. Már meg is rendeltem az Anjouk-trilógiát :) Ez a könyv egy mestermű!

14 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson P

A keresztényi békének ára van. Sokszor épp a pokol tüzét kell érte felszítani.

627. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

– De csak a test csábításainak lehet ellenállni – szólt közbe a liliomos lovag. – A szívnek parancsolni képtelenség.

673. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

Liliomos lobogók reszkettek a fagyos szélben.

556. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

– Választanod kell, barátom – lépett elé az uralkodó. – Liliomos lovag leszel, az én lovagom, a király lovagja, vagy…
– Templomos lovag – fejezte be helyette Attila.
– Mindkettő ezentúl nem lehetek.

551. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

– Ellenkezel, te szaros? – szorította ökölbe a kezét. – Mindjárt megtanítom, hogyan kell viselkedni a felnőttekkel!

237. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

A két fiatal király egy hatalmas asztal két végén foglalt helyet. Nem csak ők méregették egymást gyilkos pillantásokkal, hanem a köréjük gyűlt támogatóik is.

408. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

– Hogy is szól az Úr ötödik parancsolata, fiam?
– Ne ölj…
– Hát, ilyen egyszerű volna. Megszegtük. Megszegte az egész nyugat, a keresztény világ, a pápa, a bíborosok, egész Róma.

96. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

– A jó pap is holtig tanul, azt mondják.
– Ezt már én is hallottam – sóhajtott fáradtan a lovag. – Kár, hogy nem vagyok pap.

178. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

– Azt akarom, hogy a jobbkezem légy – mondta, mélyen a szemébe nézve. – Azt akarom, hogy te légy a kardom, a pajzsom, a szemem és a fülem.

378. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

A porfelleg közelebb ért, hamarosan tisztán ki lehetett venni, kiket rejt: nagy csapat lovas léptetett a lobogó alatt, mind fehér ruhában, mellükön vörös kereszttel.

8. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát


Hasonló könyvek címkék alapján

Benkő László: Táltosidők
Bán Mór: Isten árnyéka
Csikász Lajos: Megátkozottak
Benkő László: A vér törvénye
Benkő László: A végső tenger I-III.
Jean-Pierre Montcassen: A magyarok nyilaitól…
Bökös Borbála: A sárkánygyík ébredése
Trux Béla: Akkon ostroma
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Benkő László: Sosemvolt pogányok