Non ​nobis Domine (Non nobis, Domine 1-2.) 13 csillagozás

Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bátorság. ​Hősiesség. Eretnekség.

1292-ben Bátor Vilmos templomos lovag huszonhárom év távollét után hazatér a Szentföldről Magyarországra – otthon azonban csak halál és gyász várja. A megkeseredett, kiábrándult férfi szárnyai alá veszi és tanítani kezdi elárvult unokaöccsét, hiszen Attilában látja a megszégyenült Templomos Lovagrend új reményét, a tökéletes és gáncstalan harcost. Ám hiába igyekszik az általa helyesnek vélt útra terelni a kisgyermekből lassan férfivá érő növendéket, Attila túlságosan is vágyik a szabad életre. Amikor pedig Vilmos kardját, az ősi családi örökséget elcsenve akar megnyerni egy titkos éjszakai párbajt, nagybátyja büntetésből hosszú útra küldi az olasz énekmondó, Umberto oldalán. Ez az út örökre megváltoztatja Attila életét. Rablógyilkosokkal harcol, csaknem halálos sebet kap, majd megismeri azt az érzést is, amelyre egy templomos lovagnak még csak gondolnia sem szabad: a szerelmet.

A Non nobis Domine a lovaggá cseperedő Attila szemén… (tovább)

A két regény külön-külön is megjelent, Kelet oroszlánja és Az utolsó vörös barát címmel. A jelen kötet a két regény átdolgozott, bővített kiadását tartalmazza.
Korábban Non nobis, Domine címmel is megjelent.

>!
Athenaeum, Budapest, 2016
800 oldal · ISBN: 9789632936338
>!
Athenaeum, Budapest, 2016
800 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632936048

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Bátor Vilmos · Venceszláv


Kedvencelte 9

Most olvassa 4

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

>!
ZsúésKrisz_Olvas
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

"Nem régóta olvasok, de eddigi olvasmányaim során nem találkoztam még Bíró Szabolcs írásaival. Fiatal kora ellenére sok jó véleményt olvastam róla, ezért kíváncsian vártam, hogy miként fog tetszeni a könyv. Nagyon kellemesen csalódtam benne, az írásstílusa nagyon jó, szinte magával ragadja az embert. Sokszor úgy belefeledkeztem, hogy még inni is elfelejtettem. :-) Könnyedén lehet haladni vele és jómagam teljesen azonosulni tudtam a szereplőkkel. Kíválóan tükrözi a történet a középkor ezen szakaszát.
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/04/biro-szabolcs-non-n…

>!
robinson P
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Hibátlan, remek szórakozás, pergő történet. Az Anjouk-sorozat előzménye.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/01/non-nobis-domine.html

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

A templomos lovagok legendáján nem fogott az idő, még ma is rengeteg titok övezi a történetüket, a Szentföldön harcoltak, egy idő után már ők sem tudták, hogy miért, majd Akkon eleste után visszatértek Európába, ahol Szép Fülöp francia király pecsételte meg a sorsukat. Jacques de Molay nagymester máglyahalálával (akinek az átka megfogant, és egy éven belül a király és a vele szövetséges pápa is a túlvilágra költözött) a rend hivatalosan megszűnt, azonban még ma is sokan hisznek abban, hogy máig fennmaradt. Bíró Szabolcs könyvében az utolsó magyar templomos lovagok, a Szentföldet megjárt Bátor Vilmos, azaz Kelet oroszlánja, valamint unokaöccse, és fogadott fia, Bátor Attila sorsán keresztül ismerhetjük meg, milyen volt az élet az Árpád-ház kihalása után az interregrum káoszába fulladt Magyarországon. Kemény és nehéz, amelyben a lovagok voltak az igazi akcióhősök, akiknek kőkemény erkölcsi problémákkal kellett szembesülniük, és iszonyúan véres csatákat kellett megvívniuk a királyukért, miközben elvben a pápa fennhatósága alá tartoztak. Az Anjouk-sorozat előzménykötete (két korábban megjelent könyvet adott ki a kiadó újra egyben tavaly) semmiben sem marad el a folytatástól, ugyanolyan magával ragadó történetet mesél el, ugyanakkora érzelmi intenzitással, profi írói mentalitással és olyan kivételes történelmi tudással a korszakról, amely mára már Bíró Szabolcs védjegyévé vált. A csaknem 800 oldalas könyv a letehetetlen kategóriába tartozik, azonnal elveszíti az időérzékét az, aki belekezd, annyira beleéli magát a lovagkorba, amely véres és mocskos, de mégis utolérhetetlenül romantikus. Kiváló alkotás, amely üvölt a filmvászon (tévésorozat) után, remélem, minél előbb láthatjuk élőben is a Bátor család történetét, amelyben életre kel egy régen letűnt világ, Erősen ajánlott darab!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/03/23/konyvkritika_b…

>!
Könyveskuckó_reblog
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

A 2016-ban, a Szent György Lovagrend alapításának 690. évfordulóján, Visegrádon lovaggá ütött író, Bíró Szabolcs tizenöt kötetesre tervezett történelmi regényfolyamának, az Anjouknak egyik része, jobban mondva előzménykötete a Non nobis, Domine. Ez a regény, bár korábban már megjelent két kötetben Kelet oroszlánja és Az utolsó vörös barát címmel, mostanában került azonban a polcokra átdolgozott, bővített és összevont változatban. Sokaknak talán rémisztő lehet első látásra a közel 800 oldal, mindazonáltal a történelmi regények kedvelőinek kihagyhatatlan darab!

Sokáig nem tudtam hová tenni a történetet, és eleinte úgy gondoltam, a keresztes hadjáratokról fog szólni, hamar rájöttem azonban, hogy míg az első rész egy magyarországi keresztes lovag felcseperedéséről és férfivá éréséről szól, a kötet második felében Anjou Károly (I. Károly magyar király) koronáért vívott harca, valamint a tartományurakkal való háborúskodás kerül előtérbe – Attila lovag főszereplésével.
Számomra is hihetetlen, hogy munka mellett mindössze pár nap alatt végeztem ezzel a két kötetből egyesített monstrummal, és annak ellenére, hogy nem túl sok romantikus szál van a könyvben (vagy talán éppen azért), kimondhatatlan élvezetet nyújtott számomra az olvasása. Külön értékeltem a történelmi hűséget, és bár eleinte voltak olyan részek, ahol kicsit nyomasztott a sok történelmi információ, a vége felé gond nélkül nyomon tudtam követni a történelmi eseményeket – mi több, felidézte a gimnáziumi töri órák hangulatát.
A kötet első részében Attilát, a felcseperedő keresztes lovagot és nagybátyját ismerhetjük meg. Nyomon követjük a fiú felcseperedését, megismerjük jellemét és céljait, hibáit valamint gondolkodásmódját. Bepillantást nyerhetünk a keresztes lovagi életbe, esküjükbe, neveltetésükbe, ugyanakkor ez a rész már sejteti számunkra, hogy a kötet második felében nem fog velünk kesztyűs kézzel bánni az író. Ekkorra ugyanis átesünk mindazon csalódáson vagy felfedezésen, mint a főszereplőnk és megismerjük az akkori elkeserítő magyarországi helyzetet: Anjou Károly Vencellel (magyar uralkodói nevén László) és Wittelsbach Ottóval (más néven Bajor Ottó) folytatott koronaharcát, valamint a tartományurak túlkapásait és lázongásait, úgy, mint Csák Máté, Kőszegi Iván vagy Kán László. Háborúk, véres csatajelenetek és várostromok vállt vállnak vetve nyerik el az olvasó osztatlan figyelmét, miközben erkölcsi kérdések sora vetődik fel.
Számomra nagy kedvenc lett a könyv, és biztos vagyok benne, hogy sort kerítek majd az Ajnouk trilógiájának elolvasására is, hiszen nem maradhatok oly „tudatlan”, hogy ne tájékozódjak szerelmes hősöm, Attila életének további alakulásáról. Én, aki egyébként is rajong a történelmi kötetekért, ezúttal is adósa maradok egy írónak, aki izgalmas kötetével kicsit visszarepített a múltba, és egy távcsövön keresztül lehetővé tette számomra, hogy kicsit mélyebben beleáshassam magam az akkori történelmi korba. Kétségtelen, hogy remek ajándék/olvasmány bárkinek, aki szereti a szépirodalmat, és nem csak a csöpögős lányregényeket olvassa. Nagy kedvencévé válhat mind a női, mint a férfinemnek, de nagyszerű és érdekfeszítő olvasmány lehet egy, a történelmet szerető (vagy még nem szerető) tizenévesnek is!

Pontozás:
Egyedi besorolásom: 7. Number ONE (Abszolút kedvenc!)
Karakterek: Emberiek, esendőek, szerethetőek!
Borító: 10/10 Hát persze, mi más hívta fel magára a figyelmem? Személy szerint, ha pl. a nemrég megjelent Ajnou trilógia 3. részének is ilyesmi lett volna a borítója, sokkal hamarabb felfigyelek az íróra és műveire.
Kinek ajánlom: Lásd fentebb ;)
+ pont: Mert amellett, hogy megismertet a történelem ezen részével, szórakoztat, kikapcsol és elrepít.
– pont: Nincs.

>!
Ariadne
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

A szerző stílusa annyira magával ragadó, hogy egyszerűen nem tudod letenni a könyvet. Ha a kezedbe veszed, biztos vagyok benne, hogy egy oldalt sem fogsz feleslegesnek érezni. Úgy jó, ahogy van. Ez a könyv nem csak terjedelmileg, de tartalmilag is nagy regény. Ne tántorítson el senkit az, hogy nyolcszáz oldal. Egy jó regénynél még ezt is kevésnek érzi az ember. Engem is csak az vigasztalt, hogy tudom, ez az Anjouk sorozat előzményregénye, tehát még sok-sok időutazás vár rám Bíró Szabolcsnak köszönhetően.

Bővebben: http://www.ariadneolvasmanyai.blogspot.hu/2017/02/biro-…

>!
Lalauda 
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Kicsit féltem attól, hogy a történet nagyon különböző lesz, vagy sokkal gyengébb lesz az Anjouknál. De ez szerencsére alaptalan volt.
Érdekes úgy olvasni, hogy már ismerem a szereplők történetének végét. De így is nagyon sok meglepetést tartogatott a könyv. Ami tényleg meglepő volt, az az, hogy mennyi olyan előreutalás van, ami már itt mutatja, hogy az író készült a történet folytatására, az Anjouk megírására.
Ahogy egyre több könyvet olvasok tőle Bíró Szabolcs egyre inkább kedvenc írómmá kezd válni. Nagyon szeretem a stílusát, és örülök, hogy végre találtam ilyen jó történelmi könyveket magyarul, magyarokról.

>!
Izolde I
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Bíró Szabolcs: barátom és írótársam. Mindketten acéllal és vassal dolgozunk, de míg én csatahajókról írok ő a lovagkor évszázadaiba vezeti el a kedves olvasót.
A legnagyobb örömmel és meghatottsággal vettem kézbe a Non nobis Domine című kötetét, mert anno Anjou Károlyról írtam az első esszét, mellyel tizennégy évesen egy országos történelmi versenyen a második helyezést értem el. Világéletemben királypárti voltam s ha ma élne és uralkodna a király, biztosan a küszöbe előtt strázsálnék.
A nagyszerű történelmi regény az éppen tizenhárom éves gyermekkirály idejébe viszi vissza az olvasót. Caroroberto, mondják enyhe gúnnyal a magyar urak, nem is sejtve, hogy kit rejt a név.
A lovagkor eszméit egy serdülő szemén át láthatjuk, a félárva Attila sorsát követve ismerhetjük meg az apródok, fegyvernökök mindennapjait. Átélhetjük a keresztes lovagok vívódásait önmagukkal, választott sorsukkal, ellenfeleikkel. Isten – vagy egy asszony ölelése: égi és földi szerelem nem férhet meg egymás mellett. Attilának választania kell. Olyan választás előtt áll, melybe belerokkan, bármely utat választja is.

„ Te férfi vagy! Egy harcos! És a harcosnak nem csak a fegyverrel kell tudnia bánni! A harcos csak akkor ér valamit, ha a szíve, a lelke is ugyanolyan erős, mint a karja, a teste! Ha belül is ugyanúgy tudja viselni a csapásokat, mint kívül!”
Legszívesebben szép középkori betűkkel felvésném az előszoba falra ezeket a sorokat, hogy vezessen a mindennapokban.

S a koronáért vívott küzdelmek még csak ezután kezdődnek, az új király számára.
"Vivat Carolus Rex, Dominus noster!
Éljen Károly király, a mi urunk!"

>!
Akos_Kirsch I
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Befejeztem a könyvet… nem találok szavakat annyira zseniális! Filmre kívánkozik a történet, a szereplők élnek, szinte kilépnek a lapokról, a sodró lendület végig magával ragadó, egyszerűen letenni is nehéz. Tetszett, hogy a történelmi események közepette némi misztikum is átlengte a történetet, valamint a lovagi eszmék jelenléte szintén. Néha elfeledkezünk, hogy voltak lovagjaink, és ez a könyv méltó emléket állít a korszaknak. Már meg is rendeltem az Anjouk-trilógiát :) Ez a könyv egy mestermű!

14 hozzászólás
>!
Silmantin
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Ez a könyv egy csoda!
Egy ilyen regényt olvasva büszke vagyok, hogy magyarnak születtem, büszke, hogy Bíró Szabolcsot a honfitársamnak mondhatom!
A karakterek, a cselekmény, mind csakúgy magával ragadja az embert és viszi, röpíti egészen a messzi XIV. századig… Attila a barátom lett, ahogyan Ágnes és az öreg Vilmos is! A szereplők oly elevenek, hogy majd lelépnek a lapokról. A történelmi hűség pedig egyenesen lenyűgöz! Mennyi kutatás és fantázia rejlik ebben a regényben!
Boldog vagyok, hogy ma is születnek kiváló magyar történelemről szóló regények, s ilyen kiemelkedő művek viszik a prímet, mint a Non nobis Domine!

>!
Milyen_könyvet_olvassak
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Mai fejjel számomra teljesen idegen ez a világ, mégis rabul ejtett, és izgatottan vártam, hogy mi fog történni fejezetről fejezetre. Mi lesz Attilával, sikerül-e felölteni a hőn vágyott templomosok ruháját, vagy a saját vágyait követve kezd új életet?

Szerencsére mivel a két kötetet eggyé gyúrták, így szinte azonnal választ kaptam a kíváncsiságomból fakadó ezernyi kérdésemre. :)

Számomra talán a második kötet valamivel izgalmasabb volt, mivel az első kötetben inkább maga a kor szokásait és az akkori életmódot ismertük meg, míg a második részben pedig a kemény történelmet kaptuk. Attila is egy erősebb helyet foglalt el, és nagyobb felelősség révén izgalmasabb helyzetekbe került. Illetve természetesen a szerelmesek helyzete is egyre jobban körvonalazódott, és sokkal több izgalmat és fordulatot rejtett magában.

Ha mind két kötetről, mint egy egészről kellene beszélnem, azt mondanám: Gratulálok Szabolcs! Megteremtetted a jövő generációjának egy újabb kötelező olvasmányát, amit végre élvezni is fognak a tanulók/olvasók! :)

Bővebben itt olvashattok róla:
http://milyenkonyvetolvassak.blogspot.hu/2016/11/biro-s…


Népszerű idézetek

>!
robinson P

A keresztényi békének ára van. Sokszor épp a pokol tüzét kell érte felszítani.

627. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

– De csak a test csábításainak lehet ellenállni – szólt közbe a liliomos lovag. – A szívnek parancsolni képtelenség.

673. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

Liliomos lobogók reszkettek a fagyos szélben.

556. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

– Választanod kell, barátom – lépett elé az uralkodó. – Liliomos lovag leszel, az én lovagom, a király lovagja, vagy…
– Templomos lovag – fejezte be helyette Attila.
– Mindkettő ezentúl nem lehetek.

551. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

– Ellenkezel, te szaros? – szorította ökölbe a kezét. – Mindjárt megtanítom, hogyan kell viselkedni a felnőttekkel!

237. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

A két fiatal király egy hatalmas asztal két végén foglalt helyet. Nem csak ők méregették egymást gyilkos pillantásokkal, hanem a köréjük gyűlt támogatóik is.

408. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

– Hogy is szól az Úr ötödik parancsolata, fiam?
– Ne ölj…
– Hát, ilyen egyszerű volna. Megszegtük. Megszegte az egész nyugat, a keresztény világ, a pápa, a bíborosok, egész Róma.

96. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

– A jó pap is holtig tanul, azt mondják.
– Ezt már én is hallottam – sóhajtott fáradtan a lovag. – Kár, hogy nem vagyok pap.

178. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

– Azt akarom, hogy a jobbkezem légy – mondta, mélyen a szemébe nézve. – Azt akarom, hogy te légy a kardom, a pajzsom, a szemem és a fülem.

378. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

>!
robinson P

A porfelleg közelebb ért, hamarosan tisztán ki lehetett venni, kiket rejt: nagy csapat lovas léptetett a lobogó alatt, mind fehér ruhában, mellükön vörös kereszttel.

8. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát


Hasonló könyvek címkék alapján

Benkő László: A végső tenger I-III.
Jean-Pierre Montcassen: A magyarok nyilaitól…
Rozsnyai János: A táltos keresztje
Benkő László: Táltosidők
Trux Béla: Akkon ostroma
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten
Benkő László: A Zrínyiek – A gránitlelkű
Urbánszki László: Fegyver csörög
Benkő László: Porladó szövetség
Elek Ottó: Miles adolescens