Kelet ​oroszlánja (Non nobis, Domine 1.) 89 csillagozás

Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine 1. – Kelet oroszlánja

Miután ​1291-ben, Akkon ostromával a kereszteseket végleg kiszorítják a Szentföldről, Bátor Vilmos templomos lovag huszonhárom év távollét után hazatér Magyarországra – otthon azonban csak a nyomor, a halál és a gyász várja. Párbajban végez húga gyilkosával, majd magához veszi elárvult unokaöccsét. A megkeseredett, kiábrándult férfi védencében, Attilában látja a megszégyenült és erkölcsileg is egyre gyengébb Templomos Lovagrend új reményét: tökéletes és gáncstalan harcost akar nevelni belőle.
Ám az apródból fegyvernökké, kisgyermekből kamasszá cseperedő fiút hiába igyekszik nagybátyja a helyes útra terelni, Attila túlságosan is vágyik a szabad, zabolátlan életre.
Amikor Vilmos kardját, az ősi családi örökséget elcsenve titkos párbajt vív, nagybátyja büntetésből több hónapos útra küldi a bukott vándorénekes, Umberto oldalán.
Ez az út örökre megváltoztatja Attila életét: rablógyilkosokkal harcol, csaknem halálos sebet kap, majd megismeri azt az érzést is, amelyre… (tovább)

A sorozat két kötete egyben is megjelent: Non nobis, Domine

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632546025

Enciklopédia 2


Kedvencelte 10

Most olvassa 3

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 29


Kiemelt értékelések

>!
bagie P
Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine 1. – Kelet oroszlánja

Olvasás közben sokszor eszembe jutott ez a könyv: Lengyel Dénes: Régi magyar mondák Gyerekként nagyon szerettem olvasni, imádtam a történeteket benne. A Non nobis, Domine is visszahozta a kellemes érzést, de lehet, hogy a tanult történelmi tudásom mostanra megkopott és a tudatlanságom miatt érzett hiányok kicsit felemássá tették az élményt.
Attilát egyébként nagyon megkedveltem, és kíváncsi vagyok a történetére, így biztosan fogom olvasni a második kötetet is. meg a szabim alatt szerintem a régi gyerekszobámban megkeresem a régi mondák könyvét is :)

2 hozzászólás
>!
just_aGirl
Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine 1. – Kelet oroszlánja

A Sub Rosa című regényével belopta magát a szívembe, a Non Nobis, Domine első kötetével pedig egyértelműen kedvencemmé vált Bíró Szabolcs, aki fiatal kora ellenére oly mesterien forgatja a tollat, mint ahogyan a lapjain megelevenedő tapasztalt és harcedzett középkori lovagjai bánnak a karddal. Nagyszerű történelmi mű kiválóan megalkotott karakterekkel, remek történet, mely cselekményekben bővelkedik és érzelmekben gazdag. Különösen tetszett, hogy bátran, nyíltan és kendőzetlenül ír a templomos lovagok ellentmondásosságáról, melyet az egyes szereplők jelleme kiválóan tükröz. Az apró részleteket is remekül kidolgozta az író, melynek segítségével gyakran nem a nyitott könyv előtt, hanem a történet kellős közepén találtam magam. A regény lendülete az első oldaltól kezdve magával sodort és az olvasás idejére a hangulata és mondanivalója teljes mértékben magába zárt. Nehezemre esett tudomást venni a külvilágról és ideig-óráig elszakadni az erkölcsi kérdéseken vívódó Vilmostól, a fiatal és heves Attilától, a szerelmes Ágnestől, a hűségesen szolgáló Umbertótól, és még az ifjú trónkövetelő, Anjou származású Carobertótól is. Csak az vigasztal, hogy a Non nobis, Domine című műnek van egy második része is, és a napokban jelent meg a szerző előreláthatóan 15 kötetre tervezett Anjouk sorozatának első része Liliom és vér címmel. Köszönöm az élményt!

>!
Lisie87 P
Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine 1. – Kelet oroszlánja

Sajnálom, hogy anno, amikor befejeztem nem írtam értékelést, mert nagyon tetszett a könyv. Most meg már csak az emlékeket tudom visszahozni és az érzést, ami minden tekintetben pozitív. Olvasmányos volt és élvezetes. Tetszett a stílus is, könnyen és gyorsan lehetett vele haladni.

>!
robinson P
Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine 1. – Kelet oroszlánja

MAGYAR író, a MAGYAR történelemről, izgalmas, kalandos regénye. Lovagok, kalandok, szerelem, fogadalmak a történelem viharaiban.
Bővebben: http://gaboolvas.blogspot.hu/2013/04/non-nobis-domine-1…

>!
Adry_olvasósarka_blog P
Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine 1. – Kelet oroszlánja

Könnyed, olvasmányos történelmi regény a Kelet oroszlánja.

Ezzel a kötettel léptem ki újból a komfortzónámból, és újfent nem bántam meg ezt a lépést. Nagyon jót tett egy teljesen más témájú, stílusú könyvet olvasni, mint amit eddig szoktam. Szabolcs írásmódja az első fejezettől kezdve beszippantott a lapok közé. Ezerszer megbántam, hogy nem korábban emeltem le a könyvtár polcáról ezt a példányt. A történet révén megismerhettem a középkori Magyarország véres hatalmi harcait, eljuthattam az ország sorsát meghatározó események színtereire, miközben megismerhettem a templomos lovagrend hanyatlásának hátterét is. Korábbi tanulmányaim során ez nem volt ennyire élvezetes számomra.

Bővebben: http://adrykacska.blogspot.hu/2018/03/biro-szabolcs-kel…

>!
jehuka P
Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine 1. – Kelet oroszlánja

Valamiért nehezen szántam rá magam, hogy belekezdjek, de aztán nekiláttam, s végül le sem bírtam tenni :)
Nagyon tetszett mind a történet, mind a regény olvasmányos stílusa és igényes nyelvezete. Izgalmas, élvezetes olvasmány egy olyan fejezetéből a magyar történelemnek, amiről nem sokat tanítanak történelemórán. Külön érdekes volt a történetet Druon Vaskirály című regénye után nem sokkal olvasni, a másik fél szemszögből is „átélni” a templomosok kegyvesztését és meghurcolását.

>!
Echelon_girl 
Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine 1. – Kelet oroszlánja

Amindenit! :o Ha valaki azt gondolja, hogy ez unalmas könyv, mert az 1300- as években játszódik, az téved!!
ez ám az értékelés!! :D

>!
Ananiila P
Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine 1. – Kelet oroszlánja

Meglepett, hogy fiatalkora ellenére Szabolcs milyen igényesen, szépen ír. Ez volt az első olvasásom tőle, de biztos, hogy nem az utolsó.
Sajnos a könyv első fele nem tetszett, több mint egy hónapig szenvedtem rajta, a második felét viszont 3 nap alatt elolvastam.
Ez csak a témaválasztás miatt van. Egyrészt nem a kedvencem ez a történelmi időszak, másrészt nem érdekelt Attila kiképzése sem.
Aztán felpörögtek az események és a végére megtetszett a történet. Sort kerítek a 2. részre is.
Bővebben a blogomon.

>!
Amapola P
Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine 1. – Kelet oroszlánja

Ritka jó történelmi regény: izgalmas történet, élő szereplők, a történelmet megfoghatóvá teszi. Magával ragadott (bár sajnos munkám miatt félre is kellett tennem , mert „a munka kezd az olvasás rovására menni” :))
Hová tettem a második kötetet?

>!
art3mis
Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine 1. – Kelet oroszlánja

Nagyon furcsa volt nekem ez a könyv, mert nagyon hasonlított egy másik könyvre, amit még évekkel ezelőtt olvastam – de szerencsére jobban tetszett annál. Nem sűrűn szoktam magyar íróktól olvasni, magyar történelmi regényt meg talán nem is olvastam még soha. De érdekes volt, bár azt, hogy mi fog később történni, általában nem volt nehéz kitalálni. De megérte, mert ilyen könyvet tényleg nem olvastam még :)


Népszerű idézetek

>!
cassiesdream

– Nehezebb, mint egy igazi kard – suhogtatta meg lassú mozdulatokkal. – Az egykori Római Birodalom légiósai adták az ötletet. A gyakorló felszerelésük sokkal nehezebb volt, mint az igazi fegyverzetük.
– Na és mire mentek vele? – morgott Attila, akinek egyáltalán nem tetszett az ötlet.
– Leigázták a fél világot – vetette oda a lovag, majd ismét a kezébe nyomta a nehéz eszközt. – Gyakorolj csak!

67. oldal, II. könyv (A csikó), 3. fejezet

>!
robinson P

– A jó bor olyan, akár az ima – mondta, kezét a fiú vállára helyezte. – Nem lehet titokban és sietve inni. Ki kell élvezni az ízét, a zamatát, meg kell forgatni a szádban, átgondolni minden cseppjét…

89. oldal

Kapcsolódó szócikkek: bor
>!
cassiesdream

– Béla, ha én egyszer eladlak téged a szilajpásztoroknak, gond nélkül felhajtanak egészen Bécsig, mert észre sem fogják venni, hogy nem marha vagy!

292. oldal, IV. könyv (Buda), 16. fejezet

>!
cassiesdream

– Egyesek távolról nézik végig az ütközetet – magyarázta Vilmos. – Más királyok ott küzdenek a katonáikkal együtt a csatatéren. Egy jól páncélozott lovon ülnek, közvetlenül a lobogó alatt, miközben a lovagok körbeveszik, és élő várfalként védelmezik őket. Tamás dédapád, az én nagyapám azon templomosokkal együtt vesztette életét, akik a muhi csatában a saját testükkel fogták fel a királyra törő tatárokat. A királynak mindig biztos helye van a csatában. Te pedig tudod, hol leszel majd?
– Az élő várfalban, ugye? – kérdezte Attila.
– Pontosan ott, fiam – bólintott a lovag. – Hát ezért nem fogunk úgy gyakorolni, ahogy a királyok szoktak.

85-86. oldal, II. könyv (A csikó), 5. fejezet

>!
just_aGirl

A kisfiút lenyűgözte a látogató – biztos volt benne, hogy egy angyal áll előtte. Ugyanakkor félt is tőle, hiszen olyan hatalmasnak és erősnek tűnt, aki akár a legkisebb mozdulatával is megölhetné. A szeme azonban kedvesen fénylett, dacára az arca bal oldalán végighúzódó, ijesztő sebhelynek.

>!
cassiesdream

– Uram! – szólt utána Mauritius. – Úgy gondolod, Isten elhagyta e földet?
– Isten? – nézett a szemébe a templomos. Fáradt és szomorú volt a tekintete. – Melyik isten?
Ezzel megsarkantyúzta a lovát, és nem nézett többé hátra.

25. oldal, I. könyv (Egy lovag hazatér), 1. fejezet

>!
cassiesdream

– Gondolkozz, Vilmos! – könyörgött a férfi elhaló hangon. – Hiszen te templomos vagy, Isten szolgája! Nem gyilkolhatsz hívő embert!
– Szerinted mit műveltem annyi éven át a Szentföldön?

39. oldal, I. könyv (Egy lovag hazatér), 3. fejezet

>!
cassiesdream

– Értitek, amit mondok? – pattant le lováról a férfi. – Vagy elvitte a nyelveteket az inkvizíció?

107. oldal, II. könyv (A csikó), 7. fejezet

>!
Emerencia

Ifjú volt még, eléggé fiatal és lelkes ahhoz, hogy elhiggye, az álmok valóra válnak.

57. oldal

2 hozzászólás
>!
Melimaci

Öljétek halomra egymást, ha úgy akarjátok! Borítsátok be vérrel a földeket, mit bánom én! Hiszen így szerettek élni, nem igaz? Az a legmegfelelőbb számotokra, ha sok táborra szakadhattok, nyakló nélkül fosztogathattok az igazság nevében, aztán időnként egymást is alaposan elcsépelhetitek.

412. oldal


A sorozat következő kötete

Non nobis, Domine sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Breszt Borisz: A budai portya
Bán Mór: A Holló háborúja
Trux Béla: Akkon ostroma
Benkő László: A végső tenger I-III.
Trux Béla: A templomos lovag
Gulácsy Irén: Fekete vőlegények
Kodolányi János: Julianus barát
Jean-Pierre Montcassen: A magyarok nyilaitól…
Rozsnyai János: A táltos keresztje
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.