68. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Non ​nobis Domine (Non nobis, Domine 1-2.) 160 csillagozás

Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bátorság. ​Hősiesség. Eretnekség.

1292-ben Bátor Vilmos templomos lovag huszonhárom év távollét után hazatér a Szentföldről Magyarországra – otthon azonban csak halál és gyász várja. A megkeseredett, kiábrándult férfi szárnyai alá veszi és tanítani kezdi elárvult unokaöccsét, hiszen Attilában látja a megszégyenült Templomos Lovagrend új reményét, a tökéletes és gáncstalan harcost. Ám hiába igyekszik az általa helyesnek vélt útra terelni a kisgyermekből lassan férfivá érő növendéket, Attila túlságosan is vágyik a szabad életre. Amikor pedig Vilmos kardját, az ősi családi örökséget elcsenve akar megnyerni egy titkos éjszakai párbajt, nagybátyja büntetésből hosszú útra küldi az olasz énekmondó, Umberto oldalán. Ez az út örökre megváltoztatja Attila életét. Rablógyilkosokkal harcol, csaknem halálos sebet kap, majd megismeri azt az érzést is, amelyre egy templomos lovagnak még csak gondolnia sem szabad: a szerelmet.

A Non nobis Domine a lovaggá cseperedő Attila szemén… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2023
832 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635431830 · Illusztrálta: Várai Artúr
>!
Athenaeum, Budapest, 2020
796 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632936048
>!
Athenaeum, Budapest, 2016
800 oldal · ISBN: 9789632936338

3 további kiadás


Enciklopédia 41

Szereplők népszerűség szerint

Bátor Attila · Bátor Vilmos · I. Károly · Kán László · Aba Amadé · apród · Bátor Ágnes · Bátor Pál · Bicskei Gergely · Borsa Kopasz · Tamás esztergomi érsek · Vencel (magyar uralkodói nevén László) · Venceszláv · Wittelsbach Ottó

Helyszínek népszerűség szerint

Magyarország · Erdély · Ciprus · Kőszeg · Székesfehérvár · Brünn · Csehország · Esztergom · Siklós · Szentföld · Szíria · Szlavónia


Kedvencelte 45

Most olvassa 16

Várólistára tette 79

Kívánságlistára tette 62

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

A 13.-14. századi Magyarország nem tartozott (eddig) a kedvenc történelmi korszakaim közé, de annyi dicsérő véleményt olvastam Bíró Szabolcs könyveiről, hogy eljött az idő kiszakadni a komfortzónámból.

Még a korszakkal szembeni kis ellenérzésem mellett is azt kell mondjam, már az első oldalakon lenyűgözött a történet és a stílus. Később egyre jobban beszippantott Attila története, ami kalandos és izgalmas, mégis annyira emberi… Minden korhű mégis könnyen emészthető. Ámulva olvastam hogyan lett a bátor és makacs kisfiúból nemes lovag és igazi férfi. A könyv életre keltette az egyre halványuló büszkeségemet a magyar nép iránt. Nagyon köszönöm az élményt!

3 hozzászólás
Csilla‿ P>!
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

„ – Uram (…) Úgy gondolod, Isten elhagyta e földet?
– Isten?- nézett a szemébe a templomos.Fáradt és azomorú volt a tekintete.
– Melyik isten?”

1292-öt írunk,amikor Bátor Vilmos – Kelelet oroszlánja – huszonhárom évnyi távollét után hazatér.A Templomos Lovagrend kimerült,lelkileg fáradt lovagja a Szentföldért vívott és elvesztett háború után a családja körében csak nyugalomra és szeretetre vágyik. Döbbenten szembesül a ténnyel,hogy családjából egyedül húga kisfia él.Azonnal magához veszi az öt éves Attilát és saját gyermekeként felneveli, tanítja, taníttatja. Álma és vágya, hogy a kicsiből jó embert,erkölcsileg feddhetetlen,tökéletes lovagot nevel.
Ám Attila, ahogy cseperedik úgy lesz egyre forrófejűbb.Időnként könnyen kijön a sodrából és verekedésekbe keveredik.Ezt a tulajdonságát le kell gyűrnie,ha templomos lovag akar lenni.De Attila még egyáltalán nincs meggyőződve arról,hogy tényleg akar e a Templomos Lovagrend tagja lenni.Nem csak heves természete miatt,hanem azért sem mert bizony a Templomosoknak tiltott a szerelem. A tizennégy esztendős Attilát azonban utoléri a szerelem és nem engedi el.
III.András halála után viszályok dúlnak a magyar koronáért.Anjou Károly harcba száll a magyar trónért.A nemesek azonban Vencel cseh trónörökösnek ajánlották fel a koronát. Ám Vencel hamarosan lemond a magyar trónról a bajor Wittelsbach Ottó javára és elhagyja az országot.Károly Róbertet Tamás érsek – egy alkalmi koronával királlyá koronázza. Hiszen a Szent Korona Kán László birtokában van és nincs szándékában azt visszaszolgáltatni. Ez a királyság azonban elég gyenge lábakon áll.Ugyan a főurak nagyrésze Károly mellett voksol, de az oligarchák, mint Csák Máté, Kőszegi Henrik, Kán László, Aba Amadé a saját területükön királyként uralkodnak.
Károly tart a lázadó nemességtől,biztonságban akarja tudni magát.Felkéri Attilát(16),hogy legyen védelmezője,testőre, jobb keze. Attila felesküszik a király védelmére még mielőtt leteszi a templomosok három esküjét.
"Anjou Károly szeme előtt tisztán lebegett a cél:egységesíteni a birodalmat,központosítani a hatalmat,megerősíteni a gazdasági és a katonai helyzetet,lefejezni a kiskirályokként pöffeszkedő tartományurakat,s ha kell,a porból emelni fel a régi helyett új,megbízható nemességet.“
De a cél eléréséhez rögös út vezet!
(Szép)Fülöp,francia király eretnekséggel,istenkáromlással vádolja meg a templomosokat. Ennek hatására Kelemen pápa elrendeli a Templomos Lovagrend letartoztatását és felszólítja a keresztény világ uralkodóit,hogy teljesítsék a parancsát.
Károly ugyan nem ért egyet a paranccsal, de nem is utasítja el azt.Nehéz választás elé állítja Attilát.
“ -Választanod kell barátom (…) Liliomos lovag leszel, vagy …
-Templomos lovag – fejezte be helyette Attila . – Mindkettő ezentúl nem lehetek.“
Attila úgy dönt, hogy megszegi a templomosoknak tett fogadalmát és hűséges marad Carobertohoz. De továbbiakat nem árulom el,csak annyit mondok,hogy folyamatosan követik egymást a fordulatokban bővelkedő események.
Zseniálisan megírt könyv! A témája érdekes, a cselekmény pörgős, olvasmányos és ami nagyon fontos, hogy hiteles. Olvasás közben egy pillanatra sem lankad a figyelem,mert mindig történt valami érdekes.A karakterek a szemünk előtt kelnek életre. Kendőzetlenül látjuk erényeiket ugyanúgy, mint a hibáikat, bűneiket.
Hatalmas élmény olvasni ezt a regényt! Szeretettel ajánlom figyelmébe mindenkinek!

6 hozzászólás
ZsúésKrisz_Olvas>!
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

"Nem régóta olvasok, de eddigi olvasmányaim során nem találkoztam még Bíró Szabolcs írásaival. Fiatal kora ellenére sok jó véleményt olvastam róla, ezért kíváncsian vártam, hogy miként fog tetszeni a könyv. Nagyon kellemesen csalódtam benne, az írásstílusa nagyon jó, szinte magával ragadja az embert. Sokszor úgy belefeledkeztem, hogy még inni is elfelejtettem. :-) Könnyedén lehet haladni vele és jómagam teljesen azonosulni tudtam a szereplőkkel. Kíválóan tükrözi a történet a középkor ezen szakaszát.
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/04/biro-szabolcs-non-n…

robinson P>!
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Második olvasásra sem változik a véleményem: tetszett, merem ajánlani!
(blogon már írtam bővebben mind a két részről)
Jó és olvasmányos történet, korhű, szeretni való karakterekkel. Erős és szép a szerelmi szál benne, már azért is megéri. Gyanítom a szerző saját életéből merített.
A kalandok, csaták és fegyverek leírásai is jól megidézik az adott kort. Élmény olvasni. Haladós, mesélős, olvastatja magát, visz előre a történet.

Hibátlan, remek szórakozás, pergő történet. Az Anjouk-sorozat előzménye.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/01/non-nobis-domine.html

KingucK P>!
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

⚜ A Non nobis Domine segítségével bepillanthatunk az Árpád-ház kihalását követő zavaros időszakba és I. Károly uralkodásának kezdeti éveibe, mindezt úgy, hogy egy izgalmas kalandokkal teli fejlődéstörténetet követünk végig, Bátor Attila felnövését és lovaggá válását.

⚜ Aki már olvasott Bíró Szabolcs regényei közül, az tudja, hogy lapszámok ellenére gyorsan lehet haladni velük, mert sodor magával a lendület. Most is így történt, nehezen szántam rá magam a vastagsága miatt, de ha már hét Anjouk köteten túl vagyok, csak illene elolvasnom az előzményét is! Korábban két kötetben jelent meg, az új átdolgozásra került. Nem tudom, hogy mennyi változtatás történt, de nagyon jól sikerült. Filmre, vagy inkább sorozatra kívánkozik ez a történet!

⚜ Ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy jó kaland történetet olvasni, mellékhatás, hogy egy kis történelem is ragad az emberre!

Linszyy P>!
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Bíró Szabolcs sokat ajánlotta már nekem az Anjouk előzménytörténetét, úgyhogy eljött az ideje, hogy végre nekiálljak. Nem kevés ez a 800 oldal, de tudtam, hogy röpülni fognak az oldalak az írásmód miatt. Nagyon sokrétű történet volt, hozta az Anjouk szintet. Ez egy felnövéstörténet, de több generációt is végigkövetünk, ami folytatódik Szilárddal a nagy sorozatban. Imádtam a romantikus szálat, aminek bár tudtam a végkifejletét, de így sem izgultam kevésbé értük.

Nagyon tetszett Caroberto oldala, igazán nehéz királynak nevezni magad egy másik országban ennyi királyalapanyag tartományúrral egyszerre. Izgalmasak voltak a csaták, de leginkább a templomos lovagok hullámzó és szigorú élete érdekelt, a sok-sok bonyoldalom, amit Attilának, egy ilyen kiváló lovagnak is végig kell élnie ahhoz, hogy érett férfivá váljon. Sok kemény jelenet volt ebben a történetben, és ilyenkor mindig hálát adok, hogy nem ezekben az időszakokban éltem, de bevallom, így távolból olvasni mindig nagyon szeretem ezeket is. :D Csakis ajánlani tudom, érdemes az Anjouk előtt, de utána is ugyanannyit tud adni. Kedvcsinálónak pedig hallgassátok meg a Margó Fesztiválos beszélgetésünket. :)

Beszélgetés az íróval és az illusztrátorral:
https://youtu.be/M4wcfMnBBm0…

alettakata P>!
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

„Meg lehet-e szegni egy esküt, hogy egy másiknak tegyünk eleget? El lehet-e dobni egy nemesnek vélt eszmét, hogy egy másikért éljünk?”

Hű, a mindenit, azt sem tudom, hol kezdjem. Ha most választanom kellene egyetlen könyvet, amit magammal vihetek egy lakatlan szigetre és életem végéig csak azt olvashatom, akkor ez lenne az. A kedvencem lett nem fejezi ki eléggé, amit érzek olvasás után.
Kezdjük ott, hogy én sosem szerettem a történelmet, alapból nem érdekelt annyira, de ráadásként még meg is utáltatták velem általános iskolában. Gimnáziumban már sokkal jobb volt a helyzet, de akkor is csak a második világháború érdekelt igazán, a középkor egyáltalán nem, viszont ez a regény 1292-től kezdődően meséli el az eseményeket. Azt sem tudom, hogy miért éreztem késztetést arra, hogy megvegyem és rögtön elolvassam. Nem hiszek a véletlenekben, szóval valószínűleg ez a regény valami miatt pont jókor talált meg. Azért tartott ennyi ideig az olvasás, mert nem szerettem volna, hogy véget érjen, ugyanis nincs még nálam az Anjouk sorozat első része, a Liliom és vér, hogy folytathassam ezt az utazást, ami itt elkezdődött. Külön egyik szereplőt sem szeretném kiemelni, mert sokakat megszerettem, részben ezért érdekel a folytatás, részben pedig a valós történelmi események miatt. Nagyon olvasmányos, jól megírt történet és sokat tanulhatunk történelmünkről általa.
Ezt a könyvet mindenkinek ajánlom, akkor is ha sosem érdekelt ez a téma komolyabban, tökéletes bevezető a történelmi regények világába, meg egyébként is egy csodás könyv.
Az biztos, hogy többször újra fogom olvasni. :)

„Másodszor mentettél meg, ugye, tudod? – kérdezte megrendülten Attila. – Úgy érzem magam, mint ötesztendős árvaként, amikor értem jöttél, és kiragadtál a mocsokból.”

Mindian>!
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Hogy én ezt a lovagregényt mennyire élveztem… Régóta a kívánságlistámon szerepelt Bíró Szabolcs, csak azt sajnálom, hogy ilyen sokáig várakoztattam. Az Író annyira érdekfeszítően közvetíti a XIV. századi történelmet hús-vér szereplői által, hogy egy pillanatig sem unatkoztam annak ellenére, hogy általában ritkán kötnek le hasonló történelmi regények csatajelenetei. Az biztos, hogy mielőbb, nagy lelkesedéssel fogom beszerezni az Anjouk sorozat köteteit is.

5 hozzászólás
Valcsa P>!
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Ez egy igazán fantasztikus könyv volt! *-* Abszolút Anjou-kor rajongó lettem ^^ (rengeteget tudhattam most meg erről a korról, szinte benne éltem a történetben a szereplőkkel – és egy életre megtanultam, hogy (szemben az iskolában emlegetettekkel) valójában nincs olyan, hogy „Károly Róbert”, csak Caroberto vagy Anjou Károly van, így a helyes). Elegendő volt 2 könyv, hogy Bíró Szabolcs beírja magát a kedvenc íróim sorába! :) Zseniálisan ír, a stílusát imádtam, a cselekmény is nagyon tetszett. Ez előtt már elolvastam az Anjouk-sorozat 1. kötetét, amit szintén nagyon szerettem, utána tűnt fel, hogy van egy „előzmény-regény”, így került ez a kötet hozzám. Nagyon jól tettem, hogy pótoltam, mert ez még a Liliom és vér-nél is sokkal jobban tetszett. :)
A kitalált szereplőknek hála bőven volt kihez kötődni, kiért aggódni. :) Általuk számtalan cselekményszál és plusz-bonyodalom is adódott, amit mind-mind nagyon élveztem spoiler.
A történelmi háttér is igazán izgalmas volt – valószínűleg ha így lett volna tálalva anno a történelem, nem idegenkedtem volna ennyire ettől a tantárgytól (ami sosem volt kedvencem, és a 2. világháborút leszámítva mindig iszonyú döcögősen ment, abban a formában nem is érdekelt annyira, és megjegyezni se tudtam soha, hogy ki kivel mit mikor hol…). :) A „Non nobis Domine” volt számomra a kapudrog, ami felkeltette az érdeklődésemet a többi történelmi és/vagy történelmi fikciós regény iránt (legyen szó régi regényekről vagy újabbakról), elég sokat be is szereztem otthonra, ezután szerintem nem lesz megállás (és csak remélhetem, hogy találok még közöttük bőven annyira jót, mint amilyen ez volt). :) Igaz, nagyon sokáig olvastam a könyvet off, ami nagyrészt a 800 oldalból fakad. Bármennyire is tetszik egy könyv, ennyi oldalon át ritkán tudok egyhuzamban kitartani 1 könyv mellett – egyetlen negatívumom a könyv kapcsán, hogy jobb' szerettem volna, ha megint kettébontva adták volna ki az új kiadást is, mint ahogyan korábban megjelent, és akkor olvasásilag is egységeire tudtam volna bontani… :/ Arról nem beszélve, hogy mivel sokáig hurcolásztam magammal a táskámban, a fehér borító eléggé viharvertté vált, tényleg jobb lett volna a 2 könyvet 2 kötetben kiadni, és nem ilyen féltéglában… :(
Mindenesetre: így is szomorú voltam, mikor a végére értem, és csak az vigasztal, hogy még egy komplett sorozat (az "Anjouk") követi ezt a regényt, így továbbra sem maradok Anjouk és a Bátorok történetei nélkül. :) Ezután biztosan újraolvasom az Anjouk 1. részét, aztán jöhet az összes többi is (Szabolcs további könyveivel együtt – pl. a Ragnarök is már évek óta várja a sorát, nagyon érik már…). :)
A regényből tavaly valamint idén készült két 10 részes rádiójáték is, „Kelet Oroszlánja” valamint „Az utolsó vörös barát” címmel, mindkettőt meghallgattam, és szerintem ezek is zseniálisan sikerültek. A legmegfelelőbb színészeket válogatták ki minden karakter eljátszására, igazán kellemes kikapcsolódást nyújtott, jó szívvel tudom ajánlani off. :)

Hirsch_Betti P>!
Bíró Szabolcs: Non nobis Domine

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Bíró Szabolcs „Non nobis Domine” című könyve egy lovagregény, amely a XIII. és XIV. század fordulójának vérzivataros időszakában játszódik. A történet középpontjában a szerelem, és az Árpád-ház kihalása utáni kegyetlen események állnak. A könyv megidézi az Anjouk kezdeti korát, és részletesen bemutatja a rozgonyi csata eseményeit.Olvasmányos regény . A háborús csatajelenetek nagyon alaposan kidolgozottak , sokszor volt olyan érzésem, hogy részese vagyok a történéseknek. Nagyon várom a következő részét.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Meg lehet-e szegni egy esküt, hogy egy másiknak tegyünk eleget? El lehet-e dobni egy nemesnek vélt eszmét, hogy egy másikért éljünk?

502. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

2 hozzászólás
robinson P>!

– Milyen békés lenne az élet szerelem nélkül! – mondta István bátya, amikor az asszonyok már nem hallhatták. – Milyen nyugodt, milyen biztonságos… és milyen unalmas!

552. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

1 hozzászólás
robinson P>!

A keresztényi békének ára van. Sokszor épp a pokol tüzét kell érte felszítani.

627. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

robinson P>!

– De csak a test csábításainak lehet ellenállni – szólt közbe a liliomos lovag. – A szívnek parancsolni képtelenség.

673. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

robinson P>!

– Nem tartod sokra a lovagi becsületet, ugye? – nevetett halkan Attila, de Ádám komoly hangon válaszolt:
– Mutass nekem egy becsületes lovagot!

305. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

robinson P>!

Liliomos lobogók reszkettek a fagyos szélben.

556. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

robinson P>!

Vilmos ünnepélyes mosollyal érintette meg a fiú vállát.
– Az idei a tizedik nyarad, fiam – szólalt meg a szemébe nézve. – Éppen ideje, hogy saját lovad legyen.

53. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

robinson P>!

– A szeplőid a csillagok – állapította meg. – Te pedig a mindenség vagy.
– Miket mondasz! – pironkodott Ágnes.

235. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

3 hozzászólás
robinson P>!

Liliomos lobogók reszkettek a fagyos szélben. Kétszáz királykékbe öltözött lándzsás lovas várakozott a parton, míg a két ló vontatta szán átsiklott a Duna acélkeményre fagyott jegén.

505. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

robinson P>!

– Választanod kell, barátom – lépett elé az uralkodó. – Liliomos lovag leszel, az én lovagom, a király lovagja, vagy…
– Templomos lovag – fejezte be helyette Attila.
– Mindkettő ezentúl nem lehetek.

551. oldal

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát


Hasonló könyvek címkék alapján

Bán Mór: A Csillagösvény hídja
Bene Zoltán: Isten, ítélet
Vadász Szilárd: Bajvívók
Csikász Lajos: Diadalmas liliomok
Tomcsik Nóra: A nyírfák csendje
Urbánszki László: Vérszerződés
Bökös Borbála: A fenevad bukása
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör
Gaby Roney: A Huszár esküje
Marton Emma: Még nem mehetünk haza