Liliom ​és vér (Anjouk 1.) 172 csillagozás

Bíró Szabolcs: Liliom és vér

1321. ​Bátor Attila egykor templomos lovag volt, a király első embere, aki ott küzdött az Anjou-lobogó alatt, vérét hullajtva az akkor felemelkedő dinasztiáért. Az évek során legendás harcossá vált, ám a sorsdöntő rozgonyi csata után szögre akasztotta kardját, hogy családjával békés életet élhessen – távol a királyi udvartól, messze minden csatamezőtől. Egy forró tavaszi napon azonban minden megváltozik: királyi küldöttség érkezik a szlavóniai birtokra, hogy csaknem egy évtized után ismét hadba hívja a lovagot. Csák Máté, a Felvidék hadura, az Anjou-ház legnagyobb ellensége meghalt, s itt az idő, hogy huszonnyolc várát és teljes tartományát elfoglalják, egykori alattvalóit a király hűségére térítsék. Attila nem tehet mást, újból vasba öltözik, hogy a királyi bandérium hadnagyaként induljon az északi hadjáratra – ezzel pedig nemcsak egy új korszak, hanem bonyodalmak egész sora is kezdetét veszi. Míg a királyi had a Csákok földjét dúlja, addig Dubicában sötét fellegek gyülekeznek a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632932378
>!
Athenaeum, Budapest, 2015
346 oldal · ISBN: 9789632934259

Enciklopédia 92

Szereplők népszerűség szerint

Bátor Attila · Lackfi István · lovag · apród · Bátor Ágnes · Bátor Szilárd · Bornemissza János · Csák Máté · Csepke · I. Károly · jobbágy · Kurta · Levente · Mikolaj · molnár · paraszt · Péter · Sternbergi István · Vilmos lovag · Zách Felicián

Helyszínek népszerűség szerint

Magyarország · Duna · Pozsony · Csallóköz · Dubica · Felvidék · Kárpátok · Komárom · Léva · majorság · Szlavónia · Trencsén


Kedvencelte 24

Most olvassa 7

Várólistára tette 143

Kívánságlistára tette 132


Kiemelt értékelések

ZsúésKrisz_Olvas>!
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

"A történet 1321 -ben folytatódik 9 évvel később, mint ahogy az előzményként szolgáló Non Nobis Domine befejeződött. A jól megszokott szereplőkkel ismét találkozhatunk, például Bátor Atillával, Ágnessel, Károly Róberttel …..
Az író kettő fő szálat futtat végig a könyvön egy időben. Hol az egyiket meséli, hol a másikat. Nekem ez nagyon bejött!"
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/05/biro-szabolcs-anjou…

RosszQtya P>!
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

A Non Nobis Domine első része nem győzött meg igazán, a második része már jobban tetszett, éppen eléggé annyira, hogy belefogjak az Anjouk trilógiába. Természetesen nem bántam meg. Számomra ezzel a könyvvel „érkezett” meg Bíró Szabolcs. Lendületes, izgalmas, fordulatos, és végre a történelmet sem csak paravánnak használja. Látszik a lelkesedés, a sok munka a könyvön. Kiemelkedő darab lett, ezen az egyre szélesedő palettán.

jehuka P>!
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

A Non Nobis Domine nagy kedvencem volt, és az Anjouk sorozattól sem vártam mást. A gyanúm beigazolódott: remek stílusban megírt, sodró lendületű, izgalmas, érdekes és hiteles történelmi regényt (sőt, mindjárt egy teljes trilógiát) kaptam.
Természetesen a sorozat önállóan is megállja a helyét, de a főhős Bátor Attila személyiségének és Károly királlyal való kapcsolatának teljes megértéséhez bizony nagy előnyt jelent az előzményi kötetek olvasása (több értékelés is felrója ezt hiányosságként), hiszen a regény nem nagyon bocsátkozik ismétlésekbe, csak egy-két utalást tesz Rozgonyra, és az azt megelőző idők történéseire. Akit igazán érdekel a kor és a sorozat, annak mindenképpen érdemes a Non Nobis Domine-vel kezdeni.
Kilenc év telt el az előzmények óta. Csák Máté, akit Károly sosem tudott legyőzni meghal, ezzel beindítja az eseményeket. Károly visszahívja az udvarba régi lovagját, hogy vezesse a felvidéki hadjáratát, amivel végre megteremtheti az ország belső egységét. A több szálon futó történetvezetés még jobban fokozza a feszültséget, szinte belekergetett az újabb és újabb fejezetekbe. Jó volt ismét találkozni a már ismerős hősökkel: Bátor Attilával, Anjou Károllyal, Lászlóval spoiler és újakat megismerni: közülük különösen Lackfi István alakját kedveltem meg.

Kapusi_Farmosi_Dóra P>!
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Szabolcs hatalmas erő birtokában van (remélem tisztában is van vele): igazi mesemondó a szó legnemesebb értelmében. Még csak személyesen sem szükséges jelen lennie ahhoz, hogy felnyaláboljon, legóráljon a kanapéra és lovagokat csempésszen a nappalinkba. Mondjuk annak örülök, hogy utóbbiakról csak a mozi ment a fejemben, mert ha lóval jönnek, nem biztos, hogy elférnek a liftben, a kutyánk meg egész biztosan nem venné őket jó néven. Az Anjouk első része az egyik legolvasmányosabb történelmi regény, amit eddig olvastam. Úgy edukálja az olvasót, hogy az közben nem érzi magát totálisan történelmi analfabétának, pedig, ha valakinek, akkor nekem bőven van még tanulnivalóm. Végig fogta a kezem: információkat csepegtetett, kellő mennyiségű lábjegyzetet szúrt oda szamárvezetőnek, és ezt az egészet megfejeli az igazán emberi karakterekkel, akikhez könnyen kötődni kezdtem. Persze van egy-két gyerekbetegsége a regénynek, néhány gördülékenyebb, életszagúbb párbeszédet elbírt volna, de tudjátok mit? Nem érdekel. Az élvezeti faktor simán kompenzálta az apró gyengeségeket, és én egyszerűen csak jól akartam szórakozni olvasás közben. Ez az elvárásom teljes mértékben teljesült.

A Liliom és vér cím relatíve kevés rózsaszín lovagtörténettel kecsegtet, így nem nagy meglepetés, hogy egy kemény, férfias harc elé néz az olvasó a szereplőkkel karöltve. Károly Róbert úgy dönt, megragadja a Csák Mátyus halálával kínálkozó alkalmat: ideje megszereznie a Felvidéket. Bízik abban, hogy ezen terület hűségének megszerzésével béke költözhet országába, és végre hozzáfoghat az igazi birodalomépítéshez, mely verítékkel lesz öntözve vér helyett. Bátor Attila a rozgonyi csata után békés, földművelő életre rendezkedett be szlavóniai birtokán, élvezi a kétkezi munka gyümölcsét, boldog családja és emberei körében. Károly Róbert lazán felrúgja ezt az idillt, amikor begaloppírozik udvarába és újra harcba szólítja. Hatalmas sereggel indulnak a bevehetetlennek tűnő trencséni vár ellen, miközben Attila túl bőnek érzi a hadnagyi rangot. Megismerkedhetünk Lackfi Istvánnal, a mokány székellyel, aki talán még egy medvével is ölre menne, ha azt mondanák neki, hogy úgysem meri. Üde színfolt, jópofa humorforrás a nagyszájú kapitány, hamar megkedveli az ember, még akkor is, ha néha már-már bosszantóan arcoskodó.

Van egy gyengém, ha történelmi, vagy fantasy regényről van szó. Párás szemmel, lélekben megindulva olvasom a nagy csaták előtti lelkesítő beszédeket. Teljes átéléssel feszül meg a könyvet tartó kezem, mintha bizony lapok helyett kardot és pajzsot markolnának, készen arra, hogy életüket adják a királyért. Jelen esetben Károly Róbert oldalán simán megrohamoztam volna a masszív várfalakat, és jó eséllyel már az első rohamnál oda is vesztem volna. Nem tagadom, bizonyos jeleneteknél még ebben az átkozott hőségben is libabőrös lettem, így extrán ajánlom klíma nélküli panellakások lovagjelöltjeinek, egy jó hideg mézsör (lehet sima is) társaságában.

https://csakegypercre.blog.hu/2020/06/30/a_liliomos_lob…

robinson P>!
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Húha, Szabi ez remek lett!
Mintha valami korabeli krimit ötvöztél volna a történelmi kalandokkal. Komoly emberi sorsok, tragédiák árnyékában az egykori barátok és az ország sorsa. Lesz ott újabb barátság is, úgy érzem Lackfi részéről. Na, és a végső befejezés…?! Cliffhanger a javából, jobban izgultam a dubicai udvarházért, mint Trencsény váráért. Talán még idén olvasható lesz a folytatás, mert van miért, kiért izgulni a továbbiakban is.
Köszi!
Blogon bővebben:
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/04/anjouk-liliom-es-ver.html

Roszka >!
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Kedves Szabolcs!
Mit tettél ?
Szinte egy szuszra olvastam el az egészet. Még a pirkadat is rám köszöntött.
Egyszerűen nem tudtam letenni! Nagyon pörgős. Jó volt újra olvasni Attiláról és megismerni új szereplőket. Kicsit abban a világban élni, átélni a történelem kis szeletét. Most képileg is előttem volt pár helyszín, hisz magam is jártam ott. Főleg Tapolcsány, ami romos, majdhogynem teljesen elpusztult, de így is impozáns, és gyönyörű. Van viszonylag éppen maradt fala, és bizony nem lehetett egyszerű bevenni, megostromolni! Annyi év távlatából is büszke és hatalmas. Nem sokat fogok aludni, ha olvasom tovább a sorozatot, de köszönöm!

Kata_>!
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Izgalmas történelmi regény a magyar lovagkorból.
Sokat megtudtam Károly koráról és utalkodásáról, izgalmas kalandokban vehettem részt. Ami még megfogott a nemzetiségek ábrázolása, hitelesnek tűnő ruházati, helyleírásokkal történelmi háttér információkat csöpögtetve.
Tetszett ez a sorozat.

Papírra_vetett_gondolataim>!
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Bíró Szabolcs Liliom és vér kötete a történelmi regény kategóriába sorolható. Itt elmondanám azt, hogy azok, akik nem annyira szeretik a történelmet ( én sem szeretem, főleg most érettségi idején :D ), azok is nyugodtan merjenek ehhez a kötethez nyúlni. Számomra hihetetlen, hogy nő ként is mennyire élveztem olvasni a harc jelenteket, és a számat rágtam idegemben. Ez egy nagyon jó kötet, és érdemes azoknak is kipróbálni, akik annyira nem fogékonyak a történelemre. A könyv elolvasása után nekem is jobban csúszott a középkori városok tétel. :D

Ez a kötet teli volt olyan szereplőkkel, akiket gyorsan megtudtam szeretni és közel érezni magamhoz.

Az első és természetesen legnagyobb kedvencem nem lehet más, mint Bátori Attila. Ez a férfi valami csoda, egyszerűen imádtam a karakterét. Nőként teljesen elvarázsolt ahogy a feleségével és a munkásaival bánt. Egy tiszta szívű, érzelmes férfi, de mégis egyszerre kegyetlen és vad is, ha csatáról van szó ! Pont ez a kettősség fogott meg annyira ebben a karakterben. Nagyon várom már, hogy a következő részekben is találkozhassak vele.

Nekem tetszett a történetben Károly Róbert személyisége is, hiszen nagyon valósnak és hihetőnek ábrázolta Bíró Szabolcs. Simán el tudom képzelni, hogy valóban így uralkodhatott és így viselkedhetett az emberekkel Károly Róbert.

A történet végére nagy kedvencemmé vált Lackfi István karaktere is. Őt a kötet elején nem igazán kedveltem, nem is igazán tudom, hogy miért, de valamiért nem volt szimpatikus a személyisége. Ahogy megjelent Bátor Attila is a színen, őt is megszerettem. Rá is nagyon kíváncsi vagyok a további kötetekben, hogy hogyan alakul a sorsa. Szívesen megtudnék többet az ő életéről és a családjáról.

Ezek mellett a karakterek mellett még megszerettem Szilárdot, Csepkét és Kurtát. A történet végén már nagyon izgultam miattuk. Tetszett az, hogy ők gyermek karakterek, és ezt néhol még érezteti is erősen az író, hogy ők még csak gyerekek. Meg van bennük a gyermekkori játék, de mégis azért már ott van bennük a kötelesség iránti tudat is. Itt is zseniálisan megjelenik a kettősség, mint Bátor Attila karakterében is.

Reméltem, hogy tetszeni fog ez a kötet, de hogy ennyire beszippant, na arra azért egyáltalán nem. Bíró Szabolcs egy igazán tehetséges magyar szerzőnk, és örülök annak, hogy elkezdtem végre olvasni az ő könyveit is. Abban már biztos vagyok, hogy az Anjouk sorozatot mindenféleképpen szeretném végig olvasni, de lehet, hogy még az író többi könyvével is megfogok ismerkedni.

https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2019/05/e…

Linszyy P>!
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Nem olvastam még ennyire vérbeli történelmi regényt.
Kicsit féltem is, mi lesz, ha túl száraz, túl a tényekhez ragaszkodó, és nem ragad magával? De felesleges volt az aggodalmam, mert ez valami hihetetlen izgalmas volt. Mikor szinte semmi nem történt, én akkor sem untam. Aztán mikor már kezdem azt érezni, hogy most pihenhetek, semmi nem fog történni, hirtelen olyan brutális szálakat hozott be egy-egy rövid jelent erejéig az író, hogy csak tátottam a számat.
Persze én is éreztem egy kis bizonytalanságot olvasás során: az elején nagyon korhű beszéddel vezeti be a cselekményt az író, majd a könyv aztán végig nagyon modern, mégis használ megmagyarázást igénylő szavakat. Ha egy kicsit régiesebb az egész, nekem még az sem akasztotta volna meg az olvasást, egyébként is szeretek új szavakat tanulni.
https://youtu.be/lX-JEinZFQI
Részletes véleményem: https://www.youtube.com/watch…

Youditta>!
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Na ez a könyv, amit csak egy kihívás kedvéért vettem kézbe. Nem túl sok olyan szerző van, aki nálam jelenleg fiatalabb és a könyvèt el is olvasnám. Ezért is szavaztam bizalmat Bíró Szabolcsnak, mert történelmi regénnyel csak nem nyúlok mellé. S nem ám biza.

Anjou Károly hatalomàtvételétől indul a történet, ès néhány csatát letudva eljutunk oda, hogy sok területet szerez vissza királyunk Felvidékről és egyéb határterületekről. Bátor Attila személyét, mint egykori templomos lovag, mostani földműves beleépítve, mindjárt kapunk is egy olyan szereplőt, akiért izgulhatunk. Újra felveszi a kardot Anjou Károly mellett 10 év után, s indulnak együtt a nagy csatákba, míg a Bátor család marad a birtokon egymagában. Öreg hiba.
Többet nem is mondok, csak annyit még, hogy az írónak tényleg nagy tudása lehet a korról, sok akkor használatos kifejezést írt bele, és én ott éreztem magam a király és alattvalói között, aggódtam is, legfőképp nem a királyért, hanem Attila családjáért. Szóval jól tud hangulatot, feszültséget teremteni, bár a közepén azért picit laposabbnak éreztem még a történetet.
Szeretem a fiatal tehetségeket, és a négy csillag annak szól, hogy ezt még nagyon bevezető kötetnek illetve érzem, hogy lesz ez még jobb is, amivel még inkább meggyőz engem. Így nem szórhatom mindjárt az öt csillagot,na. :)


Népszerű idézetek

jehuka P>!

– Ha uralkodó vagy, nemet is úgy kell mondanod, mintha igennel felelnél.

113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: I. Károly
robinson P>!

– Az ember évekig töri magát, a vérével adózik, aztán az ilyen urambátyámok kapják a babérkoszorút…

73. oldal

robinson P>!

– Felnőttek – csóválta a fejét Kurta, amikor a kapitány már messze járt. – Ki érti őket?
– Úgy tűnik – összegezte Csepke –, hogy általában ők sem értik egymást.

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csepke · Kurta
KingucK P>!

Kis létszámú fegyveres kompánia poroszkált a Komárom és Pozsony közt húzódó, a Duna és több apró mellékága által határolt erdős területen. Az ősi pogány mesék szerint Tündér Ilona otthona volt ez a szemkápráztatóan zöld vidék, mely jórészt már rozsdabarna köpenybe öltözött. Az egykori lápos, mocsaras, ekkora azonban már lecsapolt, varázsosan gyönyörű vadvilágot a folyó fő mellékága után Csallóköznek, azaz Csalló közének neveztek.

IV. Isten útjai 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Csallóköz · Duna · Komárom · pogány · Pozsony · Tündér Ilona
robinson P>!

Az Úr ezerháromszázegyedik esztendeje baljósan kezdődött, és sok jót már nem ígért, hiszen András király váratlan halálával az Árpádok több mint három évszázados uralkodásának lett egyszer és mindenkorra vége.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1301 · Árpád-ház · III. András
robinson P>!

A felismerés villámcsapásként érte nemcsak a lovagot, de a feleségét is. Mindketten jól ismerték ezt az arcot, habár, már csaknem egy teljes évtizede nem látták. Vonásai azóta megkeményedtek, homlokának árkai elmélyültek, szeme alatt sötétebb árnyék ült, mint valaha…
De ha kell, ezer közül is felismerték volna.
Az ország háromszor megkoronázott királya, Anjou Károly állt előttük.

39-40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: I. Károly
robinson P>!

Egészen más szelek fújtak akkoriban.

(első mondat)

kitti_th P>!

Nem értékesebbek nála, ugyanolyan meztelenül, sivalkodva születnek, és ugyanolyan könnyen döglenek meg, mint mindenki más.

109. oldal

robinson P>!

Hosszú ideig meredtek egymásra némán. Attila őszintén beszélt, és László tudta, most annak lenne itt az ideje, hogy ő is őszintén szóljon. Valahogy mégsem ment neki, a büszkeség túlságosan is eluralkodott felette.

105. oldal

Lyanna P>!

Odakint, a falakon túl ordasok tanyáznak: ott vannak az erdőkben, a városokban, a várfalak mögött, még a templomokban is…Ez a világ kiveti magából azokat, akik nem elég erősek.

132. oldal, 5. fejezet


A sorozat következő kötete

Anjouk sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csikász Lajos: Haragvó liliomok
Bán Mór: Az üstökös lángja
Benkő László: A másik ösvény
Benkő László: A végső tenger I-III.
Benkő László: Idegen tüzek
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.
Gulácsy Irén: Jezabel
Nemere István: Csák Máté
Alison Weir: Aragóniai Katalin
Gulácsy Irén: Fekete vőlegények