!

Liliom ​és vér (Anjouk 1.) 63 csillagozás

Bíró Szabolcs: Liliom és vér
Régikönyvek.hu · 3.490 Ft –20% 2.792 Ft
Book24 · 3.490 Ft –16% 2.932 Ft
Bookline · 3.490 Ft –15% 2.966 Ft
1.000 Ft-tólMolyok eladó könyvei
Könyvtár

1321. ​Bátor Attila egykor templomos lovag volt, a király első embere, aki ott küzdött az Anjou-lobogó alatt, vérét hullajtva az akkor felemelkedő dinasztiáért. Az évek során legendás harcossá vált, ám a sorsdöntő rozgonyi csata után szögre akasztotta kardját, hogy családjával békés életet élhessen – távol a királyi udvartól, messze minden csatamezőtől. Egy forró tavaszi napon azonban minden megváltozik: királyi küldöttség érkezik a szlavóniai birtokra, hogy csaknem egy évtized után ismét hadba hívja a lovagot. Csák Máté, a Felvidék hadura, az Anjou-ház legnagyobb ellensége meghalt, s itt az idő, hogy huszonnyolc várát és teljes tartományát elfoglalják, egykori alattvalóit a király hűségére térítsék. Attila nem tehet mást, újból vasba öltözik, hogy a királyi bandérium hadnagyaként induljon az északi hadjáratra – ezzel pedig nemcsak egy új korszak, hanem bonyodalmak egész sora is kezdetét veszi. Míg a királyi had a Csákok földjét dúlja, addig Dubicában sötét fellegek gyülekeznek a… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
346 oldal · ISBN: 9789632934259
>!
Athenaeum, Budapest, 2015
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632932378

Enciklopédia 92

Szereplők népszerűség szerint

Bátor Attila · Lackfi István · apród · Bátor Ágnes · Bátor Szilárd · Bornemissza János · Csák Máté · Csepke · I. Károly · jobbágy · Kurta · Levente · lovag · Mikolaj · molnár · nemes · paraszt · Péter · Sternbergi István · Vilmos lovag · Zách Felicián

Helyszínek népszerűség szerint

Magyarország · Duna · Csallóköz · Dubica · Felvidék · Kárpátok · Komárom · Léva · majorság · Pozsony · Szlavónia · Trencsén


Hirdetés

Kedvencelte 12

Most olvassa 6

Várólistára tette 50

Kívánságlistára tette 50

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
robinson P
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Húha, Szabi ez remek lett!
Mintha valami korabeli krimit ötvöztél volna a történelmi kalandokkal. Komoly emberi sorsok, tragédiák árnyékában az egykori barátok és az ország sorsa. Lesz ott újabb barátság is, úgy érzem Lackfi részéről. Na, és a végső befejezés…?! Cliffhanger a javából, jobban izgultam a dubicai udvarházért, mint Trencsény váráért. Talán még idén olvasható lesz a folytatás, mert van miért, kiért izgulni a továbbiakban is.
Köszi!
Blogon bővebben:
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/04/anjouk-liliom-es-ver.html

>!
Youditta
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Na ez a könyv, amit csak egy kihívás kedvéért vettem kézbe. Nem túl sok olyan szerző van, aki nálam jelenleg fiatalabb és a könyvèt el is olvasnám. Ezért is szavaztam bizalmat Bíró Szabolcsnak, mert történelmi regénnyel csak nem nyúlok mellé. S nem ám biza.

Anjou Károly hatalomàtvételétől indul a történet, ès néhány csatát letudva eljutunk oda, hogy sok területet szerez vissza királyunk Felvidékről és egyéb határterületekről. Bátor Attila személyét, mint egykori templomos lovag, mostani földműves beleépítve, mindjárt kapunk is egy olyan szereplőt, akiért izgulhatunk. Újra felveszi a kardot Anjou Károly mellett 10 év után, s indulnak együtt a nagy csatákba, míg a Bátor család marad a birtokon egymagában. Öreg hiba.
Többet nem is mondok, csak annyit még, hogy az írónak tényleg nagy tudása lehet a korról, sok akkor használatos kifejezést írt bele, és én ott éreztem magam a király és alattvalói között, aggódtam is, legfőképp nem a királyért, hanem Attila családjáért. Szóval jól tud hangulatot, feszültséget teremteni, bár a közepén azért picit laposabbnak éreztem még a történetet.
Szeretem a fiatal tehetségeket, és a négy csillag annak szól, hogy ezt még nagyon bevezető kötetnek illetve érzem, hogy lesz ez még jobb is, amivel még inkább meggyőz engem. Így nem szórhatom mindjárt az öt csillagot,na. :)

>!
just_aGirl
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Ha történelmi regényekről beszélünk, akkor mi állna szívünkhöz közelebb, mint a magyar történelem azon jeles korszaka, melyről Bíró Szabolcs ír a regényfolyamának első részében. Bár első részként szerepel az Anjou ház történetének elbeszélése során, én azt ajánlom minden kedves olvasónak, hogy mindenképpen vegye kézbe az író Non nobis, Domine I-II. köteteit . A Liliom és vér önálló regényként is megállja a helyét, de Caroberto, azaz Károly Róbert trónra kerülésének előzményeit bővebben megismerhetjük a Non nobis, Domine kötetekből, és mindemellett óriási hiba lenne kihagyni őket!
A Liliom és vér remek történetet mutat be nagyon szép stílussal kombinálva. Elsőkézből kapjuk a gyönyörűen megkomponált magyar mondatokat, nem szükséges a fordítóra hagyatkoznunk. A sok-sok értékes információ mellett, melyet a szerző gondos és fáradságos kutatómunkája előzött meg, tartalmas, szórakoztató pillanatokat élünk át a regény olvasása közben. Lélekmelengető csemege számomra Bíró Szabolcs minden egyes mondata.

2 hozzászólás
>!
elge76 P
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Mint megszállott fantasy rajongó és olvasó, kicsit félve kezdtem bele ebbe a könyvbe, hiszen a fantasy műfajon belül minden megengedett.
A történelmi regényre viszont, ennél azért kicsit szigorúbb szabályok vonatkoznak.

Anno persze én is, mint mindenki, kötelező jelleggel elolvastam az Egri csillagokat, és bevallom, az volt számomra az első és egyetlen történelmi regény, utána már a Gyűrűk ura volt soron. Viszont mindig is érdekelt maga a történelem, úgyhogy szívesen kezdtem bele ebbe a könyvbe.
Azt kell mondjam, hogy Bíró Szabolcs jól döntött, amikor fiktív karaktereket is belevett a könyvbe, nélkülük sokkal kevesebb lett volna ez a történet. Tetszett ez a kalandregénybe oltott magyar történelem mesélés, ami alatt nemcsak a korszakot, hanem az akkori szokásokat és őseink életét is megismerhetjük.
Hogy miért adok rá mégis csak 4 csillagot?
Elsősorban azért, mert nem volt egészen tiszta, hogy miért pont Bátor Attila volt az egyetlen ember, akire mindenképp szüksége volt Károly Róbertnek. Kellett egy főszereplő, eddig tiszta, de ebből kifolyólag jön a következő értetlenkedésem, azazhogy nem volt olyan mélyen kifejtve Attila karaktere, hogy ezt a lépést Károly szempontjából úgy igazán fontosnak érezzem (ráadásul eltelt 10 év, amióta nem látták egymást).
Hiányoltam kicsit Attilával kapcsolatban az árnyaltabb személyiséget, hiszen róla csak azt tudhattam meg igazán, hogy egykor templomos lovag volt, most meg folyamatosan rácsodálkozott királya döntéseire, és magában morgolódott a következményeken (nem olvastam az előzmény történeteket).
Lackfi személye a másik, akiről szintén nem tudtunk meg sokat, csak hogy székelyföldről származik. Nekem szimpatikus karakternek tűnik, őt képzelem a sztori „Sancho Panza” figurájának, de egyelőre elég kevés teret kapott, vele kapcsolatban nem derült ki túl sok minden, ezért ő csak lóg a levegőben.
Reménykedek benne, hogy a későbbiekben árnyaltabbak lesznek a karakterek, hiszen mégiscsak úgy tűnik, hogy a legfontosabb főszereplőinkről van szó.
Szóval egy picit mélyebben kidolgozott személyiségeket és személyesebb drámai sorsokat nem vennék rossz néven. Így egy csöppet felszínesnek éreztem kettőjük szerepét, ezért nem is tudtam úgy igazán aggódni értük.
A fentiekből kifolyólag pedig, ott van László karaktere például, aki ráadásul nem is főszereplő, és mégis, amikor spoiler, azoknál a részeknél, az ő karaktere nagyon erős érzelmi tölteteket kapott.
Ott és akkor éreztem azt, hogy tudsz Te személyes drámát írni Szabolcs, de akkor miért csak itt, és miért csak vele kapcsolatban van ez ilyen mélyen kifejtve? :)

Amit még hiányoltam, azok az összecsapások részletesebb leírása, főleg a legvégénél, amikor Károly Róbert 1,5 oldalon keresztül hergeli az embereit (meg engem is, mert dörzsöltem a kezeimet, hogy na, lesz egy jó kis csetepaté), aztán nagyjából fél oldalon le lett zavarva a harc… ne már. :I
spoiler DE, és ez egy hatalmas „DE”, ha már ez a legnagyobb cél az egész könyvben, hogy a Felvidék legnagyobb vára Károly uralma alá kerüljön, akkor itt azért elvártam volna valami monumentálisabbat, mert így egy kicsit átverve érzem magam. :I
Ezen a ponton gondoltam azt, hogy ez biztonsági játék akar lenni, ugyanis a 150-ik oldalnál ennél részletesebben le van írva egy másik csatajelenet, amikor spoiler De ennél a résznél, mivel szemlátomást rá voltál kényszerítve, hogy bemutasd ezt a szereplőt is, itt egy ügyes csellel már csak az utolsó félórát kaptuk meg. Persze még előtte a készülődés itt is oldalakon keresztül megy, mert maga a harc mondjuk itt sem több 2 oldalnál, de itt legalább megvolt az, hogy levágja, csontot ér, szemébe döfi, stb. Ezek viszont később eltűnnek, teljesen.
Pedig meg tudod írni ezeket a részeket Szabolcs, hiszen amikor a sztori szerint Leventét spoiler, ott azért futkározott a hátamon a hideg, hogy basszus, ez kemény. Szóval nem vagyok egy vérszomjas alkat, de ha tudsz ilyen csöppet gyomorforgatót is írni, akkor a csatáknál, de főleg a végső nagy összecsapásnál, amik aztán tényleg CSAK erről szólnak, akkor ott miért nem? :)

Nem mondom, hogy csalódtam, mert hazudnék ha ezt mondanám, egyáltalán nem így van, egészen egyszerűen csak az arányokkal volt problémám. De ezeket most még betudom az első könyv általi kezdésnek.
Mondjuk a második, de főleg a harmadik résznél már nem leszek ilyen elnéző. :)

Írtam tehát pár nekem nem tetsző dolgot, de ez senkit ne tántorítson el, mert ezeken felül csak „pozitívumok” vannak. Árulás, intrika, ármány, ezek mind megtalálhatóak a sztoriban. Sőt, vagy inkább szerencsére, volt pár viccesebb jelenet is.
Ha az általam kritizált dolgokon túllép az ember, és remélhetőleg a következő részekben a Szabolcs által is megoldódnak ezek az apró kis nüanszok, hiszen mégiscsak egy háborús regényről van szó, akkor egy vérprofi írást fogunk kapni.
Ez így hirtelen most csak szimplán egy jó kalandregény lett.

u.i.: Egy térkép is jól jönne, ha már… :)
u.i.2: Jót mosolyogtam a sárkányos kikacsintáson. ;)
u.i.3: Ha odaírod, hogy kővető trebuchet, aztán magyarázatnak, hogy a trebuchet az egy kővetőgép, akkor furcsa lesz úgy gondolni rá, hogy kővető kővetőgép. :P

>!
DoraAnn 
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Nem is tudom, mit írjak erről a könyvről. Még mindig bennem van a fejkapkodós-levegőbentrekedős érzés; a csodálkozás, hogy máris vége van. spoiler
Ez egy csodálatos regény. Egy kicsit persze elfogult vagyok – mindig is imádtam a magyar uralkodók, az Árpád-ház, Anjouk és Jagellók történelmét, a lovagok tetteit, a királyi várakban zajló intrikákat és ami szerintem a legfontosabb, az atmoszférát. Márpedig ennek a könyvnek határozottan van atmoszférája. Alig várom a következő részt, szó szerint pattogok, hogy nem kezdhetem el máris, de annál jobban fog esni a második könyv.

>!
Reyna
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Májusban volt szerencsém részt venni a szerző író-olvasó találkozóján, ahol rendkívül magával ragadó módon mesélt könyvéről és terveiről. Szóbeli érettségi előtt álltam, így nem volt időm olvasni. Aztán kiderült, hogy jobb lett volna, ha akkor a kezembe veszem, mert emelten az Anjouk gazdaságpolitikáját húztam :P
Igazán olvasmányos könyv, jól lehet vele haladni. A karakterjellemzést illetően azt jegyezném meg, hogy túl sok a közvetlen jellemzés. Véleményem szerint így könnyen kikövetkeztethető a szereplők későbbi cselekedetei. A közvetett jellemzés elegendő. :)
A Második Epizód 2. Fejezetét külön kiemelném misztikussága miatt. A legérdekesebb rész volt számomra. Kellemes meglepetést okozott, hogy az egyik dalt, amelyet Boglárka énekelt én magam is ismerem. :)
Várom a folytatást, különösen Nagy Lajost. Remélem majd Lengyelország is helyt kap a történetben.
Továbbá nagyszerű ötletnek tartom azt, hogy az író az interneten közzétesz kortörténeti ismereteket. Nagyon sokat lehet belőlük tanulni. Mindenkinek csak ajánlani tudom. :)

5 hozzászólás
>!
Echelon_girl
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Azt nem lehet szavakba önteni, hogy mit éreztem, mikor becsuktam a könyvet.
ebből sem lesz normális értékelés :D
Mikor Attila elindult haza, imádkoztam, hogy ne a legrosszabb várja otthon. Nem tudtam, hogy most örüljek vagy szomorú legyek azért, ami otthon várta. Aztán jöttek az utolsó oldalak és én nagyon nem akartam befejezni!
De szerencsére már megvan a következő rész… :D

2 hozzászólás
>!
T_Bálint
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Elkezdődött egy nagyszabású történelmi kaland,ami a szemeim előtt bontakozott,ki és a könyv végén csak egy szó lebegett a szemem előtt:MÉG!!
Nagyon jó volt,kellemeset csalódtam,mivel magyar írótól meg nem olvastam ilyen szórakoztató és csavaros regényt!
Kíváncsian varom,mi lesz meg ebből!
MÉG!!!

>!
hemynight
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Hű, erről elfelejtettem értékelést írni, és már sajnos elhalványult a könyv emléke, de az megmaradt, hogy minden a helyén volt. Könnyen lehet haladni vele, olvastatja magát, mégis gyönyörűen (mondhatni autentikusan) megírt történelmi regény. Látszik mögötte az elképesztően alapos kutatómunka, még így is, hogy igazából nagy része nyilvánvalóan fikció. Nem olyan szenzációhajhász, mint mondjuk a Hunyadi-sorozat, de egyáltalán nem lóg ki a kortárs történelmi regények közül, sőt, inkább kiemelkedőnek mondanám, talán éppen emiatt is. Imádtam minden sorát, és bár csak az első részt olvastam, nem félek attól, hogy a sorozat kifulladna a végére. Csak győzzem kivárni!

>!
lady_An
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Nem kérdés, hogy 5 csillag. Röviden és velősen: Ez marha jó volt. Érződött végig, hogy iszonyatos mennyiségű kutatómunkát végzett erről a korról a Szabolcs. Nagyon élethűen festette le az embereket, szokásokat, ruházatot, olyan szavakat adott a szereplők szájába amiket valóban használhattak is a korszakban. Én simán feladnám kötelező olvasmánynak, és biztos vagyok benne, hogy szeretnék a diákok. Plusz töri órán is profitálhatnának belőle.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Az ember évekig töri magát, a vérével adózik, aztán az ilyen urambátyámok kapják a babérkoszorút…

73. oldal

>!
robinson P

– Felnőttek – csóválta a fejét Kurta, amikor a kapitány már messze járt. – Ki érti őket?
– Úgy tűnik – összegezte Csepke –, hogy általában ők sem értik egymást.

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csepke · Kurta
>!
KingucK P

Kis létszámú fegyveres kompánia poroszkált a Komárom és Pozsony közt húzódó, a Duna és több apró mellékága által határolt erdős területen. Az ősi pogány mesék szerint Tündér Ilona otthona volt ez a szemkápráztatóan zöld vidék, mely jórészt már rozsdabarna köpenybe öltözött. Az egykori lápos, mocsaras, ekkora azonban már lecsapolt, varázsosan gyönyörű vadvilágot a folyó fő mellékága után Csallóköznek, azaz Csalló közének neveztek.

IV. Isten útjai 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Csallóköz · Duna · Komárom · pogány · Pozsony · Tündér Ilona
>!
robinson P

Az Úr ezerháromszázegyedik esztendeje baljósan kezdődött, és sok jót már nem ígért, hiszen András király váratlan halálával az Árpádok több mint három évszázados uralkodásának lett egyszer és mindenkorra vége.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1301 · Árpád-ház · III. András
>!
robinson P

A felismerés villámcsapásként érte nemcsak a lovagot, de a feleségét is. Mindketten jól ismerték ezt az arcot, habár, már csaknem egy teljes évtizede nem látták. Vonásai azóta megkeményedtek, homlokának árkai elmélyültek, szeme alatt sötétebb árnyék ült, mint valaha…
De ha kell, ezer közül is felismerték volna.
Az ország háromszor megkoronázott királya, Anjou Károly állt előttük.

39-40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: I. Károly
>!
robinson P

Egészen más szelek fújtak akkoriban.

(első mondat)

>!
robinson P

Hosszú ideig meredtek egymásra némán. Attila őszintén beszélt, és László tudta, most annak lenne itt az ideje, hogy ő is őszintén szóljon. Valahogy mégsem ment neki, a büszkeség túlságosan is eluralkodott felette.

105. oldal

>!
KingucK P

Bevallom, az elejét nem láthattam a saját szememmel, mert még meg sem születtem akkor, mikor András úr, az Árpádok utolsó sarja,eltávozott az élők közül, s az Anjou nemzettség első magyar királya, Károly – vagy ahogy akkoriban hívták, Caroberto – megkezdte harcait a régi nemességgel.

11. oldal, Egy új kor hajnalán

Kapcsolódó szócikkek: Anjou-ház · Árpád-ház · I. Károly · III. András
>!
KingucK P

Anjou Károly a tengerem keresztül érkezett Nápolyból: tizenkét esztendősen szállt partra Spalatónál, amikor András úr még élt, s csak tizenhárom éves volt, amikor a király halála után az esztergomi érsek Fejérváron koronával illette gyermeki homlokát.

12. oldal, Egy új kor hajnalán

>!
KingucK P

Kellemetlenül fülledt volt az az éjszaka. A dubicai templomtorony tövében fiatal fiú lapult meg, szorosan a falhoz simulva. Levente minden ízében reszketett, de igyekezett felnőni a kapitánytól kapott feladathoz.

III. A kígyó fészke 6.fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Dubica · Levente

A sorozat következő kötete

Anjouk sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. R. R. Tolkien – E. V. Gordon (szerk.): Sir Gawain and the Green Knight
Václav Cibula: Roland lovag utolsó csatája
Vadász Szilárd: Bajvívók
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.
Rebecca Gablé: Fortuna mosolya
Oldřich Daněk: A király megfut a csatából
Milos V. Kratochvíl: Három cseh királyné
Csikász Lajos: Diadalmas liliomok
Passuth László: Nápolyi Johanna
Umberto Eco: A rózsa neve