Liliom ​és vér (Anjouk 1.) 96 csillagozás

Bíró Szabolcs: Liliom és vér

1321. ​Bátor Attila egykor templomos lovag volt, a király első embere, aki ott küzdött az Anjou-lobogó alatt, vérét hullajtva az akkor felemelkedő dinasztiáért. Az évek során legendás harcossá vált, ám a sorsdöntő rozgonyi csata után szögre akasztotta kardját, hogy családjával békés életet élhessen – távol a királyi udvartól, messze minden csatamezőtől. Egy forró tavaszi napon azonban minden megváltozik: királyi küldöttség érkezik a szlavóniai birtokra, hogy csaknem egy évtized után ismét hadba hívja a lovagot. Csák Máté, a Felvidék hadura, az Anjou-ház legnagyobb ellensége meghalt, s itt az idő, hogy huszonnyolc várát és teljes tartományát elfoglalják, egykori alattvalóit a király hűségére térítsék. Attila nem tehet mást, újból vasba öltözik, hogy a királyi bandérium hadnagyaként induljon az északi hadjáratra – ezzel pedig nemcsak egy új korszak, hanem bonyodalmak egész sora is kezdetét veszi. Míg a királyi had a Csákok földjét dúlja, addig Dubicában sötét fellegek gyülekeznek a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2015

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
344 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632932378
>!
Athenaeum, Budapest, 2015
346 oldal · ISBN: 9789632934259

Enciklopédia 92

Szereplők népszerűség szerint

Bátor Attila · Lackfi István · paraszt · apród · Bátor Ágnes · Bátor Szilárd · Bornemissza János · Csák Máté · Csepke · I. Károly · jobbágy · Kurta · Levente · lovag · Mikolaj · molnár · Péter · Sternbergi István · Vilmos lovag · Zách Felicián

Helyszínek népszerűség szerint

Magyarország · Duna · Csallóköz · Dubica · Felvidék · Kárpátok · Komárom · Léva · majorság · Pozsony · Szlavónia · Trencsén


Kedvencelte 17

Most olvassa 7

Várólistára tette 83

Kívánságlistára tette 80


Kiemelt értékelések

>!
ZsúésKrisz_Olvas
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

"A történet 1321 -ben folytatódik 9 évvel később, mint ahogy az előzményként szolgáló Non Nobis Domine befejeződött. A jól megszokott szereplőkkel ismét találkozhatunk, például Bátor Atillával, Ágnessel, Károly Róberttel …..
Az író kettő fő szálat futtat végig a könyvön egy időben. Hol az egyiket meséli, hol a másikat. Nekem ez nagyon bejött!"
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/05/biro-szabolcs-anjou…

>!
RosszQtya
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

A Non Nobis Domine első része nem győzött meg igazán, a második része már jobban tetszett, éppen eléggé annyira, hogy belefogjak az Anjouk trilógiába. Természetesen nem bántam meg. Számomra ezzel a könyvvel „érkezett” meg Bíró Szabolcs. Lendületes, izgalmas, fordulatos, és végre a történelmet sem csak paravánnak használja. Látszik a lelkesedés, a sok munka a könyvön. Kiemelkedő darab lett, ezen az egyre szélesedő palettán.

>!
jehuka P
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

A Non Nobis Domine nagy kedvencem volt, és az Anjouk sorozattól sem vártam mást. A gyanúm beigazolódott: remek stílusban megírt, sodró lendületű, izgalmas, érdekes és hiteles történelmi regényt (sőt, mindjárt egy teljes trilógiát) kaptam.
Természetesen a sorozat önállóan is megállja a helyét, de a főhős Bátor Attila személyiségének és Károly királlyal való kapcsolatának teljes megértéséhez bizony nagy előnyt jelent az előzményi kötetek olvasása (több értékelés is felrója ezt hiányosságként), hiszen a regény nem nagyon bocsátkozik ismétlésekbe, csak egy-két utalást tesz Rozgonyra, és az azt megelőző idők történéseire. Akit igazán érdekel a kor és a sorozat, annak mindenképpen érdemes a Non Nobis Domine-vel kezdeni.
Kilenc év telt el az előzmények óta. Csák Máté, akit Károly sosem tudott legyőzni meghal, ezzel beindítja az eseményeket. Károly visszahívja az udvarba régi lovagját, hogy vezesse a felvidéki hadjáratát, amivel végre megteremtheti az ország belső egységét. A több szálon futó történetvezetés még jobban fokozza a feszültséget, szinte belekergetett az újabb és újabb fejezetekbe. Jó volt ismét találkozni a már ismerős hősökkel: Bátor Attilával, Anjou Károllyal, Lászlóval spoiler és újakat megismerni: közülük különösen Lackfi István alakját kedveltem meg.

>!
robinson P
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Húha, Szabi ez remek lett!
Mintha valami korabeli krimit ötvöztél volna a történelmi kalandokkal. Komoly emberi sorsok, tragédiák árnyékában az egykori barátok és az ország sorsa. Lesz ott újabb barátság is, úgy érzem Lackfi részéről. Na, és a végső befejezés…?! Cliffhanger a javából, jobban izgultam a dubicai udvarházért, mint Trencsény váráért. Talán még idén olvasható lesz a folytatás, mert van miért, kiért izgulni a továbbiakban is.
Köszi!
Blogon bővebben:
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/04/anjouk-liliom-es-ver.html

>!
Kata_
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Izgalmas történelmi regény a magyar lovagkorból.
Sokat megtudtam Károly koráról és utalkodásáról, izgalmas kalandokban vehettem részt. Ami még megfogott a nemzetiségek ábrázolása, hitelesnek tűnő ruházati, helyleírásokkal történelmi háttér információkat csöpögtetve.
Tetszett ez a sorozat.

>!
Roszka 
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Kedves Szabolcs!
Mit tettél ?
Szinte egy szuszra olvastam el az egészet. Még a pirkadat is rám köszöntött.
Egyszerűen nem tudtam letenni! Nagyon pörgős. Jó volt újra olvasni Attiláról és megismerni új szereplőket. Kicsit abban a világban élni, átélni a történelem kis szeletét. Most képileg is előttem volt pár helyszín, hisz magam is jártam ott. Főleg Tapolcsány, ami romos, majdhogynem teljesen elpusztult, de így is impozáns, és gyönyörű. Van viszonylag éppen maradt fala, és bizony nem lehetett egyszerű bevenni, megostromolni! Annyi év távlatából is büszke és hatalmas. Nem sokat fogok aludni, ha olvasom tovább a sorozatot, de köszönöm!

>!
Youditta
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Na ez a könyv, amit csak egy kihívás kedvéért vettem kézbe. Nem túl sok olyan szerző van, aki nálam jelenleg fiatalabb és a könyvèt el is olvasnám. Ezért is szavaztam bizalmat Bíró Szabolcsnak, mert történelmi regénnyel csak nem nyúlok mellé. S nem ám biza.

Anjou Károly hatalomàtvételétől indul a történet, ès néhány csatát letudva eljutunk oda, hogy sok területet szerez vissza királyunk Felvidékről és egyéb határterületekről. Bátor Attila személyét, mint egykori templomos lovag, mostani földműves beleépítve, mindjárt kapunk is egy olyan szereplőt, akiért izgulhatunk. Újra felveszi a kardot Anjou Károly mellett 10 év után, s indulnak együtt a nagy csatákba, míg a Bátor család marad a birtokon egymagában. Öreg hiba.
Többet nem is mondok, csak annyit még, hogy az írónak tényleg nagy tudása lehet a korról, sok akkor használatos kifejezést írt bele, és én ott éreztem magam a király és alattvalói között, aggódtam is, legfőképp nem a királyért, hanem Attila családjáért. Szóval jól tud hangulatot, feszültséget teremteni, bár a közepén azért picit laposabbnak éreztem még a történetet.
Szeretem a fiatal tehetségeket, és a négy csillag annak szól, hogy ezt még nagyon bevezető kötetnek illetve érzem, hogy lesz ez még jobb is, amivel még inkább meggyőz engem. Így nem szórhatom mindjárt az öt csillagot,na. :)

>!
just_aGirl
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Ha történelmi regényekről beszélünk, akkor mi állna szívünkhöz közelebb, mint a magyar történelem azon jeles korszaka, melyről Bíró Szabolcs ír a regényfolyamának első részében. Bár első részként szerepel az Anjou ház történetének elbeszélése során, én azt ajánlom minden kedves olvasónak, hogy mindenképpen vegye kézbe az író Non nobis, Domine I-II. köteteit . A Liliom és vér önálló regényként is megállja a helyét, de Caroberto, azaz Károly Róbert trónra kerülésének előzményeit bővebben megismerhetjük a Non nobis, Domine kötetekből, és mindemellett óriási hiba lenne kihagyni őket!
A Liliom és vér remek történetet mutat be nagyon szép stílussal kombinálva. Elsőkézből kapjuk a gyönyörűen megkomponált magyar mondatokat, nem szükséges a fordítóra hagyatkoznunk. A sok-sok értékes információ mellett, melyet a szerző gondos és fáradságos kutatómunkája előzött meg, tartalmas, szórakoztató pillanatokat élünk át a regény olvasása közben. Lélekmelengető csemege számomra Bíró Szabolcs minden egyes mondata.

2 hozzászólás
>!
elge76
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Mint megszállott fantasy rajongó és olvasó, kicsit félve kezdtem bele ebbe a könyvbe, hiszen a fantasy műfajon belül minden megengedett.
A történelmi regényre viszont, ennél azért kicsit szigorúbb szabályok vonatkoznak.

Anno persze én is, mint mindenki, kötelező jelleggel elolvastam az Egri csillagokat, és bevallom, az volt számomra az első és egyetlen történelmi regény, utána már a Gyűrűk ura volt soron. Viszont mindig is érdekelt maga a történelem, úgyhogy szívesen kezdtem bele ebbe a könyvbe.
Azt kell mondjam, hogy Bíró Szabolcs jól döntött, amikor fiktív karaktereket is belevett a könyvbe, nélkülük sokkal kevesebb lett volna ez a történet. Tetszett ez a kalandregénybe oltott magyar történelem mesélés, ami alatt nemcsak a korszakot, hanem az akkori szokásokat és őseink életét is megismerhetjük.
Hogy miért adok rá mégis csak 4 csillagot?
Elsősorban azért, mert nem volt egészen tiszta, hogy miért pont Bátor Attila volt az egyetlen ember, akire mindenképp szüksége volt Károly Róbertnek. Kellett egy főszereplő, eddig tiszta, de ebből kifolyólag jön a következő értetlenkedésem, azazhogy nem volt olyan mélyen kifejtve Attila karaktere, hogy ezt a lépést Károly szempontjából úgy igazán fontosnak érezzem (ráadásul eltelt 10 év, amióta nem látták egymást).
Hiányoltam kicsit Attilával kapcsolatban az árnyaltabb személyiséget, hiszen róla csak azt tudhattam meg igazán, hogy egykor templomos lovag volt, most meg folyamatosan rácsodálkozott királya döntéseire, és magában morgolódott a következményeken (nem olvastam az előzmény történeteket).
Lackfi személye a másik, akiről szintén nem tudtunk meg sokat, csak hogy székelyföldről származik. Nekem szimpatikus karakternek tűnik, őt képzelem a sztori „Sancho Panza” figurájának, de egyelőre elég kevés teret kapott, vele kapcsolatban nem derült ki túl sok minden, ezért ő csak lóg a levegőben.
Reménykedek benne, hogy a későbbiekben árnyaltabbak lesznek a karakterek, hiszen mégiscsak úgy tűnik, hogy a legfontosabb főszereplőinkről van szó.
Szóval egy picit mélyebben kidolgozott személyiségeket és személyesebb drámai sorsokat nem vennék rossz néven. Így egy csöppet felszínesnek éreztem kettőjük szerepét, ezért nem is tudtam úgy igazán aggódni értük.
A fentiekből kifolyólag pedig, ott van László karaktere például, aki ráadásul nem is főszereplő, és mégis, amikor spoiler, azoknál a részeknél, az ő karaktere nagyon erős érzelmi tölteteket kapott.
Ott és akkor éreztem azt, hogy tudsz Te személyes drámát írni Szabolcs, de akkor miért csak itt, és miért csak vele kapcsolatban van ez ilyen mélyen kifejtve? :)

Amit még hiányoltam, azok az összecsapások részletesebb leírása, főleg a legvégénél, amikor Károly Róbert 1,5 oldalon keresztül hergeli az embereit (meg engem is, mert dörzsöltem a kezeimet, hogy na, lesz egy jó kis csetepaté), aztán nagyjából fél oldalon le lett zavarva a harc… ne már. :I
spoiler DE, és ez egy hatalmas „DE”, ha már ez a legnagyobb cél az egész könyvben, hogy a Felvidék legnagyobb vára Károly uralma alá kerüljön, akkor itt azért elvártam volna valami monumentálisabbat, mert így egy kicsit átverve érzem magam. :I
Ezen a ponton gondoltam azt, hogy ez biztonsági játék akar lenni, ugyanis a 150-ik oldalnál ennél részletesebben le van írva egy másik csatajelenet, amikor spoiler De ennél a résznél, mivel szemlátomást rá voltál kényszerítve, hogy bemutasd ezt a szereplőt is, itt egy ügyes csellel már csak az utolsó félórát kaptuk meg. Persze még előtte a készülődés itt is oldalakon keresztül megy, mert maga a harc mondjuk itt sem több 2 oldalnál, de itt legalább megvolt az, hogy levágja, csontot ér, szemébe döfi, stb. Ezek viszont később eltűnnek, teljesen.
Pedig meg tudod írni ezeket a részeket Szabolcs, hiszen amikor a sztori szerint Leventét spoiler, ott azért futkározott a hátamon a hideg, hogy basszus, ez kemény. Szóval nem vagyok egy vérszomjas alkat, de ha tudsz ilyen csöppet gyomorforgatót is írni, akkor a csatáknál, de főleg a végső nagy összecsapásnál, amik aztán tényleg CSAK erről szólnak, akkor ott miért nem? :)

Nem mondom, hogy csalódtam, mert hazudnék ha ezt mondanám, egyáltalán nem így van, egészen egyszerűen csak az arányokkal volt problémám. De ezeket most még betudom az első könyv általi kezdésnek.
Mondjuk a második, de főleg a harmadik résznél már nem leszek ilyen elnéző. :)

Írtam tehát pár nekem nem tetsző dolgot, de ez senkit ne tántorítson el, mert ezeken felül csak „pozitívumok” vannak. Árulás, intrika, ármány, ezek mind megtalálhatóak a sztoriban. Sőt, vagy inkább szerencsére, volt pár viccesebb jelenet is.
Ha az általam kritizált dolgokon túllép az ember, és remélhetőleg a következő részekben a Szabolcs által is megoldódnak ezek az apró kis nüanszok, hiszen mégiscsak egy háborús regényről van szó, akkor egy vérprofi írást fogunk kapni.
Ez így hirtelen most csak szimplán egy jó kalandregény lett.

u.i.: Egy térkép is jól jönne, ha már… :)
u.i.2: Jót mosolyogtam a sárkányos kikacsintáson. ;)
u.i.3: Ha odaírod, hogy kővető trebuchet, aztán magyarázatnak, hogy a trebuchet az egy kővetőgép, akkor furcsa lesz úgy gondolni rá, hogy kővető kővetőgép. :P

>!
DoraAnn
Bíró Szabolcs: Liliom és vér

Nem is tudom, mit írjak erről a könyvről. Még mindig bennem van a fejkapkodós-levegőbentrekedős érzés; a csodálkozás, hogy máris vége van. spoiler
Ez egy csodálatos regény. Egy kicsit persze elfogult vagyok – mindig is imádtam a magyar uralkodók, az Árpád-ház, Anjouk és Jagellók történelmét, a lovagok tetteit, a királyi várakban zajló intrikákat és ami szerintem a legfontosabb, az atmoszférát. Márpedig ennek a könyvnek határozottan van atmoszférája. Alig várom a következő részt, szó szerint pattogok, hogy nem kezdhetem el máris, de annál jobban fog esni a második könyv.


Népszerű idézetek

>!
jehuka P

– Ha uralkodó vagy, nemet is úgy kell mondanod, mintha igennel felelnél.

113. oldal

Kapcsolódó szócikkek: I. Károly
>!
robinson P

– Az ember évekig töri magát, a vérével adózik, aztán az ilyen urambátyámok kapják a babérkoszorút…

73. oldal

>!
robinson P

– Felnőttek – csóválta a fejét Kurta, amikor a kapitány már messze járt. – Ki érti őket?
– Úgy tűnik – összegezte Csepke –, hogy általában ők sem értik egymást.

134. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Csepke · Kurta
>!
KingucK P

Kis létszámú fegyveres kompánia poroszkált a Komárom és Pozsony közt húzódó, a Duna és több apró mellékága által határolt erdős területen. Az ősi pogány mesék szerint Tündér Ilona otthona volt ez a szemkápráztatóan zöld vidék, mely jórészt már rozsdabarna köpenybe öltözött. Az egykori lápos, mocsaras, ekkora azonban már lecsapolt, varázsosan gyönyörű vadvilágot a folyó fő mellékága után Csallóköznek, azaz Csalló közének neveztek.

IV. Isten útjai 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Csallóköz · Duna · Komárom · pogány · Pozsony · Tündér Ilona
>!
robinson P

Az Úr ezerháromszázegyedik esztendeje baljósan kezdődött, és sok jót már nem ígért, hiszen András király váratlan halálával az Árpádok több mint három évszázados uralkodásának lett egyszer és mindenkorra vége.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: 1301 · Árpád-ház · III. András
>!
robinson P

A felismerés villámcsapásként érte nemcsak a lovagot, de a feleségét is. Mindketten jól ismerték ezt az arcot, habár, már csaknem egy teljes évtizede nem látták. Vonásai azóta megkeményedtek, homlokának árkai elmélyültek, szeme alatt sötétebb árnyék ült, mint valaha…
De ha kell, ezer közül is felismerték volna.
Az ország háromszor megkoronázott királya, Anjou Károly állt előttük.

39-40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: I. Károly
>!
robinson P

Egészen más szelek fújtak akkoriban.

(első mondat)

>!
robinson P

Hosszú ideig meredtek egymásra némán. Attila őszintén beszélt, és László tudta, most annak lenne itt az ideje, hogy ő is őszintén szóljon. Valahogy mégsem ment neki, a büszkeség túlságosan is eluralkodott felette.

105. oldal

>!
robinson P

– Észak nem dacolhat tovább Károllyal. Ez már nem az a király, akit tíz éve könnyedén visszavertünk, de még csak nem is az, aki diadalt aratott Rozgony mellett… Ez már… ez már igazi hadúr!
– Úgy beszélsz, mint a seggnyalói!
– Úgy beszélek, mint egy józan ember – ellenkezett a lovag.

242. oldal

Kapcsolódó szócikkek: I. Károly
>!
Lyanna P

Odakint, a falakon túl ordasok tanyáznak: ott vannak az erdőkben, a városokban, a várfalak mögött, még a templomokban is…Ez a világ kiveti magából azokat, akik nem elég erősek.

132. oldal, 5. fejezet


A sorozat következő kötete

Anjouk sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Berde Mária: Romuald és Andriána
Vadász Szilárd: Bajvívók
Václav Cibula: Roland lovag utolsó csatája
Maurice Druon: Az elátkozott királyok I-III.
Gulácsy Irén: Fekete vőlegények
Czakó Gábor: Aranykapu
Rebecca Gablé: Fortuna mosolya
Umberto Eco: A rózsa neve
Ken Follett: Az idők végezetéig
Oldřich Daněk: A király megfut a csatából