Lázár ​evangéliuma 33 csillagozás

Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma

„Apám ​nagy uralkodó volt: felült a szent királyok trónusára, és repedező örökségükből erős birodalmat épített. S rám miféle sors vár? Én láthatom mindezt elevenen szétrohadni…”

1348 nyarán Anjou Lajos hazatér a Nápoly elleni bosszúhadjáratából. A várost elfoglalta, politikailag és erkölcsileg azonban kudarcot vallott. Diadalmenetét mégsem az ellenségei, hanem egy titokzatos idegen kórság miatt kényszerül megszakítani. Az ifjú uralkodó meglehetős sietséggel igyekszik vissza a Magyar Királyságba, ahová magával hurcol valami olyasmit is, amit korábban még soha senki nem látott, nem tapasztalt: egy betegséget, amely nemcsak megöli, de fel is támasztja az embert halottaiból. Mindez először valódi csodának tűnik, ám a hálaimák helyét hamar átveszi a rémült könyörgés az isteni megbocsátásért. A feltámadottak ugyanis korántsem régi önmagukként térnek vissza: az életre kelt holtak megállíthatatlanok, és az éhségük csillapíthatatlan…

Bíró Szabolcs, a Non nobis Domine és az… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2020
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635430130
>!
Athenaeum, Budapest, 2020
320 oldal · ISBN: 9789635430314

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Toldi Miklós · I. Lajos · Piast Erzsébet magyar királyné


Kedvencelte 3

Most olvassa 10

Várólistára tette 47

Kívánságlistára tette 67

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
robinson
Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma

Amikor egy művész mestere hangszerének és olyan csodásan pontosan, tömören fogalmaz, mint Bíró Szabolcs, az olvasás élménye hatványozódik. Kellően misztikus, félelmetes és hátborzongató, de nem hatásvadász. Jól tartja az arányokat, a történelmi háttér tökéletesen találkozik a szépirodalmi igényességgel.
https://gaboolvas.blogspot.com/2020/04/lazar-evangeliuma.html

>!
Linszyy P
Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma

Nekem nagyon tetszett ez a műfajkeveredés!
Az pedig plusz pont volt, hogy az Anjouk világában játszódik a sztori, így régi kedves szereplőinket követhetjük végig. Nagyon izgalmas volt ez az egész út, egyedül a végkifejlet nem volt teljesen lezárva, amit sajnáltam.
A zombiapokalipszis témakörében nagyon is kiemelkedő ez a kötet.

https://www.youtube.com/watch…

2 hozzászólás
>!
jehuka P
Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma

Imádom a történelmi regényeket és az Anjouk-sorozatot, ugyanakkor a horror műfajával ez idáig még nem nagyon ismerkedtem, a zombis történetektől pedig kifejezetten viszolygok. Mégsem merült fel bennem egy másodpercre sem, hogy emiatt kihagyjam az idei év egyik nagy durranását, Bíró Szabolcs Lázár evangéliuma című regényét. A merész fikció szinte észrevétlenül léptetett ki a komfortzónámból és kísért végig egy rémálomszerű látomáson. Nem csalódtam, egy rendkívül izgalmas és semmiképpen sem hétköznapi történetet olvashattam. Élőhalottak ide vagy oda, remek szórakozást nyújtott a kötet. Meg merem kockáztatni, Bíró Szabolcs új műfajt teremtett a Lázár evangéliumával: a történelmi horrort.
Teljes értékelés itt:
https://konyvesmas.blogspot.com/2020/05/hisztorik-biro-…

1 hozzászólás
>!
WerWolf
Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma

Már párszor lyukra futottam a “Lázár” hívószóval, és azzal, hogy nem olvastam el végig a fülszöveget. Eddig tudatosan kerültem a zombis, élőholtas és hasonló történeteket, ugyanis nem láttam értelmüket. A horror műfaja sem áll hozzám túl közel, ugyanis 10 éves koromra már nem tudott újat mutatni. Talán a pszichohorrorban van egy kis tartalék, amit még nem aknáztak ki teljesen.
Annak ellenére, hogy nem kedvelem az élőholtas történeteket, több dolog miatt is meg tudott fogni a regény. Először is, ez nem egy hentelős történet, hiszen nem arról szól, hogy egy kis csapat túlélő hogyan próbál megmenekülni az élőholtak támadásától, úgy hogy ész nélkül vagdossa le az ellent. Jó, itt is vannak hentelős részek, de ez mellett van története is a regénynek.
A Lázár evangéliuma mégis egy kicsit más mint a többi hasonló regény. Kezdve azzal, hogy a XIV. században játszódik, egy teljesen más időben és térben, mint amit megszokhattunk. Azzal, hogy Bíró Szabolcs ötvözi a történelmi tényeket a fikcióval és a horrorral, egy más megvilágításba helyezi az eseményeket, és egy kicsit más hangulatot is kölcsönöz neki.
Annak ellenére, hogy sikerült a regénynek lekötnie, nem tudta velem megkedveltetni sem az élőholt-, sem pedig a horror irodalmat. Tehát, a jövőben sem fogom keresni az ilyen témájú regényeket. De…és itt van az a “de”. spoiler

Bővebben: http://www.letya.hu/2020/04/biro-szabolcs-lazar-evangeliuma/

10 hozzászólás
>!
adrykacska
Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma

Bíró Szabolcs gyönyörűen egyesíti a magyar történelmet a fikcióval, a könyv valóságos eseményeken alapszik, ami a síron túli valósággal van megfűszerezve és máris elkészült a Lázár evangéliuma a lehető legvadabb fikció.

Összességében egy szuper jól megírt horror történelmi regényt olvashattam, amit képtelenség volt akár egy pillanatra is félretenni. A történelmi korba bele tudtam képzelni magam, de még a zombi apokalipszis is elnyerte a tetszésemet, egy olyan világba pillanthattunk közösen be, ami akár egy másik dimenzióban meg is történhetett volna a pestis helyett. Akkor is és most is egy láthatatlan és erős ellenséggel harcoltunk mi magyarok. A sikeressége rajtunk áll vagy bukik.

A teljes bejegyzés a linkre kattintva elolvasható: https://adrykacska.blogspot.com/2020/04/biro-szabolcs-l…

>!
Szénégető_Richárd
Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma

Nagyon vártam ezt a könyvet. Sőt, annál talán egy kicsit még jobban is. :)
Szabolcs megcsinálta, amiről azt hittem, már nem nagyon lehet:
Ismét volt egy zombis regény, ami nyomasztott, amitől tudtam félni is, ami az olvasás után napokig velem maradt. Voltak részek, amik tényleg olyanok voltak, mint egy lidérces álom, és persze voltak olyanok is, ahol kellően véresre sikerült, de ami nagyon fontos: öncélű vérengzés és gore nincsen a könyvben! (Szerencsére.)
Érdekes, hogy a zombis szál nélkül is remekül működne a sztori, de most azt érzem, hogy ez bizony így az igazi. Ráadásul hiába történelmi regény, a stílus kifejezetten modern, inkább a mostani nagyokra emlékeztet, de szigorúan tisztelgés és nem koppintás szintjén! Eszembe juttatta Nick Cuttert, Cormac McCarthy-t, és persze vannak utalások/kikacsintások az Anjouk-sorozatra. Több híres-neves karaktert, történelmi személyt sikerült úgy a regénybe csempésznie Bírónak, hogy azok jelenléte élmény, és nem erőltetett tetszelgés csak.
Bármennyire folytatásért kiált a befejezés, bármennyire ismerős helyzet ez most, így is kerek és egész a könyv akkor is, ha Szabolcs sosem folytatja.
Köszönöm, nagyon kellett már egy ilyen regény! Műfajon belül és kívül is a legjobbak közé sorolnám, még egy újraolvasás után is!

7 hozzászólás
>!
rchrd
Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma

Nem tudom, hogy az író tervez még következő részt, de akarom!! Nem hittem volna, hogy ennyire magával ragad, de szerintem most Anjou sorozatnak neki is kezdek!

2 hozzászólás
>!
hadak_utja 
Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma

Azzal indítanám, hogy óriási várakozással kezdtem bele a könyvbe. Egyrészt mert „székirodalom” rajongó vagyok: Szabolcsnak (néhány kivételtől eltekintve) szinte az összes könyvét olvastam, még a korai, álnéven írt könyveiből is többet. Másrészt rengeteg dicsérő értékelés olvastam már a megjelenést követő pár napban, sőt előtte is. Úgyhogy nem kis elvárással kellett megküzdenie. A fél pont levonás (aminek okait részletesen kifejtem a spoiler fül alatt) is valószínűleg innen ered.
Szögezzük le: 5 nap alatt olvastam el és (ahogy ezt mindig kihangsúlyozom ilyen esetben) nálam ez nagy szó, mert irtó lassú olvasó vagyok. Viszont imádom ezt a fajta szerkesztési, tördelési, kiadási formát (ami a többi székirodalmi könyvre is jellemző), mert így az ember valósággal falja az oldalakat és látványosan halad. Apróságnak tűnhet, de nálam ez számít.
Nagyon erősen indít a regény: az első száz oldal (a budai események végéig) csak úgy elsuhan. Csak néztem és kapkodtam a fejem, olyan pörgős a cselekmény. Aztán jön 100 oldal, ami kicsit visszább vesz (Visegrád, stb.). Hogy aztán a végén ismét felpörögjön: főleg az esztergomi cselekmények (ami a személyes kedvencem volt). Viszont közben itt, az utolsó harmadban is van egy kisebb „szünet"/belassulás – ami nekem személy szerint kicsit már hosszúra is sikeredett (kicsit kisarkítva: mint amikor a Shop Stop 2 filmben a Gyűrűk urát a sok "baktatás” miatt kritizálják – persze ettől még szeressük a Gyűrűk urát). Viszont a legvégén annyi a meglepetés, hogy nem győzi az ember lereagálni.
Olvasás közben végig olyan érzésem volt, hogy ez egy történelmi regény – egy „kis fantasy extrával” (olyan Trónok harcásan). A végére már-már „természetes” volt a zombik jelenléte, mint egy ellenséges haderőé. Nem éreztem különösebben horrornak, amitől rosszakat álmodnék majd éjszaka – úgyhogy aki ettől fél, az nyugodtan vágjon bele.
spoiler

>!
Akos_Kirsch I
Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma

Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, és szerencsére nem kellett csalódnom benne. Rendkívül olvasmányos, lendületes alkotás, melynek lapjain igazi borzalom elevenedik meg. Az író nem kímélte az Anjouk sorozatból ismert karaktereket, valódi rémálomba taszítva őket, különös, egyedi hangulatot teremtve ezáltal. Erőteljes, igazán borzongató leírások követik egymást a lapokon, főleg a regény második felében, mikor útra kelnek a túlélők. A vége viszont folytatásért kiált, és remélem, hamarosan elolvashatom majd! :)

>!
Praetorianus P
Bíró Szabolcs: Lázár evangéliuma

Kezdhetném azzal, hogy nem vagyok oda a történelmi regényekért, a zombis sztorikat meg kifejezetten utálom. Akkor minek veszek én ilyeneket? Azért, mert ez bitang jó volt, na!
Régóta szemezek Bíró Szabolccsal spoiler, de mivel tőlem idegen zsánerben munkálkodik, eddig kimaradt. Ezt azonban muszáj volt elolvasnom, hiszen az író életében először tévedt erre a számára ismeretlen útra, nem is akármilyenre, és szó szerint végiggázolt rajta. Történelmi horror? Még az elnevezés is megmosolyogtat. De nem is az volt a kunszt, hogy ezt valaki kitalálta, hanem hogy rögtön egy ilyen könyvet írt a most megszülető stílusban.
Az Anjouk korában járunk, Anjou Lajos uralkodása alatt. Egy itáliai útja során a király és hűséges emberei különös betegséggel szembesülnek: a csatában elhunytak újra életre kelnek (vagy valami olyasmire), és az emberekre támadnak. A hazatérő csapat nyomában aztán itthon is megjelenik a különös kór. A történet nincs agyonbonyolítva, konkréten arról szól, hogy a katonák végigcsatározzák a híres várainkat, olyan történelmi helyszíneken, mint pl Buda vagy Visegrád. Utóbbi helyszín számomra különösen kedves, szinte évente visszatérünk, hol a lovagi játékok, hol csak egy kis túrázás, kikapcsolódás kedvéért. Imádom a fellegvárat, ahogy a Duna melletti királyi palotát is spoiler. Élmény volt végigkövetni az eseményeket a teljes pompájukban díszelgő ismert helyszíneken.
Nem tudok mit írni, el kell olvasni. Nem kell félni tőle, nem ez a legvérgőzösebb zombiapokalipszis, amivel találkoztam, de azért vannak benne keményebb részek. A történelem szerelmesei azért óvatosan fogyasszák, nehogy meglepődjenek, hogy Toldi Miklós zombikkal pofozkodik :)


Népszerű idézetek

>!
robinson P

A harangok még mindig zúgtak, de immár nem a gyászt hirdették, hanem a veszélyre figyelmeztettek.

>!
robinson 

Nem volt könnyű élete: mint mondják, az apák bűneibe sokszor a fiaik foga vásik belé.

>!
robinson 

Ezeket mondta nekik, és azután hozzátette: „Lázár, a mi barátunk, elaludt, de megyek, hogy fölkeltsem álmából.”

>!
robinson 

– Pedig daliás időket élünk most is.
– Valóban úgy gondolod?
– Király vagy – felelte Erzsébet. – Rajtad áll, hogy milyen kort teremtesz.

Kapcsolódó szócikkek: I. Lajos · Piast Erzsébet magyar királyné
>!
robinson 

Magyarország királya semmit sem tudott a saját birodalma állapotáról, és ez napról napra aggasztóbbá vált.

>!
robinson 

Kaffa kikötővárosa úgy terült el a Krím félsziget délkeleti partvidékén, mint romlott hús a delelő napon.

(első mondat)

>!
Kogoro

Néha jobb, ha egyszerűen csak bezárjuk az ajtót.

109. oldal, IX. fejezet (Athenaeum, 2020)

Kapcsolódó szócikkek: Toldi Miklós
3 hozzászólás
>!
Dvd_Lbhsr

– Ha nincs, aki leírja, miképp éltünk és haltunk… Ha messzi utódaink elfelejtik nevünket és tetteinket, hibáinkat és helyes döntéseinket… Nos, akkor vajmi kevés értelme volt élni s meghalni. Akik nem ismerik a múlt dolgait, azok majd újra és újra elkövetik ugyanazokat a hibákat, s az egész olyan lesz, mint a híg sárba süppedt szekérkerék, ami csak forog és forog a tengelye körül, de közben nem halad semerre, csupán egyre mélyebbre merül a fertelmes latyakban.

204. oldal

1 hozzászólás
>!
robinson 

Különben sem alkimista volt, hanem katona: felőle hívhatták akárhogy, neki egyedül a hatása számított.

>!
Lyanna P

A helyőrség kapitánya, a kelet-magyarországi Bónizs, a borsodi hegyek szülötte a Dunára néző egyik toronyban barikádozta el magát egy kisebb csapattal. Az így meglelt és kiszabadított emberekkel együtt a végére még negyvenkét budai katonával bővült a fegyveresek létszáma.

107. oldal,

2 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Theodora Goss: Az alkimista lányának különleges esete
Gabriel Wolf: Pszichokalipszis
Gabriel Wolf: A tükör két oldalán
Anne Rice: Interjú a vámpírral
Mark Lawrence: Tövisek Királya
Laurell K. Hamilton: A nevető holttest
Stephani Perry: A holtak városa
Park Dzsó-Szuk – Jon Szang-Ho: Vonat Puszánba
Max Brooks: World War Z – Zombiháború