Lángmarta ​dél (Anjouk 2.) 188 csillagozás

Bíró Szabolcs: Lángmarta dél Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

1322. ​Miután Anjou Károly egy minden addiginál hatalmasabb sereggel meghódította a Felvidéket, és az utolsó erdélyi vár ellenállását is megtörte, még mindig nem kezdheti meg a nyugodt birodalomépítést. Az ország déli részén a Subicsok törnek borsot az orra alá, így a királynak a tengermellék felé kell fordítania tekintetét, és folytatnia az évtizedes belháborút, melynek talán sosem lesz vége. László, a lecsúszott udvari lovag, miután gyilkosként megszökött Temesvárról, és önmaga elől is menekülve vergődött át az országon, a horvát bán oltalma alatt próbál új életet kezdeni – ám a sors akarata folyvást közbeszól. Lackfi István, az alacsony sorból származó vad székely harcos, aki a felvidéki hadjáratban szerezte meg lovagi címét, ezúttal ezer lovast vezet a mühldorfi csatába, ahol egyszer s mindenkorra eldől, ki örökli a német-római császári címet. Mindeközben a sorsával megbékélt, és ismét liliomos lovagként élő Bátor Attila elszántan igyekszik megtalálni fiát és feleségét, akikről… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Athenaeum, Budapest, 2020
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934624
>!
Athenaeum, Budapest, 2020
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632931678
>!
Athenaeum, Budapest, 2015
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934624

1 további kiadás


Enciklopédia 54

Szereplők népszerűség szerint

Bátor Attila · Lackfi István · Bátor Szilárd · I. Károly · lovag · Péter · Aba nembéli Nekcsei Demeter · Béla · Bornemissza János · Csepke · József, a kovács · Kurta · Oliverius · Piast Erzsébet magyar királyné · Subics Mladen · Szép Frigyes német király

Helyszínek népszerűség szerint

Erdély · Székesfehérvár · Bács · Bihar Megye · Magyar Királyság · Scardona, Horvátország · Szlavónia · Temesvár


Kedvencelte 18

Most olvassa 7

Várólistára tette 39

Kívánságlistára tette 33


Kiemelt értékelések

ZsúésKrisz_Olvas>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

„Nagyon izgalmasan ért véget az előző kötet, reményekkel telve vártam a folytatást. A történet ott folytatódik, ahol az előző befejeződött. Itt már több szálon folynak tovább az események. A főhősünket kicsit háttérbe szorítva több régi, és új szereplő kap nagyobb figyelmet az írótól.”
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/05/biro-szabolcs-anjou…

blueviolet>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Most sajnálom egy kicsit, hogy már nem kell történelmet tanulnom, mert – bár sose szerettem ezt a korszakot – ennek a sorozatnak a hatására mindent megtanulnék a témában.
Ebben a kötetben kicsivel több harcleírást kaptunk, ami engem nem igazán érdekel, de ez még számomra is tolerálható mennyiség volt. Az előző rész pörgősebb volt, itt viszont több szálon fut a történet. A fejezetek nem túl rövidek, nem túl hosszúak, és pont a kellő helyen érnek véget, biztosítva ezzel a gördülékeny olvasást.
Megint úgy fejeződött be, hogy nem lehet sokáig várni a következő résszel. :)

4 hozzászólás
RosszQtya>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Az előző rész is nagyon tetszett, de ez talán egy picivel jobban. A karakterek hihetetlen ütemben fejlődnek. Ki pozitív, ki negatív irányban, de mindenképp érdekfeszítő módon. Károlyból igen csak kemény királyt farag Szabolcs, és ez tetszik, mert már kezdtem úgy érezni, hogy túlzottan ikonizálja ezt a szereplőt. A mühldorfi csataleírása lehetett volna kicsit hosszabb, de így sem volt rossz. Kezdek függő lenni, még szerencse, hogy tíz kötetesre tervezi az író a sorozatot.:)

11 hozzászólás
nyirog>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

A sorozat első kötete után tovább folytatódott I.Károly király története. Olyan nagyon nagy meglepetést nem tudott okozni a fő cselekményszál, hiszen egy rövid Wikipedia kereséssel könnyen kideríthető, hogy mik történtek azokban az években. Ami viszont továbbra is tetszik nagyon, az a szereplők kidolgozottsága, a kalandos történetek a mellékszereplőkről és a középkori mindennapok bemutatása.
Ezuttal a regény főszereplője nem is az eddig megszokott Bátor Attila volt, hanem maga Károly király, az új lovag Lackfi István és Subics Mladen. Ők mind valóban élt emberek, de remekül sikerült az írónak élettel és színekkel teli karaktereket varázsolni belőlük. Végül pedig kisgyermekként megjelenik egy később vélhetően nagy szerepet kapó szereplő, a kis Toldi Miklóska. Azt éreztem, hogy végig sikerült ügyesen kimérten adagolni a szereplőkről az új információkat, végig fenn tudta tartani az érdeklődésemet az író. A váltott szemszögek pedig tökéletes képet adtak arról, hogy hogyan látják különböző helyzetben lévő emberek a körülöttük folyó eseményeket.
Nagy reményekkel és nagy elvárással vágtam bele jelen kötetbe, és szerencsére most nem kellett csalódnom. Még mindig remek olvasmány, kötelező mindenkinek aki érdeklődik a magyar történelem iránt. A könyv végi cliffhanger pedig előrevetíti, hogy igen eseménydús lesz még a folytatás :)

jehuka P>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Az első kötet lezárása egyszerűen megkövetelte, hogy azonnal levegyem a polcról a folytatást. A cselekmény ezúttal is több szálon fut, de az első résszel ellentétben már nem Bátor Attila sorsa áll előtérben. A korábban még oldalszálként funkcionáló történetek önállósodnak, a korábbi mellékszereplők meghatározó karakterekké váltak. Lackfi Istvánt egyre jobban megkedveltem, mint ahogy Nekcsei Demetert is, és az ikrek személyében is új kedvenceket arattam. Örültem, hogy Erzsébet királyné személyében végre egy ígéretes női karakterrel is gazdagodott a történet (hiába Ágnes hősies helytállása az előző részben, az ő alakja nekem nagyon szürke, sablonos volt). Talán ez a rész tetszett a legjobban a három közül.

Papírra_vetett_gondolataim>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Az a helyzet, hogy hihetetlen gyorsasággal sikerült ezt a kötetet elolvasnom. Ha nem kellett volna tanulnom a tételeket egy nap alatt simán befejeztem volna, de még így is csak két napomba telt. A szereplők szerethetőek, a cselekmény nagyon izgalmas és fordulatos. Minden kötet olyan lezárással fejeződik be, hogy az olvasó azonnal folytatni akarja a következő résszel. Bíró Szabolcs ezt rendkívül ügyesen csinálja.

Úgy gondolom, hogy ez a sorozat egyszerűen zseniális. Izgalmas, pörgős, de mégis olyan sok mindent megtanul belőle az ember olvasás közben. Soha nem gondoltam volna, hogy egy történelmi sorozat ennyire be fog húzni, de hát ezek szerint tényleg semmi nem lehetetlen. Bíró Szabolcs egy nagyon tehetséges magyar szerzőnk, akire több figyelemnek kéne irányulnia !

https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2019/06/e…

Roszka >!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Ebben a történetben kicsit háttérbe szorul Attila és családja sorsa. A Magyar Birodalom és Károly király kicsit békésebb élete a fő szál, na meg a mellékszereplők kerülnek előtérbe.Új barátság születik és egy régi örökre véget ér. A Horvát bánság háborúja, a bán bukása a téma. Anjou Károly egyre nagyobb és jobb sereget tudhat a magáénak és talán a magyar urak is kevésbé áskálódnak, szinte lapítanak. Vagy elfogadták már királyukat. Fel és eltűnik Toldi Lőrinc, Lackfi István csillaga felemelkedőben, főleg miután hazatérnek a német császári koronáért vívott küzdelemből, ahol a magyar bandériumot félre állítják, nehogy-már ők nyerjék meg a csatát és övék legyen a dicsőség.
Ha ilyen könyvek lennének a kötelező olvasmányok, sokkal több történelem rajongó gyerkőc lenne, akik még olvasni is megszeretnének!

Kapusi_Farmosi_Dóra P>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

A regényfolyam második részével, a Lángmarta déllel kapcsolatban már voltak elvárásaim. Ez a sorozatok egyik nagy veszélye, hogy az olvasó az első olvasásélménnyel felvértezve ugrik bele az újabb és újabb részekbe, már elvár egy szintet: minimum az első kötetét, de még jobb, ha azon túl tud tenni. Ugyanakkor benne van a pakliban, hogy egy ilyen hosszúra tervezett történetben akaratlanul is legyenek olyan részek, amik átvezető jellegűek, kicsit a „lábvíz” kategóriába sorolódnak. Először azt gondoltam, hogy ez a könyv is ilyen lesz. De ezt utólag betudom annak, hogy először kevéssé érdekelt László szála, aki úgy tűnt, főszerepet kapott.

Aztán persze, mint már oly' sokszor, az író az orromra koppintott. Mert a történelemben ritkán vannak jelentéktelen mozzanatok. Így lett a a „Lángmarta dél” fontos színtérré, hiszen Károly Róbert még mindig hatalma megszilárdításán dolgozik, egy stabil vezetésbe pedig nem férnek meg az engedetlen önkényurak, mint amilyen a horvát bán, Subics Mladen. Nem marad más választása első Anjou uralkodónknak, mint Subics körmére koppintani, méghozzá egy emlékezetest.

Mindeközben kedvenc székelyünk, Lack fia, István eddigi élete legfontosabb feladatát kapja, a nyakába sózott ezer kun lovassal kell helytállnia a négy király csatájában, ahol eldől, ki lesz a német-római császár. Ha lehet, akkor ebben a könyvben még inkább megkedveltem: bizonyítja rátermettségét, hűségét és barátságát. Kell ennél több?

Bátor Attila hosszú, kutatással töltött hónapok után visszatér a királyi udvarba, ahol nem menekülhet a rá kimért büntetés alól. A szíve gyásszal teli; nem tudhatja, hogy családja él-e, hal-e. Egy biztos, neki semmilyen nyomra nem sikerült bukkannia, mintha csak a föld nyelte volna el őket. A király iránti hűségét meg kell erősítenie, de ekkora teherre, ilyen kegyetlen húzásra még ő maga sem számított. Súlyos árat fizet az engedetlenségéért.

Ha a fenti történetszálakkal még nem elégednénk meg, akkor Bíró Szabolcs tartogat még néhány dolgot a tarsolyában: Bátor Szilárd útját, az apródokét és Toldi megjelenését. No, nem a Toldi „Melyikútvezetittenbudára” Miklós, hanem az idősebbik, aki vállvetve harcol Lackfival a császárcsináló csatában. Bár a kétéves Miklóska is megjelenik, bemutatót tart máris emberfeletti erejéről, aztán snitt, és már megyünk is tovább.

Ahhoz képest, hogy a regény elején egy kicsit megijedtem, Bíró Szabolcs ismét remekelt. Ahogy összefutnak a szálak már-már az „isteni beavatkozást” (csodával határos megmenekülést) súrolják, de még éppen nem zavaró módon. Tetszik, hogy Károly Róbert felesége, Piast Erzsébet többet szerepelt, megismerhetjük kicsit az asszonyt, aki Magyarország egyik leghíresebb királya mellett állt. Méghozzá nem is akárhogyan. Intelligenciájával, kőkemény elhatározásaival méltó párja Anjou Károlynak.

A Lángmarta dél kiváló olvasmány, ajánlom a könnyed, mégis informatív történelmi regények kedvelőinek. Jó érzés, ahogy egyre nagyobb vágy ébred bennem a múltunk megismerésére, és van lehetőségem olyan könyveket választani, amelyek tovább vezetnek ezen az úton. Bízom abban, hogy még sok könyv kerül majd ki Szabolcs kezei közül!

https://csakegypercre.blog.hu/2020/07/19/a_tartomanyura…

Luna_Dephensis>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Új kedvencem lett Bíró Szabolcs személyében. Ahogyan a karaktereit és a cselekményt formálja, ahogy ábrázol egy – egy páncélzatot, csatajelenetet vagy lakomát, abból egyszerre érezhető a rengeteg kutatómunka és a téma iránti lelkesedés egyaránt. A könyv lapjain haladva szinte megelevenedik előttünk a kor a hatalmas várfalaival, sátorpalotáival, erdőségeivel, városaival, véráztatta csatamezőivel, ármányos csarnokaival. Karakterei útját kísérve bejárhatjuk valamennyit, a legpompásabbtól a legsötétebbig.

2 hozzászólás
snowwolf P>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Méltó folytatása az első kötetnek.

Magyar Trónok harca, azzal a különbséggel, hogy valós a történelmi háttér.
Sárkány is van benne, igaz, hogy csak címerállatként, de akit illet, azt az ország fehér sárkányaként említik.
Izgalmas, jól megírt történelmi regény. Le a kalappal. Jön is a folytatás.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Csakhogy a félelem táplálta hatalom nem igazi hatalom – természeténél fogva labilis, és előbb-utóbb végleg összeomlik.

146. oldal

robinson P>!

– Azt hiszem, csak egyféleképpen cselekedhetünk – vont vállat a lovag. – Úgy szolgáljuk királyainkat, hogy az utókor joggal dicsőíthesse a nevünket. Amelyik uralkodót elítélik és becsmérlik majd a késői nemzedékek, annak az alattvalói sem lehettek valami kiváló férfiak.

189-190. oldal

elge76>!

– Likas csobolyót, repedt fazikat? – sandított rá bajsza alatt somolyogva Lőrinc úr. – Hogy eltesszük télire, oszt' mán Szent Andráskor kicsömcsög belűlle a káposzta összes leve? No, ne nézzél olyan rémülten, csak tréfáltam, te nyavalyás kupec! – kacagott öblös hangján a férfi. – Tudhatnád mán, hogy hűséges vásárlód vagyok, Füttyös Laborc. Gyere, megnézzük, van-e itthon serital: sűrű, mint a hajnali köd, s keserű, mint a kedvem, amikor reggelente rágyövök, hogy mán vagy ezer éve ugyanaz a házisárkány hortyog mellettem. Ivás közbe' megbeszéljük azt es, hocsmint adod ezt a sok zakotaságot.

238. oldal

elge76>!

Ha rajtad múlna, tán az utolsó büdös paraszt is szólhatna az országgyűléseken, és a tudatlan birkák szava ugyanannyit érne, mint a nemeseké. Hová vezetne mindez? A végén még a munkások vezetnék az országot, és bárki beleszólhatna a politikába.

267. oldal

robinson P>!

A lovag sokadszorra tapasztalhatta, hogy Anjou Károly, aki tizenegy esztendős koráig egy mukkot sem értett magyarul, immár nem csak a nyelvet tanulta meg kiválóan, de még szónoklási képességeit is közel tökéletesre fejlesztette.

256. oldal

robinson P>!

Királyi óhajunk szerint a magyarországi Anjouk uralkodási központja mostantól az idők végezetéig legyen a Duna kanyarulatában, Visegrád városában!

261. oldal

4 hozzászólás
KingucK P>!

Károly és ifjú lengyel hitvese, Erzsébet királyné minden fogásból óvatosan, kimérten csipegetett, ahogy az uralkodói párhoz méltó volt, míg a kerek képű, szőrtelen arcán asszonyi vonásokat viselő Frigyes valósággal zabálta az elé kerülő ételeket.

ELSŐ EPIZÓD, A férfi kötelessége - 1. fejezet

KingucK P>!

Ha tudta volna, hogy az a gyerek nem másnak a fia, mint aki miatt az ő két kezét egykor átdöfte az az ördögi templárius, talán azonnal megszabadul tőle – sikítva, könyörögve, mindenét visszaszolgáltatva. S ahogy ő sem tudott semmit a fiú kilétéről, úgy Bátor Szilárdnak sem volt ekkor még semmi fogalma róla, micsoda megpróbáltatások várnak rá az elkövetkezendő időkben.

ELSŐ EPIZÓD A férfi kötelessége 3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Bátor Szilárd · Oliverius · templárius
KingucK P>!

A két koronás fő a pápa mellett az őket támogató uralkodók segítségében bízott leginkább. Bajor Lajos első számú külföldi támogatója Luxemburgi János volt, a cseh király, aki azonban Anjou Károly egykori sógoraként nem szerette volna, hogy a németek belviszálya miatt romoljon meg a két dinasztia jó kapcsolata – meg aztán állítólag pénze sem volt soha arra, hogy seregeket küldjön Bajor Lajos mellé. Hanem János király lánya, Beatrix csupán egyetlen évig lehetett magyar királyné, hiszen ezerháromszáztizenkilencben szülés közben életét vesztette. Erre akart építeni Frigyes herceg, amikor útnak indult Temesvárra.

ELSŐ EPIZÓD A férfi kötelessége 1. fejezet

KingucK P>!

– Én se haragszom! – legyintett olyan mozdulattal és arckifejezéssel, mintha legalább a pápai tiarát viselné kócos fején. – Ha ez a parancs, akkor ez a parancs…
A lovagok mellett poroszkáló Péter erre csak halványan elmosolyodott, és talán maga sem vette észre, hogy a szemét forgatja Lackfi újabb urizáló megnyilvánulása hallatán. Az elmúlt hetek során meglehetősen sűrűn volt szerencséje megtapasztalni, hogy a várjobbágyi családból származó, ispáni szerviensként nemrég még egyszerű gyalogosokat vezető Lackfi István hogyan igyekszik kihangsúlyozni jószerével minden szembejövő előtt, hogy ő immár udvari lovag.

ELSŐ EPIZÓD A férfi kötelessége 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Lackfi István · lovag · Péter

A sorozat következő kötete

Anjouk sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Walter Scott: A talizmán
Walter Scott: Oroszlánszívű Richárd
Mándy Iván: Robin Hood
Móra Ferenc: Rab ember fiai
Hollós Korvin Lajos: A Vöröstorony kincse
Barabás Tibor: Rákóczi hadnagya
Benkő László: Táltosidők
Gáspár Ferenc: A strucc vére
Szalatnai Rezső: Kempelen, a varázsló
Hegedüs Géza: A milétoszi hajós