Megjelenésének várható időpontja: 2020. szeptember 24.

Lángmarta ​dél (Anjouk 2.) 120 csillagozás

Bíró Szabolcs: Lángmarta dél Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

1322. ​Miután Anjou Károly egy minden addiginál hatalmasabb sereggel meghódította a Felvidéket, és az utolsó erdélyi vár ellenállását is megtörte, még mindig nem kezdheti meg a nyugodt birodalomépítést. Az ország déli részén a Subicsok törnek borsot az orra alá, így a királynak a tengermellék felé kell fordítania tekintetét, és folytatnia az évtizedes belháborút, melynek talán sosem lesz vége. László, a lecsúszott udvari lovag, miután gyilkosként megszökött Temesvárról, és önmaga elől is menekülve vergődött át az országon, a horvát bán oltalma alatt próbál új életet kezdeni – ám a sors akarata folyvást közbeszól. Lackfi István, az alacsony sorból származó vad székely harcos, aki a felvidéki hadjáratban szerezte meg lovagi címét, ezúttal ezer lovast vezet a mühldorfi csatába, ahol egyszer s mindenkorra eldől, ki örökli a német-római császári címet. Mindeközben a sorsával megbékélt, és ismét liliomos lovagként élő Bátor Attila elszántan igyekszik megtalálni fiát és feleségét, akikről… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2020
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632931678 · Megjelenés időpontja: 2020. szeptember 24.
>!
Athenaeum, Budapest, 2015
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934624
>!
Athenaeum, Budapest, 2015
344 oldal · ISBN: 9789632934983

Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

Bátor Attila · Lackfi István · lovag · Aba nembéli Nekcsei Demeter · Bátor Szilárd · Béla · Bornemissza János · Csepke · I. Károly · Kurta · Oliverius · Péter · Piast Erzsébet magyar királyné · Subics Mladen · Szép Frigyes német király

Helyszínek népszerűség szerint

Bács · Magyar Királyság · Scardona, Horvátország · Szlavónia · Temesvár


Kedvencelte 15

Most olvassa 8

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 31


Kiemelt értékelések

ZsúésKrisz_Olvas>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

„Nagyon izgalmasan ért véget az előző kötet, reményekkel telve vártam a folytatást. A történet ott folytatódik, ahol az előző befejeződött. Itt már több szálon folynak tovább az események. A főhősünket kicsit háttérbe szorítva több régi, és új szereplő kap nagyobb figyelmet az írótól.”
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/05/biro-szabolcs-anjou…

RosszQtya P>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Az előző rész is nagyon tetszett, de ez talán egy picivel jobban. A karakterek hihetetlen ütemben fejlődnek. Ki pozitív, ki negatív irányban, de mindenképp érdekfeszítő módon. Károlyból igen csak kemény királyt farag Szabolcs, és ez tetszik, mert már kezdtem úgy érezni, hogy túlzottan ikonizálja ezt a szereplőt. A mühldorfi csataleírása lehetett volna kicsit hosszabb, de így sem volt rossz. Kezdek függő lenni, még szerencse, hogy tíz kötetesre tervezi az író a sorozatot.:)

11 hozzászólás
jehuka P>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Az első kötet lezárása egyszerűen megkövetelte, hogy azonnal levegyem a polcról a folytatást. A cselekmény ezúttal is több szálon fut, de az első résszel ellentétben már nem Bátor Attila sorsa áll előtérben. A korábban még oldalszálként funkcionáló történetek önállósodnak, a korábbi mellékszereplők meghatározó karakterekké váltak. Lackfi Istvánt egyre jobban megkedveltem, mint ahogy Nekcsei Demetert is, és az ikrek személyében is új kedvenceket arattam. Örültem, hogy Erzsébet királyné személyében végre egy ígéretes női karakterrel is gazdagodott a történet (hiába Ágnes hősies helytállása az előző részben, az ő alakja nekem nagyon szürke, sablonos volt). Talán ez a rész tetszett a legjobban a három közül.

Papírra_vetett_gondolataim>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Az a helyzet, hogy hihetetlen gyorsasággal sikerült ezt a kötetet elolvasnom. Ha nem kellett volna tanulnom a tételeket egy nap alatt simán befejeztem volna, de még így is csak két napomba telt. A szereplők szerethetőek, a cselekmény nagyon izgalmas és fordulatos. Minden kötet olyan lezárással fejeződik be, hogy az olvasó azonnal folytatni akarja a következő résszel. Bíró Szabolcs ezt rendkívül ügyesen csinálja.

Úgy gondolom, hogy ez a sorozat egyszerűen zseniális. Izgalmas, pörgős, de mégis olyan sok mindent megtanul belőle az ember olvasás közben. Soha nem gondoltam volna, hogy egy történelmi sorozat ennyire be fog húzni, de hát ezek szerint tényleg semmi nem lehetetlen. Bíró Szabolcs egy nagyon tehetséges magyar szerzőnk, akire több figyelemnek kéne irányulnia !

https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2019/06/e…

Roszka >!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Ebben a történetben kicsit háttérbe szorul Attila és családja sorsa. A Magyar Birodalom és Károly király kicsit békésebb élete a fő szál, na meg a mellékszereplők kerülnek előtérbe.Új barátság születik és egy régi örökre véget ér. A Horvát bánság háborúja, a bán bukása a téma. Anjou Károly egyre nagyobb és jobb sereget tudhat a magáénak és talán a magyar urak is kevésbé áskálódnak, szinte lapítanak. Vagy elfogadták már királyukat. Fel és eltűnik Toldi Lőrinc, Lackfi István csillaga felemelkedőben, főleg miután hazatérnek a német császári koronáért vívott küzdelemből, ahol a magyar bandériumot félre állítják, nehogy-már ők nyerjék meg a csatát és övék legyen a dicsőség.
Ha ilyen könyvek lennének a kötelező olvasmányok, sokkal több történelem rajongó gyerkőc lenne, akik még olvasni is megszeretnének!

Kapusi_Farmosi_Dóra P>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

A regényfolyam második részével, a Lángmarta déllel kapcsolatban már voltak elvárásaim. Ez a sorozatok egyik nagy veszélye, hogy az olvasó az első olvasásélménnyel felvértezve ugrik bele az újabb és újabb részekbe, már elvár egy szintet: minimum az első kötetét, de még jobb, ha azon túl tud tenni. Ugyanakkor benne van a pakliban, hogy egy ilyen hosszúra tervezett történetben akaratlanul is legyenek olyan részek, amik átvezető jellegűek, kicsit a „lábvíz” kategóriába sorolódnak. Először azt gondoltam, hogy ez a könyv is ilyen lesz. De ezt utólag betudom annak, hogy először kevéssé érdekelt László szála, aki úgy tűnt, főszerepet kapott.

Aztán persze, mint már oly' sokszor, az író az orromra koppintott. Mert a történelemben ritkán vannak jelentéktelen mozzanatok. Így lett a a „Lángmarta dél” fontos színtérré, hiszen Károly Róbert még mindig hatalma megszilárdításán dolgozik, egy stabil vezetésbe pedig nem férnek meg az engedetlen önkényurak, mint amilyen a horvát bán, Subics Mladen. Nem marad más választása első Anjou uralkodónknak, mint Subics körmére koppintani, méghozzá egy emlékezetest.

Mindeközben kedvenc székelyünk, Lack fia, István eddigi élete legfontosabb feladatát kapja, a nyakába sózott ezer kun lovassal kell helytállnia a négy király csatájában, ahol eldől, ki lesz a német-római császár. Ha lehet, akkor ebben a könyvben még inkább megkedveltem: bizonyítja rátermettségét, hűségét és barátságát. Kell ennél több?

Bátor Attila hosszú, kutatással töltött hónapok után visszatér a királyi udvarba, ahol nem menekülhet a rá kimért büntetés alól. A szíve gyásszal teli; nem tudhatja, hogy családja él-e, hal-e. Egy biztos, neki semmilyen nyomra nem sikerült bukkannia, mintha csak a föld nyelte volna el őket. A király iránti hűségét meg kell erősítenie, de ekkora teherre, ilyen kegyetlen húzásra még ő maga sem számított. Súlyos árat fizet az engedetlenségéért.

Ha a fenti történetszálakkal még nem elégednénk meg, akkor Bíró Szabolcs tartogat még néhány dolgot a tarsolyában: Bátor Szilárd útját, az apródokét és Toldi megjelenését. No, nem a Toldi „Melyikútvezetittenbudára” Miklós, hanem az idősebbik, aki vállvetve harcol Lackfival a császárcsináló csatában. Bár a kétéves Miklóska is megjelenik, bemutatót tart máris emberfeletti erejéről, aztán snitt, és már megyünk is tovább.

Ahhoz képest, hogy a regény elején egy kicsit megijedtem, Bíró Szabolcs ismét remekelt. Ahogy összefutnak a szálak már-már az „isteni beavatkozást” (csodával határos megmenekülést) súrolják, de még éppen nem zavaró módon. Tetszik, hogy Károly Róbert felesége, Piast Erzsébet többet szerepelt, megismerhetjük kicsit az asszonyt, aki Magyarország egyik leghíresebb királya mellett állt. Méghozzá nem is akárhogyan. Intelligenciájával, kőkemény elhatározásaival méltó párja Anjou Károlynak.

A Lángmarta dél kiváló olvasmány, ajánlom a könnyed, mégis informatív történelmi regények kedvelőinek. Jó érzés, ahogy egyre nagyobb vágy ébred bennem a múltunk megismerésére, és van lehetőségem olyan könyveket választani, amelyek tovább vezetnek ezen az úton. Bízom abban, hogy még sok könyv kerül majd ki Szabolcs kezei közül!

https://csakegypercre.blog.hu/2020/07/19/a_tartomanyura…

elge76 P>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Minden kétségem elszállt!
A történet folytatódik, de hogy! Te jó ég! Itt már jóval több szálra szakadt a regény, hiszen az előző részben elkezdett sztori így kívánta meg. Viszont külön boldogság, hogy a történet íve még így is sokkal szebb és egyenletesebb tempót vett fel, mint az első részé. Itt már egy pillanatig sem éreztem, az előző részből áradó enyhe bizonytalanságot!
Főhősünk, Bátor Attila, most ugyan jóval kevesebb szerepet kapott, mert a főszerep itt most, legalábbis a könyv első részében, László irányába billen át. Illetve a külön szálakon futó 3 gyermek felé, de róluk nem mondhatok többet, mert spoiler lenne. :)
A történet közepe-vége felé aztán Lackfi irányába billen a főszerep feliratú mérleg, ahol elvétve belefuthatunk Attilába is.
De ez nem baj! Az olvasónak ugyanis nem lesz hiányérzete, hiszen itt valami olyan bonyolult és szövevényes kaland kezd kibontakozni kérem szépen, hogy szükség is volt erre a megosztottabb mesélésre. Hőseink végre megkapják az árnyaltabb személyiségeket is, és Lackfi karaktere is jóval mélyebb és kifejezőbb fordulatokat kapott. Végre kezdenek kirajzolódni főhőseink igazi jellemtulajdonságai és személyiségjegyei, és ezekkel a megoldásokkal sikeresen kezdi megtalálni a történet a saját hangját.

Újabb szereplőket is megismerhetünk, legalább egy tucatnyit, és az író mindvégig olyan ügyesen lavíroz közöttük, hogy csak elégedetten bólogatni tudtam olvasás közben.
Megkaptuk a női ármányokat is, Erzsébet királyné személyében, aki a háttérben veti be királynői mivoltából fakadó hatalmát és női praktikáit. És amikor ezt írom, nem feltétlenül pozitív dolgokra kell gondolni.
A humor sem maradt el, ami itt mintha kicsit cinikusabb hangot ütött volna meg, de ez nem baj, sőt, szerintem óriási pozitívum, remélhetőleg marad ez az irány, mert bizony voltak olyan részek, ahol hangosan felnevettem.

És VÉGRE megkaptuk a háborút is, a mühldorfi csatát, a maga sajátos mocskával és káromkodásaival együtt, ezt hiányoltam a leginkább az előző részből! A negyedik fejezet cirka 30 oldala csak erről szól. Nagyon kellett már ez, hiszen mégiscsak egy középkori regényről lenne szó, ahol a háború volt az elsődleges végrehajtó erő a hatalmi játékok kereszttüzében.
Ennél alább sose menjen a színvonal!

A könyv utolsó lapjain pedig, Attilának és Lackfinak is jut egy olyan közös szerep, ami után hirtelen nem is tudtam (és még most sem tudom), hogy miképpen is vélekedjek róluk, Lackfiról legalábbis. Mert bizony egy olyan dolog történik, ami után elégedetten csettintettem egyet. Ez igen, szép volt Szabolcs! Így kell feszültséget és bizonytalanságot teremteni az olvasóban!
És a legutolsó fejezet, mekkora cliffhanger, te jó ég! És most tényleg ez a vége ennek a résznek!? Folytatást ide nekem, de azonnal!!!

Szóval, mint talán látszik is, roppant mód örülök ennek, hogy az első részben az általam kritizált dolgok végre a helyükre kerültek, és a kifogásolt részek nyomtalanul tűntek el, hogy átvegye a helyüket a tömény izgalom.
Ez volt nálam a vízválasztó, ez a második rész győzött meg arról, hogy maradni fogok a folytatásokra. A lényeg csupán annyi, hogy ennél lejjebb ne kerüljön a léc.
Gratulálok Szabolcs, bebizonyítottad, legalábbis számomra, hogy profi vagy!
Ki merem jelenteni, hogy hiába történelmi regény, de nekem elsőre Gemmell írásai jutottak eszembe!

u.i.: Tetszett a spoiler kikacsintás :D, remélem ezzel kezdesz majd valamit, mert nagyon misztikusra, már-már fantasy regényekre jellemzően varázslatosra sikerült!

Egyetlen szépséghibája akad csupán a könyvnek, ez pedig az a 6 darab helyesírási hiba. Pedig az előző részben egyet sem találtam.

4 hozzászólás
gizad>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Ó, te jó ég! Az előző rész is lekenyerezett, de ez… Az ilyen olvasmányok során utálom, hogy muszáj dolgozni mennem és nincs annyi időm olvasni, amennyit szeretnék. Merthogy ez a kötet borzasztóan ragaszkodott a kezemhez, sokszor este alig láttam már, de nem akaródzott letenni. Normál esetben két nap alatt befaltam volna.
Az előző rész vége azonnal folytatásért kiáltott, hát engedtem a megérzéseknek, és le is vettem a polcról. Az, hogy miért rostokolt ott olvasastlanul bő fél éve, azt magam sem értem.
Az előzmény kötethez és az első részhez hasonlóan Bíró Szabolcs színvonalasan tárta elém és szőtte tovább Anjou Károly és Bátor Attila történetét. Az események ott kezdődnek, ahol korábban félbe maradtak, azonban a főbb szerepeket ezúttal az eddig megismert mellékszereplők kapják, még közelebb hozva őket az olvasókhoz. Feltűnik egy alak a Non nobis, Domine c. kötetből is, emlékeztetőt adva Bátor Attila ifjúkori eseményeiből. Lehetett izgulni az ikrekért, Szilárdért, és László sorsát is nyomon követjük. Erzsébet királyné is kap szerepet, és külön piros pont Toldiért! Anjou Károly elég kemény karaktert kapott, de ennek ellenére (vagy pont ezért) tetszett. A mühldorfi csata rendkívül jól sikerült, olyan volt, mintha filmen néztem volna. Szinte hallottam a lódobogást, a halálsikolyokat, éreztem a bűzt. A hangulatot az egész könyv során nagyon eltalálta a szerző, és annyira jól mozgatja a szálakat, a történet olyan szépen ível, annyira eltalálta az arányokat, hogy az olvasó könnyedén repül vissza az 1300-as évekbe. A vége pedig ismét olyan, hogy azonnal a folytatását kellene olvasnom. Még sok ilyen könyvet kérek!

robinson P>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

A kalandok folytatódnak: belviszály délen, aranyforint bevezetése, rabszolga-kereskedelem és a mühldorfi csata a fontosabb megállók.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/11/langmarta-del-anjo…

DoraAnn>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Még jobban imádtam, mint az első részt. Az izgalmak fokozódnak, a cselekmény egyre több szálon fut; tetszett a helyszínek változatossága is. Azt sajnáltam egy kicsit, hogy nem olvashattam sokat Attiláról, de kárpótolt Lackfi István karaktere, akit nagyon megszerettem remélem, még sokáig fog boldogítani az apró székely emberke. Na és ez a befejezés… Nagy a csábítás, hogy azonnal elkezdjem a harmadik részt, de messze van még az október, lassan kell adagolni addig ezt a zseniális történetet.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Csakhogy a félelem táplálta hatalom nem igazi hatalom – természeténél fogva labilis, és előbb-utóbb végleg összeomlik.

146. oldal

robinson P>!

– Azt hiszem, csak egyféleképpen cselekedhetünk – vont vállat a lovag. – Úgy szolgáljuk királyainkat, hogy az utókor joggal dicsőíthesse a nevünket. Amelyik uralkodót elítélik és becsmérlik majd a késői nemzedékek, annak az alattvalói sem lehettek valami kiváló férfiak.

189-190. oldal

elge76 P>!

– Likas csobolyót, repedt fazikat? – sandított rá bajsza alatt somolyogva Lőrinc úr. – Hogy eltesszük télire, oszt' mán Szent Andráskor kicsömcsög belűlle a káposzta összes leve? No, ne nézzél olyan rémülten, csak tréfáltam, te nyavalyás kupec! – kacagott öblös hangján a férfi. – Tudhatnád mán, hogy hűséges vásárlód vagyok, Füttyös Laborc. Gyere, megnézzük, van-e itthon serital: sűrű, mint a hajnali köd, s keserű, mint a kedvem, amikor reggelente rágyövök, hogy mán vagy ezer éve ugyanaz a házisárkány hortyog mellettem. Ivás közbe' megbeszéljük azt es, hocsmint adod ezt a sok zakotaságot.

238. oldal

elge76 P>!

Ha rajtad múlna, tán az utolsó büdös paraszt is szólhatna az országgyűléseken, és a tudatlan birkák szava ugyanannyit érne, mint a nemeseké. Hová vezetne mindez? A végén még a munkások vezetnék az országot, és bárki beleszólhatna a politikába.

267. oldal

robinson P>!

A lovag sokadszorra tapasztalhatta, hogy Anjou Károly, aki tizenegy esztendős koráig egy mukkot sem értett magyarul, immár nem csak a nyelvet tanulta meg kiválóan, de még szónoklási képességeit is közel tökéletesre fejlesztette.

256. oldal

robinson P>!

Királyi óhajunk szerint a magyarországi Anjouk uralkodási központja mostantól az idők végezetéig legyen a Duna kanyarulatában, Visegrád városában!

261. oldal

4 hozzászólás
Lyanna P>!

– Rossz oldalról nézed a dolgot – mondta Károly nyugodtan. – Csakis az lehet méltó a legkomolyabb, leginkább felelősségteljes feladatokra, aki vasszigorral tartatja be a törvényt, és tartja be maga is. Akit nem csalnak meg az érzései, aki nem válogat barát és rokon közt, mert csakis a feladata, hivatása lebeg a szeme előtt, melyet nem kisebb ügyért, mint a birodalom érdekében végez.

356. oldal

robinson P>!

Nem cselekedhetsz mindig az ösztöneid szerint, Attila! – mondta ki Károly, ami az elejétől ott motoszkált a fejében.

204. oldal

robinson P>!

Azt sem tudta, pontosan merre tart. Csak abban volt biztos, hogy ölnie kell. Hogy bosszút kell állnia mindenért és mindenkiért. Hogy meg kell tennie azt, amit a becsület követel – a férfi kötelességét.

51. oldal

robinson P>!

Gyönyörű volt az a tengermelléki tavasz: ízes, színes, illatos. László hamar megszokta új életét. és most, hogy menekülnie és hazudnia sem kellett többé, valósággal lubickolt a lehetőségekben.

92. oldal


A sorozat következő kötete

Anjouk sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csikász Lajos: Diadalmas liliomok
Bán Mór: A Holló háborúja
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Benkő László: Idegen tüzek
Urbánszki László: Vérszagra gyűl
Bónizs Róbert: Szent László íja
Benkő László: Sosemvolt pogányok
Benkő László: Ármány hálójában
Benkő László: Dzsingisz szürke szolgálója
Bernard Cornwell: Az utolsó királyság