Lángmarta ​dél (Anjouk 2.) 88 csillagozás

Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

1322. ​Miután Anjou Károly egy minden addiginál hatalmasabb sereggel meghódította a Felvidéket, és az utolsó erdélyi vár ellenállását is megtörte, még mindig nem kezdheti meg a nyugodt birodalomépítést. Az ország déli részén a Subicsok törnek borsot az orra alá, így a királynak a tengermellék felé kell fordítania tekintetét, és folytatnia az évtizedes belháborút, melynek talán sosem lesz vége. László, a lecsúszott udvari lovag, miután gyilkosként megszökött Temesvárról, és önmaga elől is menekülve vergődött át az országon, a horvát bán oltalma alatt próbál új életet kezdeni – ám a sors akarata folyvást közbeszól. Lackfi István, az alacsony sorból származó vad székely harcos, aki a felvidéki hadjáratban szerezte meg lovagi címét, ezúttal ezer lovast vezet a mühldorfi csatába, ahol egyszer s mindenkorra eldől, ki örökli a német-római császári címet. Mindeközben a sorsával megbékélt, és ismét liliomos lovagként élő Bátor Attila elszántan igyekszik megtalálni fiát és feleségét, akikről… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934624
>!
Athenaeum, Budapest, 2015
344 oldal · ISBN: 9789632934983

Enciklopédia 46

Szereplők népszerűség szerint

Bátor Attila · Lackfi István · Aba nembéli Nekcsei Demeter · Bátor Szilárd · Béla · Bornemissza János · Csepke · I. Károly · Kurta · lovag · Oliverius · Péter · Piast Erzsébet magyar királyné · Subics Mladen · Szép Frigyes német király

Helyszínek népszerűség szerint

Bács · Magyar Királyság · Scardona, Horvátország · Szlavónia · Temesvár


Kedvencelte 15

Most olvassa 4

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 34


Kiemelt értékelések

>!
ZsúésKrisz_Olvas
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

„Nagyon izgalmasan ért véget az előző kötet, reményekkel telve vártam a folytatást. A történet ott folytatódik, ahol az előző befejeződött. Itt már több szálon folynak tovább az események. A főhősünket kicsit háttérbe szorítva több régi, és új szereplő kap nagyobb figyelmet az írótól.”
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/05/biro-szabolcs-anjou…

>!
RosszQtya P
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Az előző rész is nagyon tetszett, de ez talán egy picivel jobban. A karakterek hihetetlen ütemben fejlődnek. Ki pozitív, ki negatív irányban, de mindenképp érdekfeszítő módon. Károlyból igen csak kemény királyt farag Szabolcs, és ez tetszik, mert már kezdtem úgy érezni, hogy túlzottan ikonizálja ezt a szereplőt. A mühldorfi csataleírása lehetett volna kicsit hosszabb, de így sem volt rossz. Kezdek függő lenni, még szerencse, hogy tíz kötetesre tervezi az író a sorozatot.:)

11 hozzászólás
>!
jehuka P
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Az első kötet lezárása egyszerűen megkövetelte, hogy azonnal levegyem a polcról a folytatást. A cselekmény ezúttal is több szálon fut, de az első résszel ellentétben már nem Bátor Attila sorsa áll előtérben. A korábban még oldalszálként funkcionáló történetek önállósodnak, a korábbi mellékszereplők meghatározó karakterekké váltak. Lackfi Istvánt egyre jobban megkedveltem, mint ahogy Nekcsei Demetert is, és az ikrek személyében is új kedvenceket arattam. Örültem, hogy Erzsébet királyné személyében végre egy ígéretes női karakterrel is gazdagodott a történet (hiába Ágnes hősies helytállása az előző részben, az ő alakja nekem nagyon szürke, sablonos volt). Talán ez a rész tetszett a legjobban a három közül.

>!
Cintia9910
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Az a helyzet, hogy hihetetlen gyorsasággal sikerült ezt a kötetet elolvasnom. Ha nem kellett volna tanulnom a tételeket egy nap alatt simán befejeztem volna, de még így is csak két napomba telt. A szereplők szerethetőek, a cselekmény nagyon izgalmas és fordulatos. Minden kötet olyan lezárással fejeződik be, hogy az olvasó azonnal folytatni akarja a következő résszel. Bíró Szabolcs ezt rendkívül ügyesen csinálja.

Úgy gondolom, hogy ez a sorozat egyszerűen zseniális. Izgalmas, pörgős, de mégis olyan sok mindent megtanul belőle az ember olvasás közben. Soha nem gondoltam volna, hogy egy történelmi sorozat ennyire be fog húzni, de hát ezek szerint tényleg semmi nem lehetetlen. Bíró Szabolcs egy nagyon tehetséges magyar szerzőnk, akire több figyelemnek kéne irányulnia !

https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2019/06/e…

>!
Roszka 
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Ebben a történetben kicsit háttérbe szorul Attila és családja sorsa. A Magyar Birodalom és Károly király kicsit békésebb élete a fő szál, na meg a mellékszereplők kerülnek előtérbe.Új barátság születik és egy régi örökre véget ér. A Horvát bánság háborúja, a bán bukása a téma. Anjou Károly egyre nagyobb és jobb sereget tudhat a magáénak és talán a magyar urak is kevésbé áskálódnak, szinte lapítanak. Vagy elfogadták már királyukat. Fel és eltűnik Toldi Lőrinc, Lackfi István csillaga felemelkedőben, főleg miután hazatérnek a német császári koronáért vívott küzdelemből, ahol a magyar bandériumot félre állítják, nehogy-már ők nyerjék meg a csatát és övék legyen a dicsőség.
Ha ilyen könyvek lennének a kötelező olvasmányok, sokkal több történelem rajongó gyerkőc lenne, akik még olvasni is megszeretnének!

>!
elge76 P
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Minden kétségem elszállt!
A történet folytatódik, de hogy! Te jó ég! Itt már jóval több szálra szakadt a regény, hiszen az előző részben elkezdett sztori így kívánta meg. Viszont külön boldogság, hogy a történet íve még így is sokkal szebb és egyenletesebb tempót vett fel, mint az első részé. Itt már egy pillanatig sem éreztem, az előző részből áradó enyhe bizonytalanságot!
Főhősünk, Bátor Attila, most ugyan jóval kevesebb szerepet kapott, mert a főszerep itt most, legalábbis a könyv első részében, László irányába billen át. Illetve a külön szálakon futó 3 gyermek felé, de róluk nem mondhatok többet, mert spoiler lenne. :)
A történet közepe-vége felé aztán Lackfi irányába billen a főszerep feliratú mérleg, ahol elvétve belefuthatunk Attilába is.
De ez nem baj! Az olvasónak ugyanis nem lesz hiányérzete, hiszen itt valami olyan bonyolult és szövevényes kaland kezd kibontakozni kérem szépen, hogy szükség is volt erre a megosztottabb mesélésre. Hőseink végre megkapják az árnyaltabb személyiségeket is, és Lackfi karaktere is jóval mélyebb és kifejezőbb fordulatokat kapott. Végre kezdenek kirajzolódni főhőseink igazi jellemtulajdonságai és személyiségjegyei, és ezekkel a megoldásokkal sikeresen kezdi megtalálni a történet a saját hangját.

Újabb szereplőket is megismerhetünk, legalább egy tucatnyit, és az író mindvégig olyan ügyesen lavíroz közöttük, hogy csak elégedetten bólogatni tudtam olvasás közben.
Megkaptuk a női ármányokat is, Erzsébet királyné személyében, aki a háttérben veti be királynői mivoltából fakadó hatalmát és női praktikáit. És amikor ezt írom, nem feltétlenül pozitív dolgokra kell gondolni.
A humor sem maradt el, ami itt mintha kicsit cinikusabb hangot ütött volna meg, de ez nem baj, sőt, szerintem óriási pozitívum, remélhetőleg marad ez az irány, mert bizony voltak olyan részek, ahol hangosan felnevettem.

És VÉGRE megkaptuk a háborút is, a mühldorfi csatát, a maga sajátos mocskával és káromkodásaival együtt, ezt hiányoltam a leginkább az előző részből! A negyedik fejezet cirka 30 oldala csak erről szól. Nagyon kellett már ez, hiszen mégiscsak egy középkori regényről lenne szó, ahol a háború volt az elsődleges végrehajtó erő a hatalmi játékok kereszttüzében.
Ennél alább sose menjen a színvonal!

A könyv utolsó lapjain pedig, Attilának és Lackfinak is jut egy olyan közös szerep, ami után hirtelen nem is tudtam (és még most sem tudom), hogy miképpen is vélekedjek róluk, Lackfiról legalábbis. Mert bizony egy olyan dolog történik, ami után elégedetten csettintettem egyet. Ez igen, szép volt Szabolcs! Így kell feszültséget és bizonytalanságot teremteni az olvasóban!
És a legutolsó fejezet, mekkora cliffhanger, te jó ég! És most tényleg ez a vége ennek a résznek!? Folytatást ide nekem, de azonnal!!!

Szóval, mint talán látszik is, roppant mód örülök ennek, hogy az első részben az általam kritizált dolgok végre a helyükre kerültek, és a kifogásolt részek nyomtalanul tűntek el, hogy átvegye a helyüket a tömény izgalom.
Ez volt nálam a vízválasztó, ez a második rész győzött meg arról, hogy maradni fogok a folytatásokra. A lényeg csupán annyi, hogy ennél lejjebb ne kerüljön a léc.
Gratulálok Szabolcs, bebizonyítottad, legalábbis számomra, hogy profi vagy!
Ki merem jelenteni, hogy hiába történelmi regény, de nekem elsőre Gemmell írásai jutottak eszembe!

u.i.: Tetszett a spoiler kikacsintás :D, remélem ezzel kezdesz majd valamit, mert nagyon misztikusra, már-már fantasy regényekre jellemzően varázslatosra sikerült!

Egyetlen szépséghibája akad csupán a könyvnek, ez pedig az a 6 darab helyesírási hiba. Pedig az előző részben egyet sem találtam.

4 hozzászólás
>!
robinson P
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

A kalandok folytatódnak: belviszály délen, aranyforint bevezetése, rabszolga-kereskedelem és a mühldorfi csata a fontosabb megállók.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/11/langmarta-del-anjo…

>!
DoraAnn
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Még jobban imádtam, mint az első részt. Az izgalmak fokozódnak, a cselekmény egyre több szálon fut; tetszett a helyszínek változatossága is. Azt sajnáltam egy kicsit, hogy nem olvashattam sokat Attiláról, de kárpótolt Lackfi István karaktere, akit nagyon megszerettem remélem, még sokáig fog boldogítani az apró székely emberke. Na és ez a befejezés… Nagy a csábítás, hogy azonnal elkezdjem a harmadik részt, de messze van még az október, lassan kell adagolni addig ezt a zseniális történetet.

>!
Linszyy
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Kicsit lassan indult be ez most nekem. Sok volt a vándorlás, és kevés a kézzelfogható haladás. De aztán megint izgalmassá vált a történet, az előzőnél is több szálon futott, és mindenkié érdekes volt. Sajnos emiatt a sok szál miatt nem tudott minden kifutni, de így muszáj is továbbolvasnom. Szóval kezdem is a következő részt!
Részletes véleményem: https://www.youtube.com/watch…

>!
Habók P
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Folytatódik a történet, egyre bonyolultabban, egyre több szálon. Izgalomban, csatákban, várostromban itt sincs hiány, cserében kevesebb az udvari cselszövés. Már nem Bátor Attila az egyetlen „hős”. De ez nem baj, én kedvelem Bíró Szabolcs „nemhőseit” is, az ikereket, a kovácsot – és a „majd hős lesz” Toldikat.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Csakhogy a félelem táplálta hatalom nem igazi hatalom – természeténél fogva labilis, és előbb-utóbb végleg összeomlik.

146. oldal

>!
robinson P

– Azt hiszem, csak egyféleképpen cselekedhetünk – vont vállat a lovag. – Úgy szolgáljuk királyainkat, hogy az utókor joggal dicsőíthesse a nevünket. Amelyik uralkodót elítélik és becsmérlik majd a késői nemzedékek, annak az alattvalói sem lehettek valami kiváló férfiak.

189-190. oldal

>!
elge76 P

– Likas csobolyót, repedt fazikat? – sandított rá bajsza alatt somolyogva Lőrinc úr. – Hogy eltesszük télire, oszt' mán Szent Andráskor kicsömcsög belűlle a káposzta összes leve? No, ne nézzél olyan rémülten, csak tréfáltam, te nyavalyás kupec! – kacagott öblös hangján a férfi. – Tudhatnád mán, hogy hűséges vásárlód vagyok, Füttyös Laborc. Gyere, megnézzük, van-e itthon serital: sűrű, mint a hajnali köd, s keserű, mint a kedvem, amikor reggelente rágyövök, hogy mán vagy ezer éve ugyanaz a házisárkány hortyog mellettem. Ivás közbe' megbeszéljük azt es, hocsmint adod ezt a sok zakotaságot.

238. oldal

>!
elge76 P

Ha rajtad múlna, tán az utolsó büdös paraszt is szólhatna az országgyűléseken, és a tudatlan birkák szava ugyanannyit érne, mint a nemeseké. Hová vezetne mindez? A végén még a munkások vezetnék az országot, és bárki beleszólhatna a politikába.

267. oldal

>!
robinson P

A lovag sokadszorra tapasztalhatta, hogy Anjou Károly, aki tizenegy esztendős koráig egy mukkot sem értett magyarul, immár nem csak a nyelvet tanulta meg kiválóan, de még szónoklási képességeit is közel tökéletesre fejlesztette.

256. oldal

>!
robinson P

Királyi óhajunk szerint a magyarországi Anjouk uralkodási központja mostantól az idők végezetéig legyen a Duna kanyarulatában, Visegrád városában!

261. oldal

4 hozzászólás
>!
Lyanna P

– Rossz oldalról nézed a dolgot – mondta Károly nyugodtan. – Csakis az lehet méltó a legkomolyabb, leginkább felelősségteljes feladatokra, aki vasszigorral tartatja be a törvényt, és tartja be maga is. Akit nem csalnak meg az érzései, aki nem válogat barát és rokon közt, mert csakis a feladata, hivatása lebeg a szeme előtt, melyet nem kisebb ügyért, mint a birodalom érdekében végez.

356. oldal

>!
robinson P

Nem cselekedhetsz mindig az ösztöneid szerint, Attila! – mondta ki Károly, ami az elejétől ott motoszkált a fejében.

204. oldal

>!
robinson P

Azt sem tudta, pontosan merre tart. Csak abban volt biztos, hogy ölnie kell. Hogy bosszút kell állnia mindenért és mindenkiért. Hogy meg kell tennie azt, amit a becsület követel – a férfi kötelességét.

51. oldal

>!
robinson P

Gyönyörű volt az a tengermelléki tavasz: ízes, színes, illatos. László hamar megszokta új életét. és most, hogy menekülnie és hazudnia sem kellett többé, valósággal lubickolt a lehetőségekben.

92. oldal


A sorozat következő kötete

Anjouk sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csikász Lajos: Diadalmas liliomok
Bán Mór: A Holló háborúja
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Benkő László: Idegen tüzek
Urbánszki László: Vérszagra gyűl
Bónizs Róbert: Szent László íja
Benkő László: Sosemvolt pogányok
Benkő László: Ármány hálójában
Benkő László: Dzsingisz szürke szolgálója
Bernard Cornwell: Az utolsó királyság