Lángmarta ​dél (Anjouk 2.) 237 csillagozás

Bíró Szabolcs: Lángmarta dél Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

1322. ​Miután Anjou Károly egy minden addiginál hatalmasabb sereggel meghódította a Felvidéket, és az utolsó erdélyi vár ellenállását is megtörte, még mindig nem kezdheti meg a nyugodt birodalomépítést. Az ország déli részén a Subicsok törnek borsot az orra alá, így a királynak a tengermellék felé kell fordítania tekintetét, és folytatnia az évtizedes belháborút, melynek talán sosem lesz vége. László, a lecsúszott udvari lovag, miután gyilkosként megszökött Temesvárról, és önmaga elől is menekülve vergődött át az országon, a horvát bán oltalma alatt próbál új életet kezdeni – ám a sors akarata folyvást közbeszól. Lackfi István, az alacsony sorból származó vad székely harcos, aki a felvidéki hadjáratban szerezte meg lovagi címét, ezúttal ezer lovast vezet a mühldorfi csatába, ahol egyszer s mindenkorra eldől, ki örökli a német-római császári címet. Mindeközben a sorsával megbékélt, és ismét liliomos lovagként élő Bátor Attila elszántan igyekszik megtalálni fiát és feleségét, akikről… (tovább)

>!
Athenaeum, Budapest, 2020
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632931678
>!
Athenaeum, Budapest, 2020
372 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934624
>!
Athenaeum, Budapest, 2015
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934624

1 további kiadás


Enciklopédia 55

Szereplők népszerűség szerint

Bátor Attila · Lackfi István · Bátor Szilárd · I. Károly · lovag · Péter · Aba nembéli Nekcsei Demeter · Béla · Bornemissza János · Csepke · József, a kovács · Kurta · Oliverius · Piast Erzsébet magyar királyné · Subics Mladen · Szép Frigyes német király

Helyszínek népszerűség szerint

Erdély · Bihar Megye · Székesfehérvár · Bács · Magyar Királyság · Scardona, Horvátország · Szlavónia · Temesvár


Kedvencelte 24

Most olvassa 7

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

Csilla‿ P>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

“A felkészült, sokat látott emberek azonban jól tudták, a háburú lángjai nem hunytak ki – egyszerűen csak nem lobognak akkora hévvel, esetleg parázzsá szelidültek, de ott vannak azok mindenütt, szerte a birodalomban, lappangva a hamu alatt és az üskös gerendák közepiben.“

Attila nyolc hónapon keresztül keresi a családját, ám hiába. Végül kénytelen belenyugodni az elfogadhatatlanba. Úgy dönt, hogy visszatér a királyhoz és hátralévő életét teljes mértékben Károly Róbertnek szenteli. A király iránti hűségét azonban meg kell erősítenie. Anjou Károly tanúbizonyságként nagyon kemény cselekedetet vár Attilától.
Caroberto hiába akar békét és újításokat bevezetni, ezzel még várnia kell. Egyrészt mert az ország déli részén a Subicsok (horvát bán és családja) keltenek belviszályt, másrészt pedig egyidejűleg ringbe szállt a német-római császári címért.spoiler
Érdekes, hogy ebben a részben nem feltétlenül Bátor Attila és Anjou Károly állnak a középpontban, hanem lehetőséget kapunk jobban megismerni az oldalszáli szereplőket is.
Piast Erzsébet a király harmadik felesége, aki itt igazán megmutatja magát. Lépése alapján nem kétséges, hogy méltó párja a királynak. A cél érdekében ha kell határozottan, sőt kegyetlenűl is képes cselekedni.
A székely Lakfi István, aki végre elnyeri a lovagi címet és ezzel együtt a lehetőséget, hogy ezer kun lovassal harcoljon a királyért a mülhdorfi csatában.
Attila volt barátja László, az egykori udvari lovag, az elkövetett gyilkosság miatt továbbra is menekülni kényszerül. Egyre jobban lesüllyed. Bújkálás közben Subics Mladek mellé csapódik.
A történet szerte ágazó, egyre jobban bonyolódik. A becsületesség, szeretet, kétségbeesés, hűség és összetartás mellett csalás, árulás, gyilkosság, kegyetlenség is van itt bőven. Olvasás közben esély nincs arra, hogy akár csak egy pillanatig is lankadjon a figyelmünk. Fordulatokban gazdag olvasmány.

ZsúésKrisz_Olvas>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

„Nagyon izgalmasan ért véget az előző kötet, reményekkel telve vártam a folytatást. A történet ott folytatódik, ahol az előző befejeződött. Itt már több szálon folynak tovább az események. A főhősünket kicsit háttérbe szorítva több régi, és új szereplő kap nagyobb figyelmet az írótól.”
További értékelésem itt olvashatod:
http://zsuolvas.blogspot.hu/2017/05/biro-szabolcs-anjou…

blueviolet>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Most sajnálom egy kicsit, hogy már nem kell történelmet tanulnom, mert – bár sose szerettem ezt a korszakot – ennek a sorozatnak a hatására mindent megtanulnék a témában.
Ebben a kötetben kicsivel több harcleírást kaptunk, ami engem nem igazán érdekel, de ez még számomra is tolerálható mennyiség volt. Az előző rész pörgősebb volt, itt viszont több szálon fut a történet. A fejezetek nem túl rövidek, nem túl hosszúak, és pont a kellő helyen érnek véget, biztosítva ezzel a gördülékeny olvasást.
Megint úgy fejeződött be, hogy nem lehet sokáig várni a következő résszel. :)

4 hozzászólás
RosszQtya>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Az előző rész is nagyon tetszett, de ez talán egy picivel jobban. A karakterek hihetetlen ütemben fejlődnek. Ki pozitív, ki negatív irányban, de mindenképp érdekfeszítő módon. Károlyból igen csak kemény királyt farag Szabolcs, és ez tetszik, mert már kezdtem úgy érezni, hogy túlzottan ikonizálja ezt a szereplőt. A mühldorfi csataleírása lehetett volna kicsit hosszabb, de így sem volt rossz. Kezdek függő lenni, még szerencse, hogy tíz kötetesre tervezi az író a sorozatot.:)

11 hozzászólás
Cukormalac >!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Az Anjouk-sorozat azért is egyedülálló a magyar történelmiregény-piacon, mert míg bizonyos szempontból abszolút modern és olvasmányossága igenis a mai kor ízlésének megfelelő, addig a másik oldalról elmondható, hogy roppant ügyesen idézi meg a XIV. századot az udvari lakomáktól a fegyvesviselésen át az öltözködésig – hogy csak néhány apró részletet említsek. Bíró Szabolcs szinte George Lucashoz hasonlóan kiterjesztette, továbbfejlesztette azt, amit a Liliom és vérben elkezdett, az első trilógia A birodalom visszavágjává avatva sorozatának második kötetét.

A sarokpontokat már jól ismerjük, szerzőnk pedig eseménydús, mozgalmas időket tölt meg cselekménnyel kiapadhatatlan fantáziájának köszönhetően. A csatajelenetek izgalmasak, ismeretterjesztő szempontból sem utolsók, a sorok filmszerűen peregnek és a szereplőkért (legyenek akár valódiak, akár fiktívek) komolyan lehet izgulni, vajon hogyan alakul sorsuk a következő fejezetben, részben… Az író minden szempontból egyre magabiztosabb, krónikája lebilincselő, minőségi időtöltést kínál. Alig várom már, hogy olvassam a következő(ke)t.

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
376 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632934624
nyirog>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

A sorozat első kötete után tovább folytatódott I.Károly király története. Olyan nagyon nagy meglepetést nem tudott okozni a fő cselekményszál, hiszen egy rövid Wikipedia kereséssel könnyen kideríthető, hogy mik történtek azokban az években. Ami viszont továbbra is tetszik nagyon, az a szereplők kidolgozottsága, a kalandos történetek a mellékszereplőkről és a középkori mindennapok bemutatása.
Ezuttal a regény főszereplője nem is az eddig megszokott Bátor Attila volt, hanem maga Károly király, az új lovag Lackfi István és Subics Mladen. Ők mind valóban élt emberek, de remekül sikerült az írónak élettel és színekkel teli karaktereket varázsolni belőlük. Végül pedig kisgyermekként megjelenik egy később vélhetően nagy szerepet kapó szereplő, a kis Toldi Miklóska. Azt éreztem, hogy végig sikerült ügyesen kimérten adagolni a szereplőkről az új információkat, végig fenn tudta tartani az érdeklődésemet az író. A váltott szemszögek pedig tökéletes képet adtak arról, hogy hogyan látják különböző helyzetben lévő emberek a körülöttük folyó eseményeket.
Nagy reményekkel és nagy elvárással vágtam bele jelen kötetbe, és szerencsére most nem kellett csalódnom. Még mindig remek olvasmány, kötelező mindenkinek aki érdeklődik a magyar történelem iránt. A könyv végi cliffhanger pedig előrevetíti, hogy igen eseménydús lesz még a folytatás :)

jehuka P>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Az első kötet lezárása egyszerűen megkövetelte, hogy azonnal levegyem a polcról a folytatást. A cselekmény ezúttal is több szálon fut, de az első résszel ellentétben már nem Bátor Attila sorsa áll előtérben. A korábban még oldalszálként funkcionáló történetek önállósodnak, a korábbi mellékszereplők meghatározó karakterekké váltak. Lackfi Istvánt egyre jobban megkedveltem, mint ahogy Nekcsei Demetert is, és az ikrek személyében is új kedvenceket arattam. Örültem, hogy Erzsébet királyné személyében végre egy ígéretes női karakterrel is gazdagodott a történet (hiába Ágnes hősies helytállása az előző részben, az ő alakja nekem nagyon szürke, sablonos volt). Talán ez a rész tetszett a legjobban a három közül.

Papírra_vetett_gondolataim>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Az a helyzet, hogy hihetetlen gyorsasággal sikerült ezt a kötetet elolvasnom. Ha nem kellett volna tanulnom a tételeket egy nap alatt simán befejeztem volna, de még így is csak két napomba telt. A szereplők szerethetőek, a cselekmény nagyon izgalmas és fordulatos. Minden kötet olyan lezárással fejeződik be, hogy az olvasó azonnal folytatni akarja a következő résszel. Bíró Szabolcs ezt rendkívül ügyesen csinálja.

Úgy gondolom, hogy ez a sorozat egyszerűen zseniális. Izgalmas, pörgős, de mégis olyan sok mindent megtanul belőle az ember olvasás közben. Soha nem gondoltam volna, hogy egy történelmi sorozat ennyire be fog húzni, de hát ezek szerint tényleg semmi nem lehetetlen. Bíró Szabolcs egy nagyon tehetséges magyar szerzőnk, akire több figyelemnek kéne irányulnia !

https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2019/06/e…

Roszka>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

Ebben a történetben kicsit háttérbe szorul Attila és családja sorsa. A Magyar Birodalom és Károly király kicsit békésebb élete a fő szál, na meg a mellékszereplők kerülnek előtérbe.Új barátság születik és egy régi örökre véget ér. A Horvát bánság háborúja, a bán bukása a téma. Anjou Károly egyre nagyobb és jobb sereget tudhat a magáénak és talán a magyar urak is kevésbé áskálódnak, szinte lapítanak. Vagy elfogadták már királyukat. Fel és eltűnik Toldi Lőrinc, Lackfi István csillaga felemelkedőben, főleg miután hazatérnek a német császári koronáért vívott küzdelemből, ahol a magyar bandériumot félre állítják, nehogy-már ők nyerjék meg a csatát és övék legyen a dicsőség.
Ha ilyen könyvek lennének a kötelező olvasmányok, sokkal több történelem rajongó gyerkőc lenne, akik még olvasni is megszeretnének!

Mindian>!
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél

A középkori történelmi regény továbbra is letehetetlen. Ebben a kötetben rendkívül élveztem a horvát eseményeket, különös tekintettel arra, hogy Horvátország gyakori, kedvelt helyszíne nyaralásaimnak is. Egészen más megvilágításba került Trogir, Omis – az akkori Almissa – városa, ahol jómagam is megjártam a középkori romokat és biztos vagyok benne, hogy a következő látogatásomkor már sokkal mélyebb indíttatásból fogom szemlélni ezeket a városokat is. Ebben a kötetben Piast Erzsébet is nagyobb szerephez jutott, remélem a későbbiekben még hangsúlyosabbá válik a jelenléte. A mühldorfi csata nem volt annyira élvezetes számomra, a hadviselés és az ott kialakult káosz – Lackfi ténykedése ellenére – kevésbé tartotta fenn az érdeklődésemet. Persze nem lehet minden tökéletes…


Népszerű idézetek

robinson P>!

Csakhogy a félelem táplálta hatalom nem igazi hatalom – természeténél fogva labilis, és előbb-utóbb végleg összeomlik.

146. oldal

robinson P>!

– Azt hiszem, csak egyféleképpen cselekedhetünk – vont vállat a lovag. – Úgy szolgáljuk királyainkat, hogy az utókor joggal dicsőíthesse a nevünket. Amelyik uralkodót elítélik és becsmérlik majd a késői nemzedékek, annak az alattvalói sem lehettek valami kiváló férfiak.

189-190. oldal

Lunemorte P>!

– Likas csobolyót, repedt fazikat? – sandított rá bajsza alatt somolyogva Lőrinc úr. – Hogy eltesszük télire, oszt' mán Szent Andráskor kicsömcsög belűlle a káposzta összes leve? No, ne nézzél olyan rémülten, csak tréfáltam, te nyavalyás kupec! – kacagott öblös hangján a férfi. – Tudhatnád mán, hogy hűséges vásárlód vagyok, Füttyös Laborc. Gyere, megnézzük, van-e itthon serital: sűrű, mint a hajnali köd, s keserű, mint a kedvem, amikor reggelente rágyövök, hogy mán vagy ezer éve ugyanaz a házisárkány hortyog mellettem. Ivás közbe' megbeszéljük azt es, hocsmint adod ezt a sok zakotaságot.

238. oldal

Lunemorte P>!

Ha rajtad múlna, tán az utolsó büdös paraszt is szólhatna az országgyűléseken, és a tudatlan birkák szava ugyanannyit érne, mint a nemeseké. Hová vezetne mindez? A végén még a munkások vezetnék az országot, és bárki beleszólhatna a politikába.

267. oldal

robinson P>!

A lovag sokadszorra tapasztalhatta, hogy Anjou Károly, aki tizenegy esztendős koráig egy mukkot sem értett magyarul, immár nem csak a nyelvet tanulta meg kiválóan, de még szónoklási képességeit is közel tökéletesre fejlesztette.

256. oldal

robinson P>!

Királyi óhajunk szerint a magyarországi Anjouk uralkodási központja mostantól az idők végezetéig legyen a Duna kanyarulatában, Visegrád városában!

261. oldal

4 hozzászólás
KingucK P>!

Ha tudta volna, hogy az a gyerek nem másnak a fia, mint aki miatt az ő két kezét egykor átdöfte az az ördögi templárius, talán azonnal megszabadul tőle – sikítva, könyörögve, mindenét visszaszolgáltatva. S ahogy ő sem tudott semmit a fiú kilétéről, úgy Bátor Szilárdnak sem volt ekkor még semmi fogalma róla, micsoda megpróbáltatások várnak rá az elkövetkezendő időkben.

ELSŐ EPIZÓD A férfi kötelessége 3. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Bátor Szilárd · Oliverius · templárius
KingucK P>!

A két koronás fő a pápa mellett az őket támogató uralkodók segítségében bízott leginkább. Bajor Lajos első számú külföldi támogatója Luxemburgi János volt, a cseh király, aki azonban Anjou Károly egykori sógoraként nem szerette volna, hogy a németek belviszálya miatt romoljon meg a két dinasztia jó kapcsolata – meg aztán állítólag pénze sem volt soha arra, hogy seregeket küldjön Bajor Lajos mellé. Hanem János király lánya, Beatrix csupán egyetlen évig lehetett magyar királyné, hiszen ezerháromszáztizenkilencben szülés közben életét vesztette. Erre akart építeni Frigyes herceg, amikor útnak indult Temesvárra.

ELSŐ EPIZÓD A férfi kötelessége 1. fejezet

KingucK P>!

– Én se haragszom! – legyintett olyan mozdulattal és arckifejezéssel, mintha legalább a pápai tiarát viselné kócos fején. – Ha ez a parancs, akkor ez a parancs…
A lovagok mellett poroszkáló Péter erre csak halványan elmosolyodott, és talán maga sem vette észre, hogy a szemét forgatja Lackfi újabb urizáló megnyilvánulása hallatán. Az elmúlt hetek során meglehetősen sűrűn volt szerencséje megtapasztalni, hogy a várjobbágyi családból származó, ispáni szerviensként nemrég még egyszerű gyalogosokat vezető Lackfi István hogyan igyekszik kihangsúlyozni jószerével minden szembejövő előtt, hogy ő immár udvari lovag.

ELSŐ EPIZÓD A férfi kötelessége 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Lackfi István · lovag · Péter
kormoci_edit P>!

Na, most oszt' leszartátok a kalapács nyelit, hej! Csak érjen véget a csata, utána úgy elpallok itt mindenkit, hogy pillogatni se fogtok tudni! Méghogy kancatej, az anyátok fiskusát…

308-309. oldal


A sorozat következő kötete

Anjouk sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye
Csikász Lajos: Diadalmas liliomok
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Reneszánsz
Luca Di Fulvio: A fiú, aki éjjel meglátta a napot
Urbánszki László: Vérszerződés
Bjørn Andreas Bull-Hansen: A viking
Gaby Roney: A Huszár esküje
Robert Low: A fehér holló
Steve Berry: A templomosok öröksége