Királyok ​éneke (Anjouk 6.) 85 csillagozás

Bíró Szabolcs: Királyok éneke

1333. ​A visegrádi udvar negyedik éve folytat tárgyalásokat Nápollyal, amikor Anjou Károly végre személyesen is visszatérhet gyermekkora helyszínére, a mesés Dél-Itáliába, ahova ötéves fiát is magával viszi. Tervei szerint, miután eljegyezte Bölcs Róbert unokáját, András herceg lehet a Szicíliai Királyság jog szerinti örököse.
Az uralkodó távollétében Magyarországon kezd megbomlani az évtizedek munkájával megszilárdított belső rend. A zavargások megfékezése Erzsébet királynéra hárul, aki újabb gyermeke elveszítésével egyre erősebben láncolja magához legidősebb fiát, Lajos herceget.
Mindeközben a szomszédos királyságokban is fontos változások mennek végbe. A térség fejedelmei Visegrádon gyűlnek össze, hogy egymással békét, mások ellen pusztító szövetséget kössenek.
Bátor Szilárd udvari fegyvernökként találja magát a király kíséretében. Igyekszik átlépni múltja sötét árnyain, de gyermekéveit maga mögött hagyva még mindig túl sok kérdés tornyosul előtte. Míg a feje… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Athenaeum, Budapest, 2019
432 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632938813
>!
Athenaeum, Budapest, 2019

Enciklopédia 2


Kedvencelte 8

Most olvassa 2

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 26


Kiemelt értékelések

robinson >!
Bíró Szabolcs: Királyok éneke

Több aspektusból ismerjük meg a történelem titkos szövetségeit, a mozgató rugók mögöttes okait. Színes és mozgalmas, könnyen olvasható, tartalmas történelemórát kapunk Bíró Szabolcs regényében. A borító ahogyan már az előző is volt, most is minimalista, egyszerű és kifejező.

https://gaboolvas.blogspot.com/2019/06/kiralyok-eneke.html

ZsúésKrisz_Olvas>!
Bíró Szabolcs: Királyok éneke

Mindig nagy várakozás előzi meg a kedvenc sorozatomból az új rész megjelenését. Már márciusban előrendeltem és vártam, hogy megjelenjen a hatodik rész is. Mikor végre átvettem, nagy elánnal vetettem bele magam a kötetbe. Nagyon kíváncsi voltam, hogy is fog a történet folytatódni.
Most sem kellett Bíró Szabolcsban csalódnom. Számomra egy nagyon élvezhető történelmi regényt rakott össze. Volt benne kaland, humor, jó helyszínek minden ami egy jó könyvhöz kell. Vitt mindig bele valami kis fordulatot, ami még izgalmasabbá varázsolta a történetet. A végére ismét tartogatott egy csavart, ezzel kíváncsivá tett miként is fog majd folytatódni a történet.
Összességében nekem nagyon tetszett, remélem majd mihamarabb jön a folytatás!!!

6 hozzászólás
jehuka P>!
Bíró Szabolcs: Királyok éneke

(…) Immáron hatodik kötetéhez érkezett a sorozat – mely egyben az Arany Visegrád-trilógia harmadik, befejező része is – a színvonal azonban nem csökken, sőt. Stílusa egyre kifinomultabb, érettebb, ahogy haladunk előre a magyarországi Anjou királyok életének rögös útján.
Nem könnyű egy sorozat hatodik része után még újat mondani. Akik eddig szerették az Anjoukat, most sem fognak csalódni, ebben biztos vagyok. Továbbra is remek stílusban, igényes nyelvezettel megírt, hiteles történelmi regénnyel folytatódik a sor, melyben tökéletes elegyet alkotnak a fiktív és valós szereplők és események. A hangsúly ezúttal a harcokról áttevődik a diplomácia nem kevésbé izgalmas és érdekes terepére (…)
A regény főhőse – az Ötvenezer lándzsáéhoz hasonlóan – most is Bátor Szilárd, legtöbbször az ő sorsán keresztül ismerhetjük meg az 1333–1339-ig terjedő időszak főbb eseményeit. A kötet az ő néhány oldalnyi visszaemlékezésével kezdődik, ami főbb vonalakban összefoglalja az előző részekben történteket. Mivel nem folyamatában olvastam a regényeket, ez a rövid mementó kifejezetten jól jött, segített visszazökkenni a korba, felidézni a főbb szereplőket, felvenni az események fonalát (…)
Számomra a regény legmeghatóbb pillanatai András herceg nevéhez fűződtek. Az uralkodó családok körében mindennaposak voltak az érdekek és szövetségek mentén köttetett házasságok, gyakran már egészen fiatalon, olykor csecsemőkorban eljegyezték egymással a feleket. Jó esetben a gyermekek felnőhettek saját országukban, Andrásnak azonban ez nem adatott meg. Ahhoz, hogy nápolyi király lehessen elszakítják a családjától, új környezetben, új emberek között kell folytatnia az életét. Nehéz volt száraz szemmel olvasni az öt éves kisfiú kérdezősködését Nápolyról, majd búcsúját bátyjától, Lajostól. A dinasztikus kötelezettségek minden drámája és kegyetlensége benne van ezekben a sorokban.
A történelemkönyvekből tudjuk, hogy közeledik Károly uralkodásának vége, így a folytonosság érdekében a szerzőnek gondoskodnia kellett az eljövendő nemzedék bemutatásáról is. Egyelőre még csak kisebb epizódok erejéig, de megjelenik a trónörökös, Lajos herceg alakja, és megkezdődik a későbbi lovagkirály személyiségének felvázolása. Gondolom nem vagyok egyedül vele, de már nagyon várom a következő kötet megjelenését, hogy alaposabban is megismerkedhessek vele (…)
Köszönöm a könyvet az Athenaeum Kiadónak!
Teljes értékelésem itt olvasható:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/07/hisztorik-biro-…

4 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
Bíró Szabolcs: Királyok éneke

Tovább dübörög a középkori rock and roll. Ezúttal a megszokottnál kicsit csendesebben, jóval kisebb csatazajjal, halkabb drámai felhanggal, mégsem múló szenvedéllyel. Bíró Szabolcsnak már nincs szüksége véres hadakozásra ahhoz, hogy mindvégig fenn tudja tartani az olvasó érdeklődését, mert időközben olyan jól megtanult írni, hogy nem a könnyebb utat választva az érzelmekre hat, hanem a karakterek és történet finomhangolásával jut el az olvasó lelkéig. Így értünk el odáig néhány év alatt, hogy az übermacsó és ultramenő templomos lovagok véres és romantikus kalandjai helyett egyre inkább arra figyelünk, hogyan építi ki a hatalmát Károly Róbert, milyen politikai manipulációk kellős közepén kell lavíroznia, és hogyan készíti fel fiát az uralkodásra. A királydráma már megvolt az előző részben (Zách Felícián, merénylet a királyi család ellen, stb), most inkább azon van a hangsúly, hogy az új generáció színre lépéséig megőrzésre kerüljenek az eddig elért eredmények. De azért nem kell aggódni, az író nem arról híres, hogy lazán, megúszósan odakeni nekünk Károly Róbert uralkodásának utolsó éveit, némi szilaj Bátor kalanddal keverve, dehogyis, inkább felhívja a figyelmünket a legendás visegrádi királytalálkozóra, amelyet általában el szoktak intézni néhány sorban a tankönyvekben. Pedig az 1335-ben lezajlott korabeli V4 – csúcs (ami akkoriban V3 volt, hiszen a magyar, a lengyel és a cseh uralkodó vett részt rajta nem kisszámú sleppjével) nagyon is fontos volt az adott korban, az igazi jelentősége az volt, hogy békét kötöttek egymással az addig egymással sokat háborúzgató felek, dinasztikus házasságok köttettek meg, és támogatták egymást közös ellenfeleikkel (Habsburgok, német császár, ilyesmi, nem kispályáztak, az tuti) szemben. Egyáltalán nem üres történelmi tablót kapunk (Bíró Szabolcstól ez esélytelen, nála szenvedélyesebben senki sem tud írni a középkorról), van itt ármány, szerelem, kalandok, ifjonti hév és megfontolt politika, kellő arányban keverve. így mindvégig olyan sodró tud lenni a történet, hogy én együltő helyemben végigolvastam a több, mint 400 oldalt. Számolom a perceket a következő rész megjelenéséig.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/07/09/konyvkritika_…

3 hozzászólás
Roszka >!
Bíró Szabolcs: Királyok éneke

Ez a történet sokkal nyugisabb, mint az eddigiek.Nincs olyan sok csata benne, inkább az akkori politika, a jobbítás, a béke megőrzése, valamint , ami szerintem minden szülő álma, hogy a gyerekeink jövőjét elrendezzük. Biztos alapokon tudjuk. Anjou Károly is így tett. Mondhatni mindent megtett, hogy az akkori követelményeknek megfelelően.
Bátor Szilárd története is folytatódik. Nagyon olvasmányos még mindig!

Papírra_vetett_gondolataim>!
Bíró Szabolcs: Királyok éneke

A Királyok énekében jobban megismerhetjük Anjou Károly fiait, és azt, hogy milyen megpróbáltatásokon is kell nekik átverekedniük magukat. Nem könnyű érzés egyszerre gyereknek és trónörökösnek is lenni.

András és Lajos, Anjou Károly fiai nagyon a szívemhez nőttek a történet során. Igazán jó testvérek, akik igaz, hogy mindig piszkálják egymást, de ettől függetlenül ragaszkodnak a másikhoz. Mind a két fiú számára nagyon nehéz és fájdalmas pont az életükben, hogy elszakítják őket egymástól. Hiteles, valós és szerethető karakterként jeleníti meg Bíró Szabolcs a két gyermeket. Különösen tetszett az hogy a felnőttes problémák ellenére is mind a két fiú személyiségében megjelent a gyerekesség, nem nőttek fel rögtön.

Erzsébet királyné személyiségét is megkedveltem, annak ellenére, hogy az előző kötetben amit tett az szerintem borzalmas volt, és nagyon nem értettem vele egyet. Tetszik, hogy az író olyan tulajdonságokkal ruházza fel a nőt, amitől az olvasó szemében is tekintélysugárzó , erős és magabiztos királynőként jelenik meg.

Bátor Szilárd karakterét még mindig nagyon szeretem, bár sokszor fogtam a fejem, hogy már megint milyen butaságba fog belekerülni. Durva, bár valószínűleg Bíró Szabolcs szándékosan alkotta meg így a fiú karakterét, de sokszor a tetteiben tökéletesen érződik Bátor Attila, a fiú apjának az önfejűsége és makacssága. Ez szerintem zseniális, mert az embernek olvasás közben van egy kis déja vu érzése, és ez külön ad az olvasmányélményhez.

Bátran kijelentem, hogy a sorozatból talán ez a második kedvenc kötetem. ( Az ötödik az első :D ) Izgalmas, végig fenntartja az olvasó érdeklődését, és hihetetlen gyorsasággal el lehet olvasni. A szereplők személyisége ebben a kötetben is nagyon hihető és szerethető egyben. Nagyon remélem, hogy Bíró Szabolcs már el kezdte írni a hetedik kötetet, mert már nagyon várom, hogy olvassam a folytatást !

További értékelésem a blogon: https://papirravetettgondolataim.blogspot.com/2019/08/a…

Linszyy P>!
Bíró Szabolcs: Királyok éneke

Én vagyok a szerencsés első, aki értékelheti ezt a könyvet.
Aki olvasott már Bíró Szabolcstól, annak annyit tudok mondani, hogy most sem fog csalódni. Aki nem olvasott még, az azonnal kezdje el!
Szeretem az érzést, hogy annyira pörög és magával sodor a történet, hogy észre sem veszem, már a felét ledaráltam. Szeretem, hogy az iskolában száraznak és megjegyezhetetlennek tűnő tények ebben a könyvben olyan izgalmasan jelennek meg, hogy még többet akarok tudni róluk. Szeretem a váratlan felbukkanásokat, a kis információk váratlan összekapcsolódását. Szeretem a szereplőket, végigkövetni a sorsukat, és elégedetten engedni el a kezüket.
Szóval csak annyit akartam mondani, hogy olvassátok az Anjoukat! :)
https://youtu.be/lX-JEinZFQI
https://www.youtube.com/watch…

Habók P>!
Bíró Szabolcs: Királyok éneke

Sorozat többedik része – sok újat nem tudok mondani róla. Mindazt, ami az előző részekben tetszett, itt is megkapom. (Egy kicsit több politikával, mint eddig, de ez nem hátrány.) És még egy új helyszínt is. Nagyon jót tett a sorozatnak, hogy ezúttal jelentős rész játszódik Nápolyban (és persze majd fog később is). Szilárd itt szerzett ismerőse érdekes alak – jó, hogy lesz még később szerepe. És végre újra megjelenik egyik kedvenc korábbi szereplőm – noha még csak két-három mondat erejéig. De ettől máris várom a következő részt.

snowwolf P>!
Bíró Szabolcs: Királyok éneke

Szép lezárása a sorozatnak.
Az író most igazán jól megérdemelt alkotói szabadságát tölti tudtommal, várom a sorozat folytatását, örömmel fogom olvasni.

U_Iza>!
Bíró Szabolcs: Királyok éneke

Némileg nyugodtabb hangvételű lett az Arany Visegrád-trilógiát lezáró kötet abból a szempontból, hogy ezúttal nem a csatazaj adja az izgalmakat. Akad azért hadjárat, azt azonban csak említés szintjén kapjuk meg, a hangsúly a politikán, a diplomácián van. Előtérbe kerülnek Lajos és András hercegek. Érdekes volt a gyerekek szemén keresztül látni az uralkodásra való felkészülést, vagy András esetében a kényszerű utazást Nápolyba, hogy a kor szokásainak megfelelően mindössze 5 évesen eljegyezze Johannát. Anjou Károly egyengeti fiai jövőjét, országépítő törekvései a végéhez közelednek. Erzsébet királyné is több szerepet kap, erős nő képét vetíti elénk, akinek tartása van, akire rá lehet bízni az országot Károly távollétében. Örültem, hogy a visegrádi királytalálkozó előzményeit és okait is részletesen olvashattam, ezt még időszámításunk előtt, amikor történelemből tanították, elintéztem egy vállrándítással. A pénzreform során egy kicsit száraznak éreztem az olvasottakat, mintha egy történelem könyvet csaptam volna fel. Repkedtek az adatok, a váltók, de ez nem tesz ki sok oldalt, le lehetett gyűrni. És persze nem maradnak el Bátor Szilárd küzdelmei sem, a végén pedig rég nem látott kedves ismerőssel is találkozik az olvasó. Egy másik karakter az utolsó lapokról összekapcsolja az Ötvenezer lándzsát a majdani 7. résszel, hogy kíváncsian várom a folytatást.
Bíró Szabolcs ezúttal is színvonalas könyvet tett le az asztalra, mely egyszerre lett Anjou Károly életművének lezárása, és felvezető Nagy Lajos korához.


Népszerű idézetek

tshehip>!

Aki másokat győz le, az erős. Aki önmagát legyőzi, az hatalmas.

72. oldal, 1. epizód - Örökösök, 4. fejezet (Athenaeum, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: erő · győzelem
robinson >!

Fontos, hogy a vér és a név akkor is tovább éljen, amikor az emberből már csak hamu és por marad. Hamu és por…

tshehip>!

… de tudnod kell: ha meg akartak volna mérgezni, már rég halott lennék. Nápolyban az ilyesmit nem szokás elvéteni.

128. oldal, 2. epizód - Hatalmasok és szentek, avagy asszony a trónon, 4. fejezet (Athenaeum, 2019)

robinson >!

Hogy a visegrádi királytalálkozó valójában egy nagyszabású háborús előkészítő művelet is lett volna egyben, arról a fejedelmek úgyszintén nem siettek okleveleket kiállítani.

robinson >!

Korán érkezett a tavasz, így Szent György havának vége felé járva csaknem olyan meleg volt az idő, mintha már Szent Iván éje közeledne.

robinson >!

Valahol harangoztak.
Halotti misére gyűlt Európa.
A szomszédok marakodtak a koncon.

robinson >!

Hiába: Isten malmai, ha néha lassan is, de őrölnek…

Papírra_vetett_gondolataim>!

Azon a forró nyári napon azonban senki nem mutatta jelét keserűségnek,csalódottságnak vagy gyűlöletnek.

107. oldal

Basset>!

te vagy a szomorúfűz apád és öcséid sírja fölött. Gyökereiddel a mélybe nyúlsz, belőlük merítesz erőt. Lombkoronáddal rájuk hajolsz, őrzöd az emléküket. A részük vagy: ősi, erős és hatalmas.

388. oldal

Noferure P>!

– Azt a máriás Máriáját a borvizes fejednek! – fakadt ki rá Lackfi Palkó. – Hol jártál eddig? Bűzlesz, mint egy halom trágya!
– A képed sem olyan, mint egy… – Holló Tamás próbált megfelelő hasonlatot találni, de nem sikerült neki.
– …mint egy arc. – segítette ki Szolnoki Pista. – Nem olyan a képed, mint egy élő ember arca."

234. oldal


A sorozat következő kötete

Anjouk sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bán Mór: A Hadak Villáma
Bene Zoltán: Isten, ítélet
Robin LaFevers: Sötét diadal
Vadász Szilárd: Bajvívók
Nemere István: Csák Máté
Benkő László: Táltosidők
Csikász Lajos: Haragvó liliomok
Benkő László: A másik ösvény
Urbánszki László: Vérszerződés
Fábián Janka: A könyvárus lány