62. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Elveszett ​csillagok 117 csillagozás

Egy kalandos egri nyár
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok

Zalán ​Peti majdnem tizenhárom éves, koraérett felvidéki fiú, aki egyedül él az édesanyjával egy szűkös mezővárosi panellakásban. Nehéz életkörülményei és iskolatársai gyakori zaklatása elől a könyvekbe menekül, miközben arról álmodozik, hogy egyszer nagy író válik belőle – csakhogy hiányzik számára az igazi téma, a valódi nagy kaland.
A bizonyítványosztás napján váratlan telefonhívást kap, aminek köszönhetően az egész nyarat a varázslatos Egerben töltheti. A város felfedezése közben ismerkedik meg a vele majdnem egykorú Tündével, akivel különös rejtély nyomába erednek: egy városi legenda szerint Gárdonyi Géza egyik sosem kiadott regényének ismeretlen, titokzatos kézirata máig ott van elrejtve valahol Egerben. Fiatal hőseink elhatározzák, hogy ők fogják megtalálni a nem mindennapi irodalmi kincset, miközben életük legizgalmasabb nyara köszönt rájuk.
Valóban létezik az ismeretlen Gárdonyi-kézirat, vagy csak kitaláció az egész? Képes-e Tünde és Peti feltörni mind az öt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
244 oldal · ISBN: 9786155632233 · Illusztrálta: Varga Zsolt
>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2018
244 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155632877 · Illusztrálta: Varga Zsolt
>!
Főnix Könyvműhely, Hajdúböszörmény, 2017
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155632174 · Illusztrálta: Varga Zsolt

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Zalán Peti

Helyszínek népszerűség szerint

Eger


Kedvencelte 13

Most olvassa 1

Várólistára tette 58

Kívánságlistára tette 51


Kiemelt értékelések

Citrompor>!
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Ahogy Zalán Peti talpa is nagyon viszketett már, hogy maga is végigsétáljon a Kossuth utcán vagy a Dobó téren*, úgy viszketett az enyém is, hogy nyomban hazasiessek, amikor ezt a könyvet olvastam. Hasonlóképp honvágy és lelkesedés töltött el, ahogy a történet főhőseivel belevetettem magamat a kalandokba, akárcsak a Jumurdzsák gyűrűjének olvasásakor. Épp ugyanazon okokból spoiler** nem akartam észrevenni a könyvnek az apróbb hibáit sem (pl. hogy a Keletiben ne üzemelne klasszikus jegypénztár a jegyautomaták mellett, vagy hogy fiúként aspoiler Sancta Maria Leánygimnáziumba lehessen járni spoiler).
Tünde és Peti Egerben a nyári szünetben egy városi legendának vélt, titkos Gárdonyi kézirat nyomába ered. A történet pörgős, kalandos, mindamellett Peti karakterének ifjúsági mércével van mélysége. Engem lekötött, szerintem a fogékonyabb kis tizenéveseket is lekötheti. Az pedig külön dicséretes, hogy a talán leghíresebb kötelező olvasmányunk (alaposabb újra)olvasásához is meghozhatja a kedvet.
Így, hogy bő egy hónapot rápihentem az értékelésre, inkább hajlok rá, hogy nem feltétlenül ötcsillagos olvasmány volt ez az extra lelkesedésem ellenére spoiler De mégsem leszek szőrösszívű – hisz a könyv Egerről szólt! ;)
Nézzétek a megkerült csillagokat: * * * * *

* https://moly.hu/idezetek/856008
** https://moly.hu/idezetek/853096

5 hozzászólás
Uzsonna >!
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Kaland, nyár, szerelem, nyomozás, Eger fogadott ebben a kötetben, olyan történetbe gyúrva, hogy magába szippantott, és izgatottan fejtegettem én is a pecsétek titkait, és legszívesebben én is a helyszínre trappoltam volna a főhősökkel, hogy létrára mászva, vagy más fondorlatos módon szobrokat törjek fel és… Csupa szimpatikus szereplő, remek helyszín (Eger városa) és izgalmas történet (talán ezt már írtam…)
Egy fél csillag vesztés az apróbb pontatlanságokért, és a túl fekete és túl fehér jellemekért történt, de gyerekeknek garantált a szórakozás (bár én is jól szórakoztam).
@pwz szakértő értékelését is szívesen látnám itt! :-)

10 hozzászólás
Annamarie P>!
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Nagyon jó volt, felnőtt létemre igazán élveztem. Azt gondolom, hogy ekkora lendületnek, ötletességnek és értéknek kellene lennie minden könyvben.

A tizenhárom éves Petit folyamatosan szekálja néhány osztálytársa. Ennek oka, hogy ő olyan más. Sokat olvas, megszállottja az álomnak,hogy egyszer nagy író lesz belőle, olyan, mint Gárdonyi Géza. Az idei nyár azonban másnak ígérkezik, mert váratlanul meghívást kap apjának húgától, Katától. Az édesanyja nem szeretné elengedni a fiút, hiszen Peti apja több, mint tíz éve elhagyta a családot, ráadásul Katával sincsenek jóban, arról nem is beszélve, hogy a meghívás Egerbe szól. A fiú azonban nagyon szeretne elmenni, s végül az anya enged.
Ezzel aztán kezdetét veszi egy fantasztikus nyári kaland az egri várban, Dobó Istvánnal, egy belevaló lánnyal, Tündével, rengeteg bicajozással, fürdéssel, felfedezéssel, a nagy író, Gárdonyi Géza egy legendává vált, eltűntnek tartott kéziratának nyomában.
A gyerekeknek rejtvények sorozatát kell megfejteni, ami mind közelebb vezeti őket egy titokzatos kincshez. Ezek a rejtvények azonban korán sem veszélytelenek, még ha annak is tűnnek. Azt a titkos dolgot ugyanis más is meg akarja kaparintani.

Köszönöm Bíró Szabolcsnak ezt a könyvet, hogy egy napra újra gyerek lehettem, hogy el tudott varázsolni, hogy részesévé tett ennek a fantasztikus utazásnak! Nem is igazán maga a rejtvény megfejtése hozott lázba, hanem a hajdani, nyári életérzések, a felhőtlen szabadságban való lubickolás visszaköszönéséért vagyok hálás, és legfőképp azért, ahogyan Eger városát bemutatta.

Voltak a könyvben kisebb döccenők, de ez bagatell. Viszont a borító rémes. Vagyis az a két gyerkőc az elején olyanok, mint egy középszerű videójáték figurái. A borító mögött viszont nem egy középszerű, hanem egy fantasztikusan jó könyv lapul.

3 hozzászólás
robinson >!
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Nagyon jó :)
Bíró Szabolcs az Anjouk krónikása nem tud hibázni. Tíz év írói tapasztalattal pontosan tudja, hogy mi kell a mai fiataloknak. A könyvvel minden korosztálynak, nemtől függetlenül is felhőtlen szórakozást nyújt.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2017/05/elveszett-csillagok.html

1 hozzászólás
meseanyu P>!
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Nagyon jó alapötlet, szuper megvalósítás, egy igazán kalandos nyári történet, izgalmakkal, rejtvénnyel, szerelemmel és Eger szépségeivel. A legutolsó fejezet meg a hab a tortán.

Navi P>!
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Abszolút kedvenc :) Imádtam minden sorát. Humoros, vicces, egy picikét romantikus, informatív. Olyan volt, mint egy ifjúsági egri Da Vinci-kód. Nagyon élveztem Eger ismertetését, Gárdonyi életéről is sok újdonságot tudtam meg. Szeretnék visszamenni Egerbe, végigjárni Peti és Tünde útját. Nagyon jó kis ifjúsági könyv, remélem, a gyermekeim is szeretni fogják, amikor majd olvassák :)

4 hozzászólás
icu79 >!
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Meg van ebben a könyvben minden ahhoz, hogy az olvasó figyelmét 100%- ig lekösse. Kaland, nyár, izgalom, romantika, történelem, nyomozás és egy jó adag, de nem erőltetett reklám Egerről. Kedvem támadt odautazni! ;)

4 hozzászólás
Gelso>!
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Ez egy nagyon kedves, izgalmas, kalandos, szerethető könyv – szerethető szereplőkkel és történettel. Rejtélyekkel teli történettel, kalandokkal, izgalmakkal tűzdelt nyári szünettel – egy valós helyszínen.
Nagy előnye ez a könyvnek, magával ragadja az embert, ha a valós, mindennapjaink részét képező tárgyak, emlékművek, épületek, szobrok stb. új szerepben lépnek elénk: valamennyi egy lépcsőfok, egy állomás egy titkos feladvány megfejtéséhez vezethet.
Azóta másként nézek Dobó szobrára a Dobó téren, vagy azon kapom magam, hogy már megint silabizálom a buszról nézelődve a Hatvani kapu téren található Vitéz Szakáts Antal szakasz vezetőnek emelt emlékművön az oroszlán alakját, és eszembe férkőzik az is, hogy hogy megtehettem volna ezt jó pár évvel ezelőtt gárdonyis-sapkában a szobor alatt álldogálva, egy sokadik „felesleges” ünnepség végét várva – akár még unalmamban is… stb. stb.
A könyv több legyet üt(het) egy csapásra – de mindenképpen közel hozza az olvasóhoz Eger városát, annak műemlékeivel együtt, mert a feladványok megoldásával próbálkozva a könyv egy kisebbfajta városismertető funkciót is betölt.
Akik ismerik a várost és nevezetességeit, azok leporolhatják régi ismereteiket, akik meg nem ismerik, a számos látnivalót felvonultató könyvből válogathatnak és utánaolvashatnak egy-egy látnivalónak saját érdeklődésüknek megfelelően.
Várost megismerő csillagtúra, (amolyan ismerd meg szűkebb pátriádat-mozgalom-féle) – egy elveszettnek hitt Egri Csillag után.
A gyerekeknek mindenképp izgalmassá tette ez a kalandozás a nyári szünetüket.
A regény mindkét gyerek főhőse, Zalán Peti és Muhary Tünde kedves, pozitív szereplő, akik elkötelezettjei a kalandnak, a városnak – Tünde városhoz, Peti Gárdonyihoz fűződő szeretete összeköti és teszi eredményessé „játékukat”.
Örültem, hogy a néhány alvilági szereplő kivételével a felnőtt főhősök (Kata, Tibi, Árpi bá', várigazgató) is pozitívak és a gyerekek teljes értékű partnerei. Ha kell támogatják, segítik, de ha kell részesei a kalandjuknak.
Nagyon örülök a könyv létezésének – bár sokszor kissé Tourinformos érzésem támadt – de sebaj! –, a feladvány feltörése pedig kicsit a da Vinci-kód feltörésére emlékeztetett gyerekszinten – mégis tetszett. Annyi látnivalót megnevezett, hogy számomra is új feladatokat tűnök kitűzni – pl. megnézni a Vitkovics házat, vagy utánajárni, mi is az a Történelmi Tárház a Dobó u. 9-ben, vagy alaposabban megszemlélni a Dobó szobrot, vagy egyéb szobrokat a városban.
A két gyerek kalandozása, a pár térképvázlat böngészése olykor könnyeket csalt a szemembe, mivel a 14 éves és még korábbi életszakaszaimat idézte első sorban – nem Gárdonyi regényét – amikor is két alkalommal vettem részt várost felfedező és városismereti versenyen és – amikor még csapatokba verődve, feladatsorokkal a hónunk alatt igyekeztünk felfedezni (akik először jártunk Egerben) a számunkra totál ismeretlen várost…
Jó volt Egerben lenni könyvolvasós formában is, miközben nap mint nap, bizonyos időt ott – igaz más formában – de ott létezem…
Úgy vélem, Bíró Szabolcs könyve egy jó kis városfelfelfedezős fiús-lányos kalandkönyv 3. 4. osztályos gyerekeknek, ami talán meghozhatja az olvasási kedvet, később az Egri csillagokhoz, és azzal együtt a kedvet Egerhez.

Hintafa>!
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

A borítón szereplő gyerekarcok nem csináltak éppen kedvet az olvasáshoz, viszont kár lett volna kimaradni ebből az egri kalandos kincskeresésből.

3 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Ha Bíró Szabolcs, akkor középkori történelem. És ez akkor is így van, amikor új utakra evez a kiváló író, és kipróbálja magát az ifjúsági irodalom műfajában. A megszokott véres csaták ezúttal elmaradnak ugyan, a főszereplő nem a kardot forgatja kiválóan (bár abban sem vall szégyent természetesen, ez az író főkarakternél alapvonás akkor is, ha nem a véres középkorban, hanem napjainkban játszódik a történet), hanem az agytekervényeit, de a kaland ugyanaz, ahogyan a történelmóra sem marad el, Egri csillagok újratöltve, Bíró Szabolcs módra, remekül. Ha még nem döntöttük el, hol töltjük idén a szabadságunkat, ez után a könyv után biztosan el akarunk menni Egerbe, bepillantást nyerhetünk a hagyományőrzők világába (és egy életre megjegyezzük, hogy amit ők hordanak, az nem jelmez, hanem viselet), viharsebesen felírjuk az olvasmánylistánkra Benyák Zoltán műveit, azonnal újra akarjuk olvasni az Egri csillagokat, és természetesen istenien szórakozunk ezen a jó kis könyvön, amelynek megvannak ugyan a maga kis hibái, de összességében van olyan jó a maga műfajában, mint az Anjouk-sorozat, vagyis az író hozta a tőle elvárható szintet, mint mindig.
A teljes kiritka itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/05/11/konyvkritika_b…

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Citrompor>!

– Itt Egerben minden jobb, mint otthon – csúszott ki Peti száján az őszinte gondolat. – Felnőttként ide fogok költözni. Még a kakaó is finomabb […]

166. oldal

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Kapcsolódó szócikkek: Eger · kakaó
9 hozzászólás
robinson >!

– Sosem… lehet… a tiéd. A titkot… magammal viszem… a sírba…
Ezek voltak Róbert Károly, egykori egri antikvárius és reneszánsz ember utolsó szavai.

13. oldal

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Jesper_Olsen>!

Mindenben a nyugodalmat kerestem, de csak egy sarokban, könyvvel a kezemben akadtam rá.

98. oldal

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Jesper_Olsen>!

Úgy vélte, Egerbe semmiképp sem utazhat el az Egri csillagok nélkül. Egy dupla kötetes, 1915-ös kiadás volt a legnagyobb kincse, amit még a nagyapjától örökölt. A zöld vászonborítás sértetlen volt, az ezüsttel szedett feliratok pedig még mindig csillogtak rajta, alig tűntek megkopottnak.

41-42. oldal

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Kapcsolódó szócikkek: Eger
FreeAngel >!

– A fontos kérdésekre gyakran a legegyszerűbb válaszok bizonyulnak helyesnek.

109. oldal

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Kapcsolódó szócikkek: kérdés · Zalán Peti
Jesper_Olsen>!

Itt Egerben minden jobb, mint otthon – csúszott ki Peti száján az őszinte gondolat. – Felnőttként ide fogok költözni. Még a kakaó is finomabb – mondta, miután belekortyolt a bögrébe. – Aki nem szeret itt élni, az nem tudja, mit kapott az Istentől…

166-167. oldal

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Kapcsolódó szócikkek: Eger
Jesper_Olsen>!

– A falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében – idézett a férfi újfent az Egri csillagokból. – Mit jelent ez?
– Azt jelenti – törte a fejét a gyerek –, hogy lehetnek a falak akármekkorák, és lehetnek a támadók akármilyen sokan, az igazi diadal belőlünk fakad. A szívünkből.

77. oldal

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Kapcsolódó szócikkek: diadal
robinson >!

A várkapitánynak egészen a homlokáig szaladt fel kócos szemöldöke.
– Bááácsiii? – bődült el nem is medve, hanem oroszlán módjára.

68. oldal

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

robinson >!

– Buga Józsi nem szép ember – idézett az Egri csillagok helyett az Indul a bakterházból –, de gavallér!

145. oldal

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár

Citrompor>!

Szombat estére már szinte viszketett a talpa, annyira várta, hogy végre maga is végigsétálhasson a Kossuth utcán, a Dobó téren vagy épp az Eger-patak partján.

41. oldal

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok Egy kalandos egri nyár


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Carlos Ruiz Zafón: Marina
Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye
Kerstin Gier: Fellegszálló
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Estelle Brightmore: 13. napon
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Fabian Lenk: Az athéni arany istennő
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!