Az ​utolsó vörös barát (Non nobis, Domine 2.) 52 csillagozás

Bíró Szabolcs: Az utolsó vörös barát

Bátor ​Vilmos unokaöccse és fogadott fia, a Non nobis, Domine első kötetéből megismert Attila sokat tapasztalt, harcedzett templomos lovagként tér vissza Az utolsó vörös barátban, hogy Anjou Károly oldalán segítsen visszafoglalni Esztergomot, Budát, majd az ország többi városát is. a sokak számára rejtélyesnek tűnő liliomos lovagot a katonák szinte élő legendaként tisztelik, a főurak azonban nem nézik jó szemmel növekvő befolyását és a királyhoz fűződő szoros kapcsolatát. Arról persze mit sem tudnak, hogy a férfi immár évek óta folytat titkos szerelmi viszonyt Ágnessel, a Nyulak szigetén élő domonkos novíciával…

Míg Károly hatalma egyre erősödik, Ottó a Szent Koronával Erdélybe menekül, hogy a vajdától kérjen segítséget. Eközben Franciaországban Szép Fülöp katonái elfogják a templomos lovagokat, Kelemen pápa pedig bullát küld Európa uralkodóinak, melyben megparancsolja, hogy a rend tagjait minden egyes királyságban vessék tömlöcbe. Végül Károly első… (tovább)

A sorozat két kötete egyben is megjelent: Non nobis, Domine

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2012
390 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632547077

Enciklopédia 3


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
just_aGirl
Bíró Szabolcs: Az utolsó vörös barát

A szomszéd fűje mindig zöldebb, a külföldi író mindig sikeresebb. Pedig mit nem adnának például az amerikaiak, ha ilyen tartalmas, több mint ezer éves történelmi háttérrel rendelkeznének, mint mi, magyarok! Nem kell nekünk semmiféle fantázia szülötte, hiszen főhősünket hatalmas, fekete színű, hús és vér, szélsebesen száguldó arab telivér repíti célja felé, a természet erőit magas szinten ismerő ősi táltos gyógyító segíti felépülését, csatáiban pedig halandó által ismeretlen harci trükköket bevető „szellemlovasok” segítik. Nem kell nekünk égig érő fal a birodalmunk körül, hiszen ott van az ízig-vérig igazi Buda vára a maga vaskos várfalaival és a föld alatt kígyózó titokzatos alagútjaival és katakombáival, valamint a környékük fölé magasodó várak például Esztergomban és Visegrádon. Az erdélyi rengetegek éjszakánként farkasüvöltéstől visszhangzanak. A XIV. század elején pedig egyszerre három király is uralkodott Magyarországon, és mindhárman véres csatákban akarták megkaparintani a másik kettő által uralt területeket. Lovagok, Károly király, erős várak, véres ostromok és csaták, szerelem, öröm és bánat, titkok, hűség és köpönyegforgatás, őszinteség és csalfa hazugságok, és még sokáig sorolhatnám, hogy mi minden elevenedik meg a lapokon. Mindez csodálatos stílusban, gyönyörű magyar nyelven megírva, egyenesen Bíró Szabolcs tollából. Olvassátok, szeressétek, nagyon jó! Már itt a folytatás is: Anjouk I. Liliom és vér címmel.

>!
jehuka P
Bíró Szabolcs: Az utolsó vörös barát

Egyszerűen imádtam.
Teljesen magával ragadott ez a második rész is, még talán jobban is mint az első: mozgalmasabb, izgalmasabb volt, csak úgy faltam az oldalakat. Hihetetlenül tetszett a Buda ostromáról szóló rész :)
Igaz a történet főhőse továbbra is Attila, hozzám mégis az ifjú Károly király személye került igazán közel. Remélem még olvashatok róla a szerző egyéb könyveiben is :)

>!
Odin94
Bíró Szabolcs: Az utolsó vörös barát

Emlékszem, kalandos úton jutottam a kötet birtokába, ugyanis nem nagyon találtam meg a boltokban, ellenben végül magától a szerzőtől sikerült beszereznem a 2014-es Völgységi Könyvfesztiválon, ahol ezzel együtt a már meglévő Sub Rosát és a Kelet oroszlánját is dedikáltattam. :))

A Kelet oroszlánjának közvetlen folytatása az első részhez hasonlóan hozza az akciódús jeleneteket, tovább mélyíti a már megismert szereplők történetét, miközben megismerhetjük az első Anjou uralkodónk, Károly Róbert (Caroberto) a hatalma megszilárdításához vezető további útját.

Bevallom nekem a Kelet oroszlánjához képest Az utolsó vörös barát jobban tetszett, olvasáskor a tempójában is több feszültséget éreztem.

>!
vera313
Bíró Szabolcs: Az utolsó vörös barát

A romantikus regények után egy tesztoszteronban gazdagabb műre vágytam, de ezzel igencsak mellényúltam. Hogy ebben mennyi volt a picsogás és a szenvedés, te jó ég! Pedig mennyi lehetőség van ebben a korszakban! Félek nekiállni az Anjouknak. :(

>!
Rohír
Bíró Szabolcs: Az utolsó vörös barát

Olyan gyorsan futottak össze és találkoztak a történet végén a szállak, hogy még megértenem sem sikerült mindent, de már Rozgony csatamezején álltunk, a vér, a sikolyok, a borzalmak, és a nehezen megvívott győzelem színterén. Döbbenetes események bonyolult láncolatán át jutott el Károly Róbert a Magyar Királyság tényleges, teljhatalmú irányításához, melyet, ha szabad ilyet leírnom: baromi jól végzett.

„Nem miértünk, Uram, nem miértünk, hanem a Te nevednek dicsőségére!”
Besauant!

>!
Manawydan
Bíró Szabolcs: Az utolsó vörös barát

Hát váó! Ez a rész is nagyon tetszett. Hihetetlenül jól ír Bíró Szabolcs. A cselekmény pörgős, érdekfeszítő, szinte rossz letenni a könyvet, de sajnos 400 oldalt egyszerre nem lehet elolvasni.

Szinte kivétel nélkül szerettem az összes karaktert. A középkor minden társadalmi szereplője bemutatkozott: a vándorénekesek, királyhű és egyházi lovagok, hatalmaskodó nemesek, állhatatos asszonyok, hűséges szolgálók és természetesen maga a lovagkirály.

A regény értékét hihetetlen magaslatokba emeli az ősi székely-magyar mitológiai elemek jelenléte. Az álomlátások, Csaba királyfi csillagösvényes katonái és a nagy táltos. A táltoskultúra iránt mindig nagy tisztelettel adóztam. Ajánlom az érdeklődőknek Wass Albert Hagyaték című munkáját. Csak ámultam és bámultam tőle, vajon tényleg ilyenek voltak ezek a különleges emberek?
Picit közelebb érzem magam ehhez a letűnt korhoz, és ez a regénynek köszönhető. Ajánlom kivétel nélkül mindenkinek.

>!
szkeri
Bíró Szabolcs: Az utolsó vörös barát

Nagyon tetszett. Nagyszeru munka, sokat kaptam tole. Remekul, izgalmasan mutatja be a magyar tortenelem ezen idoszakat. Remelem Biro Szabolcs folytatja az irast, nagy öröm ilyen igenyes munkaval talalkozni. :-)

>!
monalisa
Bíró Szabolcs: Az utolsó vörös barát

Az első rész picit jobban tetszett, de ez mit sem von le az értékéből. :) Kiderült, hogy nemcsak Nyugaton tudnak történelmi fikciós regényeket létrehozni, hanem ez nagyon is működik hazai viszonyok közt, hiszen annyira eseménydús a mi történelmünk is. Remélem, sok ilyen könyv születik még!


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Arról beszélek, hogy mindeddig hazugságban éltél, ahogy hazugságban él az egész világ immár hosszú évszázadok óta. A szeretet sosem volt bűn, és Krisztus sosem mondta, hogy az asszony bűnösnek, vagy bűnösebbnek született, mint a férfi.

249. oldal

>!
just_aGirl

Meg lehet-e szegni egy esküt, hogy egy másiknak tegyünk eleget? El lehet-e dobni egy nemesnek vélt eszmét, hogy egy másikért élhessünk? Meg lehet-e tagadni egyik urunkat, hogy helyette a másikat szolgáljuk szívvel, lélekkel, minden porcikánkkal? Mikor billen jó irányba a mérleg nyelve? Létezik-e egyáltalán helyes döntés?

>!
robinson P

Mindszent havának közepe felé járva már ott tartott, hogy egy vacsora alkalmával az ördög arcvonásait vélte felfedezni Gentile bíboros arcán. Gyorsan elfordította hát róla a tekintetét, és legurított a torkán két kupa bort.

198. oldal

>!
robinson P

– Hát győztünk – mondta az öreg, majd szája szegletéből vékony patakban csorogni kezdett a vér. – Nem élek már sokáig. De ne sírj. Jól van ez így. Látod, milyen tiszta az ég? Gyönyörű nap ez a halálra.

361. oldal

>!
Sándor_Langer_Pudingman P

– Többet tudok az életről és az igazságról, mint szeretnék. És tudom, mennyivel boldogabb lennék tudatlanul.

250. oldal

Kapcsolódó szócikkek: élet · igazság · tudatlanság
>!
just_aGirl

Tisztában volt vele, hogy nem lesz könnyű dolga. Még beszélni is alig tudott, a tojáshéj még ott csillogott gyermeki fenekén, amikor már mindenki arra készítette fel, hogy egyszer a Magyar Királyság trónjára kell ülnie. Nagyanyja, Mária azt sem titkolta előle, hogy rendkívül nehéz dolga lesz, hiszen a magyar vad népség, akit nem lehet csak úgy, szép szóval megzabolázni. Caroberto ezt nem bánta, sőt egy idő után olyannyira beleélte magát majdani feladatába, hogy végül teljesen megszerette ezt a vadságot. Mindig is arra készült, hogy megmutassa a magyaroknak, ő is ugyanarról a tőről fakad, mint ők, hiszen ereiben az itáliai nemesek vére mellett az Árpádoké is ott csörgedez.

>!
robinson P

Ágnes szíve kora reggeltől hevesen vert. A lány mindenhez sedrén, ügyetlenül fogott hozzá azon a gyönyörű, napsütéssel és madárénekkel teli nyári napon. Keze lyukas volt, ima és szentmise közben alig tudott figyelni, gondolatai messze kalandoztak, valahová a múltba.

83. oldal

>!
robinson P

Különös tüzek lobbantak azon az éjszakán szerte Franciahonban. Több száz fáklya lángja vonta nappali világosságba a fegyveres menetet, amely a vörös barátok rendháza felé közeledett – elszántan, megállíthatatlanul.

107. oldal

>!
Szelén P

– Szeretlek, míg a szívem utolsót nem dobban, s még azután is, örökre!


A sorozat következő kötete

Bíró Szabolcs: Non nobis Domine Kelet oroszlánja / Az utolsó vörös barát

Non nobis, Domine sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bán Mór: A Holló háborúja
Csikász Lajos: Megátkozottak
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Benkő László: A vér törvénye
Benkő László: A végső tenger I-III.
Benkő László: Sosemvolt pogányok
Nemere István: Lángok martaléka
Urbánszki László: Az Arany Horda árnyékában
Benkő László: Idegen tüzek
Benkő László: Ármány hálójában