Az ​ötödik parancsolat – és egyéb történetek (Sanguis Rosae 1.) 19 csillagozás

Bíró Szabolcs: Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek Bíró Szabolcs: Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek Bíró Szabolcs: Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek

A ​szerző kisregényét több mint 1500 olvasó töltötte le az internetről! Most még több izgalommal, latinnal és filozófiával kibővítve, illetve egy interjúval és Bíró Szabolcs három régebbi írásával megfejelve tarthatja kezében a Kedves Olvasó a mű – úgymond – igazi, nyomtatott változatát!

Pál barát, a titokzatos vándorszerzetes saját múltja elől menekülve járja be Európát, azt a helyet keresve, ahol a tökéletes béke honol, és ahol nyugodtan meghalhat. 1334 decemberében a sors egy észak-itáliai kolostorba vezeti. Az épület nagy része évek óta romokban hever, sötét zugaiban és poros termeiben a legkülönfélébb szerzetesrendek élnek furcsa szimbiózisban. Amikor az egyik lakó rejtélyes körülmények között meghal, Pál barát – szívére és eszére egyaránt hallgatva – nyomozásba kezd. Az igazság kiderítését azonban több tényező is nehezíti: sokan nem hajlandóak szóba állni vele, az apát nyíltan ellenzi a nyomozást, majd valaki megpróbálja megakadályozni a ténykedését. Pál barát egy… (tovább)

>!
Median, Pozsony, 2010
140 oldal · keménytáblás · ISBN: 9788089459117

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

>!
Emerencia P
Bíró Szabolcs: Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek

Kis lélegzetvételű történet jól megírva. Felkeltette az érdeklődésemet a latin bölcsességek iránt. Mind a hangulat ,a stílus ,a szereplők megalkotása tetszett.

>!
robinson P
Bíró Szabolcs: Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek

Tetszett!
Hangulata van, humora. Rejtélyes és titokzatos. Érdekes és érezhetőek az oroszlánkörmök…
UE sem csalódna, erős kezdés.

4 hozzászólás
>!
elle
Bíró Szabolcs: Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek

Először: a borító, ami lenyűgözött. Szeretem, hogy keménytáblás, de legfőképp a kép tetszik, amiből – még mielőtt neki kezdené olvasni az ember, vagy valami tartalmat elolvasott volna – érezheti, hogy ez valami baljóslatú, titokzatos, félelmetes, nem mindennapi történet lesz.
A középkor: az valami egészen magával ragadó. Ez a könyv is bizonyítja, hogy nemhiába illetik gyakran a „sötét” jelzővel (már a borító is ezt sugallja). Bevallom, nem olvastam még olyan könyvet, amely ilyen mértékben foglalkozott volna a középkorral, bár a téma nagyon érdekelt, és foglalkoztam is vele, de ilyen mélyen nem éltem még bele magam. Szeretem, hogy annyira titokzatos ez a kor, szeretem a szimbolizmust, a kódexeket, kolostorokat aztán a nyelvemlékeket…Szóval mindent, ami a középkorral kapcsolatos.
A történet, amely a címet viseli: az nagyon jó volt, csak azt sajnáltam, hogy olyan hamar fény derült a gyilkosra, és olyan hirtelen az egész.:( Amúgy nem gondoltam, hogy az lesz a gyilkos, aki volt és aztán, azt sem, hogy így bevallja, és nem inkább tagadja…
A jutalom: azon jót szórakoztam.:D Vicces volt.
A balsorsú isten: az olyan mitikus volt. Szeretem a mitológiát, úgyhogy ez is bejött.
Jaa, és majdnem elfelejtettem a legfontosabbat! Szeretem, hogy latin szavak, mondatok, idézetek vannak benne, mert ezek láttán azt érzem, hogy nem volt hiábavaló az az egy év, amelyben latint tanultam.:))Akkor nem szerettem, és azt gondoltam: „Miért kell én ezt tanuljam, mikor biztos, hogy soha nem fogom hasznát venni.” És tessék! Mégis. Rá kellett jönnöm, hogy igenis hasznos volt az az egy év, akármennyire is nehezemre esett igeragozásokat, meg hasonlókat tanulni…ja, meg egy csomó szöveget fordítani. Szóval köszönöm @Bíró_Szabolcs , hogy ráébresztettél erre!;)) Ezért ez 5 csillagot kap:)…Na jó, nem ezért:)…

2 hozzászólás
>!
amnaen
Bíró Szabolcs: Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek

a könyv valami gyönyörűség! már kézbe venni is jó…
a kisregény tetszett, csak rövid volt. olvastam volna még, szerintem lenne benne még száz oldal… néhány kifejezés nem tetszett, nem passzolt a hangulathoz, de ez nem olyan végzetes. külön öröm, hogy nem jöttem rá ki a gyilkos. meglepetés volt…
az egyéb történetek pedig zseniálisak! lesz még ebből újraolvasás :)

>!
angelina1991
Bíró Szabolcs: Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek

Eddig ez a kedvenc könyvem a szerzőtől, még a Sub Rosánál is jobban tetszett. Az sem volt baj, hogy a történet rövid volt, az egyetlen negatívum, amit meg tudnék említeni, az volt, hogy túlságosan hasonlított A rózsa nevére. Hasonló karakterek, történetvezetés, helyszín, szóval olyan volt, mintha A rózsa neve rövidebb átirata lenne.
A novellák közül A jutalom vicces volt, A balsorsú isten inkább elgondolkodtató, összességében véve mindkettő nagyon tetszett, örülök, hogy bekerültek a kötetbe, és biztos, hogy még újra fogom olvasni őket.

1 hozzászólás
>!
Manni P
Bíró Szabolcs: Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek

Bár a kor nem a kedvencem, a történet a második olvasáskor ugyanúgy lekötött, mint előszörre. Talán rossz időben jobban bele tudtam magam élni – most sehogy se tudtam elképzelni a havas tájat, nekem szinte az egész napfényben játszódott. És örömmel konstatáltam, hogy még mindig Fülöp barát a kedvencem. :D

2 hozzászólás
>!
Sceurpien I
Bíró Szabolcs: Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek

Egy nagyszerű sztori, bár nem az én műfajom, és a Sub Rosa jobban tetszett, de ezt is csak ajánlani tudom. Nagyszerű kis könyv, nagyszerű a kiadás, és pláne az nagyszerű, hogy nem csak e-könyvben jött ki.

>!
Amapola P
Bíró Szabolcs: Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek

Tetszett, elsősorban a nagyon eltalált és jól megjelenített hangulata, (ezen a szép őszi napon is) érzetem a hideget, fáradtam vonszoltam magam a hóban. Nagyon jók a furcsán megközelíthetetlen szerzetesek, fellélegeztem mikor végre egy „normális” is előkerült. Az érdeklődésem nem lankadt, mert kiváncsi voltam (kicsit a gyilkosra is persze, de méginkább) az elbeszélő titkára.
… és persze ráébresztett, hogy:
– újra kell olvasnom a Rózsa nevét és
– újra elő kell vennem a latint :))

>!
Vascello
Bíró Szabolcs: Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek

Kifejezetten élveztem a könyvecske olvasását, és egyedüli „probléma”, hogy túl rövid volt. Még nem volt alkalmam olvasni A rózsa nevét, de a könyv hatására mindenképpen pótolom a hiányosságot.
Az egyéb történetek is tetszettek, elgondolkodtattak.

>!
Maate
Bíró Szabolcs: Az ötödik parancsolat – és egyéb történetek

Bíró Szabolcsot bírom így ismeretlenül is, meg ajándék könyv és az ilyen ló fogát ne kritizáljuk, de ezt a két dolgot most ne keverjük a szintiszta véleménnyel, legyen az még oly negatív is.
A címadó novella alkotja a 85%-át a könyvnek. Lehet más mást olvasott, de én erre 2,5 csillagnál többet nem tudok adni. Az egészre egy szó igaz: amatőr. Jó, jó, Szabolcs egy ifjú író, bontogatja a szárnyait, ne várjuk el tőle sokat. De ha javulni akar (talán már javult, hisz ez nem legújabb könyve tudtommal), akkor íróként kell kezelnem. A műben semmi sikeres atmoszférateremtés nincs, nem tudom beleélni magam a sztoriba, pedig ez ilyen terjedelemnél is követelmény, a sztori mondatról-mondatra akadozik és hát leginkább az a baja, hogy a főhős nem abba a történetbe van, amiről szól a könyv. Inkább az volt az érzésem, mint amikor az elhagyatott vasútállomáson jártunk. Érdekesnek érdekes, de nem kell nekiállni kommandózni, bújdosni, mert senki nem figyel. Okok nélkül túlreagál mindent a Pál testvér. A fordulatok ezerszer olvasott sablonok, szinte várható, hogy egy ilyenfajta félreértés meg egy amolyan kell és a végén persze egy 5 szereplősnél nem nehéz kitalálni, hogy ki a hunyó és aztán lezárni ugyanúgy, mint A Katedrálist, hogy csak egy példát hozzak. Unalmas, sablonos, nincs jól megírva. A maradék részben kisebb és egy nagyobb novella van, a kicsik még rosszabbak, a nagyobb, több részesbe láttam fantáziát, van amelyik része jó is, de összeségében az sem jobb egy közepesnél. Ja és nem hiszem, hogy egy pap azt mondaná valaha is, hogy én most csak loptam, de te megszegted az 5. parancsolatot! Hát a lopás tiltása is szerintem része a 10 parancsolatnak és nem hiszem, hogy a vallásos emberek rangsorolnák, hanem mindegyik egyformán fontosnak tartják tiltani. Meg volt egy mondat, ami nem volt rendben ragozásilag, de azt most meg nem mondom, hogy melyik:)
Mindegy, kell egy ilyen kritika is a sok álleesős után, Szabolcsnak meg sok sikert a továbbiakba, majdnem biztos, hogy fogok még tőle olvasni, mert az irány nincs távol tőlem, de lehet várok még egy 10-15 évet, hogy érettebb stílussal találkozzak.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Emerencia P

Semmi sincs azonban a világon , sem ember, sem ördög, sem semmi , amire annyi gyanakvással tekintenék, mint a szerelemre, mert az minden másnál jobban beleveszi magát a lélekbe. Nincs semmi , ami annyira hatalmába tudná keríteni , annyira le tudná nyűgözni a szívet , mint a szerelem.

65. oldal

>!
Emerencia P

– In omnibus requiem quaesivi , et nusquam inveni nisi in angulo cum libro.
– Mindenben a nyugalmat kerestem, de csak egy sarokban , könyvvel a kezemben találtam rá. (Kempis Tamás)

42. oldal

>!
Manni P

Semmi sincs azonban a világon, sem ember, sem ördög, sem semmi, amire annyi gyanakvással tekintenék, mint a szerelemre, mert az minden másnál jobban beleveszi magát a lélekbe. Nincs semmi, ami annyira hatalmába tudná keríteni, annyira le tudná nyűgözni a szívet, mint a szerelem. Amiért is, ha nincs mit szembeszegezned vele, a szerelem teljességgel a vesztébe kergeti a lelkedet. Mert ha nincs kellőképp fölvértezve, és túl heves a fogadtatása, akkor a lelket átható szeretet is vagy elbukik előbb-utóbb, vagy összevissza kezd hatni. Ó, a szeretet sokféle, közeledtekor a lélek előbb ellágyul, majd megbetegszik…

65. oldal

2 hozzászólás
>!
Emerencia P

Parva sapienta mundus regitur.
Kevés bölcsesség irányítja a világot.

72. oldal

>!
chilisauce P

Csupa önmaga elől menekülő, fekete lélek járkál a falak közt, akik maguk is olyanok, mint ezek az üszkös romok, és épp ezért nem akarnak változtatni semmin. Amikor a folyósokon és a kolostorudvaron sétálok, úgy érzem, hogy nem is emberek, hanem szellemek járnak körülöttem. Hideg a leheletük, fagyos, élettelen….

44. oldal

>!
chilisauce P

Néma, csendes emberek, olyanok voltak, mint a démonok, a törött szárnyú angyalok. Mindegyikük hozott egy titkot, egy újabb elhallgatott bűnt, amit a romok alá akart temetni, jó mélyre.

44. oldal

>!
robinson P

– Tragédia – bólogatott szomorúan. – Bizony, mindegyiküket tragédia érte. Ám nem itt, az apátságban, hanem még külvilági életük során, valamikor a múltban.

22. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Umberto Eco: A rózsa neve
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Borisz Akunyin: Különleges megbízatások
Dan Brown: Angyalok és démonok
Lőrincz L. László: A föld alatti piramis
Kondor Vilmos: Budapest noir
Steven Saylor: A nílusi rablók
Steven Saylor: A hét csoda
Dževad Karahasan: Keleti díván
Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei