Akit ​háromszor koronáztak 20 csillagozás

Bíró Szabolcs: Akit háromszor koronáztak

Az Úr 1300. évének nyarán egy tizenkét éves nápolyi ifjú száll partra a Magyar Királyság egyik legdélibb csücskében. Anjou Caroberto ereiben az Árpád-házi királyok és a frank Capetingek vére csörgedez, a lobogója alá szerveződő párt pedig hamarosan meghatározó politikai erővé duzzad. Miután meghal III. András, úgy tűnik, Caroberto számára egyenes út vezet a Szent Koronáig – ám az ifjú trónkövetelő folyamatosan akadályokba ütközik, és ellenségeinek száma sem csökken. Az ország lángokban áll, Anjou Károlynak pedig háromszor is el kell érnie, hogy megkoronázzák, míg végül tartósan meg tudja szilárdítani hatalmát.

A történet és a rajzok a Képes Krónikák Kiadó Hősök tere című magyar történelmi képregény-antológiája számára készültek, melynek várható megjelenési dátuma 2022 májusa.

>!
Libub Group, 2021
16 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158152754 · Illusztrálta: Várai Artúr

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Bíró Szabolcs: Akit háromszor koronáztak

Bíró Szabolcs története rövidsége ellenére is játszi könnyedséggel vezeti be az olvasót Anjou Károly rendkívüli korszakába. Aki olvasott már tőle, az tudja, hogy Bíró Szabolcs tökéletes ismerője és krónikása ezen időszaknak. Természetesen a terjedelemből adódóan most a történet zanzásítva kerül bemutatásra, nagyjából tíz év eseményei vannak a lapokon, képeken. A fiatalokat, a jövő olvasóit ilyenekkel lehetne megfogni. Játszva tanít, a rajzok kellően visszaadják a regény és a korszak hangulatát, bemutatja ruházatát, fegyvereit, a szokásokat. Remek alapot ad a regények és a történet mélyebb megismeréséhez.

https://gaboolvas.blogspot.com/2021/12/akit-haromszor-k…

Linszyy P>!
Bíró Szabolcs: Akit háromszor koronáztak

Nagyon jó összefoglaló Anjou Károly különleges koronázásairól, nehéz küzdelmeiről, mindezt képregény formában, ami még több pluszt ad az életrajzához. Nagyon örülök, hogy megismerhettem ezáltal a kis füzet által a Képes Krónikák Kiadó kezdeményezését, ami szerintem rengeteget segíthet akár a gimiseknek is felfedezni a történelem izgalmas oldalát. Mindezt a magyar történelmi regények legjobb íróival teszik, szóval én csakis ajánlani tudom ezt a rövid füzetet is, és a hamarosan mgjelenő gyűjteményt is. :)

Lyanna>!
Bíró Szabolcs: Akit háromszor koronáztak

Bíró Szabolcs nagyon meglepett engem Akit háromszor koronáztak című rövid képregényével. Egyrészt nagyon rövid 17 oldal csupán, másrészt tökéletes. Így vizsgaidőszakban úgy faltam be, mint éhező egy szelet kenyeret; rájöttem, hogy mennyire hiányzik az életemből, hogy haladjak a megjelent történelmi regényekkel. Teljesen kitisztult a fejem és újjászülettem. Egyszerűen csodálatos, Várai Artúr nevével még nem találkoztam, lenyűgöző a képi ábrázolása. Kedvenc képkockám a 6. oldalon található, személyes okok miatt. Ezen rövid pár oldalon felelevenedik több évtized eseménye, kiváló narrációval.
Gratulálok az alkotóknak és várom a következő kiadvány megjelenését.

szp79>!
Bíró Szabolcs: Akit háromszor koronáztak

Legfőbb hiányosság, hogy a 13 rajzolt oldal igencsak rövidke, és csak az eseménysor egyes részeit villantják fel a rajzok, Károly Róbert hatalomra jutása több oldalt is megérdemelt volna. Erénye, hogy kiemel mégis olyan részeket, amik kimaradnak az iskolai tananyagból. Számomra csalódás volt és felfogásom szerint az ifjúsági irodalom általam elvárt céljával ellentétes volt a 8. oldalon szereplő durva trágárság, ezért jó szívvel nem ajánlom a fiatalabbaknak. Kár pedig, mivel a képek nagyon szépek.

Airyn P>!
Bíró Szabolcs: Akit háromszor koronáztak

Bíró Szabolcsnak november végén a Hungarocomicsra megjelent egy 13 oldalas történelmi képregénye Anjou Károly trónharcairól, Várai Artúr művészi igényű rajzaival Akit háromszor koronáztak címmel. A képregény a Képes Krónikák Kiadó megbízásából készült.

Ez a képregény füzet amolyan előzetesként is felfogható kiadvány, ugyanis a történet eredetileg a Képes Krónikák Kiadó jövő tavasszal esedékes, Hősök tere című képregény-antológiájába készült. Ez az antológia 13 korszakot, kimagasló magyar személyt mutat majd be a honfoglalóktól az ismertebb Árpád-házi- és Anjou-királyainkon, a törekvő Hunyadiakon át a XIX. század nagy magyarjaival, Széchenyivel és Kossuthtal bezárva.

A történeteket a legismertebb magyar történelmiregény-írók szerzik (Bán Mór, Bíró Szabolcs, Benkő László, Trux Béla), míg a képi megvalósításban egy nemzetközileg is sikeres rajzolókból álló művészcsapat (Cserkuti Dábid, Farkas Lajos, Futaki Attila, Németh Levente, Várai Artúr) vesz részt. A hazai képregény-történelem múltját Zórád Ernő, Kocsmáros Pál és Fazekas Attila képviselik. A színes, 130 oldalas album várható megjelenése 2022 májusa.

Az tehát egy nagy formátumú, színes album lesz, számos más író-rajzoló páros magyar történelmi írásával, alkotásával. Abban Bíró Szabolcs története is nagyobb formátumban, színesen jelenik majd meg, a mostani tehát egy szépiás fekete-fehér változat, kisebb, amerikai oldalformátumos verzió.

Előtte azonban egy érdekes fan fact: Készül a Non nobis Domine jubileumi kiadása Várai Artúr egyoldalas illusztrációival és új borítóval!!!

Hadd idézzek magamtól 5 évvel ezelőttről, amikor a Non nobis Dome könyvről írtam link:
„…míg az első rész egy magyarországi keresztes lovag felcseperedéséről és férfivá éréséről szól, a kötet második felében Anjou Károly (I. Károly magyar király) koronáért vívott harca, valamint a tartományurakkal való háborúskodás kerül előtérbe – Attila lovag főszereplésével.”

Az Akit háromszor koronáztak képregény szintén ezt a korszakot dolgozza fel, jobban mondva Anjou Károly háromszori megkoronázását egy külső szemlélő, egy fiatal várjobbágy szemszögéből. Szó szerint láthatjuk, ahogy 1301-ben Fehérváron az esztergomi érsek először megkoronázza egy alkalmi fejdísszel; majd 1309-ben, 21 éves korában másodízben is megkoronázzák – de Fehérvár helyett Budán, és még mindig nem a megfelelő koronával. Végül pedig 1310-ben, egy kerek évtizeddel azután, hogy partra szállt Spalato partjainál, már az ősi szokásjog mindhárom feltétele mellett – végre a Szent Koronával – harmadszorra is részt vehetünk a koronázásán, s láthatjuk, hogy ezzel Károly végérvényesen is magyar uralkodóvá lett.

A történet tehát kicsit a Non nobis Domine része, de végre képekben is láthatjuk – még ha egyelőre nem is színesben, de igen minőségi kivitelezésben. Várai Artúr a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett, mint képzőművész-tanár, s fiatal kora ellenére hihetetlenül tehetséges. Az illusztrációi, rajzai lendületesek, tökéletesen a helyén vannak és nagyon érzékletesek is. Külön figyelemre méltó egy-egy képkocka perspektivikus megkomponálása.

Összességében ez a képregény egy kis szösszenet az Anjou fanok vagy a magyar történelem kedvelőinek. A kiadványt egyébként mint említettem, a Képes Krónikáknak köszönhetjük, amely Németh Levente rajzoló-reklámgrafikus és Mészáros János forgatókönyvíró közös kiadója, amely magyar történelmi témájú művek, képregények, könyvek kiadásával foglalkozik. Első képregény-sorozatuk a Királyok és keresztek (erről is írtam már link) nemcsak itthon aratott nagy sikert, de eljutott a francia, belga, német és holland piacra is. A kiadó 2022-ben nem csak a fentebb említett Hősök tere képregényantológiát, hanem a magyar történelem sorsfordító időszakairól szóló képregények (1242 – Farkasok karma közt, 1849 – Hosszú az út hazáig) megjelentetését is tervezi. www.libub.hu

Bíró Szabolcs, az Anjou sorozat írójának további munkáival kapcsolatban érdemes megtekinteni honlapjait:

www.biroszabolcs.eu
www.anjouk.hu

Megéri tehát várni 2022-t a történelem kedvelőinek, és érdemes felvenni kívánságlistára a Hősök terét.

Márk_Váczi>!
Bíró Szabolcs: Akit háromszor koronáztak

A kortárs irodalomban sokak örömére egyre több a történelmi regény. Ebben a műfajban előkelő helyet foglal el az Anjouk sorozat.

A szerző, Bíró Szabolcs 2020-ban egy – saját megjelölése szerint – apokrif történelmi rémlátomással lepte meg az olvasókat, 2021-ben pedig a képregénypiacon is megjelent az Akit háromszor koronáztak írójaként. Várai Artúr illusztrátorral közös munkájukban Anjou Carobertonak a trón megszerzéséért vívott évtizedes harcát dolgozták fel egy rövid, de tartalmas füzetben.

Krónikásunk ezúttal nem egy külső szemlélő. Egy olyan, az idők során férfivá érő ifjú szemüvegén keresztül ismerjük meg a történteket, aki apjával a Magyar Királyság területére érkező fiatal nápolyi herceg, Caroberto szolgálatába áll. Néhány hónappal később III. András, az utolsó Árpád-házi király mindössze 36 esztendősen örökre lehunyja szemeit. Halála után hárman versengenek a magyar trónért: Caroberto mellett a cseh Vencel, akit László néven ellenkirállyá koronáznak, majd miután ő Cseh- és Lengyelország ura lesz, Wittelsbach Ottó lép a helyébe. A Szent Korona viszontagságos utat jár be, mire a Károly nevet választó Anjou fejére kerül. A helyzetet a tartományurak sem könnyítik meg, élükön Kán Lászlóval. Persze a harmadik, immár törvényes koronázás után Carolus nem dőlhet hátra. Újabb évtizednyi harc árán sikerül az egész országot megszereznie, ahogy erről a 13. oldalon olvashatunk.

Amit egy regényben oldalakon keresztül, akár egy egész fejezetben lehet taglalni, az egy képregényben gyakran mindössze egyetlen képkockába sűrűsödik. Így van ez ebben az esetben is. A sűrítésnek nagyon fontos szerepe van, hiszen csak a legfontosabb események jelennek meg a lapokon, ám azok rendkívül hangsúlyosak.

A szöveg mellett a képi világ legalább annyira meghatározó egy ilyen történetben, Várai Artúr pedig nagyon komoly munkát végzett. A karakterek arca és gesztusai kifejezők. Egy-egy fintornak vagy mosolynak nagy jelentősége van. Rám a legnagyobb hatással a keresztnek a felravatalozott András királyra vetülő hatalmas árnyéka volt.

Az utolsó oldalakon rövid ismertetőt olvashatunk Szabolcs regényfolyamáról, a Képes Krónikák Kiadó szintén remek Királyok és keresztek sorozatáról és arról a színes, 130 oldalasra tervezett album formátumú magyar történelmi képregény-antológiáról, amely 13 korszakot és kimagasló személyiségeket jelenít meg a honfoglalóktól Kossuthig. A történetek a legismertebb magyar történelmiregény-írók jegyzik, a képanyagot pedig egy nemzetközileg is sikeres művészcsapat készíti. A kiadvány várhatóan májusban érkezik. Egyik történetét már ismerjük, és a többi is biztosan kiváló lesz. Csak győzzük kivárni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Mészáros János – Németh Levente (szerk.): Hősök tere
Németh Levente – Mészáros János: Királyok és Keresztek – Képes Krónikák 1. – Voluntas Tua, azaz Legyen meg a Te akaratod!
Bán Mór – Fazekas Attila: A Hajnalcsillag fénye
Tóth István: Csongor és Csanád
Dávid Ádám – Németh Gyula: Rabtársak a gulagon
Bán Mór – Fazekas Attila: Tűzvihar 1956
Futaki Attila – Tallai Gábor: Budapest angyala
Art Spiegelman: A teljes Maus
Yuval Noah Harari – David Vandermeulen – Daniel Casanave: Sapiens: Rajzolt történelem – Az emberiség születése
Larry Gonick: Képregényes világtörténet 1.