Akit ​háromszor koronáztak 10 csillagozás

Bíró Szabolcs: Akit háromszor koronáztak

Az Úr 1300. évének nyarán egy tizenkét éves nápolyi ifjú száll partra a Magyar Királyság egyik legdélibb csücskében. Anjou Caroberto ereiben az Árpád-házi királyok és a frank Capetingek vére csörgedez, a lobogója alá szerveződő párt pedig hamarosan meghatározó politikai erővé duzzad. Miután meghal III. András, úgy tűnik, Caroberto számára egyenes út vezet a Szent Koronáig – ám az ifjú trónkövetelő folyamatosan akadályokba ütközik, és ellenségeinek száma sem csökken. Az ország lángokban áll, Anjou Károlynak pedig háromszor is el kell érnie, hogy megkoronázzák, míg végül tartósan meg tudja szilárdítani hatalmát.

A történet és a rajzok a Képes Krónikák Kiadó Hősök tere című magyar történelmi képregény-antológiája számára készültek, melynek várható megjelenési dátuma 2022 májusa.

>!
Libub Group, 2021
16 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158152754 · Illusztrálta: Várai Artúr

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 16


Kiemelt értékelések

robinson P>!
Bíró Szabolcs: Akit háromszor koronáztak

Bíró Szabolcs története rövidsége ellenére is játszi könnyedséggel vezeti be az olvasót Anjou Károly rendkívüli korszakába. Aki olvasott már tőle, az tudja, hogy Bíró Szabolcs tökéletes ismerője és krónikása ezen időszaknak. Természetesen a terjedelemből adódóan most a történet zanzásítva kerül bemutatásra, nagyjából tíz év eseményei vannak a lapokon, képeken. A fiatalokat, a jövő olvasóit ilyenekkel lehetne megfogni. Játszva tanít, a rajzok kellően visszaadják a regény és a korszak hangulatát, bemutatja ruházatát, fegyvereit, a szokásokat. Remek alapot ad a regények és a történet mélyebb megismeréséhez.

https://gaboolvas.blogspot.com/2021/12/akit-haromszor-k…

Linszyy P>!
Bíró Szabolcs: Akit háromszor koronáztak

Nagyon jó összefoglaló Anjou Károly különleges koronázásairól, nehéz küzdelmeiről, mindezt képregény formában, ami még több pluszt ad az életrajzához. Nagyon örülök, hogy megismerhettem ezáltal a kis füzet által a Képes Krónikák Kiadó kezdeményezését, ami szerintem rengeteget segíthet akár a gimiseknek is felfedezni a történelem izgalmas oldalát. Mindezt a magyar történelmi regények legjobb íróival teszik, szóval én csakis ajánlani tudom ezt a rövid füzetet is, és a hamarosan mgjelenő gyűjteményt is. :)

Lyanna P>!
Bíró Szabolcs: Akit háromszor koronáztak

Bíró Szabolcs nagyon meglepett engem Akit háromszor koronáztak című rövid képregényével. Egyrészt nagyon rövid 17 oldal csupán, másrészt tökéletes. Így vizsgaidőszakban úgy faltam be, mint éhező egy szelet kenyeret; rájöttem, hogy mennyire hiányzik az életemből, hogy haladjak a megjelent történelmi regényekkel. Teljesen kitisztult a fejem és újjászülettem. Egyszerűen csodálatos, Várai Artúr nevével még nem találkoztam, lenyűgöző a képi ábrázolása. Kedvenc képkockám a 6. oldalon található, személyes okok miatt. Ezen rövid pár oldalon felelevenedik több évtized eseménye, kiváló narrációval.
Gratulálok az alkotóknak és várom a következő kiadvány megjelenését.

szp79>!
Bíró Szabolcs: Akit háromszor koronáztak

Legfőbb hiányosság, hogy a 13 rajzolt oldal igencsak rövidke, és csak az eseménysor egyes részeit villantják fel a rajzok, Károly Róbert hatalomra jutása több oldalt is megérdemelt volna. Erénye, hogy kiemel mégis olyan részeket, amik kimaradnak az iskolai tananyagból. Számomra csalódás volt és felfogásom szerint az ifjúsági irodalom általam elvárt céljával ellentétes volt a 8. oldalon szereplő durva trágárság, ezért jó szívvel nem ajánlom a fiatalabbaknak. Kár pedig, mivel a képek nagyon szépek.

Leonardo_da_Vinci>!
Bíró Szabolcs: Akit háromszor koronáztak

Hiánypótló alkotás. Először furcsálltam, hogy csak 16 oldalas (sőt, maga a történet ebből nem több 13-nál), mert kétségeim voltam felőle, hogy mi minden férhet el ilyen kis terjedelemben. Jelentem: meglepően sok minden.

Bíró Szabolcstól eddig csak a Non nobis Dominét olvastam, ami ugyanezt az időszakot járja körül, de inkább kalandregényes szemmel, és a terjedelemmel sem fukarkodik (hajszál híján 800 oldal). Ez a rövid képregény töményen történelmi anyag, nem kalandozik el különféle cselekményszálak irányába, végig Anjou Károlyra és a valós történelmi eseményekre fókuszál (és közben két jelenettel is megidézi a Non nobis Dominét, ami nekem kifejezetten tetszett). Az általa bemutatott bő évtized történéseit persze szükségszerűen zanzásítja, de teszi ezt oly módon és olyan hozzáállással, ami a korszak avatottabb ismerőit sem fogja zavarni – ráadásul a terjedelemből adódóan ez teljességgel érthető.

Bíró dramaturgiája, az általa megírt narráció tehát teljesen rendben van. Ami miatt azonban hiánypótlónak tartom ezt a kiadványt, annak elsősorban a vizuális megjelenítés az oka: Várai Artúr nevével soha korábban nem találkoztam, de szívből remélem, hogy a jövőben sokszor fogok még. Azt sem bánnám, ha a „Bíró–Várai” egy állandó (vagy vissza- visszatérő) alkotópárossá válna a jövőben, mert érzékelhetően jól működnek együtt: állandó vesszőparipám, hogy a történelmi képregény ne nézzen ki fantasynek, és itt bizony nem is találkoztam ilyesmivel. Mindaz, amit korábban már a Non nobis Domine lapjain is olvastam, az Várai Artúr keze alatt tökéletesen öltött testet: néhány apróságtól eltekintve azt a XIV. századot láttam megjelenni, ahogyan a XIV. század tényleg kinéz(het)ett.

A kiadvány végén beharangozták a jövőre megjelenő Hősök tere című antológiát, amelyben ez a történet színezve is helyet kap majd. Kíváncsi vagyok, az hogy fog majd kinézni, mindenesetre nagyon örülök, hogy ezt így (külön és színezetlenül) is kiadták, mert ebben a formában talán még veretesebb, patinásabb ízt is kapnak Várai rajzai – olyasmi hatást, mintha a nagy reneszánsz festők rajzait nézegetnénk. Egész biztosan át fogom lapozni még jó néhányszor.

Könyveskuckó_reblog>!
Bíró Szabolcs: Akit háromszor koronáztak

Bíró Szabolcsnak november végén a Hungarocomicsra megjelent egy 13 oldalas történelmi képregénye Anjou Károly trónharcairól, Várai Artúr művészi igényű rajzaival Akit háromszor koronáztak címmel. A képregény a Képes Krónikák Kiadó megbízásából készült.

Ez a képregény füzet amolyan előzetesként is felfogható kiadvány, ugyanis a történet eredetileg a Képes Krónikák Kiadó jövő tavasszal esedékes, Hősök tere című képregény-antológiájába készült. Ez az antológia 13 korszakot, kimagasló magyar személyt mutat majd be a honfoglalóktól az ismertebb Árpád-házi- és Anjou-királyainkon, a törekvő Hunyadiakon át a XIX. század nagy magyarjaival, Széchenyivel és Kossuthtal bezárva.

A történeteket a legismertebb magyar történelmiregény-írók szerzik (Bán Mór, Bíró Szabolcs, Benkő László, Trux Béla), míg a képi megvalósításban egy nemzetközileg is sikeres rajzolókból álló művészcsapat (Cserkuti Dábid, Farkas Lajos, Futaki Attila, Németh Levente, Várai Artúr) vesz részt. A hazai képregény-történelem múltját Zórád Ernő, Kocsmáros Pál és Fazekas Attila képviselik. A színes, 130 oldalas album várható megjelenése 2022 májusa.

Az tehát egy nagy formátumú, színes album lesz, számos más író-rajzoló páros magyar történelmi írásával, alkotásával. Abban Bíró Szabolcs története is nagyobb formátumban, színesen jelenik majd meg, a mostani tehát egy szépiás fekete-fehér változat, kisebb, amerikai oldalformátumos verzió.

Előtte azonban egy érdekes fan fact: Készül a Non nobis Domine jubileumi kiadása Várai Artúr egyoldalas illusztrációival és új borítóval!!!

Hadd idézzek magamtól 5 évvel ezelőttről, amikor a Non nobis Dome könyvről írtam link:
„…míg az első rész egy magyarországi keresztes lovag felcseperedéséről és férfivá éréséről szól, a kötet második felében Anjou Károly (I. Károly magyar király) koronáért vívott harca, valamint a tartományurakkal való háborúskodás kerül előtérbe – Attila lovag főszereplésével.”

Az Akit háromszor koronáztak képregény szintén ezt a korszakot dolgozza fel, jobban mondva Anjou Károly háromszori megkoronázását egy külső szemlélő, egy fiatal várjobbágy szemszögéből. Szó szerint láthatjuk, ahogy 1301-ben Fehérváron az esztergomi érsek először megkoronázza egy alkalmi fejdísszel; majd 1309-ben, 21 éves korában másodízben is megkoronázzák – de Fehérvár helyett Budán, és még mindig nem a megfelelő koronával. Végül pedig 1310-ben, egy kerek évtizeddel azután, hogy partra szállt Spalato partjainál, már az ősi szokásjog mindhárom feltétele mellett – végre a Szent Koronával – harmadszorra is részt vehetünk a koronázásán, s láthatjuk, hogy ezzel Károly végérvényesen is magyar uralkodóvá lett.

A történet tehát kicsit a Non nobis Domine része, de végre képekben is láthatjuk – még ha egyelőre nem is színesben, de igen minőségi kivitelezésben. Várai Artúr a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végzett, mint képzőművész-tanár, s fiatal kora ellenére hihetetlenül tehetséges. Az illusztrációi, rajzai lendületesek, tökéletesen a helyén vannak és nagyon érzékletesek is. Külön figyelemre méltó egy-egy képkocka perspektivikus megkomponálása.

Összességében ez a képregény egy kis szösszenet az Anjou fanok vagy a magyar történelem kedvelőinek. A kiadványt egyébként mint említettem, a Képes Krónikáknak köszönhetjük, amely Németh Levente rajzoló-reklámgrafikus és Mészáros János forgatókönyvíró közös kiadója, amely magyar történelmi témájú művek, képregények, könyvek kiadásával foglalkozik. Első képregény-sorozatuk a Királyok és keresztek (erről is írtam már link) nemcsak itthon aratott nagy sikert, de eljutott a francia, belga, német és holland piacra is. A kiadó 2022-ben nem csak a fentebb említett Hősök tere képregényantológiát, hanem a magyar történelem sorsfordító időszakairól szóló képregények (1242 – Farkasok karma közt, 1849 – Hosszú az út hazáig) megjelentetését is tervezi. www.libub.hu

Bíró Szabolcs, az Anjou sorozat írójának további munkáival kapcsolatban érdemes megtekinteni honlapjait:

www.biroszabolcs.eu
www.anjouk.hu

Megéri tehát várni 2022-t a történelem kedvelőinek, és érdemes felvenni kívánságlistára a Hősök terét.


Hasonló könyvek címkék alapján

Németh Levente – Mészáros János: Királyok és Keresztek – Képes Krónikák 1. – Voluntas Tua, azaz Legyen meg a Te akaratod!
Sarlós Endre: Szigetvár ostroma – 1566
Bán Mór – Fazekas Attila: A Hajnalcsillag fénye
Jókai Mór – Korcsmáros Pál: A kőszívű ember fiai
Szécsi Zoltán: Corvin
Ligeti Róbert: A második honalapító
Gárdonyi Géza – Márkusz László: Egri csillagok
Dávid Ádám – Németh Gyula: Múltébresztők
Lantos Antal – Teszák Sándor: Kerületünk története rajzokban I.
Lantos Antal – Teszák Sándor: Kerületünk története rajzokban II.